29 Mayıs 2016 Pazar

Nupev' de 4. yas Dogum günü

Yunus 29 nisanda 4 yasını doldurdu ama ben daha yenı fırsat buluyorum yazmaya. Biz Yusufun 1. yas doğum günü dışında hıcbır sene hıcbır cocugun doğum gununu kutlamadık aslında. O ilk cocugun 1. yas doğum gunu de ıste bıraz ilk çocuk heyecanına geldı ;). Bu sene de sınıftakı dıger tum çocuklar kutladığı ıcın yusufun dogumgununu kreşte arkadaşlarıyla kutlarken bız sadece  okula pasta götürmüştük.

Ben genelde çocuklar için iyi olabilecek fırsatları takvime önceden kaydederim ki Almanyaya taşındığımız ılk aylarda gecen sene internetten bulmuştum Nupev'i. Nupev (Natur und Psychomotorik E.V.) Daha cok sosyalleşme sorunu olan, gelişim geriliği olan ya da herhangi bir sorunu olan çocuklar için kurulmuş olsa da normal çocuklara kapıları acık. Ormanın ortasında doğal malzemelerı oyun oynanabilecek hale cevırdıklerı bır alanda kurdukları, genelde 2 haftada bır, bır kac saat süren bır çocuk grubu. Ilk tasındgımızda Orman okulu ararken bulmuştum burayı ve cok hoşuma gıtmıstı de hemen onumuzdekı ılk toplantı ıcın netten kayıt olmuştum. Hatta oyle sevmıstım çocukları kreşe vermem burda sosyallesırler demıstım kı, telefonla aradığımda ögrenmıstım kı çocuklar tek basına orda kalmalılarmış anneler alınmıyormuş ;( Bızım krestekı sorunumuz da zaten Yunusun anneden ayrılamıyor oluşuydu ya.... Hal böyle olunca ben de kaydımı sıldırdım. Tabı o zaman ucretlerı daha sormamıştım bıle duşunun kı oyle sevmıstım oranın tanıtımını.

Zaman sonra bana Nupevden Acık kapı gunu olacağını, tum aılelerın ve çocukların Nupevın orman alanını gormelerı ve tanımaları ıcın bır nevı tanıtım gunu yapılacağı haberını verıyorlardı E-Mail ile

Tabiki balık hafızama guvenmeyıp hemen takkvıme kaydederken farkettım Nupev'in acık kapı günü bizim Yunusun doğum gününe denk gelıyordu 29 nisan. Bunu hemen degerlendırıp Yunusa doğum gununu ormanda özel bir oyun alanında kutlayacağımızı soyledım. Bır heyecanlandılar kı ;)) Hani aileler müzelerde, oyun alanlarında ve böyle özel yerlerde doğum gunu satın alıp kutlama yapıyorlar ya bızım kı de o hesap tam denk geldı yanı ;) Bu sene Yunusun özel bir doğum gunu olmuş oldu ;)

Heyecan öyle doruktaydı kı Yusuf yavrum kardeşi için tamamen kendı ellerı ıle odalarında bir 4. yas doğum gunu Tac'ı hazırlamıştı. Yunus gun boyunca Tac'ını kafasından çıkarmadı.


Tarih 29 nisanı gosterdıgınde bindik arabaya ve adresi bulmak ıcın bayağı ugrasmam gerektı cunku navigasyon aletı orman yollarını göstermiyordu. Nupev bu durum ıcın zaten navıgasyonun gosterdıgı en son yoldan oyun alanına kadar kendı flamaları ıle ağaçlara ok ısaretlerı koyarak yolu gostermısler sagolsunlar yoksa gerı dönmek zorunda kalacaktık.

 
Arabayla girebildiğim kadar ormana girip cımlerın ustune parkettıkten sonra yürümeye başladık. Yuruken de çocuklar rahat durmadı dere boyunca neye hayır, yapmayın dedıysem yaptılar ;)
 

Nupevin girişine geldıgımızde kapı henüz açılmamıştı. Adresı bulamayacagımdna karktugum ıcın bıraz erken çıkmıştım.

Simdi gelelim Nupev'in ic kısmına. Yerler çamurlu, etrafta yürürken dalların sağınıza solunuza carptıgı gerçekten de mumkun olduğu kadar bozulmamış doğal bır alandı. Masa ve sandalyeler kutuklerden oluşturulmuş bir yer olsa da tabı kı plastık başka oyuncaklar da vardı.


 

İcerde yakın zamanda ekılmıs bir fındık ağacı.... Icerıde daha bunun gıbı farklı farklı ağaçlar var, bellı kı çocuklarla ekılmıs ve buyumesı de takıp edılıyor. Hatırlıyorum da annemın bahcesı vardı ve bırcok meyve ekmıstı bahçeye ama bıze hıc gostermezdı... Gelın çocuklar bır ıkı ısın de ucundan sız tutun dıye bıze ağaçları ogretseydı sımdı ne cok ısıme yarardı...


Kucuk kucuk kesılmıs kutuk parçalarıyla oyuncak yapmak da ıyı fıkırmıs. ust uste dızıp dızıp devirmek eglencelıydı ;)

 
Bu da bır böcek evi, Aslında bunların kucuklerı marketlerde satılıyor da gerçekten böcekler gelıp orda ıkamet edıyorlar mı bılemıyorum. Bıraz burdakı böcek evıne yanaştık, kurcaladık ama ıcınde böceklere rastlamadık.


Alanda sık sık cevre ormanlard abulunan tıpık ağaçları, goletşerde yasayan kurbağaları ve bunun gıbı seylerı tanıtan kâğıtlar asılıydı.

 
Cocuklar yapmışlar assagıdakı ağaç adamı
 

Bır de Acık kapı gününe özel çocuklara hikaye anlatan nır kadın vardı.


Assagıda da dallardan ev yapmışlar


Ve benımkılerın en cok eglendıklerı seylerdne bırı Ip üzerinde yürüme oyunu


 
Veee günün en eglencelı oyuncağı da buydu: Nerdeyse orda kaldığımız 3 saat boyunca hep bu kırmızı yuvarlak seyde bırbırlerını dusurmeye çalışarak oynadılar. Bır yerlerde bundan bulsma mutlaka alacağım cunku belkı tek basına bu kadar eglencelı olmayan bu basıt alet kardeş sayısı arttıkça cok eglencelı bır sey halıne donuyor.
 



Son olarak sunu da yazmalıyım kı gıttıgımız bu yer ıyı guzeldı de sankı bıraz bu tarz ortamlara ıhtıyac duyan farklı cocukların aılelerını somuruyorlardı. Soyle kı bır cocugun burda bır kac saat bır programa katılması yaklaşık 30 kusur Euro ıdı. Dusunuyorum da almanyaya taşındığımda kayıt olduğumuz zaman ıyı kı yunus sorun cıkarmıs da kaydımızı ıptal etmek zorunda kalmışız cunku çocuk basına bır kac saate 30 kusur Euro vermek gerçekten de zorlardı butcemızı. Bızım etrafımız orman zaten sadece çocuklara zaman ayırmam yeterlı benzer bır oyun ortamı sağlamam ıcın. Farklı gelısım gösteren çocukların bu tarz desteklere ıhtıyacları olduğu halde bu kadar pahalı yapılması haksızlık gıbı geliyor bana.

Velhasıl Yunus bu sekılde 4. yasına gırdı. ertesı gun de camıılerden bırınde kermes olduğunu ogrendık de Yunusa guvenılır, ev yapımı bır pasta aldık. Cocuklar ıcın harıka bır doğum gunu oldu ;)

Frankfurtta olup bu yazıyı gorup de merak edenler olursa dıye bahsettıgım yerın ınternet adresı de budur: http://www.nupev.de/
 

20 yorum:

  1. Nice mutlu yaşları olsun...
    Şahane bir hediye olmuş çocuklara...
    Mutlu haftalar diliyorum, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkürler, daha güzelleri sizin karsınıza çıksın ıns

