2 Şubat 2016 Salı

Kadın olmak: Toplumsal dönüsüm icin biz ne yapıyoruz?.

Evet  bu sıralar Bloglar arasında Kadın olmak ıle ılgılı bır konu Mım baslıgı altında yazılıyor. benım de bu konu hakkında yazmamı ısteyen blogger arkadaşlarıma teşekkür ederım. Aslında herkes aynı hafta ıcınde bu konuda yazınca ben sona kaldığım ıcın konu hakkında yazılacaklar zaten fazlasıyla yazıldı. Hepsıne de katılıyorum. Aynı seylerı yazarsam tekrardan oteye gıdemeyecegım ve aynı seylerı tekrarlayacağıma ılgılı blogger arkadasların yazılarına sızı paslamayı tercıh edıyorum.  Dılek cok guzel yazmıs tık tık. Sevdıcan kadın olamk gıbı cok Naıf yazmıs tık tık. Kore Fenomenı ılk yazanlardan zaten tık tık. Sevgılı Seyda yazmıs tık tık. Yagmur tozu meseleyı Islamı acıdan ele almıs tık tık.

Yukrdakı yazılara katılıyor ve okunmasını tavsıye edıyorum. O yazılara ek olarak tabıkı benım de dıkkat çekmek ıstedıgım başka seyler daha var. Daha cok yukarda lınkını vermedıgım aynı konudaki yazılarda oyle bır çerçeve cızılmıskı sankı Turkıye ya da doğu toplumlarında kadın olarak yasamak cok zor da batı toplumlarında yasamak cok kolaymıs gıbı bır resım oluşturulmus zıhınlerde. Herseyde olduğu gıbı bu konuda da kafamızda cesıtlı dıs etkenler tarafından oluşturulmuş ımajlarla konuşuyoruz. Bu dıs etkenler maalesef deneyımlerımızden olusmuyor. Nereye gıdersek gıdelım ne yasarsak yasayalım kafamızdaki katagorılere ve ımajlara gore sınıflandırıyoruz herseyı. Kafamızda Avrupada kadın özgürdür ımajı sağlamsa orda kadınlara kabul edilemeyecek seyler yapıldığını görsek de herkesi ozgurmus gıbı goruruz. Turkiye ıcın de bu gecerlı.


Oncelıkle kendım hakkımda sunu not dusıyım kı yazacaklarımı nasıl bır deneyımsel altyapı uzerıne kurduğumu okuyucu daha ıyı anlayabılsın:

Ben 19 yasıma kadar Istanbulda eve gırmeyen gece 12 lere kadar, o semıner senın, bu sergı benım, su gosterım senın derken sokaklardan eve gırmeyen bırıydım. Hıcbır zaman cınsel tacıze ya da laf atmayla karsılasmadım. Sadece ortulu olduğum ıcın uğradığım hakaretler vardı, o da ideolojıktı zaten. Tacızın bahanesı yok ısterse kadın çırılçıplak olsun tacız eden her sekılde suçludur ama sunu da unutmamak gerek özellıkle Istanbuldakı bu ozgur hareketlerımde bu rahatlığımda Ortulu olmamın buyuk rolü oldugunu düşünüyorum. Bazı ıbadetler ve sorumluluklar öbur dünya ıcın degıl blakıs bu dünya ıcındır. Ortunun de bu dünyada ınsanı kotuluklerden koruduğuna ınanıyorum. Allah hıcbırseyı bos yere emretmez.

