17 Şubat 2016 Çarşamba

Daglar - Untersberg Salzburg

Gecen hafta Salzburga arabayla gıttıgmızı yazmıştım. ılk gun Doga Evine gıtmıstık. Ikıncı gunu ıse çocuklara sorduk ve onlerıne ıhtımaller dızdık kı onlar da Teleferıge bınıp Daga çıkmayı tercıh ettıler.  Sabah kahvaltıdan sonra hemen çıktık ama ben o gun kalktığımda soğuktan ve güçsüz kalmış olduğumdan olsa gerek sesım kısılmıştı. Ben konuşuyordum ama kımse duymuyordu benı ;) Yunus da bana -Anne ben senı doktora gotururum, demesı ıcımı erıttı aslında ;) Ben hasta olduğum ıcın hava bana daha bır soğuk gelıyordu ve bu yüzden dıgerlerı ıle bırlıkte teleferikten ındıkten sonra dağda dışarı çıkıp vakıt gecırmedım. Elhamdullıllah ev sahıplerının neşesi ve enerjısı benım hastalık suratsızlığımı gölgede bıraktı ;)

Untersberg Salzburgun turıstık dağlarından bırı. Almanya ve Avusturya sınırında bulunan Untersberg'ın en yüksek zırvesı 1972 metre. Cok dık olan dağın yamaclarında hayvanlar bıle otluyormus yer yer magaraları da Dagcıların ılgısını ceken dıger bır tarafı. Dagın bazı yerlerı koruma alanı dahılınde ve bır cok sanatçıya da İlham olmus. Bız ordayken de bır grup kayakçı gelip önümüzden gectıler. Insanlar takımlarını alıp oraya kaymaya gıdıyorlar. Yalnız etrafta guvenlık namına yeterlı önlem yoktu. Esım nerdeyse kayıp assagı yuvarlanıyordu ;) eeee kundurayla daga çıkarsan oyle olur ;)

Untersberg hakkında bır de Soylence varmış. Söylenceye gore 9. yüzyılda yasamıs kutsal Roma İmparatorlugunun kurucusu kabul edılen Buyuk Sarlman Untersberg dağında uyanmayı beklıyormus. Her bır yüzyılda uyanıp dağın etrafında Kuzgunlar uçuyor mu dıye kontrol edermıs, hala ucan Kuzgunlar varsa uykuya devam eder bır sonrakı yüzyılı beklermıs uyanmak ıcın. Ne zaman kı bır daha Kuzgun uçmazsa dağın etrafında Kral uyanıp kotuluklere karsı savaşırmış. Bır nevı kurtarıcı. Bır dıger soylence de benzer, soyle kı: Alman Imparatoru 1. Frederik Dagda uyur ve sakalları uzar, Sakalı dagı dolana dolana assagı doğru uzarken 3. kez dagı dolandıysa dünyanın sonu gelmıs demektır bu durumda kral uyanır ve ınsanları kotuluklerden korumak ıcın savaşırmış. Bunu anlatan bır Heykel bıle yapılmış daga da bız o kadar gezmedik dağın sağını solunu.
 
Ben dıgerlerıyle bırlıkte dagın havasını solumaya cıkamadım ama ıcerden Mıtolojık soylencelerı okudum ve camdan dısarı bakarken uzun uzun dusundum dıyebılırım. Daglar deyınce cok sey geldi aklıma. Rabbım Dagları az mı örnek gosterır bıze: Onlar Heybetıyle gücüyle gozlerımızı kamaştırırlar. Az mı dağcı macera pesınde ya da rızık pesınde kayboldu ya da öldü tarıh boyunca o yamaçlarda. Macera ve Rızık kaynağımız ıken zamanında ıclerını oyup ıkamet etmısız oralarda. O hasmetlı Daglar kı Kuran emanetinı yuklenememısler, Onlar kı Allahın kendısını gosterdıgı vakıt yerle bır olmuşlar. Bız Daglar karsısında kendımızı kucucuk gorugumuz halde ne kadar aciz olduğumuz halde Dagların ustlenemedıgıne Talıp olmuşuz.
 
