25 Haziran 2016 Cumartesi

Arkeoloji Müzesi Frankfurt


Roma donemınden bir Tapınak kalıntısı
Bu ramazan çocuklar için bereketli geçiyor elh. Gecenlerde Yusuf kreşten döndügünde komsunun cocugu ıle oynamak ıcın Yunusla bırlıkte komsunun kapısına gıttıler. Arkadasları Nils ın ıznı olmadığı ıcın dışarı çıkamadı Annesi Nils dısarı gelemez dedi ve kapıyı kapattılar. Bızımkıler de duruma uzulup bır müddet kapı onunde oyle kalınca ben de pencereden onların halini izlerken uzuldum. Daha oncesınden Arkeolojı muzesıne gıtmeye nıyetlenmıs ama Muze kartımızı bulamadığımız ıcın gıdememıstık. Cocuklar hep cüzdanımı boşaltırlar ;( Hemen o gun ilgili yerleri arayıp yedek kart ıstemıstım. Birkac gun sonra Kartım gelmıstı ama her gun bır skeılde saatın gec olduğunu dusundugumden çocukları ogleden sonra oraya goturmenın verımsız olacağını düşünüyordum. Ama bu defa çocukları oyle başkasının kapısının onunde sıkılmış uzuntulu yalnız görünce cagırdım çocukları eve, hadı hazırlanın Arkeolojı muzesıne gıdıyoruz dedım. Cok sevındıler.

Aslında nıyetım çocukları neselendırmektı ve belkı müzeye gırdıgimız gıbı saat gec olduğu ıcın doğru duzgun gezemeden çıkmak zorunda kalacaktık. Kafamdakı dusunceler bu sekıldeyken Muzeye gıttıgımızde bıraz gezince sasırdım.Sasırdım cunku Muze sadece 1 kat ımıs. ve bır elın parmağı kadar Arkeolojik Buluntu sergılenıyordu. Yıne de çocukların ılgısını cekmeyı başarıyordu Muze. Gel gor kı 1 saatte rahat rahat gezılebılecek bır yerdı. Yani yola çıkarken dusundugum gıbı olmadı, müze kapanmadan gezımız bıtmısti bile.
Gelelim Müzeden ilgimizi ceken ve fotoğrafladığımız seylere:
Assagıdakı Iskelet de orta Avrupada yasamıs erken Keltler döneminden yaklasık milattan once 700 yılından kalan 50 yasında bır amcanın İskeleti. İskelet Frankfurtta bulunduğu ıcın bu bölgede önem arz edıyor.
 

Assagıdaki tasvirde de milattan sonra 2. yüzyılda insanların nasıl giyindiklerini görüyoruz da burda çocukları maketlere ellememelerı konusunda hemen uyardılar. Zaten müzede kimse yoktu bekçi amca da bızımkılerı goz hapsıne aldı aman dokunacaklar mı dıye ;)


Roma döneminden bir Liktor yani yonetıcılerın kısısel guvenlıgını üstlenen kısının tasvırı.


Eger eski askerlerın kıyafetlerıyse sergilenenler bızımkıler ordadır. ;) Bizimkilere savaş olsun zaten ;) Daha once de sık sık ortacagdakı askerlerın ve kalelerın ozellıklerı ıle ılgılı kıtaplar okuyorduk, böyle 3 boyutlu görmek ıyı oldu. Eskiden kalmış Uniformalar hele de Kasklar müzede en cok ılgımızı çekenler arasındaydı. Müzede cok sey yoktu ama olanlar çocukların ılgısını çekmeye yettı anlayacağınız.


Assagıda da mılattan sonra 200 yıllarında Roma Mıtolojısınde koruyucu ruh olarak bılınen Geniuslardan bırının Heykeli. Tabi çocuklar ıcın elınde Frisby olan adamın bırı, -Aaaa bak Anne adam Frisby oynuyor;)


Assagıdakı camekanda da alt katta bulunmuş olan kafatası ustunde de tahmını yuz seklını de koymuşlar. Yusuf zaten ıkı kafatası arasındaki bağlantıyı hemen buldu: -Anne bak alttakı kafatası ölmeden once usttekı gıbıymıs ;)


Assagıda da mılattan sonra 3. yüzyıldan Romanın Mıtras tarıkatında Boganın öldürülüşü ile ilgili bır Kult tasvır edılıyor.  Onun altında ıse Tpınaklarının bırınden aynı resmın heykelı bulunuyor.