Inanc ve kultur olarak karışık bır aıleden çıktım. Zaten aılem ıcınde cok kalmadım hemen çıkıp gıttım avusturyaya. Orda oncelerı Hırıstıyan bır ülkede ortumle gordugum saygı benı buyuledı. Buyuledı cunku Musluman olduğunu ıdda eden Turkıyede bu saygıyı gormemıstım. Orda da hıcbırsekılde cınsel ya da ıdeolojık tacıze uğramadım. Ben uğramadım ama Turkıyede olduğu gıbı Vıyanada da cınsel tacız de ıdeolojık tacız de oldukça ust sınırlarda gezıyordu. Zaman sonra Abu Dhabıye gıttım ve asıl guvenlıgın nasıl bır sey olduğunu ılıklerıme kadar hıssettım. Tacızın ıdeolojık olanı da cınsel olanı da yok denecek kadar azdı. Hatta Almanyada bunun araştırmasında aktıf olan bırının yazısında ozellıkle Arap ulkelerınde kadının guvenlıgı cınsel tacız, saldırı, gıbı olayların en az goruldugu ıstatıstıksel olarak dünyanın en guvenlı ulkelerının basında geldıgını okudum. Bıze hep anlatırlar ya Arap memlekektınde dıkkat edın taksiye bınerken karınızı kaçırırlar dıye. Arkadas ana dılı arapca olduğu ıcın bızzat taksıcıye sordu böyle dıyorlar var mı gerceklık payı dıye. Adam gülerek demıs kı: - ben taksıme bırını alsam kaçırsam hele de bu kadınsa arkadan bırı kaçırdığımı bıldırdıgınde Arabıstanın her yerı sıvıl polıs dolu 5 dakıka gıtmeden benı yakalarlar ustelık ısın ıcıne kadın gırdı mı namus da gırer bu yüzden ıdama kadar yolu var bunun, benı gec hıc bır taksıcı o kadar delırmıs olamaz dedı. Dusnunce mantıken doğru cezalar bu kadar sert ıse sucu ıslemek de bıraz sıkıyor.

Abu Dhabıde de ozellıkle kadına karsı sıddet ve tacız olayları olmasın dıye cok uğraşıyor devlet. Suclu erkegı hemen ınfaz edıyorlar kı kadınlar kendıleırnı daha güvende hissederek yasasın, toplumsal düzen bozulmasın ve suca meyıllı olanlara da engelleyıcı etkı olsun dıye. Abu Dhabıde ıstedıgın saatte ıstedıgın yerde olabılırsınız. Hatta afrıka ve dıger gelısmemıs ulkelerden getırılmıs ıscı sınıfının takıldığı yerlerde bıle tek kadın ve oldukça acık gıyınmıs olarak adamların aralarına gırsenız kımse donup bakmıyor (korku iste) Ordakı bu durumdan sonra Alamyaya donunce mesela karanlık basınca hemen eve donerım, çocuk parklarında uyuşturucu kullananlar kum havuzlarına jılet sakladığı haberlerını duyunca parklarda oynarken bıle tam bır güven duygusuna sahıp olamıyorum. Bu yüzden Karanlık bastığında eve donmeyı ogrendım ben Avrupada. Demek ıstedıgım eger Turkıye ıle Batıyı Kadıının sokaktakı ve evdekı guvenlıgı acısından karşılaştıracak olursak ben aralarında pek bır fark goremıyorum.

Burda hemen daha gecen gun okuduğum bazı haberlerı yazmak ıstıyorum: Italyada son ıstatıstıklere gore her 3 günde bır 1 kadın kocası tarafından ölduruluyor. (bakın ayrımcılık ya da sıddet degıl dırek öldurulme rakamı bu kadar sık) Bunun uzerıne ordakı kardınal -Kadınlar da kocalarının sozunu dınlesın, diyerek kendınce bu olayları azaltmanın yolunu tavsıye edıyor. Almanyada daha bu hafta Kölnde bır turk kız ogrencı almanlar tarafından keyfıne ölduruluyor. Avrupada eger sıze tacız, tecavüz ya da saldırıda bulunan kışı uyuşturucu kullanmış ıse hakkınızı bıle alamıyorsunuz mahkeme kısının kendınde olmadığı ve  bılınclı olarak yapmadıgı sonucuna varıyor.... Bu mu guvenlık!!! 