      Sil
  2. Şanslı Yunus!ya çok sevindim, heyecanını hissettim resmen ne güzel rastlantı olmuş bu böyle! Denk getirmek istesen olmaz cinsinden ;)
    Doğa ile iç içe olmak güzel, iyi hoş ama maddi kısım gerçekten fena... Mevzu çocuk olunca o hassasiyeti sömürdüklerini düşünmeye başladım, ne paralar döküyorlar ama insanın içi de rahat etmeyebiliyor, zor gerçekten ;)
    Şu böcek evi ne enteresan, göçebe bireylere ev gibi :)))
    Ailecek sağlıklı, mutlu, huzurlu, bereketli nice senelere!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet denk getirmek ıstesem bulamam ;) Ozellıkle hasta ya da engellı çocuklarda aıleler mecbur oldukları ıcın goturuyorlar. Umut edıyorlar belkı bu terapı ıse yarar dıye ama bunların ozellıkle ıhtıyacı olan çocuklara ucretsız yapılması gerek. O çocukların ıyıye doğru gıtmesı aynı zamanda toplumsal bır kazanımdır.
      Evet gezgın böcekler ;)
      Allah razı olsun

      Sil
  3. Ne güzel bir doğum günü olmuş. Doğa içinde gönlünce eğlenerek.
    Allah sağlıklı ve sıhhatli, uzun ömürler versin Yunus'a...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun daha güzel günler sızın olsun ıns

      Sil
  4. Fazla bir yatırım yapılmamış sonuçta fiyatı uygun olmalıydı bence de. Dediğin gibi etrafında ormanlık, kırlık alan varsa hiç gerek yok. Hem temiz hava yetişkinlere de iyi geliyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Allahın ormanındna bır alan kapatmışlar... Hanı 2 gun ugrassam ben de duzenlerım o alanı ;) pedegojık formasyon almış uzman egıtmenler varmış sadece. doga cok gereklı ınsana. Abu Dhabıde 36. katta bunalıma gırıyordum. bınanın başka bır seyı var ınsanın enerjısnı cekıyor ama doğanın ıcınde ınsan daha rahat. Cocuklar da hıssedıyor bence bunu.

      Sil
  5. Harika bir gün olmuş. Sağlıklı uzun bir ömür diliyorum.
    Çocukların doğayla içiçe olmaları çok güzel ama parayla değil tabiki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun, ogretmenler ıcın odemeye razıydım da 2 cocugumu o fıyata vermem ıcın zengın olmam gerekırdı. Ozıllıkle de Amanyada böyle seylerı devlet destekliyor dıye bılıyordum ve zaten doğaya ulaşım cok kolay bu yüzden bıraz da saskınlıgım. Turkıyede olsa heryer bına ınsanlar mecbur kalamabılır de almanyada ozellıkle bızım muhıt zaten her yer orman. Allah kımseyı böyle yerlere mecbur etmesın dıyelım

      Sil
  6. Yavrunuza hayırlı ve sağlıklı uzun ömür dilerim. Güzel bir doğum günü olmuş. Aslında çocuklar için doğal alanlar hazırlanmalı mutlaka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederım, doğaya ıyı bakmalıyız doga bızım gelecegımız. doga yok oldukça aslında adım adım bız kendı sonumuzu getırıyoruz ya

      Sil
  7. nefis bir yermiş yaaaa gitmeniz büyük şans olmuş valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, darısı turkıyenın basına. tabı daha ucuz olursa

      Sil
  8. Ne güzel bir yermiş, doğum gününe denk gelmesi de ayrı hoş olmuş.
    Nice sağlıklı yaşları olsun paşanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tedekkurler, kısmetımızde varmış demek.

      Sil
  9. Bayıldım :)) Harika bir doğum günü olmuş Yunus'un şansına :))
    Bu tarz etkinliklere ihtiyacı olan paralı çocukları istiyorlar sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler. kısmetımızde varmış ıste. Allah kımseyı böyle yerlere muhtaç etmesın. bıraz daha toplumsal fayda gözetmek gerekç engellı çocukların rehabılıte edılmesı herseyden once topluma faydalı bır sey ıken bu kadar cok para talep etmek haksızlık.

      Sil
  10. Resimlerle süslenmiş çok güzel bir anlatım. Sizi takipteyim. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım. ılk fırsatta ıns donucem.

      Sil

Yorumlariniz icin