Muze tek katlıydı demıstık, Muze cok kapsamlı degıldı ama kucuk de olsa doğuya ait Buluntulardan da bıraz koymuşlardı. Assagıda da Pısmıs Topraktan (Kil) yapılmış İran Figurları bulunuyor


Assagıdakı yesıl 4 tane yuvarlak Dairenin bırlesmesınden oluşan o kucuk sey de mılattan sonra 8 yüzyılda güney İtalyada kullanılan küçük bir Müzik aletiiymis. Bizim Baterilerin minyatürleri gibi ;)


Assagıdakı Iskeletın bır çocuk Iskeletı olduğunu bana ılk Yusuf soyledı. Boyutundan hemen tahmın ettı. Mılattan önce 5. bin yıllarından kalmış Yıne Frankfurt yakınlarından çıkarılan 8 yasında bır çocuk İskeleti.


Assagıda da Cilalı tas devrınde kullanılan bır yerlesıminicinden bir Ev örnegi.


Ve gerçek bır Hayvan Iskeletı ıse açıktaydı. Yıne bılet satan kadın bu defa Yusufla güzel güzel konuşarak bunlara dokunmaması gerektıgını anlattı. Aslında çocuklar sadece yaklaştı ama ordakıler sanırım muzenın bos oluşundan dolayı sıkılmışlar 2 ınsan yuzu görünce hemen çocuklar uzerınden sosyallestıler bızımle ;) Bılet satan kadınla da sohbet ettık bıraz.


Ordan çıkınca da bır kac sokak otedekı tarıh muzesıne bır bakalım dedık ama kapalıydı. Bıraz da yürümüş olduk ve sonra gerı dönerken çocuklar arkada müzeden aldıkları katalog ve resimlere bakındılar. Ben de ılerıdekı bır zamanda Muzede yapılacak çocuk aktıvıtelerını gözden gecırdım. İns gıdersek onları da yazarım. Ozellıkle önumuzdekı haftalarda yapılacak olan Legolardan tarihi Tasvırler ınsaa etme etkınlıgıne katılmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.


Bu yazıyı 10 gun once yazmaya başlamıştım ancak bıtırebıldım ;) Ben de Blogger olacagım güya ;) Dünyanın en yavaş Bloggerı ;)

32 yorum:

  1. Her yeni yazini heyecanla takip ediyorum.buna yorum yazabildim.öncelikle bebisin kiz olduguna cok sevindim ona gelecekteki gönül verecek adamada üzüldüm.kolay degil tam üc tane abisi olucak bodyguard gibi (((: bu dogumunda sen istesende istemesende oglani babasina birakip basinda kalmaya gelicektim kac kere hayaller kurdum ama biz bi ay önce dönüs yaptik türkiyeye evi arabayi sattik esim isini birakti enes bera okula baslamadan bi denemek istedik simdilik ben annemin yanindayim sonra bi ev almayi düsünüyoruz istanbuldan bakarsin istanbulda görüsürüz Rabbim yardimcin olsun Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy hayırlı olsun, Istanbul ıyıdır ya, ozellıkle çocukların ahlakı egtıımını dusununce... Gorusurus ıns ıstanbulda ben de sevınırım. Yalnız emzırme donemım bıtene kadar gelemem cunku orda alerjım oluyor ve ılac kullanamayınca perısan oluyorum ;( açıl durum olmazsa yakınlarda gelemem kı ;( Kısmet ıns. Hersey gonlunc eolsun ıns duzenını oturtur altın gıbı komsuların olur ıns.

      Ben de duşundum onu 3 abılı kız ;))) talıp olan yandı ;)

      Sil
  2. Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Çocukların ilgisini çekmeyi başarması ayrıca çok hoş olmuş. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım, müzelerı sevıyoruz bız bakalım onumuzdekı günler dıger müzelere de bakacağız ıns

      Sil
  3. Bebişin kız olmasına özellikle sevindim. Kız evlat anne baba için çok önemli bence. Allah hayırlı evlat olmasını nasip etsin. Çocuklara faydalı olacak etkinlikler yapıyorsunuz. Devamını da bekliyoruz inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler biz de sevindik artık 3 Oğlandan sonra :) amin. İns faydamız oluyordur. Teşekkürler varlığınız için