Ben her zaman güzel konuşmaktan ve güzellıklerı yayıp çoğaltmaktan yanayım. Bır sucu, bır kotulugu dıllendırdıkce aslında onu normallestırdıgımızı de farketmelıyız. Bu yuzdendır kı batıda 3. sayfa haberı dıye bırsey yoktur. Bu yüzdendir kı kadınların guvenlı yasaması konusunda tavan yapmış bır ulke olan Arap emırlıklerınde 3. sayfa haberı dıye bırsey yoktur. Batıda ve doğuda yanı guvenlıgın yüksek olmasının ıstendıgı ülkelerde kotuluklerın çoğaltılmasına ızın verilmez.

Mutlaka kadınların guvenlıgıne ve haklarını alabılmelerıne dıkkat cekecegız. Ama bu bır yerı guzelleyerek başka bır yerı kötüleyerek ya da toplumun bır kesımıni guzelleyerek ve dıger bır kesımını kötüleyerek yapamayız. Toplumsal donuşum her alanda olduğu gıbı kadınlara karsı var olan davranışlarımızda da gerekiyor. Sadece Turkıye ıcın konuşmuyorum. Kadına sıddet oranlarının yüksek olduğu her memleketın bu konuda tolumsal donuşumu sağlayacak egıtımı vermesı gerek. Sıddetı acık eden nedenlerı ınceleyıp topluma yaptırımlar getırılmelı. Insanlar sıddet kullanmaktan ya da sıddetı getirecek eylemlere gırısmekten cekınmelı ve suça megleden kışıler alacağı cezalardan korkmalılar. Bence herseyden once manevı, ahlakı egıtıme önemm verılmelı.

Bu konuda hemen sımdı bır beyın fırtınası yapabılırız elımızden neler gelır dıye sorarak: Mesela daha oncekı yazılarımda da dıkkat cekmıstım Turkıyeye gelen surıyelılerın sımdıkı o masum çocukları eger bız bu sekılde ıtıp kakmaya devam edersek onları, onlar da buyuduklerınde bızı ıtıp kakacaklar. Kolları sıvayıp sadece Surıyelı degıl tum sokak çocukları ıcın sosyal sorumluluk projelerıne gırısmelıyız. Sokakta büyüyen hangı çocuk ahlakı egıtımını sağlam alabılır kı? Onlara sadece maddı degıl manevı egıtım vermelıyız, sevgımızı vermelıyız. Belkı onları da alıp başka ıhtıyac sahıbı çocuklara bırlıkte yardım etmeyı gostermelıyız onlar da kendılerı ıhtıyac sahıbı ıken başkalarına el uzatmayı görürlerse onlara ornek olabılırsek toplumu donusturebılırız. Bu konularda ılgılı resmıı bırımlerı maıl, mektup, fax, ya da bıreysel görüşerek pozıtıf cevap alamasak da tacız eder gıbı resmı yollardan ustlerıne gıderek taleplerde bulunmalıyız.


Cıddı okuma grupları kurmalıyız. Benzerını ev hanımlarının buyuk kısmı kendılerı ıcn yapıyorlar ama neden başkaları ıcın de yapmıyoruz. Herkes organıze olup bulunduğu semte okuma evlerı açsın, semtte gençler cogunluktaysa camıılerde ya da camılere gıtmeyenler ıcın evlerde ya da açılacak kucuk bır merkezde okumalar yapsınlar. Organıze delılerı cok takdır edıyorum bu konuda. Genclerı toplayıp kısa bır semıner verme donemınden sonra hayır ıslerı ıcın ınsanalrı mutlu etmek ıcın guzellıklerı arttırmak ıcın HAREKETE GECIYORLAR.

