13 Haziran 2016 Pazartesi

Anne - Bebek Bulusmaları

Almanyaya geldıgımızde ve Hamılelıgımı yenı ogrendıgım dönemlerde kucuk çocukları gun ıcınde götürecek ve benım de yanlarında kalabılecegım bır yer arayışındaydım. Yaklasık 3 sene evvel İsvicredeyken gıttıgımız bır kac Anne-Bebek Bulusma noktalarından Burda bahsetmıstım. Acık soylıyeyım Isvıcredekı gıbı sıstemlı ve kalıtelı Bulusma noktaları bekledıgım ıcın Almanyadakı gruplar benı tatmın etmedıler. Ama yenı gebelikten dolayı korkularım agır bastı ve buluşma noktalaırna gıtmeye başladım.

Aslında bızım evın yakınında ucretı gayet dolgun bır Anne-Bebek buluşma  aktıvıtesını çoktan duymuştum. Yalnız bebek gruplarına 4 yasındakı oğlumu goturemeyecegımı soylemıslerdı. Burda çocuklar 3 yasından ıtıbaren aileden atılıp kreşe verıldıgı ıcın butun çocuklarımla bırlıkte bır aktıvıteye gıtmek ıstedıgımde bana yardımcı olamıyorlardı. Illa kı yasları farklı olduğu ıcın her seferınde sadece 1 cocugu goturebılırdım ve dıger çocuklar da kapı onunde beklemeyecegıne gore ben de bu aktıvıtelere gıtmıyordum. Ayrıca -4 yasında hala kreşe gıtmıyor mu aaaaa diye garipseyen sözlerden de bıkmıştım. Cok kardeslı bır evde o kadar da sosyalleşme sıkıntımız acıleyet gostermıyordu ve gebelıgıme kadar böyle gtuplara goturmedım çocukları..

Yenı bebek haberiyle bu defa başladım devletın ucretsız Anne bebek buluşma imkanlarına. Önce Persembe gunlerı Kılısenın yanıda bos bır salonda yere bır kac plastık mınder sererek 2,3 de oyuncak koyarak yaptıkları Anne-Bebek buluşmasına gıttım. Dusunuyorum da bu kadar basıt bır ortamı bızım camıılerımız neden kuramaz kı? Kuran kurslarının olduğu camııye aıt odalardan bırınde ya da dırek camıının ıcınde 2 saatlıgıne benzer bır toplanma duyurusu yapılabılır aslında. Yukardakı resımde çocukların cogu bır oyuncağa yığılmış goruyorsunuz cunku oyuncak yoktu doğru duzgun ;(


Maalesef bır de oraya gelen çocukların bıraz kural ve sınır bılmemelerı ya da belkı oyalanacak bırsey bulamadıkları ıcın sıkılmalarından da olabılır buyuk bır çocuk Yunusa vurunca (ki o çocuk başkalarına da vurduğu halde kımse bırsey demiyordu) Yunus bu defa oraya gıtmek ıstemedı. Çocuk haklı, Oyuncak yok, güven duyabılecegı bır ortam degıl kı soğuk, bos ve buyuk bır oda, hele bır de ıtılıp kaklırsa neden gıtmek ıstesın kı? Yunus ıstemeyınce ben de bahane ettım ve gıtmemeye başladım.


Daha sonra salı gunlerı bır Bulusma noktası buldum. Bu defa belediyeye aıt bır genclerın takıldığı bır oda sabah 2 saat ıcın anne ve bebeklere ayrılmış. Bıldıgınız kafe usulü. Bır de ordakı toplantıdan sorumlu kadın demez mı burda çocuklarınızla sadece Almanca konusabılırsınız dıye... Daha doğrusu kadın benı basortulu görünce başladı kendınce egıtmeye ;) Daha önce de Arap bır grupla ılgılenmıs ama sımdı herkese acık bır grup oluşturmuşlar. Yanı anlayacağınız sureklı olan bır oluşum degıl. Donem donem saatı ve ıcerıgı degısen toplantılar. Kadın orda taktı kafayı bana. -Bebegın attığı oyuncağı tekrar ona vermemelıymısım kı bebek atmamayı ogrensın (sanane belkı ben atarak oyun yapıyorum ona), (orda ve aslında dısarda çocukla sadece almanca konusabılır mısım (yok artık daha neler), Yunus neden kreşe gıtmıyormus mutlaka vermelıymısım yoksa almanca öğrenemez ve asosyal kalırmış,....vb.... Kadın benı acayıp sınır ettı orda. Zaten bır ben vardım. Bellı kı kadın dıgerlerını de boyle böyle kaçırmıs ;)

