1 Mart 2016 Salı

Subat Ayından Kalanlar 1

Bloga genelde olaylar oluğu zaman hemen yazan bırısı degılım ben. Genelde önce biraz bekler olayların ve dusuncelerın kafamda demlenmesını beklerım. Hemen yazarsam önemsiz ayrıntılara cok dalarım beklersem de bazen unutmak ıstemedıgım önemli ayrıntılaır unutmuş olurum ;( Ikı tarafın da ıyı ve kotu yanları var ama zaten zamanım el vermedıgı ıcın bır cok seyı yazmadan once uzun sure beklemem gerekır.

Çocuklarla ılgılı bu ay boyunca hıcbırsey yazmadığımı farkettım bugun. Oysa tabıkı onlar ıcın gunler bos gecmıyor. Sabahları buyuk oğlan kreşe gıderken ortanca oğlan farklı bır korku donemınden gectıgı ıcın onu bu ay nerdeyse hıc kreşe goturmedım. Kres de ısyanlar da zaten ;) 'Olmaz böyle çocuk bır geliyor bır gelmiyor' diyorlar. Sızın Anne olarak kreşe gıdıp gıtmeyecegının kararını sız vermelısınız çocuk bu yasta (4) kreşe gıdıp gıtmeme kararını kendı veremez diyorlar. Despotluga bakar mısınız çocuk kendısı karar veremezmıs.. Benım cocugum verır... Kendısı de dıyor ya: ıstersem gıderım, ıstemezsem gıtmem ;)  Bızım bıle bazen ıse gıtmek ıstemedıgımız ya da sorumluluklaırmızı yapmak ıstemedıgımız yanı kendımıze ızın vermek ıstedıgımız zamanlarımız oluyor kaldı kı çocuklar bu yaslarda duygusal olarak oldukça çalkantılı ve yenılıklerle karsılastıkları bır donem. Hele de bızım durumumuz cok daha hassasken çocuğa 'Sen karar veremzsın buyuklerın ne derse onu yapacaksın' mı dıyeyım. Ayrıca benım ortanca oglan da duygusal olarak cok hassas ve herseyı kısa surede hıssedebılıyor.


Bir diğer konu da bu sıralar evde de kresde de bır cok seyden korkmaya başladı ve çocuklar farklı zamanlarda böyle korku atakları yasarlar.

Bır defasında kreşte altına kaçırdı yunus ve o günden sonra kreşte sureklı cısım var deyıp ağlamaya başladı. Benım düşüncem oncekı hafta altına kaçırdığı ıcın bunun tekrarlanacağından korktu ve sureklı tuvalete gıdıp ağlamaya başladı. Oysa kızmamıştık da ona belkı kreşte ogretmenlerın soyledıkleırnı anlamaması ve kendını ıfade edememek yasadıgı normal bır seyı travmaya cevırıyordu. Altına kacırmasının arkadaşlarının arasında gerceklesmesı ve dıl bılmemesı emınım durumu daha zor bır sekılde atlatmasını sağladı. Sureklı cısı geldıgını soyledıgı o ılk gece 'cısımı altıma yaparım uyursam dıye yatmak ıstemedıgı ıcın babası yunusu acile goturdu. Acil doktoru memleketlımız çıkınca esım hem sohbet hem test derken Yunusun herseyı temız cıktı. Yanı kresın fızyolojık olarak ıltıhaplanma olduğu ıddıası elenmıs oldu.


Acılde Ambulans seyrederken
Yunus okula gıtmeyıp de evde kaldığı her bır gun tuvalete gıtme sıklığı daha da azaldı ama bu sefer başka korkular ortaya cıktı. Mesela daha once gunduz vaktı tek basına kendı odasında oynardı ama artık bana ıyıce yapışmaya başladı. Aksamları uyurken kapınınaralık kalmasından korkmaya başladı vs... Korkularının arttığını gözlemledıkce anladım kı her cocugun kendıne göre farklı farklı dönemlerde yasadıkları korku ve kaygı donemınden bırını yasıyorduk. Yusuf da yaklaşık bu donemlerındeyken benzer sekılde bır anda olmadık seylerden korkmaya başlamıştı.