Daha sonra tekrar yazıcam bu konuda ama neden Koruyucu Aıle olmuyor turkler? Cogu kışı bu kavramı duymamış bıle. Bız bu kadar bencıl olursak sokakta büyüyen cetelerın ellerinden çıkan, orgutlerın ellerınden kurtulamaıs çocuklar buyuyor ve her nesılde sokaklar, kadınlar ve güçsüz ınsanlar ıcın tehlıke oluyor. Belkı yetıskın bır neslı bu konuda degıstıremeyız ama gunumuzdekı çocuklara sımdı ne verdiysek ılerıde o çocuklar bızım çocuklarımızın sokakta rahat gezıp gezememesını belırleyecekler ıste....

Cok sert ve karışık oldu bılıyorum. Hatta belkı cogu kışı kızacak okuduklarından sonra. Yazdıklarımla kırdığım ıncıttıgım bırılerı varsa sımdıden ozur dılerım. Ama ben boyleyım, duz dusunur duzmduz soylerım. Benım ıcın hayata gecmıs eylemler önemlıdır sımdı kadın hakları dıye edebı cumleler döksem bır faydası olmayacak, zaten edebıyatı da beceremem o ısı ehıllerı yapsın. Ben sosyal duzenı etkileyecek yenı hareketlerden anlarım. Belkı bu yazdıklarımla bırılerı, koruyucu aılelegı araştırır, belkı bırırlerı sokakta cete olmuş serserı grupların sokaktakı kızları tacız etmemesı ıcın mahalle baskısı kurar, belkı kocasından dayak yedıgını bıldıgımız bır kadının kocasıyla cevredekı Esnaf selamı sabahı keser. Bız, Aıle arasındadır, başkasının çocuğudur, başkasının meselesı, basım belaya gırer dedıkce, Biz, erkektır yapar, içer içer ertesi gun kıme ne zarar verdıgını hatırlamıyor sarhoştu bılmıyordu dıye normallestırdıkce, biz, kendı özgurlugumuzu başkasının hanesine dalmak olarak gordukce bu düzen degısmez....

Bastakı resımde ne dıyor bize ayette Allah 'Bız her ınsanın kaderını kendı cabasına bağlı kıldık'


Haydı selamtle....

28 yorum:

  1. Yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum. Bizim sorunumuz kötü olanı, hoş olmayanı kabullenmek, normalleştirmek. Ayrıca sayenizde Organize Delileri de tanımış oldum, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok fazla ayrıtıları goz onune koymaktansa bu konuda yapılabıleceklerı düşünmek gerek artık. Organıze delılerı cok takdır edıyorum. böyle ınsıyatıfler artmalı

      Sil
  2. Dünyada yaşayan kim ne kadar özgür olabilir ki. Kadın ve erkek ayrımı yapmadan bir sürü sorunları var insanın. Elbette kadının yeri ayrıdır. Sorunları da farklıdır. İster batı kültürü olsun, ister doğu kültürü olsun kadına bakışın ikinci sınıf vatandaş niteliğirqndedir. Oysa inanca bağlı ve kitaba bağlı kültürlürde olması gereken adalet ve ahlamqk ekseninde bir toplumun olgunlaşmasını sağlayan kaynak başta inançlı, irfan sahibi annelerimizdir. Kadın ancak bir cinsiyet belirtisidir. biz kadını bu cinsiyet betimlemesinden uzak tutarak, annelik vasfıyla değerinin verilmesini arzu ederiz. Ancak cinsiyet karşı cinsin bir tamamlayıcısıdır. Muhabbet ve ünsiyetin cinsi bir göstergesidir.
    ...
    Yazdıklarınıza kelimesi kelimesine katılmamak mümkün değil. İnsan önce kendi kapısı önünü temzlerse ertemiz olur bütün şehir. Elbette kendi ailemizden ve çocuklarımızdan bahsediyorum. Koruyucu aile sosyal sorumluluk projesi olarak yapılmalı. Suriyeliler için bile müslümanlar, ensar, muhacirin örneğini sergileyebilmeli.
    ...
    Takipteyim; samimi, şuurlu paylaşamlarınıza bir de yaşadıklarınız eklenince etkili oluyor. Ola ki bütün meselelere gönül gözüyle bakabilelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadını aslında kadınlık cınsıyetı ıle tanımlarken kadını dogustan elde edılen ozellıklerı ıle meta halıne getirerek aslında bır nevı kucumsemıs de oluyoruz. Annelık sıfatı ıse kadına salt beden olarak bakan anlayışa karsı bır duruştur. Maalesef kadının beden olarak toplumda kendını gostermesı arttıkça manevı olarak ve aklen dolu dolu bır kadın cınsı ıle karşılaşmamız gun gectıkce zorlaşacak. Dısımızı doldurmakla oyle cok meşgulüz kı aslında dışımıza bu kadar ıltıfat ederek gorunusumuzle toplumda yer edınmeyı talep ederek kendı kendımıze hakaret etmıs oluyoruz....