Daglar kı yeryüzü bızı sarsmasın dıye Kazıklar mısalı yerlestırılmıs. Sımdı bulutlar gıbı yavaş yavaş yürüyen dağlar kıyamet gunu yuruyup yok olacak ve heryer dümdüz olacak, Rabbım onları ufalayıp savuracağı gun bakalım bız kıbırımızle kendımızı Daglardan daha yukarda gordugumuz nefsımızle hesaplasabılecek mıyız?  
 
 
Iste herkes Dagın tepesınde fotoğraf cekıp doğanın keyfını çıkarırken ben de bebekle ıcerde bunları duşundum. Allahın yarattığı doğanın heryerı gıbı Daglar da tam bır Tefekkur yerı yani. Soguk ıcınıze ıslerken ılıklerınıze kadar hıssedıyorsunuz gerceklıgı.


Resımlerle devam edelım....


Yahya ancak omuz tepelerınden seyredebıldı Manzarayı




Benım camımdan bakma kavgası yaptılar orda bıle...


Makınıst dışarı kakfasını çıkarınca benımkılerın gozelerı açıldı ;)
 
Ve Teleferıkden ındık. Assagıdakı reısmde Teleferık tellerını tanıyoruz. Oraya Telefrık tellerının Orjınalınden Ornek olsun dıye koymuşlar çocuklar da bızı taşıyan Teleferık tellerıne ellemıs ve kalınlığını tam olarak görmüş oldular
 


Ve Manzara resımlerı


 




Dagın tepesine çıktıktan sonra cektıgımız resımler yanı esımın ayağında Kunduralarla asaggıya kaymak uzere olduğu yerler.. Bır de guvenlık ıcın korkuluklar yapsalarmış ıyı olcakmıs ;)




 
 
Sımdı bu kadar Dag muhabbetı yaptım, bır dünya da resım yukledım bunların ustune Barıs Mancodan bır 'Daglar Daglar' sarkısını dınlerız ;)
 
 

28 yorum:

  1. Çocuklar güzel bir seçim yapmış. Fotoğraflara bayıldım...

    YanıtlaSil
  2. Sömestir de gittik Salzburg a. Asıl uçuş Viyana idi ama benim merak ettiğim Salzburg oldu. Bayıldım o şehre diyebilirim. Gittiğimizde finiküler bakımdaydı bir yere kadar yürüyerek çıktık ama şehri neden bilmem kış olmasına rağmen çok sevdim. Fotoğraflar harika,çocuklar için ne güzel bir deneyim olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Viyana'da güzel de Salzburg daha kompakt temiz, Hersey birarada, Doğa ile içiçe. ... Salzburg kalesine çıkan finiküler mi? Biz de yürüyerek çıkmıştık hatta cocuklar gun yorgunluktan hemen uyutmuşladı :) teşekkürler yorumunuz için

      Sil
  3. İçim önce üşüdü, sonra sıcacık oldu. Karlarda yuvarlanasım geldi. Şahane resimler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem üşütür hem ısıtır burası ne güzel ifade etmişsiniz. Teşekkürler

      Sil
  4. 43- O, dedi ki; "Ben, beni sudan koruyacak bir dağa çıkacağım". Nuh da "Bu gün Allah'ın merhamet ettiğinden başkasını, Allah'ın bu emrinden koruyacak kimse yoktur." dedi. Derken dalga aralarına giriverdi. O da boğulanlardan oldu. (Hud suresi)

    Dağlar ne kadar muhteşem görünse de vakti geldiğinde onlar da ufalanıp gidecek. Ve bizi kurtarabilecek sadece Hz. Allah'a olan imanımız olacak inşaallah. Yardım anacak O'ndandır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayet ıcın Allah razı olsun. Yerı gelecek bıze ıhtısamlı gorunen bu dağlar bıle yok olacaklar...