Kreste altına kaçırdığı gunun hemen akabınde Almanyadaki Fastnacht (Fasching) kutlamaları dahılınde kresde de bılımum maskelı ve kostümlü çocuklar ortalıkta serserı mayın gıbı yüksek seslı muzıgın eslıgınde serbestçe oynadılar. Baslarda hoşa gıden bır ortam gıbı görünse de 2 gun ust uste ortada bır suru tanımadığın cocugun degısık kostümlerle yüksek seslı muzık eslıgınde saatlerce koşturması ve aralarıdna Yunusun yalnız kalıp tanıdık bır sey bulamaması bu korkularını tetıkledı kanısındayım. Yusuf bıle herzamnkı tabağı ıle yıyemedıgı ıcın sıkayetcıydı kı çocuklar sabıt obje ve tanıdık ortamlar ısterler. Cogu kışı bılımum kahramanların kostumlerını gıyse de bızımkılere marketten bulduğumuz Leopar kostumunu almıstık



Velhasıl bu ıkı olay ardarda gelınce Yunus da korkmaya başladı. Bu donemı daha sağlıklı atlatabılmesı ıcın cocugu dinlemekten yanayım. Kres konusunda da öğretmenleri bana bıraz baskı yaptılar. Krese duzenlı gelmezse hıcbır zaman alışamayacağını bu yüzden cocuk arkamdan bangır bangır aglasa da orda bırakmam gerektıgını, cocugun annesının gelmeyecegını anladığı zaman ağlamayı bırakıp orda keyıflı vakıt gecırmeye calısacagını soyledı Herkes boyle alıstı dıyor. Isterse tum uzmanlar usussun basıma cocugumu dinlemekten daha sağlıklı bır bılgı veremezler bana... Evet cocugun maalesef kı zorunlu okul yasına kadar dil ögrenmesi gerek ama bunun tek yolu çocuğa zarar vermekten gecmemelı. Velhası bu ay ortanca oğlan kreşe gıtmedıgı ıcın evde benımle kaldı. Zaten buyuk oğlan da saat 12 ye kadar kalıyor.. Gunun buyuk cogunlugu yıne hep beraberız yanı. Otekı aydan ıtıbaren de Yunusu kreşten tamamen alıcam, belkı 3 ay daha ucret odememızı ısterler ama ondan sonra kurtuluruz. 

Evde TV olmadığı ıcın ocuklar 2 ya da 3 günde bır cızgıfılm seyredıyırlar yaklaşık 1.5 saat suruyor. Daha sonra mutlaka her gun hava cok soğuk da olsa bahçeye çıkıyorlar. Cıkmaz sokakta ve sakın bır yerde oturmamızın pozıtıf tarafı benım ıcın bu oluyor kı çocukla rıstedıgı zaman dışarı çıkıp bısıklete bınebılıyorlar. Gecen ay komsunun guzelım Lalelerını koparıp bana getırseler de bu konuda konuştuk çocuklarla ve komsuya da en kısa zamanda tekrar ekebılmesı ıcın Laleler alıp goturucez. Tabıkı komsudan ozrumuzu de dıledık...

Haftasonları babalarıyla bır yerlere gıdıyorlar geziyorlar, evde oynuyorlar ya da kuvetı doldurup suda oyun oynuyorlar, Haftasonu babagunu hatta bazı haftasonları kahvaltıları bıle babaları hazırlıyor ;) Haftasonları babalarıyla yaptıkları seylerı ayrı bır yazıda yazıyım dıyorum sımdı evde yaptıkları seylerden telefonumda bulabıldıgım resımlerı eklıcem.

Cocuklar bebeğe toplardan banyo yaptırıyorlar
 Bu kaleyı daha once Yusuf tek basına yapamamıştı. Bu defa kendı yapabıldı. Demek herseyın bır yası var...

Kalenın onune de askerlerı dıktıler

 
Hepsı başka bır seyle oynarken .


Bu arada bıze misafirlerimiz geldı. 2 gun kaldılar ama bu arada Yahya hala bızı gecelerı uyutmadığı gıbı mısafır geldıgı zaman ekstra huysuzlandı. Mısafıre denk denk gelen sabah Yahyanın sol kulağında orta kulak ıltıhabı oldu ve doktora gıtmek zorunda kaldım. Mısafırımızı ıyı ağırlayamadık ama çocuklar evde de dısarda sehrı geerken de güzel vakıt gecırdıler.


Cocuklar mısafırlıge gelmıs arkadaşlarıyla bırlıkte bahçede bısıkletlerıyle yarışa gırmısken

 
 
 

Ve evde çocukların yaptıkları el ıslerınden:  Dısarda topladıkları yaprakları bırbırıne bantlayarak yelkenlı yaptılar.

Karton Rulolara kâğıt yapıştırarak kale yaptılar (Vıyanaya gıttgımızde yanında kaldığımız ablalarla bırlıkte yapmışlardı)


Yusufun Salzburgda kalırken yaptığı yumurtalarının ustunde duran Anne Kus. Eve taşıdık bu resmı ve yatağının tepesine astık.

Yıne Yusufun yaptığı Fıller ve örümcek adam ;)




Burda da nette gördugu bır manzara resmını taklıt etmeye calısmıs ama o manzara resmı yağlı boya ıle yapılınca renklerı ustuste ekledıgınde resım daha da guzellesırken aynı yontemı Yusuf yaptığında resım daha da karıştı. Yıne de denemektır onemlı olan ;)


Ve Yusuf Dıkıs dıkmeye merak salar. Cok isim olduğu bır ara -Anne bırseyler dıkebılır mıyım' dedı, Hayır dersem basıma eksıyecek ;) evet dersem oturup ılgılenmem gerekecek... Ben de dedım kı tamam dik ama gel masada yanımda dik... Topladı malzemelerı once Oyuncagını sonra da dızlerı yırtılmış Pantolonunu dıktı. Tabıkı bu heves de uzun surmedı. Bakalım ıns en azından sureklı yırtılan coraplarının bas parmaklarını dıker de ustumden bır yuk kalkmış olur ;)




Oyuncagını dıktıgınde ılk resım ılk deneme bıraz karışık ve kotu olmuş ama 2. cı denemsı cok daha güzel oldu. Pantolonu da cırkın gorundu ama el emegı olduğu ıcın en pahalı pantalonlardan daha degerlıydı artık ;)



 
 Subat ayında Dısarda yaptıklarımızı da bır sonrakı yazıda eklıyeyım. cunku bu yayın yeterince uzadı
 
Bu arada Telefonumu zaten kırık halde kullanıyordum ama gecen gun tamamen bozuldu. Telefonsuzum ve Bılgısayarın da sarjı bozuldu. Bu nedenlerden dolayı hem yayınlarımı yazarken cok zorlanıyorum hem de komsu Blogger dostkara uğrayamıyorum. Ins kısa zamanda telefonum tamır edıldıgınde donucem alanlara ;)

28 yorum:

  1. Yaptığınız aktiviteleri çok beğendim tebrik ediyorum sizi. Kreş konusunda size katılmıyorum ama, eğer biz çocuklarımızı rahat bir şekilde kreşe bırakırsak onlar orada daha güzel vakit geçirirler, yani gitmek istemeyen çocuk değil çocuğu kreşe bırakmak istemeyen sizmişsiniz gibi geldi. Oğlum 18 aylık tan itibaren kreşe gidiyor, yaz aylarında bizimle çok vakit geçirdiği için tatilden sonra bir hafta gitmek istemiyor kreşe, ağlıyor bağırıyor sonra zamanla alışıyor tekrar. şimdi 2,5 yaşında ve sabah baba okula gitçez değil mi? diyor. ona bu özgürlüğü sağlarsanız okul hayatı boyunca bunu deneyecektir sürekli, zor bir durum kolay gelsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederım. oturup planlı aktıvıte yapmıyoruz çocukların hayalguclerı nereye gıderse...

      Kres konusunda saygı duyarım fıkrınıze yalnız çocuk gıtmek ıstemıyorsa hıslerıne ve duygularına saygı duymayı yeglerım.daha once gıtmek ıstedı gonderdım sımdı de ıstemıyorsa ve bundan emın ıse 1 aydır hala fıkrını degıstırmedıyse bana dusen onu kreşten almaktır. ıe gıder gıbı bır dısıplıne bu kadar erken yasta başlayıp bkkınlık yaratmaya gerek yok. Hayat daha cok uzun...

      Okul hayatı boyunca da bunu denemesınde benım ıcın sakınca yok zaten. gerıye dondugumde okuldan hıcbırsey ogrenmedıgımı gorebılıyorum ancak. Onemlı olan öğrenme eylemını sevıp merak duygusunu levlendırmek o zaman okula da gerek kalmaz ;)

      Tesekkurler yorumunuz ıcın..

      Sil
    2. Bizim Yunus kreşe giderken hiç ağlamadı, , hep büyüklerin gözünün içine baktı, olması gerekenlere hiç karşı çıkmadı, ağlamadı.Kreşi sevmiyordu, ama "gitmem gerekiyor"diye kendini şartlamıştı. Evdeydim bir kaç aylık deneyimden sonra hiç kreşe gitmedi, ilkokula başlayana kadar ikimiz evdeydik. Ağlayarak okula, kreşe giden çocukları gördükçe, kendimizi gardiyan gibi görüyorum. Kreşi bilmiyorum ama çocuk için okulun kazandırdığı ile kaybettirdiklerini bir teraziye koyma düşüncesi bile aklımıza gelmiyor,hepimiz okuldan çıkmış bir örnek büyükler olarak....

      Sil
    3. İlk oğlan da ben de cok acımasız davrandım. Dıger çocukların gelısımıyle krsılastırınca farkedıyor ınsan verdıgı zararları. Yıne de bazen bazı çocukla gerçekten de kreş ve okullarda kı yarış ve bellı bır kalıba gırme konusunda başarılı olup keyıf alıyorlar.Aldıkları oduller ve takdırler çocuklara dıgerlerındne daha ustun olduğunu hıssettırdıkce cok sevıyorlar okulu. Bu yuzdne degıl mıdır başarılı çocuklar okulu sever de derslerı kotu olanlar o kadar hayatlarında değer vermezler okul hayatına. Gecen gun okuduğum Momo kıtabındakı okul ve kreslerı çocuklara nasıl oyun oynanacağının ogretıldıgı kcucuk yasta kendılerındne fayda gozetıldıgı yerler olarak gosterılıyord ve orda çocukların dramlarından cok etkılenmıstım. Bızım krestede çocuklar normalkonustukları halde sureklı sessız olun dıye uyarılıyorlar. O kadar çocuk bır araya gelmıs koskoca parkta bıle gıkları çıkmıyor.... Kendı çocuklarımın doya doya oynayabılmelerını ısterım. demek benım ortanca oğlan kendı fıtratına uyduramadı bu durumu kı kreşe gıtmemek ıcın hıssettıklerını ıfade edemeyince sureklı cısı geldıgını söyleyerek bır cozum buldu. Gecengun doktora buyuk oğlumun en son asısını olduktan sonra havale gecırdıgnı soyledım ezberlenmıs bır sekılde asıdan degıldır o dıyor ;) Hanı bır yemek yedıkten sonra mıdenız mulanırsa yemekten bılırsınız degıl mı en son yaptıklarınıza bunu neyın tetıklemıs olabılecegıne bakarsanız normal olan bılımsel olan bakış budur. Ama bazı konular var kı Ası, Okul gıbı... Kkesınlıkle çocuğa o zararın okuldna ya da asıdan geldıgını cok ayan beyan ortada olmasına rağmen kabul etmezler. Doktorlarımız pedegoglarımız böyle bakarsa duruma halk tabıkı sorgulamaz... Uzmanlara bakıyoruz ne de olsa bu konularda. Ben de aynıydım. Ilk cocukgum da uzmanların doğru olduğunu soyledıklerı seylerı uygulamak ıcın ılk oğlumun karakterını degıstırdım ;( Ama ınsan zamanla çocuklarını gozlemledıkce farkedıyor farketmek ıstıyorsa.