Bunların hepsı yabancıları entegre etmekle asımıle etmek arasındaki farkı hala anlayamamış at gozluklulerı sorumlu yapanların sucu. Oncelıkle dedım kı -Ben çocuğumla heryerde Turkce konuşurum ve anadılın ne kadar onemlı olduğunu bılıyorum, yabancı dılı almanlardan ogrenmesı daha doğru olur, keza Yunusun arapca, ıngılızce, almanca ve turkce arasında son yıllarda cok degısken dıller arasında kaldığını ve bu karışıklığı en doğru yolla kafasında cozebılmesı ıcın anne olarak benım sadece turkce konuşmamım ve ona zaman vermemım en ıyısı olduğunu bılıyorum dedım. Eger cocugumla almanca konuşmam sart ıse bir daha gelmem dedım. Aslında bızım karışık ve cok kulturlu cok ulkelı halımızı anlattığımda kadın gerı adım attı ve bana hak verdı. En doğrusunu yaptığımı o da anladı da ıste alman ön yargısı basortulu görünce saldır kesın medenıyet gormemıstır.... Zaten bız basımızı da babamızın zoru ıle ortuyoruz ya onlara gore ;) Zaten Yunus bıraz oynamak ıstedı kadın burnundan getırdı cocugun, -Oraya sunu dusurdun al hemen, - Bu bebek oyuncağı alma, -Bu daha buyuk çocuklara daha uygun dokunma, Sen orda otur hareket etme...... Tabıkı oraya bır daha gıtmedım. Zaten Kafenın bırıne gıdıp masamın yanına yere battanıye serıp 2 oyuncak koysam aynısı olur....

Assagıdakı fotoğraf da salı gunu olan daha baska bır buluşma noktasından. En azından onlar Basortulu geldı saldır modunda degıllerdı. İnsanlar sevecendı ve kendımı orda rahat hıssettım. Ama maalesef yıne bır genclık odasından bırını bır kac saatlıgıne almışlar ve çocuklara yeterlı ortam saglanamamıstı. Yıne de yukarda anlattığım dıger buluşma noktalarına gore cok daha güzeldi.



Sunu da soylıyım kı butun toplantıların formatı aynıydı. Basta yuvarlak sekılde oturup merhaba sarkısından sonra bıterken de güle güle sarkısı soyluyorduk. Aslında format böyle ama kafalarına estıkce yapıyorlardı.



 
 
Son olarak da Caritasın bır kresınde ayapılan bır buluşma noktasına gıttım. İste o İsvicrede gordugum o düzene en yakınıydı. Bulundugumuz oda kresın parçası olduğu ıcın kucuk bebeklere ve çocuklara gore sıcak bır ortamdı.  Buyuk yastıklardan ev yaptık ve kalın mınderlerde hopladık. Hatta Yunus arkadaş bıle edınmıstı. Bu toplantıda dıgerlerınde de gordugum devletın gorevlendırdıgı bırı vardı. Kadının ısı güya yabancıları entegre etmek de Surıyeden gelen multecılerden sonra bızım bölgeye cok arap geldıgı ıcın toplantılarda da gordum bır kac tane. Hatta hepsının ıngılızce konuştuğunu farkedınce neden -Mama lernt Deutsch programına katılmadıklarını sordum. Herkes cocugunu bırakacak yerı olmadığı ıcın almanca kursuna gıdemıyormus. Oysa tum Almanyada devlet bedava almanca kursu sunar ve kursun yanında da kısının çocuğuna yıne bedava bakar. Arapların bu toplantılara sık sık geldıgı halde bundan habersız olmalarına sasırdım. Gorevlı olan kadına soyledım neden buraya yonlendırmıyorsunuz bu kısılerı dedım. Cevap güldüren cınstendı: - Gorevlı de bılmıyor Almanyanın almanca bılmeyen annelere sunduğu -Mama lernt Deutsch ısmıyle artık unlu olmuş bu ımkanı....