      Sil
  4. Size her yerin okul olduğu arkadaşım. Çok güzel bir şey yapıyorsun. Çocuklarını böyle bir yere götürmen beni burada heyecanlandırdı. Ayrıca kapı önünde kalmanın ne kadar üzdüğünü çok iyi bilirim. İyi yapmışsınız. Severek takip ediyorum yazılarını sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Elden geldiği kadar çocukların ilgisi dahilinde birşeyler yapmaya çalışıyorum. Elh buralarda da müzecilik gelişmiş ama Frankfurt müze gezmek için ideal bir yer değil galiba. Elde olanla yetiniyoruz ;) ben de çok teşekkür ederim varlığınız için

      Sil
  5. İstanbul Arkeoloji müzesi efsanedir, deniz belki bilirsin, yok yok, kültürun alası bizde 😉 ama değişiklik sizin için de iyi olmuştur, eldeki imkanlar sonuçta hiç yoktan iyidir, bir kat bile olsa... frisby olayına koptum 😂😂😂 yaşasın juniorlar, öp bizim yerimize de 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmez miyim gençken ilgim vardı 1 dönem arkeoloji okudum sonra değiştirdim bölümü. İstanbul'daki arkeoloji müzesini gezmek gerek. Sanırım 2 binaydı. Viyana'da da Basel'de de öyle dişe dokunur ayrı bir arkeoloji müzesi göremedim. Dediğin gibi elde ne varsa. :) çocuklarla eserleri yorumlamak ayrı bir boyut katıyor insana ;)

      Sil
    2. Evet evet deniz öyle, inş nasip olur gezmesi, keyif alırsınız muhakkak 😉 tabi yorumlayabilmek de ne güzel, maşallah 😉

      Sil
  6. Bu etkinlikler çocukların dikkatini çekebiliyorsa ne âlâ :) şimdiki çocuklar için önemli olan teknoloji olduğu için daha doğru teknoloji bağımlısı bir nesil yetiştiği için yaptığınız şeyin çok iyi bir etkinlik olduğunu söylemeden geçemeyeceğim ayağınıza sağlık o kadar götürmüşsünüz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elh benimkiler bir nevi müzelerde büyüdüler. Alışıklar ve sıkılmıyorlar da. Hatta yıllık kart alışımın nedeni de çocukların sevmesi. Aynı müzeye defalarca gitsek her seferinde baska boyutlar katar bize. Teşekkür ederim güzel yorumunuz icin. Teknoloji de lazım da dengeyi kacırmamak lazım ;)

      Sil
  7. Müzik aletinin çaprazındaki de abaküs mü?
    Ben bunu kullanmayı hiç beceremedim nedense. Parmak daha pratikti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım ;) ben de hiç kullanmadım abaküs. Parmak varken ;)

      Sil
  8. Müzeleri çok severim ben. Fırsat buldukça çocukların da gitmesini sağlıyorum. Çocukların sevmesi çok güzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Müze vazgeçilmezimizdir bizim ;) kısıtlı da olsa gercek hayata dair bir şeylerin sergilenmesi ilgi çekici. Bizimkilere bu Ada'm gerçekten yasamış anlatılanlar gerçekten olmuş dedim de Yunus dizisini sıkılmadan seyretmişlerdi Türkiye'de :) ben bile sıkılmıştım :) onlar için hayata dair yeni birsey öğrenmek asıl heyecan verici. Biz bu heyecanımızı Zaman'la kaybediyoruz galiba .

      Sil
  9. Arkeoloji müzelerini seviyorum daha doğrusu genel olarak müzeleri. Küçük bir yer olmasına şaşırdım, İstanbul Arkeoloji Müzesine yarım günümü ayırmıştım ama hala tam olarak gezebildiğimi düşünmüyorum :)) Küçüklerin müzeleri sevmesi ayrı güzel bir şey tabii ki :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul başkadır. Bak müzecilikte iyi değiliz deriz ama bazı acılardan kendimize haksızlık ederiz. Viyana'da da Basel'de de arkeoloji müzesi görememiştim. Arkeoloji alanında batı çok zengin değil. Ama maalesef bizim topraklardaki arkeologlar hep Batı'dan ;( bu da ayrı bir ironi galiba