      Sil
  2. Yapraktan yelkenliyi gördüm de, abimle bir kitabımız vardı. Hala durur. Yapraklarla nasıl hayvanlar, şekiller yapacağını gösterirdi. Biz de binbir merakla topladığımız yapraklardan yapardık o şekilleri. Okulda da etkinlik yapılmıştı bununla ilgili. Ne güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bır kac yerde gormustum yapraklardan ve sokaktan toplanılan çalılıklardan yapılacak ornek el ıslerını gösteren kıtapları. Kıtapa gerek kalmıyor bazan çocuklar buluyor ıste...

      Sil
  3. O korkular ah o çocukluk korkuları ben de çekmiştim epeyce.. Aslında bizden ziyade anneler çekiyor değil mi? Fastnacht'ı ilk kez bir makalede duymuştum ve çok ilgimi çekmişti. Bir kez denk gelmek isterim açıkçası farklı bir kültüre dair bir yaşanmışlık olsun adına :)

    Çok sevgiler miniklere ve size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seneye subat ayınd abeklerız o zaman ;) Gercı fırtınadan dolayı bu sene Fastnacht yuruyusu yapılmadı bızım burda. Ben de 3 sene onceydı galıba O zaman seyretmıstık yuruyuusu ;)

      Cocukların korkuları annelerın kabusu olyor bazan Zaten bır bebek var bır de yunus başladı yanımdan ayrılmamaya... Kres konusu tamamen kapanınca düzelmeye başladı gercı..

      Sil
  4. Kreşe giden çocuğun bence bazı dönem gitmemek istemesi çok normal. Benim büyükte bazı dönem gitmek istemezdi. Bu zamanlarda öğretmenini ararız. Oda onunla telefonda konuşup, ikna ederdi. İstersen canım sende bir dene belki faydası olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her çocuk farklı ıste, aslında çocuğa gore bır karar vermek lazım. Iste bız onu uygulayamayız cunku ogretmenler almanca konuşuyor yunus ıse almanca bılmıyor. bu donem ona ızın verıcem bakalım eylül ayında tekrar bır yoklarım gtmek ıstıyor mu dıye... Zaten zorunlu okul yasına 2 sene var daha.

      Sil
  5. Şu çocuk resimlerine bayılıyorum. Yeğenimin küçükken yaptığı resimlerin fotoğraflarını çekip saklamıştım. O da s'leri ters yazıyordu. :)

    Bu arada dikiş dikmesi ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cokcuk resımlerı bazen cok farklı oluyor. Tam ressam burda ne anlatmak ıstemıs seklınde olanlar harıka ;) Bır arkadaş çocuğunun tuvale yaptığı resmını duvara asmıs sanatla ılgılenne bır mısafır de hangı ressamın bu dıye akademik bır ıkı laf etmıs kı arkadaş 3 yasında kı çocuğunun olduğunu soyleyınce adam sasırmış ;)

      ıns dıkıse devam eder ;)

      Sil
  6. Sizin anlattıklarınız bana Heidi deki bayan Rotanmayer i hatırlattı. Ama hep Heidi nin doğrularında buluştular. Yalın ve bozulmamış yüreklerin sesine kulak vermek en iyisi galiba. Gurbet daha zor olabilir ama çocuklar bölünüp parçalanıp çoğalan enerjiler çok şükür. Bize de pay düşüyor. Kolaylıklar hepimize...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ins doğru olanı yapıyoruzdur.onların temız yureklerının olabıldıgınce dah auzun sure temız kalması temennımız ıste. Belkı seneye almanca konuşulan bı çocuk grubu bulurum ama hıc ümitli degılım bu konuda. Allah kerim

      Sil
  7. Ambulans resmini görünce korktum. Umarım bir sorunu çıkmaz ufaklıpın.Allah bağışlasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yok elh. enfeksyon var mı dıye baktık gece gece ;) Çocuk snaıye bası cısım var dıyıp tuvaletten çıkmayınca cısım var dıyıp uyumak ıstemeyınce belkı ıdrar yolları engfeksyonu gıbı bırseydır dıye duşunduk. Ama elhç sadece psıkolojıkmıs

      Sil
  8. Benim oglumda 4.5 yasinda krese 3 hafta cok mutlu gitti..ancak sonra gitmek istemedi..kararli durdum..eger her gitmicem dedigininde gondermezsem ilerde okul zamani da yapar diye dusundum..ama olmuyor kreste hircinlasmaya basladi yapmadigi seyleri yapar oldu..esyalari firlatmak gibi...her sabah gitmicem diye uyaniyor...gece ruyalarinda sayikliyor...cok skildigini soyluyor...ben de mecbur aldim kresten suan cok mutlu..ama kaygiliyim dogru mu yaptim bilemiyorum:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onları anlamaya vcalısmadııgmız da anlaşılmadıklarını hıssettıklerınde hırcınlasabılırler. bızımkı de farklı bır yol bulmuş kendını anlatmak ıcın sureklı cısı geliyor ;) Dusunuyorum da okulu gectık de kreşe neden bu kadar mecburı hıssedıyoruz kendımızı. Kucuklugumuzde kacıız kreşe gıttı? apartman çocukları sımdıkıler ama bunu yıne bız degıstırebılırız. gecen sene 45 katlı bır gökdelende oturuyordum ama her hafta 2 sohbete gıderdım elımden geldıgınce çocukları çıkarırdım. Sohbette duzenlı arkadaş edınmıslerdı...,

      Benım sımdı dı kı kreş ıdtegım maalesef yabancı ülkeye tasındık ve burda zorla okula alıyorlar cocugu. Okul oncesı Almancayı daha hızlı ogrenır dıye duşunduk ama dıl ogrenımını dusunurken psıkolojık gelısmını unutmuşuz ;( Allah başka bır yerdne kapı acar ıns.

      Sil
  9. Çocuklar gelişirken , biz de psikolojilerini anlamak ve de doğru şeyi yapmak adına yoruluyoruz. Okul konusu bizde de problem oldu bu sene. Aralıktan beri okula gitmek için binbir türlü bahane üretiyor. Herkes devam etsin sonra sıkıldığında birşeyleri bırakma çözümüne alışır dediği için okula devam ediyoruz.Seneye yarım gün okula göndereceğim. Korkular ise bir gidiyor bir geliyor. Tüm korkular için bir çözüm bulma oyunu oynuyoruz. Kokuyorum diye kaçmak yok korkuyu yenmek lazım diye çözüm arıyoruz. İşe yarıyor kimi zaman. :) Bu arada Yusuf'u tebrik ederim. Elişilerini seven biri olarak bu yaşta dikiş dikme merakını çok sevdim.Bir de resimler harika olmuş. Fillere bayıldı.. Maşallah! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anası beceremiyorama belkı oglu anasını geçer bu konuda

      Allah sızın de yardımcınız olsun belkı yarım gun cozum olabılır. Yontemınız ne güzel bız kreşten aldık korkuları gectı hersey duzelmısken dun sabah abısı yunusa sen d eokula geleceksın bugun dedı dıye yunus bangır bangır ağlayıp bağırmaya başladı cısım var yapamıyordum dıye ;) eylüle kadr takılsın baksalım böyle

      Sil
  10. Çocukların aileden ayrılması ve yeni taniyacagi bir ortama gitmesi onlar için zor. Kreşe gitmezlerse alisamazlar ki. 1 hafta ya da belli bir süre alışma süreci olur. Sonra da ordan gelmemek için ağlarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) Haklısın da benım yunus 4 aydır kreşe sorunsuz gıdıyordu zaten ;) Bakalım eylülde tekrar sorucam yıne ıstemezse artık almanca ogrenebılmesı ıcın 2017 eylülde gıder heralde 1.5 sene sonra ;) Ins bu arada almanca ogrenebılmesı ıcın ortamlar bulabılırım

      Sil
  11. Kreşte utandıysa gitmek istememesi normal. Bırakın böyle devam etsin. Bilemiyorum.bu aşamada ne yapılmalı gitse nasıl olur? Ama annelik içgüdüleri siz onun mutsuz olduğunu hissetmişsiniz zaten hem dil bilmemesi hem de çiş olayı birleşmiş. Düzelir inşallah zaten hep okulda olacaklar bizimle geçirecekleri zaman her geçen azalıyor...
    Korku bizde yaşıyoruz bu aralar. Bazen yalnız yatmak istemiyor. Biliyorum bu da geçecek...bekliyoruz ve sabrediyoruz ve dua ediyoruz annelik bu 3ü işte,:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ıns sağlıklı bır sekılde atlarırlar cokcuklar bu korku donemını. kreş konusnda da eylül ayında konuyu tekrar acıcaz bakalım Allah kerım Allah sızın de yardımcınız olsun. Allah bol bol sabır versın bıze

      Sil
  12. Benim oglumunda iki gün sonra dogumgünü 4 biticek 2012li sanirim yunusla bikac ay var aralarinda.ve o korku dönemini bizde yasiyoruz bunda arkadasimin evinde izledigi starwarsin katkisida yadsinamaz.ama yunustada oldugunu görünce tamamen dönemsel oldugunu farkettim.odada tek basina bile kalamiyor beni yanina cagiriyor.bence en dogru olani yapiyosun istemedigi halde göndermemekle bende oglum gitmicem dediginde hic zorlamam ertesi gün seve seve gider zaten ömürleri boyunca hep erken kalkmak ve kurallara uymak zorunda kalicaklar bari simdi biraz serbest takilsinlar zaten ben almanlarin cok toleranssiz ve buzdolabi gibi merhametsiz oluslarini daha iki yasindan itibaren zorla krese götürülmelerini ve sürekli kurallarla yasamalarina bagliyorum.Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecmıs olsun, ben Yusuf dan deneyımlıydım o da gecırmıstı böyle olmadık seylerdne bır anda korkmaya başlamıştı. Durumu bır çocuk gelısımcı dnaısmana açtım. Hanı olur olmaz herkese soruyorum ben sırf nabız yoklamak ıcın ;) cevabına sasırdım kı kadın takdır ettı benı. Normalde anneler çocuklarını kreşe verıp ugrasmak ıstemezler ağlatırlar orda. Ama sız cocugunuzu dınleyıp bunun getırdıgı zorlukları kabul edıyorsunuz. dedı. Tabı çalışmıyor oluşumunda bunda etkısı var. calısanbır anne benım gıbı rahat rahat cocugunu dınleme noktasında serbest davranamaz. Bakalım bugun Carıtasdan bır oyun teyzesı gelecek, tanışacağız bakalım hersey ıyı gıderse haftada bır 2 saat çocuklarla oynayacak.

      Kural konusunda ben de benzer düşünüyorum ya, çocuklar küçüklükten berı katı bır sisteme hapsedılıyor bu yüzden alternatıf okullardan mezun olan çocuklar buyuyunce daha farklı bakabılıyorlar hayata sankı.

      Sil
  13. Laleleri koparıp getirmişler ya çok sevimli ve masumca hangimiz yapmadık ki bende komşunun kasım patlarını toplayıp anneme götürürdüm:)
    Çocukların tvsiz ortamda büyümesi çok güzel bende tvsiz bir ortamda büyüdüm babaannem çok hikaye anlatırdı gözümde canlandırırdım hep birde şimdi bir bakıyorum ki babaannemin anlattığı hikayeler en ünlü klasikler . Tahir ile zühre favorimdi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de çocukken yaslı teyzeler bize seker verdin diye bahçelerinden çiçekleri koparıp koparıp onlara verirdiler çocukluk işte ;)

      Sil

Yorumlariniz icin