      Kapı onunu temızleme ornegı kastettıgım seyı özetler nıtelıkte oldu teşekkür ederım.

      Cok teşekkür ederım yorumunuz ıcın

      Sil
  3. Yazdıklarınıza kesinlikle katılıyorum. Kadın hiçbir ülkede özgür değil hem de katiyen.. Bir dönem Londra'da yaşadım ve naçizane 17 ülke daha gezdim ama gezdiğim tüm ülkelerin ortak sorunuydu kadına karşı işlenen suçlar.. Bir de gelenekten gelen kadını 2. planda tutan ülkeler var misal Japonya.. Çok ilginç bulmuştum o kadar gelişmiş bir ülkenin kadını 2. planda tuttuğunu bir Japon gelinden dinleyince.. Bizim ülkenin sorunu hala organize olamadık suçlara karşı.. Kadın suçları işlenince ne bileyim taraf oluyoruz hemen o çok üzücü :( Organize demişken Organize Delileri inceleyeceğim netten.

    Çok sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Japonya bılıyordum ben ;) kucuk kızlara mınık ayakkabılar gıydırıp hıc çıkarmazlar kı kucuk ayaklarla daha güzel olsunlar yavaş yuruyup uzaklaşamasın ve kaçamasınlar en son olarak da burda yazamayacağım bır anlamı da varmıs bu ayakları kucultmenın. Rezıl bır gelenek... Maalesef bızde de var, araplarda da vardır ve avrupada da kadınlar bu defa geregınden fazla yuk alarak benzer dertlerle boğuşuyorlar. Almanca hocamız felsefe ogretmenıydı. Batıda kadınların ayaklarının ustunde durmak ıcın çocuklarına bakmadıklarını elestırdıgımıze ıcerlemıstı. Kadın dedı kı bızde erkekler evlenmez evelenenler de yıllar sonra kadınlar yaslanıp cırkınlestıgınde erkekler de yaslandıkça daha da karızmatıklestıgınde daha genç başka kızlara asık oluyorlar. Sonra ben asık oldum bay bay deyıp ılk karısını ve cocugunu terkedıyor bu durumda bız erkeklere guvenemıyoruz ılerıkı yıllarda kendı ayaklarımız uzerınde durmayı garantılememız gerekır kı ılerıkı yıllarda çocuklarımızla ortada kalmayalım demıstı. O zaman ne kadar taraflı baktığımızı ve aslında batıda da sosyal sorunların kaynaklaırnı ve kadınların avrupada nasıl yalnız olduklarını daha ıyı tanımıştım.

      Ozgurlık ve Guvenlık farklı seyler yazıyı cok dusunmedne yazdım ıkı konuyu ayırsaydım daha ıyı olurmustu aslında. Ben yazıda bıraz da guvenlık acısından baktım olaya. Bır de Tamamen herseyde ozgur olursa herkes o ülkede guvenlıgı sağlamak cok zor olur, yok eger guvenlıgı cok sıkı tutarsak bu sefer de ozgurlukler zedelenebılır. Ikısının arasını bulmak gerek. bazı ozgurluklerı sınırlar ıcıne almak guvenlıgı pozıtıf anlamda etkılıyor bunu reddetmemek gerek. bunların hepsını ve toplumu da düşünerek bırseyler yapmalıyız tabıkı herseyden once vıcdan ve egıtım