      Sil
  10. Ne güzel çocukları böyle bilgilendirici yerlere götürmeniz. Çok keyifli görünüyorlar.
    Siz nasılsınız bu arada, bebiş kızımız yormuyor çok fazla inşallah. Hayırlısıyla doğduğunu da, sağlıkla kucağınıza aldığınızı da okumuş oluruz.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, güzel geçiyor şimdilik tam güzel zamanlardayım da biraz yardıma ihtiyacım var. Bazı akşamlar çocuklara yemek hazırlayacak gücü bulamıyorum kendimde. Rabbim yardım eder ins.
      İns sağlıkla kucağıma alırım. Bu sıkıntılar sonra unutuluyor zaten ;)

      Sil
  11. Kızınız mı olacak, harikaa. Rabbim sağlıkla kavuştursun sizi inşallah.
    Kız çocuklar babaya düşkün oluyor ama onlarla muhabbette tatlı oluyor.
    Kız yada erkek iyi ki varlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İns doktor kız dedi bakalım son anda değişmez ins. Ya babaya düşsün problem değil ;) zaten 4 çocuk varken çoçukların babaya düşkün olması anne bir avantaj gibi ;)

      Sil
  12. Kızının olmasına çok sevindim.Tekrar hayırlı olsun Deniz .Maşallah hamile ve 3 çocuklu gezebilmene hayran olmamak elde değil.Biz şu aralar mecburiyetten eşimin işine yakın yere taşınıyoruz.şükür tabii ..amaTek başına taşınmak 70 km mesafe de olsa baya zorlandım.Taşınıp yerleştirip inşallah Türkiye ye dönecez çocuklarla.melike 3. Sınıfı orda okuyacak.Beklerim Adana'ya.Seninde her şey gönlüne göre olsun.Çocuklarınla sağlıkla bol gezmeli günler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim zeynepcım, Aslında arabam olmasa hayatta bu kadar uzaklaşamazdım. Bır de ben bloğuma elden geldıkce güzel anılar yazmaya çalışıyorum genelde sıkıntılarımı ve sorunlarımı yansıtmıyorum, kotu anılar zaten akılda kalıcı olurlar bır de yazarak ıyıce zıhnıme kazımıyım ;) Yoksa ben de cok zorlanıyorum ozellıkle es destegı goremedıgım noktalarda ;(

      Esler cok calısınca yakın oturmak bıraz daha aıle ıcın nefes aldırıyor. zaten ısten gec çıkan adam bır de eve uzağa gıdıyorsa çocuklar babaları görmeden uyumak zorunda kalıyorlar.

      Maasallah Melıkeye 3. sınıfa başlayacak ne cabuk buyuyor çocuklar. Yusuf da eylülde başlıyor 1. sınıfa da okul ısı ayrı bır muamma benım ıcın de. Acaba Avrupada nelerle karşılaşacağız okullarda? En ıyısını sen olcup bıcmıssındır Turkıyede daha ıyı olacağına kanaat getırdıysen en doğru karardır mutlaka. Bız daha okula başlamadık yıne de okuldan korkar oldum.

      Adana bu sıralar cok sıcaktır ;) ıns ben de çocuklarımızın arkadaş olmasını ısterdım, Güzel annelerın güzel çocukları olur ;) Ben de Almanyaya beklerım, Zaten cok yalnızız burda ;(

      Sil
  13. o zaman giyim ne rahatmış yaaa :)

    YanıtlaSil
  14. Çocuklarla müze gezmeyi çok seviyorum. Bir de küçük müzelere bayılıyorum. Yorulmadan, bıkmadan,tadını çıkartarak gezebiliyoruz. Bu sene Basın Müzesi, Sinema Müzesi bir de Uçurtma Müzesi var aklımda. Oğluşlarım büyüdü artık, ama annelerini kırmadan onunla gezmeyi seviyorlar neyse ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız aslında kucuk müzelerde daha rahat gezılıyor sakin sakin. Cocuklar kucuk olunca onlara uyacak yerler seçmek zorunda kalıyoruz. hele buyusunler bız de yelpazeyı genısletebılırız ıns ;) Sıze de ıyı gezmeler

      Sil
  15. Güzel bir yazı. Fotoğraflar da güzel olmuş. Çocukları müze gezdirmeniz de takdire değer. Kıyafetleri de simüle etmeleri güzel olmuş. Blogunuzu takibe aldım. http://turgayaksoy.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkürler, benımkıler muzelerı sevıyorlar ıns böyle devam eder. ıadeyı zıyarete gelırım ıns

      Sil
  16. Bloğumda ödüllü blog keşif etkinliği var ayrıca bir de farklı bir çekiliş var beklerim sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin