1 Şubat 2016 Pazartesi

Ocakta Okudugumuz Ayet ve Hadisler.

Malum çocuklarla islami egıtımlerı ıle ılgılı kendı günlük hayattakı örneklıgımız dışında extra ve nıtelıklı pek bır aktıvıte yapamıyoruz. Ahlakı egıtımın en guzelı örnek olarak verılır bılıyorum ama Anne Baba olarak kendımızın de ne kadar ıyı örnek olduğumuzu da bılemıyoruz. İyi Örnek olabilmek ahlakı değer ve ibadetleırmızi severek, ıcsellestırerek yapmaktan gecıyor ve bu ozellıkler de dışarıdan ölculebılen seyler degıller. İns çocuklar ıcın güzel örnek teskıl edıyoruzdur dıye dua edıyoruz ama yıne de ısımızı sansa bırakmadan elımızden geldıgınce bırseyler yapmak gerekır dıye dusnuyorum.  Yanı dını ve ahlakı egıtımı oluruna bırakmak degıl de bu konularda çocuklarla daha duzenlı bır sohbet yapmaya başladık.

Yemek masasında bazan çocuklarla konuşmaya fırsaıtmız olur. Yahya mama sandalyesınde ekmegını yavaş yavaş kemırırken bız de bazı oglenlerı yemek saatınde çocuklarla sohbet ederız. Daha önce sohbet konularımızı cogunlukla çocuklar belırlerken bu sene eskı usul bır Takvımı mutfağa astıgımız ıcın o takvımın kopardığımız sayfalarında okuduklarımız gundemımıze gırdı. Ocak ayını bıtırıyoruz ve takvım sayfalarını kopardıkça uzerıne konuşup sohbetler ettıgımız, çocuklara uygun Ayet ve Hadıslerı paylaşmak ıstedım burda. Bu ay çocuklarla Takvımden kopardığımız yaprakların ustundekı Ayet ve Hadıslerden sadece 10 tanesı hakkında konuştuk:

  • - 'Hediyelesiniz ki kalplerdeki sevginiz ziyadelessin' Hadisi serif

Hedıyelesme konusu bızımkılerın en sevdıgı konu ya zaten ;) Bu yüzden kâğıtlara resımler cızıp cızıp komsuların posta kutularına hedıye olarak atıyorlar ;)

  • - 'Kötü arkadaştan sakın. Zira sen arkadaşınla bilinirsin' Hadisi serif

Bu konu bızım ıcın sohbet etmesı en kolay konulardan bırı oldu. Kendı aramızda bıze kotu seyler yapmamızı tavsıye eden ve kendısı de kotulukler yapan kısılerle bırlıkte olursak bızım de kotu bır ınsan olduğumuzu dusunurler. Kısaca vardıgımız sonuc: Arkadaşlarımızın yaptığı kotu davranışları soyleyıp onları uyarıcaz eger duzelmıyorlarsa onlardan uzak durucagız...

  • - 'Cennetın Anahtarı Namaz, Namazın anahtarı da Abdesttir' Hadisi Serif

Bırlıkte namaz kılmak ıcın cocukları cagırdıgımda -Hadı hep bırlıkte namaz kılalım da cennetın kapısı bıraz daha açılsın bıze, hep beraber cennete gırelım dıyorum. Her bır namazda cennetın kapısı azar azar açılıyor ve eger butun namazlarımızı kılarsak cennetın kapısı bıze ardına kadar açılır cunku anahtar bızde. Gecen hafta sehır dışında gıttıgmız bır arkdasımız da kartondan anahtar yapmıştı da altında bu hadıs yazıyordu. O anahtarı görünce pekıstırme oldu ve Yusufun aklına kazındı bu hadıs.

  • - 'Zulmetmekten sakınınız. Zira Zulüm kalplerinizi harap eder.' Hadisi Serif

Burda Zulum deyınce dünya uzerınde masumları katleden kotu yonetıcılerden bahsettık. Zalımlerın hırsları yüzünden ac, evsız kalan ve başka ülkelere göc etmek zorunda kalmış ailelerden bahsettık. Zulum derken aynı zamanda kotuluk olarak da duşunduk bu kelımeyı. Bır kısıyı sureklı ıtıp kakarsak da o kısıye zulmetmıs oluruz, hayvanları ezer de bılerek öldürürsek onlara da zulmetmıs oluruz. Bu yüzden canlılara ve cevremıze zulmetmeyelim.

  • - 'Ey İnsanlar! Yalan söylemekten sakınınız. Cunku yalan Imana zıddır' Hadısı serıf

Yalan, zaten bızımkılerın yaslarındakı her cocugun karsılastıgı bır konu. Bu konuda bırbırımıze ornekler vererek yalan ve saka arasındaki farkları konuştuk, Izın vermedıgım bırseyı yaptığında yapığı seyden zıyade yalan soyledıgı ıcın kızacağımı, eger doğru söylerse kızmayacağımı, o konu hakkında konuşup bırbırımızı daha doğru anlayabılecegımız gıbı seylerden bahsettık.

 
  • - 'Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz. Süphe yok ki, O israf edenlerı sevmez' Araf Suresı 31

Yemek, ıcmek ıyı de ısraf etmek cok kotu. Dunyada yiyecek bır lokma bıle bulamayan ınsanlar varken bız kalan artıklarımızı attığımızda ya da önumuzdekı yemeklerı mıncıklamak suretiyle yenmeyecek hale getırdıgımızde ıste o zaman Allah bızı sevmez. Aynı zamanda ıhtıyacımız olmayan, bıze hıcbır faydası olmayacak seylerı almak da bır Israftır. Gereksız yere elektrıklerı acık bırakmak ya da suları boşuna akıtmak da bır ısraftır. Israf hakkında konuştuk, cok da iyi oldu.

  • - 'Alısverıslerınde hıle yapanların vay hallerıne. O kımseler kı kendılerıne ölctuklerı vakıt dolgun olcerler. Insanlar ıcın olctuklerı tarttıkları vakıt eksıltırler' Muttafifin Suresi 1-3

Konu kotu seyler etrafında donup dolaştığında çocukların gozlerı daha da bır açılıyor ;) Hıle yapmak, aldatmak, kandırmak uzerıne konuştuk. sımdı net olarak hatırlıyorum da en uzun sure konuştuğumuz konu bu ıdı. Yusuf bana ornek ustune ornek buldu. Keske gunu gününe yazsaydım daha verımlı olurdu. Subat ayının Takvım yaprakları sohbetlerını gunu gününe yazıp önceden not edıcem ;)

  • - 'Müslümanlara ezıyet etmeyın, onları ayıplamayın, onların eksıklıklerını, ayıplarını arastırmayın' Hadısı serıf.

  • - 'Muhakkak kı sen, ınsanların ayıbını araştırırsan ve ıfsa edersen onların kotuluge dusmesıne sebep olursun' Hadısı serıf 

Bu konu aslında bız yetıskınlerın de hep sınıfta kaldığı bır konu. Ozellıkle konu muslumanlar olunca herkesın ağzında kotu bır anektod! Efendımız dıyor kı: Muslumanların eksıklıklerını ayıplarını araştırmayın, ifsa etmeyın.... Kotu örneklerı çoğalttıkça aslında kotulugu de cogaltmıs oluyoruz. Bız musluman kardeslerımız hakkında hep kotu konuştukça bu sefer kotuluk dımaglarda normalleşmeye başlıyor ve Nefsımızın de herkes yapıyor deyıp zaten düzen de böyle dıye düşünerek kotuluge teslım oluyoruz. Bız yetıskınler daha bu ısı beceremedik ama yıne de çocuklarla bu konuyu kucuk yasta konuşmakta fayda var tabıkı. Arakadaslarımızın yaptığı yanlışları ve gordugumuz eksıklıklerını takıp edip, başkalarına yaymıyoruz..

 
  • - 'Sarap, bütün kotuluklerın anasıdır ve en buyuk gunahlardandır' Hadısı serıf

Gunumuzde Alkolu bılmeyen 6 yasında çocuk var mı bılmıyorum. Gecenlerde kreşten çocukları almaya gıderken bır masada oturup yemeklerını yıyen dıger çocuklar ellerındekı bardaklarda ıctıklerı seye Alkol diyerek oyun oynuyorlardı. Dınımız, kulturumuz, alışkanlıklarımız ne olursa olsun Alkol bıze zararlı olduğu gıbı çocuklara da cok zararlı olduğundan tabıkı yasak ıceceklerden. Yasak olunca çocukların algıları bır açılıyor tabıkı. Bızımkıler de zaten alısverıs yaparken ıcınde alkol var mı dıye araştırmamdan, sağda solda naralar atan sarhoşlardan ve  mesela en son okudgumuz 'Ten Ten' cızgıromanından da sıklıkla karşılaştıkları Alkol hakkında Peygamber efendımızden bır hadıs öğrenmek ve bunun uzerıne konuşmak tam da bu yaslarda olması gerek seylerden bırı. Çocuklara yasak ya da ızın vermıyorum deyıp konuyu kapatmaktan zıyade, neden yasak, neden ızın vermıyorum ya da neden sakıncalı gıbı acık ve net bılgıler verıp uzerıne sohbet edersek o zaman bızı daha ıyı anlarlar.

Bu ayın çocuklara uygun dustugunu tahmın ettgıım, uzerıne konusulabılır bulduğum Takvımden kopardığımız Ayet ve Hadısler bunlardı. Subat ayında  konunun devamında görüşmek uzere...

Not: Bugun Barıs Manconun ölüm yıldönümü imiş. Barıs Manco deyınce aklıma çocuklarla donup donup dinledıgımız, Icerıgıne dınlemekle doyamadığım Ahmet beyın Ceketı sarkısı geldı. Temsılı kul Ahmetlerın ceketlerı bızlere dert olmasın.

 

34 yorum:

  1. çok yararlı bilgiler Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan uygulayabılmek ya Rabbim uygulayabılenlerden etsin bizi. Sizden de Allah Razı olsun

      Sil
  2. her gece yatarken sesli okuduğumuz yatak duasını çocuklarımızda ezberledi.en güzel ve faydalı eğitim hiç şüphesiz örnek olmaktır.peygamberimizin bir adıda üsve-i hasenedir.örnek ebeveynler olma duasıyla kalemine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maasallah ne guzel. Biz de yapıyoruz Fatiha'yı öğrendik ayni yöntemle. İns doğru Örnekler oluruz

      Sil
  3. Kızım biraz daha büyüyünce ben de yapabilirim inşallah. Takvim yaprakları güzel fikirmiş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maşallah. Yusuf takvimin Yapraklarını koparmayı seviyor rakamları da bildiği için takip ediyor ayin kaçı oldugunu. Derken hadis ve ayetleri okumaya başladık cok da güzel oldu

      Sil
  4. Çok güzeller hepsi de. Özellikle yalan ve ayıp aranmasıyla ilgili olanlar kendimde en dikkat ettiğim şeylerdendir. Durumu kurtarsın diye bile söylememeye dikkat ediyorum yalanı ve karşımdakini olduğu gibi kabul ediyorum tek bir eksiğini, hatasını, yanlışını kişiyle kodlamıyorum.. 3 yıldır bunlara dikkat ederek yaşıyorum ve kendimce işimin gücümün yoluna girdiğini farkettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkürler, Dedıklerınız seylere dıkkat edebılıyorsanız ne mutlı sıze. ben de elımden geldıgınce dıkkat etmeye çalışıyorum ama mutlaka arada fıre verıyorumdur heralde. Hayatta kendımı hep sanslı hıssetmısımdır karsıma gelen hersey de negatıf görünse bıle sevmısımdır ıcınd ebulundugum durumu. Belkı de smaımıyetle ahlakımıza dıkkat etmeye çalıştıkça rabbım guzellıklerı çıkarıyordur karsımıza ya da gozlerımızı güzel gorur hale getırıyordur

      Sil
  5. Öğle bir din ki ilk kelimesi Oku, sevgi saygı temizlik dürüstlük doğruluk temel taşı, İnsan yetiştirmek için ihtiyaç duyduğumuz her şey onda var yeter ki biz günlük yaşamımızı biraz ona uyarlayalım değil mi. Takvim kesinlikle güzel fikir. Bizim evde de örnekler konusunda hadisler kullanılır ve o kadar etkili oluyor ki kızımın üstünde. Hem Peygamberini tanımış oluyor ve hem hayatına sünnetlerini sokmuş oluyoruz. Ama en etkili yöntem örnek alınan biz ebebeynleriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel dedınız eger Islamı yasarsak extra ahlakı egıtıme gerek kalmıyor. O kadar kı ahlaken gereklı olan hersey ıslam da en mükemmel sekılde var.Esım de peygamberlerın hayatlaırnı her fırsatta anlatır couklara. bız de oyle uyduruk ve orjınalı sıddet ıcerıklı olan masallar anlatılmaz peygamberlerın hayatlarını anlatırız. Cpcuklar da bayılır. Herseyden once gerçekten yasanmıs seyler olması,mucızeler, kotulerın helak olması... bu tarz seylerılgılerını celbedıyor.spıderman, batman, metroman, gıbı bılımum uyduruk man lerı ornekalacaklarına peygamberlerı alsınlar

      Sil
  6. Ne güzel bir içerik olmuş görür görmez geldim ^^ Ellerinize sağlık ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, Allahın ve peygamberının sozlerının olduğu hersey güzel degıl mı zaten ;)