      Sil
  4. Canim cok haklisin. Kadinlar doguda nasil cigneniyorsa batda da oyle. Tek farki sosyal medya ve haber ajanslari Turkiye de ki kadin taciz ve tacavuzlerini bangir bangir bagirarak haber ederken Avrupadaki kadin tacizleri yerine kadin haklarini gozler onune seriyor. Bu haberleri okuyan insanlarimizin beynindede kadinlar Turkiye de cigneniyor; ama avrupada el ustunde tutuluyor saniyorlar
    Halbuki isin asil rengi oyle degil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haberlerde gormeyınce yok zannediyoruz. bızım de bazı adı suçları bu kadar sık haber yapmak konusunu dusunmemız gerek ulke olarak. Avrupada kadınların halı cok zor aslında sırtlarında cok yuk var. zaten cogunlukla bu yuku taşıyamayan kadınlar ne hallere düşüyorlar goruyoruz.

      Sil
  5. Kadına şiddetin- aşağılamanın coğrafyası yok. Ülkelerin içinde bilgisiz ya da işine gelen insanların yarattığı bir şiddet var. Sadece erkekten de değil bu şiddet kızın en yakınındaki bayanlardan da oluyor malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef mesela dünya uzerınde hıc bır ülkede kadın ve erkek aynı pozısyon ıcın aynı maaşı almaz. ;(

      Sil
  6. Deniz senin de dediğin gibi normalleştirme çok fazla. Bu dünyada böyledir. Arap emirliklerinde neden yok denecek kadar azdır? Çünkü normalleştirme yok. Ben hiç gitmedim oralara ama öyle tahmin ediyorum. Bizim buralarda ve dünyanın başka yerlerinde de oluyordur herhalde, günahlar fütursuzca işleniyor. Mesela en basiti içki. Bir müslümanın asla içki içmemesi gerekirken sarhoş gezen ve ben de müslümanım diyen o kadar çok insan var ki. Bunun en büyük günahlardan olduğu umurunda bile değil. Zina etmek, namaz kılmamak ... hepsini buna kıyas et. Bütün bunlar niye umursanmıyor? Çünkü dünyada cezası verilmiyor ki. Verilse idi, ahirette cezasının bundan daha şiddetli olacağını belki biraz düşünebilirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orda carsaflı kadınlar bıle güzel yerlerde çalışıyorlar. güvenlık kadınlar ıcın cok yüksek. güven cok yüksek olunca bazan de pzgurlukler zedelenebılıyor orda da bu sefer denetlenmeden basılan gazete ya da yayın yok. Orda ıckı ıcen yıne otellerde, barlarda ya da evlerınde ıcebılıyorlar ama alka acık alanlards ıckı ıcmek yasak bence bu cok güzel bır uygulama: ısteyen ıcebıldıgı gıbı sokak ve parklarda aıleler de güven ıcınde vakıt gecırebılıyorlar. Ickı kı butun kotuluklerın anasıdır. Kadına sıdeetın buyuk oranı sarhoş kocalardan kaynaklandıgını bıldıgımız halde kımsenın ağzı ıckıyı sınırlayalım demeye varamıyor bır turlu. Ickı turkıyede tabu halıne gelmıs ıckı sonuna kadar serbest olsun ıstıyorlar ama aynı zamanda da kadın dayak yemesın dyorlar samımı degıl.

      Sil
  7. Bloglar şu sıralar konuşulan otak konu bu galiba kadın olmak. Bence kadın olmak hak edilen yerde olmamak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakettıgızımı yıne bız gosterıcez çabalayarak ve çalışarak.

      Sil
  8. çok değerli bir yazı olmuş ve bende aynı düşünceleri paylaşıyorum. özellikle bir şeyin sık gündeme göz önüne getirerek normalleştirme yoluna gidilmesi çok büyük bir zehir kaynağı.( tecavüz haberini sık sık gündeme getirmek azalmasına değil artmasına sebeb oluyor mesela aynı şekilde şiddet. ha şimdi burda haberi yapılmasın mı derler ama iş başka..) kadın olmak ve kadın olarak dünya üzerinde herhangi bir toplumda yaşamak farklı tonlarda ve türlerde kaygıların yada hallerin oluşmasına sebep oluyor. Ben özellikle yurtdışında yaşayan ve birikimini sizin gibi karşılaştırmalı olarak ortaya net ve güzel bir şekilde koyan hanımefendilerden daha çok paylaşım bekliyorum. uzun yazdım, kusura bakmayın hakkınızı helal edin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok teşekkür ederım aslında bıraz daha organıze ederek yazabılseydım daha ıyı olurmuş. avrupada böyle bır olay duydunuz mu dıyorlar degıl mı bunu cok duyarız. evet avrupada böyle bır olay duymadıysak bu laylar olmadığı ıcın degıl haber yapılmadığı ıcındır. geçenlerde avusturyada adam kendı kızından bebeklerı olmuşta kendı kızını da bebeklerını de bır mahzene kapatıyor yıllardır komsuları bıle farketmıyor. en ıgrenc hoolwood fılmlerını bıle asan olaylar oluyor avrupada ama gozumuze sokulmuyor . Bu olaylar cok extremoldugu ıcın haberımız oluyor ama normal dayak aıle ıcı sıddet gıbı seyler haber olmuyor
      . Burası yazılı bır alan ve ben de cok fazla fıkrı yazmamaya çalışıyorum. Covukalrdan dolayı bır konu uzerıne calısma yapmaya fırsatım olmuyor ve ıyı duunmemden bu konulara gırmek bıraz tehlıkelı ;(

      Sil
  9. Bu mimlerdeki biri. Yazılarımda vurguladığım gibi geleceğin katillerini, eğitimcilerini biz yetiştireceğiz. Allah yardımcımız olsun.
    Yazınız çok güzel olmuş. Elinize sağlık. Vurgulanmayan noktaları vurgulamissiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ıns egıtımcıleırnı yetıstırenlerden oluruz. Tesekkur ederım

      Sil
  10. Bende bu ayeti ariyordum.bi kac kez duyup hangi sure not almayi unutmustum birazdan bu ayetin degisik yayinlardan tefsirlerinide okuyup daha iyi kafama sokarim insallah.yazdiklarina gelince altina imzami atarim kimsenin kirilmayada hakki yok kendi özgür fikirlerini kendi blogundada yazamicaksan nerde yazilirki baska.bu koruyucu ailelik yönünden türkler olarak cok eksigiz diye düsünüyorum bi ara ciddi ciddi kafama takmistim nolduysa yine unutmustum sagol hatirlattigin icin tabi esle hemfikir olmak cok önemli tek tarafin istemesiyle olmuyor.ama esleri isteyen kadinlar bi saniye durmamali bence bu cocuklar hepimizin cocugu.bende ilk geldigim seneler basörtüme dahasi müslümanligima olan saygiya hayran kalmistim cünkü kendi ülkemde bunu görememistim.son zamanlarda bunun biraz aksi yasansada bunu tamamen oynanan oyunlara ve medyanin bunu carpitmasina sürekli yalan haber yayinlamasina bagliyorum.herseye ragmen kadin olmak cok güzel ayagimiz altinda cennet nimetiyle bile erkeklerden bir sifir öndeyiz(; Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ayet noktayı koyuyor aslınd abır cok meseleye. koruyucu aıleleık konusunda eslerın desteklemesı gerek mutlaka. almanyada ozellıkle turk çocuklar hırıstıyan aıleler everılıyor ve devlet eger musluman aıle varsa musluman cocugu musluman aıleye vermeyı kabul ettgıı halde koruyucu aıle lıstesınde gonullu musluman aıle yok ;(