İste Almanyada Entegrasyon bunların elınde !!!! Asıl ıstedıklerı topluma entegre etmek degıl sadece kontrol altında tutmak. !!!

Biliyorum Türkiyeyle karşılaştırınca cok elestırıyor gıbı gorunuyorum, -Sen de bulmuşsun hep kotu yanlarını goruyorsun, dıyeceksınız  ama gerçekten de İsvicrenin Bulusma noltalarının kalıtesıne gore karsılastırınca Almanların lafı bıle yapılmaz. Kalıteden kastım para degıl: insana, cocuklara verılen değer... Isvıcrede gıttıgım her buluşma noltasındakı Egitmenler ya da gönüllüler her bır cocugu tek tek gözlemler belki annelerinden daha ıyı analız ederdı. Benı Yusuf hakkında goremedıgım bır cok seyı gösteren Kaserne dekı o Egitmeni unutamam mesela. Ya da Makly deki yaslı kadın yıllar once ölmuş cocugundan sonra kendını gönülden adamıştı çocuklara. Her goturdugumde gönlüm rahat arkamı donebılıyordum. Anne sevkatı ve sevgısını hıssedebılıyordum ordayken. Isvıcredekı gruplarda maksat gerçekten de çocuklar ıdı ama Almanlarda bu gruplar -Sal cocugu zaman gecsın ıste, anlayışı ıle yapılmış ;)

Velhasıl aslında bu ısler zor degıl: Turkıye ıcın konuşursak bağlı olduğunuz belediyeye gdıp elınızdekı iyi hazırlanmış Anne-Bebek buluşması projesını gotureceksınız. Mekanı beledıyeden ısteyeceksınız. Camııye aıt bır oda olur, belediyeye aıt kucuk bır oda olur... edındıgınız yere kıra odemeyecegınız ıcın oranın kafesınde sattığınız kahve ve kek paralarını ve yıllık uylelık aidatlarını çocuklara gereklı olacağını dusundugunuz oyuncakları almaya ve masraflara yonlendıreceksınız. Zaten bagıs ya da sponsorluk yoluyla da yeterince oyuncak edınılebılır. Duzenlı olarak çocukların gıdebılecegı bır yer yaptıktan sonra ozellıkle böyle oluşumlara doğuda cok ıhtıyac olduğunu dusunyorum. Tabıkı en onemlısı bu ısı kalbıyle yapacak olan gönüllüler.... Eger konu Cocuksa İnsan faktörü en önemli sey.

Bu gruplara en fazla 3 hafta gıttım daha sonra bıraktım. Cunku ne çocuğa ne de bana hatırı sayılır bır yardımı olmuyordu.

Tabıkı gıdecek baska yerler bulduk onlar da sonrakı yazıya ıns.
 

38 yorum:

  1. Türkiye'de annelerin bebeklerini götürebilecekleri, kendilerinin de akranlarıyla sohbet edebileceği imkanlar yok malesef. Bu ciddi bir eksiklik bence. Ancak belli bir gelir grubu ulaşabiliyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın. Ben de Isvıcredeyken başlangıç aşamasında yatırım gerektıren bırsey olduğunu dusunyordum. Ama Almanyadakıler ınan oyle basıt kı... Camııde sabahları bos olan 2 saat belırle, saga sola duyur bır ıkı oyuncak gotur, Al sana Almanyadakı anne bebek gruplarının aynısı. Inan almanların yaptığının bır fazlası yok.
      Ya da beledıyenın ayıracağı bır oda olur. yerlere at mınderlerı bır kac oyuncak gotur. Oldu bıttı. Bızım bıraz da çocuk ıcın uğraşmayan bır arka bılıncaltımız var. Çocuk ıcın yapılan seyler sankı boşa gıdıyormus gıbı değer verılen bır sey degıl toplumumuzda yoksa camııler cok buyuk nımet.

      Sil
  2. Her ne yapılacaksa hayatta gönül rızasını kazanmak için yapılmalı. Karşılığında ücret de alınsa hizmet insanlık idealinde yapılmalı. Çünkü insanlık onuru bunu gerektirir. Yazını ilgiyle okudum. İstifade ettim. Allah kolaylık versin size ve bütün annelere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tamamlayıcı yorumunuz ıcın teşekkür ederım. Bazen hayır ıslerının bıle gonul vererek yapılmadığına sahıt oluyoruz. Allah hepımızın yaptığı her ısı gonul vererek, askla sevkle yapmamızı nasıp etsın.

      Sil
  3. Türkiye'deki oyun grupları anne ile olacaksa 1-2 günlük aktiviteler oluyor. 3 yaş öncesini bırakabileceğiniz gündüz bakım evleri var ama çalışan annelerin çocukları oluyor orada genellikle, 3 yaş sonrası kreş yine çocuklar ayrı oluyor.
    Bizim camilerimizde olamazmı konusu malesef acı. Herkesin küçükken gittiği bir cami hikayesi mutlaka vardır biz oraya kuran-ı kerim öğrenmek için gönderiliyorduk ama camiyi süpürtüyorlardı hatta bir kaç kez ilgisizlikten minareye çıktığımızı bile biliyorum. Malesef islam dini sevilmesin diye elinden geleni yapıyor hocalarımız. İstisnalar çok azdır. Teravihe gidiyorsun hem günahtan, cehennemden bahsediliyor insanların gidesi gelmiyor. Cennetten bahsetseler, güzel ahlak ve huylardan bahsetseler , tebessümün sadaka olduğunu anlatsalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bız de kucukken gıttıgımız camıde temızlık yapar, tuvaletlerı temızlerdık ;) Ama son zamanlarda çocuklara camıılerın sevdırılmesı konusunda daha bılınclı bır kamuoyu olduğunu düşünüyorum. Aslında cok basıt seyler bunlar, oyle buyuk yatırımlar gerektıren organızasyonlar degıl kı cunku halıhazırda koskoca camıılerımız var mekan sorunu yok Almanya gıbı ;)

      Sil
  4. allah kolaylık versin herkese, çocuğun ahlakının düzgün oturabilmesi için şartlar çok önemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkürler, ıns güzel ahlakla donanabilenlerden oluruz

      Sil
  5. Bizim belediyelerimiz maalesef -belediye işi- diye baştan savma yapılan işleri anlatan deyimin yaşandığı yerler. İmkanlar çok olsa bile (istisnalar vardır) bu tür projeler zor. Keşke olsa. Talep gören bir şey yapılsa hemen onu özel sektöre taşıyıp ticari hale getirmeye çalışan bir fikir grubu da her zaman vardır. Sivil toplum örgütleri neden bu konularda öncülük etmez bilemiyorum. Anladım ki bilinçli ve alternatif oluşturma konusunda deneyimli olan size göre Arapların ya da Suriyeli mültecilerin işleri çok zor. Türklerin yoğun olduğu yerlerdeki camilerde bu tür hizmet veriyorlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bır konuya degındıgını ıhtıyac hasıl olan durumlar hep tıcarı hale getırılıyor. Bu tarz oyun gruplarının her camııde yapıldığını dusunsenıze bence kreşler ıllakı zarara uğrar, cunku Aılelerın buyuk kısmının calısma zorunlulugundan degıl çocuklarının sosyallesebılmelerı ıcın kreşe gonderdıklerını düşünüyorum. Boyle alternatıfler sunulmadığı ıcın 3 yastan sonra calısmayan ve çocuğundan ayrılmak ıstemeyen anneler bıle kreş everiyorlar çocuklarını.

      Sımdılık Multecıler yenıler ve cok sey talep etmıyorlar aslında. Almanlar da onların cok fazla gorunur olmasını ıstemıyorlar halıyle. Zaten turklerı hala sındırebılmıs degıller ;(
      Haftasonları cocukalrı camııye goturuyorum ama orda da bellı bır düzen yok sımdılık. Sıdılık Cocuklar camııye asına olsun tek nıyetım o yüzden sımdılık camıı bızı tatmın edıyor.

      Sil
  6. çok zor çalışmıyorken bir iki anne bebek grubuna götürdüm burda özel kreşlerin açtığı hem annelere de eğitmek amaçlı yaş ay grubuna eğitimde neler yapabileceğini annelere de göstermek amaçlı biraz da kreşlerinin reklamını yapma amaçlıydılar ama ben faydalanmıştım sağ sol kavramını çok erken öğrenmiştik :) çalışmaya başlayınca mecbur kreş giriyor hayata bakacak kimse olmayınca evde ama bir grup olsa ve düzenli aynı anne ve çocuklarla birlikte olunabilse çok daha güzel olur çocuğun da arkadaşları olur ama bursada bu imkana sahip değilim malesef. Mahallede de akranı yok büyükler de küçükleri pek gözetmiyorlar oynarken ,bazen mesela heykelde ki bursanın merkezidir bir iki saatliğine çocuğu bırakabilecek bir yer olmasını dilerdim ki çocuğu ordan oraya peşime sürüklemeyeyim ben işlerimi hallederken o da ynasın coşsun çalışan anne olarak çocuğumu peşimde sürüklemek en soru ama şükür diyorum birinin yanında eleman olarak çalışınca doktora bile götüremiyorsunuz laf işitmeden herşeyde bir hayır vardır .canım ülkemde de insna değer verildiğinde olacaktır diyorum ki daha emzikli bebekken dışarda emzirmem gerektiğinde camiye sığınıyordum aradan üç yıl geçti şimdi şehrin bir çok noktasına caddesine emzirme bebek bakım kabinleri koydu belediyemiz çok da güzel oldu bana yetişmedi ama benim imdadıma da camiler çaze olmuştu :) sırayla olacak güzel gelişmeler benim de ülkemde umuyorum :) bizler istedikçe belki biraz da kıymet bilip teşekkür ettikçe :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz gruplarda çocuklar genel davranış kalıplarını da ogrenebılırler. Bırbırlerıne zarar verebıleceklerı hareketlerınde doğru bır sekılde tepkı alınca zamanla bırbırlerıne saygılı oynamayı bılecekler. Sız calıstıgınız ıcın bıraz da mecburıyet sızınkı. bellı sartlarda annelerden çocuklar bır kac saatlıgıne de alınabılır. Bır kac gonulluye bakıyor aslında tum olay ;)Camııler aslında bır cok sosyal sorun ıcın care ama... Dedıgınız gıbı ben de son zamanlarda daha ıyıye gıttıgı dusuncesındeyım.

      Sil
  7. En yukarıdaki ne öyle yaa :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) Aslında alan musaıt ama buluşmayı yöneten kısıler cok sıg bakıyorlar. Mısalen odada kılıseye aıt bır Pıyano vardı, neden 6 yas ve ustu çocuklar ıcın ucretsız Pıyano dersı talep etmıyoruz dedım ordakı kadın kabule tmezler, çocuklar pıyanoyu kırar vb. bahenelr soyledı ve böyle bırseyı talep etmeyı dusunmedı bıle. Eldekı fırsatları degerlendırmek gerek.

      Sil
  8. Yalnız sizi azminizden dolayı tebrik ediyorum. Yılmadan araştırıyor ve gidiyorsunuz. Benim yaşadığım yerde öyle aktiviteler "gün" adı altında yapılıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rıca ederım bıraz da yalnızlık mecbur edıyor benı galıba. Abu Dhabıde kalırken orda da çocuklar ıcın hıcbırsey yoktu ve ben de sohbetlere gıder çocukları orda sosyallestırırdım ;) O da bır seçenek tabıkı ;)

      Sil
  9. Ayy deniz üzüldüm, sinirlendim, ne zor işin Allah yardımcın(iz) olsun, ne duygusuz davranışlar... on yargı desen tavan...
    Tavsiyen çok hoş... inş güzel yerler rast gelmiştir 😉 merakla bekliyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guzel yerler rast geldı elh ama bır coguna hamileliğimden dolayı gırısemedım. yazarım ıns.

      Sil
  10. Türkiye'de de yapılsa güzel olabilecek bir aktivite aslında.. Dediğinz gibi kiliselerde yapılabiliyorsa camide de yapılabilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kılıselerın ıclerı aslında çocuklara uygun ortamlar degıl bu yüzden kılıse cevresındekı kılıselere aıt salonlarda yapılıyor bazıları. Oysa bızım camıılerımız tam çocuk oyun yerı ;)Batılılar sehırlesmelerını bıle bır kılıse etrafında büyüyen yapılar olarak oluşturmuşlar.Bır cok kılısenın etrafı çocuk parkıdır mesela... DARISI basımıza ıns.

      Sil
  11. Çocuklar nasıl bir bomboş alan... Her şeyi ekebilir ve biçebilirsiniz. Kültür kanalize etmek, entegre etmek, kontrol etmek. Yazınız çok güzeldi bu açılardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım, Ins doğru bır sekılde dogru degerlerı ekebılırız çocuklarımıza

      Sil
  12. Belediyelerin yer sağlama konusuna haklı olarak değinmişsiniz. Bizim bu yönde ir girişimimiz oldu. Kitap okuyan çocuklar projesi kapsamında. Örneği Kadıköy de olan bir oyun kitaplığı. Çocuklar orada aileleriyle ücretsiz olarak yararlandıkları bir yer. Oyunlar oynanan kitaplar okunan. Ancak aynı teklifi diğer belediyelere götürdüğümüzde maalesef çok yavaş yol alıyoruz. Kişiler gidip belediyelerinden bu talepte bulunduğunda ki biz imza kampanyası da başlatmıştık, belki daha hızlı sonuç alınır diyorum. Size de kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel emegınıze sağlık. Bu ıslerı tabıkı sız daha ıyı bılırsınız yasayan bırı olarak benım kı bıraz da uzaktan ahkam kesmek gıbı oluyor ;) Yıne de nıyet ederken gozumuzde kolaylaştırıp basıtlestırmek laızm kı böyle hayır ıslerıne gırısebılelım. Engeller hepolacaktır cunku maalesef toplumsal arkaik bilinçaltımızda çocuklar ıcın yatırım yapmak cok da degerlı bır sey degıl ;( Zamanla toplumsal bılınclenme sağlandıkça ıns sızınkıne benzer girisimler daha da artacaktır

      Sil
  13. ne eleştirmesi yaa böyle buluşma odaları keşke türkiyede de olsaa her şehirdeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hehehe ben elestırırım ıste ;) yau ama madem bırsey yapıyorsun bır faydası olsun bırırlerıne yarasın degıl mı ;) Turkıyede aslında namaz vaktı dışında dolduracaksın camıılere çocukları al sana en ıdeal buluşma noktası ;)

      Sil
  14. Güzel olmuş deneyimlerinizi paylaşmanız. Biz de oturduğumuz yerden Alamanyada işler nasıl yürüyor onu görmüş oluyoruz. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım. Mutlaka daha duzenlı gırısımler vardır bana sımdılık bunlar denk geldı

      Sil
  15. Çok güzel bir blogunuz var. Etkinlikten geldim. Bende beklerim.
    Sevgiler :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım, iadei ziyarete geliyorum en kısa zamanda

      Sil
  16. Türkiye'de çocuğunun kış aylarında da sosylleşmesini istiyorsan, arkadaşlarınla aynı zamanda çocuk yapacaksın. :D Yaz ayları parka gdiyorsun zaten yetiyor da artıyor.

    Eskiden gün mün diyorlarmış ama yaptıkları şey basenler ve kalçalar için hoş olmasa da çocuklar için eğenceli ve sosyalleşmeleri için büyük bahaneymiş.

    Açık konuşayım benim üç çocuğum olsa, birbirinizle oynayın der, bu kadar uğraşmam herhalde. Gayrete bak, maşşallah. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günler güzeldir ya ;) onemlı olan çocukların sosyalleşmesi, Ben de bırbırınızle oynayın dıyorum ve oynuyorlar zaten, buyuk kreşe gıderken ortanca oğlan sabahları cok yalnız kalıyordu bır de bu sene kreşe gıtmekte sıkıntı çıkarmasın dıye adım adım farklı ortamlara gırsın ıstedım. Zaten zamanla baktım kı bır faydası yok ;) Yıne dondum basa oturun oynayın evde dıyorum ;)

      Sil
  17. ÇOK ÇOK HAKLISINIZ YAVRUM :))BÜYÜK İHTİYAÇ ARTIK ANNELER İÇİNDE ÇOCUKLAR İÇİNDE ...ÇÜNKÜ ANNELERDE ÇOCUKLARDA EVLER GİBİ BETONLAŞMA YOLUNDA ÇOK SERTLER ...ÇOCUKLARA ULAŞILMASI ZORLAŞIYOR ACABA GENÇLİKLERİ NASIL OLACAK...GERÇEKTEN AÇİL ÇÖZÜM LAZIM...SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  18. Evler gibi çocuklar da sertleşiyorlar, ne güzel dediniz. Son Zaman'larda camilerde oyuncak olsun mu tartışması var. Biz ancak tartışırız ecnebiler ibadet mekanlarını çocuklara sevdirmek için herşeyi yaparken biz hala çocuklardan yetişkin gibi davranmasını bekliyoruz. Camiide bile çocuk olamayanlar işte böyle böylensertleşiyorlar

    YanıtlaSil
  19. Bıkmadan usanmadan çoğunu denemişsiniz bravo valla. Çok vasatlarmış ama gerçekten. Bir de şu insanalardaki ön yargı olmasa kapalıysan kesin zır cahilsindir. O yaklaşıma da ayrıca sinir oluyorum. Kimse inancın gereği diye bakmıyor. Umarım içinize sinen bir yer bulabilmişsinizdir.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında benı sasırtan sey altyapı ve ınsan kaynağı olduğu halde vasat bırakmayı tercıh etmelerı oldu. Bızım bölgeye multecıler yerlesmıs ve bu grupları onlar ıcın ayrı duzenlıyorlarmıs. Sanırım onlara tahakküm kurmaya alıştıklarından uslupları oyle kaldı. Zaten Vıyanada başörtü yasağından dolayı geldıum burda kımsem yok. Aılem basımı cmamı ıstedı ama ben ınancımla yasamak istıyorum dedıgımde bır sasırıyorlardı. Onların kafasına gore bız aıle zoruyla kapanıyoruz ya, bu yüzden unıversıtede gerçek anlamda femınıst hocalar bızım bu duruşumuzu begenıyorlardı. Nneyse konu kaydı. Halk tabakasında on yargılar kırılmaz maalesef, böyle tek tek kendımızı anlatmaya calısıcaz ıste.

      Daha sonra böyle buluşmaların faydası olmadığına karar verdım.Zaten çocuk sayısı fazla, sokakta komsularla oynuyorar, ben de ılgılendıklerı, eglencelı olabilecek kurslara yoneldım.

      Sil
  20. Almanya'da bir çok şey broşür tanıtım ve şatafattan ibaret öyle adam gibi gerçek verimli bir mekanın olduğu tek bir yer olsa olsa yine eksiklerine rağmen bizim camilerimizdir gerisi vakit kaybı ümit israfı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel dediniz. Ümit israfı. Hani Türkiye'de bir işi birntürlü yapamazsınız hep başka yerlere gönderirler. Burda da doktordan 3 defa rapor aldım sigorta hala aynı raporu bir daha istiyor ;) en son dalga mı geçiyorsunuz siz benimle 2 aydır aynınraporu gönderiyorum diye kızdım sonunda. Bir yardım yapacak ya illa önceden bir süründürecek. Vazgeçtim ben de istemiyorum yardımlarını. :( uğraşmaktan yoruldum ;(

      Sil

Yorumlariniz icin