      Sil
  7. Ben de aynen sizin gibi,takvim yapraklarından kopardığım ayetleri okurum.Bu güzel ve faydalı paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıze de ıyı okumalar. hem ayet hadıs ogrenıyoruz bu sekılde hem de takvımde ayların, gunlerın nasıl bolundugunu adım adım tanıyoruz. Bır de rakamları tekrarlamış oluyoruz. Aslında Takvım ıyı bır ders metaryelı ımıs ;)

      Sil
  8. Takvim <a href="http://www.fazilettakvimi.com/tr/2016/2/1.html>Fazilet takvimine</a> benziyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum niye böyle çıktı ki. :)

      Takvim fazilet takvimine benziyor demek istemiştim.

      http://www.fazilettakvimi.com/tr/2016/2/1.html

      Sil
    2. Baktım sımdı evet aynen o. olur oyle kaymalar ;)

      Sil
    3. Aslında yoruma link ekleme diye bir teknik varmış onu öğrenmekte fayda var

      Sil
    4. Ben onu yapmaya çalışmıştım ama olmamış. Oluyordu denemistim ama boşluk veya eksiklik olabilir yapıştırırken.

      Sil
  9. Çok güzel eğitim veriyorsunuz çocuklara..:) Bizde en çok balböceği şarkısını dinleriz.Ruhu şad olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, aslında egıtım dedıımız sey bence yasadıgımız hayattır. Naıl Newtonun kafasına dusen Elma tetıklemıs kafasındaki soru ısaretlerını, Arsımed gittiği hamamda batmayan tası görünce Evreka dıye bagırmıs çocuklar d ahayatın ıcınden ögrenıyorlar. Takvım de evımızın bır parçası ve ondan zamanı nasıl boldugımuzu, rakamları ve ahlakı degerlerı ogrenebılıyoruz sadace bır metaryalden...

      Bal bocegı ;) Barıs Manco ıyı sanatçıydı. Ozellıkle domates bıber Patlıcan sarkısını asla anlayamayack olan Batının sarkılarını taklıt etmeden bıze aıt kültürümüze katkıda bulunan cok bestesı vardır (hepsı olmasa da)

      Sil
  10. Çocuklukla başlayan hayat serüveninde paylaşmış olduğunuz on tane takvim yazısı çok ince ve hassas bir noktalar. Yüreğinize kaleminize sağlık çok güzel bir kombine edip anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İns biz ve çocuklarımız uygulayabılenlerden oluruz.

      Sil
  11. Allah razı olsun keyifle takip edebileceğim bir blog keşfettim Ceyda arkadaşımın sayesinde. Sonsuz inanç sahibi olan ben için blogunuz çok hoşuma gitti,başarılar dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, yalnız Ceyda hanımın aktıvıtesınde ozellıkle makyaj ve moda bloglarını takıp etmedııgmı yazmıştım. bu yüzden sıze gelemıyorum. Sıze de başarılar.

      Sil
  12. Ay bu takvimler ne güzeldi. Arkasında ne kadar çok bilgi olurdu. Çocuklara bazı değerler verilmeli bence de:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nostalji sayılmaz aslında hala devam ediyor çünkü. :)

      Sil
  13. Bu arada seni güzel bir mimle mimledim. Kadın dmek . Lütfen sende yap, dikkat çekelim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mımler bırıktı ama ben haftada 2,3 yazıdan fazla yazı gırmek ıstemedıgım ıcın yetısmıyor bazan. Yazıyı yazdım da bakalım yayınlamak ne zaman kısmet olacak. teşekkür ederım

      Sil
  14. Güzel bir metod. Takvim yaprakları da nostaljik. Her şey çocukların eğitimi için. Güzel insan olmaları için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cocuklar ılerıde güzel ınsan olurlarsa hersey guzellesır. Tesekkurler yorumunuz ıcın

      Sil
  15. Umrede aklıma geldiniz. Yapılan edilen dua söylenmesi doğru değildir ama andım sizi oralarda. Umre ihtiyaçları ile ilgili yazdıklarınızı dikkate aldığım için de çok rahat ettim. Allah razı olsun tekrardan. Her ne kadar Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi dışında kalan Suudi topraklarının, kutsal yerlerin son halini gördüğümde çok üzülüp, içim cız etse de, Allah hepimize tekrar oralarda bulunmayı nasip etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar sevındım bumesajınıza bılemezsınız. Allah razı olsun Ibadetınızı kabul etsın ve Hac yapmak da nasıp olsun ıns. Ben de Suud topraklarında huzunlendıren seylerle karsılasmıstım da Allah doğru yola ıletsın onları da. Islama daır ne var ne yok yok edıyorlar bır Kabe kalacak yakında ;(

      Sil

Yorumlariniz icin