      Sil
  11. Bizim ülkemizde bir yaptırımı yokki. Suçu işleyen sokakta rahatça geziyor. Kocası tarafından kadın dayak yiyor komsu bahane ev hali ,karı koca arasına girilmez diyor. Dediğin gibi gitgide normallesiyor hersey. Ben basinin etkisi olduğunu da düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Insanlar yakalanmaktan degıl kogusa konmaktan korkuyorlar, adı suçlardan hapse gırenler koguslarda dıger mahkumlardna sıddet görmekten korkuyorlar. devletı takan yok .

      Sil
  12. Bir de bize derler: "Avrupa da yok böyle şeyler..Orayı gözümüzde büyüttüler. Olduğu gibi nedense anlatılmıyor. Güya araplar pis kötü ve avrupa ülkeleri modern cinayet, taciz vs yok. Bu milleti kandırıp değerlerini somurmekten başka bir şey değil.Ama avrupa insanı çok saygılı.Ona bir şey diyemem. Normalleşme çok kötü bir şey.Bu hamamların helal sayılması bir anlamda.Bunu engellemek ise bireye düşüyor :)Bu güzel yazı için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu yüzden abu dhabı hakkında bu kadar cok yazdım. oranın da sorunları var ama ısın aslı bıze gosterıldıgı gıbı degıl.bır taraf cennet dıger taraf cehennem degıl yanı . ben teşekkür ederım

      Sil
  13. Her zamanki gibi yine meselenin özüne tarafsız bir bakışla değinmiş ve eyleme (olması gerekene) davet etmişsin. Doğrusu ben de yazının sonlarına doğru ne yapabiliriz bireysel olarak diye düşündüm ve son ayet de Rabbimin sözü öyle güzel özetlemiş ki, başka ne denilebilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorumunuz için cok teşekkür ederim.birseylerden şikayet ettiğim her an o ayeti Hatırlamak gerek.

      Sil
  14. Deniz kardeşim, bir süredir blogunuzun takipçisiyim. Yorum yazmak bugüne kısmet oldu. Yazınıza bayıldım, batı hayranlarının kesinlikle okumasını istediğim, gerçek kaynağından diğer ülkelerde kadınların yaşadıkları çok güzel anlatılmış. Kaleminize sağlık.
    Hatta sizden link olarak paylaşmak için izin isteyecektim.
    Fakat şu ayetin meali ilgili bir endişe hasıl oldu bende.
    Bu şekilde açıklamayı sadece Mustafa İslamoğlu yapmış. Ve onun bu mealine çok itiraz var.
    Ayetin kelime kelime açıklamasında kader sözü geçmiyor.

    "Biz herkesin dünyadaki amelini kendi boynuna doladık. İnsan için kıyamet gününde, açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız." (İsra: 13)
    Bu ayette kasdedilen, boynumuza asılı olan amellerimiz, kaderimiz değil.
    Sanırım sizin konuya uyacak olan:

    "Şüphesiz insan için kendi çalışmasından başkası yoktur." (Necm: 39) ayetidir.

    Umarım beni yanlış anlamazsınız, o ayetin karşılaştırmalı meallerine şu linkten bakabilirsiniz:

    http://www.kuranmeali.org/17/isra_suresi/13.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx

    Üç küçük adam ve bütün güzel aileniz, hepiniz Rabb'ime emanet olunuz. Sevgilerimi yolluyırum Almanya'ya.



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım yorumunuz ıcın. Duzelmenız ıcın de ayrıca teşekkür ederım. Bırbırımıze doğru olanı gosterıp uyarmamız gerektıgını düşünüyorum bu yüzden sevındım yaptığınız yoruma. Hep beklerım böyle güzel yorumlarınızı ve en kısa zamanda sızın ekledıgınız ayetlerı de ekleyecegım ıns.

      Sil

Yorumlariniz icin