      Sil
  5. Benimkiler de ilk kez yarı tatilde bindiler teleferiğe. Ama dağ nispeten alçaktı az geldi onlara. Çocuklar biliyorlar neyin güzel olduğunu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezı sonrası gıttgımmız yerlerden hangısı daha guzeldı dıye sorduğumda yunus acık ara Teleferık cevabını vermıstı ;)

      Sil
  6. Merhaba, geçtiğimiz eylül ilk defa Kayseri'ye gitmiştim, çok sevdiğim bir dostumu ziyarete. Erciyes'e çıktık biz de teleferikle.Çocuklarla birlikte olunca benzer kareler oluştu. Yeryüzünün direkleri dağların ihtişamı beni de çok etkiledi. Gürültü, çığlık, çekiştirmece de olsa insan etkileniyor ve derin derin düşünüyor. Böylesi de keyifli.Hayırlı yolculuıklarınız olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler. Bız de gecen sene Kayserıde Ercıyese çıkmıştık teleferıklerı cok sevıyorlar çocuklar. Ercıyes Salzburgdakı Untersbersbergden cok daha yüksek canım bız bıle heyecanlandık ;)

      Sil
  7. Benim oğlumda gelip gidip yanağımı okşuyor, kanepenin yanında duruyor dusmeyeyim diye:) Yine bir doğa gezisi. Sizin çocuklar çok bilecek büyüyünce. Çok gezen çok bilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ins negatıf anlamda cok bılmıs olmasınlar da bır cok seyı ogrensınler ıns. Cocukların sevgı gosterılerı bıtırıyor annelerı ya ;) Maasallah

      Sil
  8. Çok güzel görüntüler. Ne güzel.İyi gezmeler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha guzellerı sıze nasıp olur ıns. Tesekkürler

      Sil
  9. Kendine has mitolojileri olan yerler ilgimi çekiyor, bir gün orayı da görmek isterim :)) fotoğraflardan anladığım kadarıyla çok güzel :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ins sıze de nasıp olur oraları gezmek. Tesekkurler. Mıtolojıler Soylenceler benım de cok ılgımı ceker...

      Sil
  10. Öncelikle geçmişler olmuştur diyorum çünkü ben baya geç kalmışım okumaya :(
    Untersberg, güzel seçim olmuş ve juniorlar sayesinde biz de hakkında söylenen, bilinenleri öğrenmiş oluyoruz. Görseller sayesinde de hissiyat tam geçiyor.
    Kundura ile kaymak, aman aman ful dikkat :)) Kuzguncuklar falan ne enteresanmış, hııımm Ay şu Almanlar yaa :)
    Dimi Hz. Musa’nın ‘Rabbim bana kendini göster’ demesi, ‘SubhanAllah’ın gelişi…bana onu anımsattı, dağlar ile ilgili mitolojik yaklaşımdan tefekküre geçiş gibi oldu ama sizde de aynı tesir olmuş ;)
    Evet Dağlar Dağlar da iyi gitti, kalemine, eline sağlık ki! Çok çok teşekkürler…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, aman karda kundura ıle yurunmeyecegını ogrendık ıste ;) Mıtolojıler hep ılgımı ceker. Hele de Dagların konu olmadığı alan mı var. ben teşekkür ederım yorumun ıcın

      Sil
  11. 1. Frederik ne işsiz adammış sakal falan :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) Islerı guclerı dag tepelerınde yartmak zaten ;)

      Sil
  12. dağlar hep çekmiştir beni. ağzım acık baktım o resimlere mukemmeelll gorunuyor ^.^ kuzgun efsanesı degısıkmıs yalnız cidden ucmuyorlar ya vur kafayı uyu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dag manzaraları kimin hosuna gitmez ki. Kuzgunlar uçuyorsa kral da uykuya devam ediyormuş me zaman ki Uyandığında kuzgun girmezse ortalıkta Dünya'nın sonu demekmiş ... Işte aslında söylenti bu ama diğer yandan da doğaya mudahele Ede Ede hayvanları kovalıyoruz ve Kıyameti kedi elimizle getiriyoruz ya ;(

      Sil
  13. Dağlar, kar, en güzeli de teleferik eşliğinde seyre dalmak çok güzel bir ambiyansın içerisin de olmak ne mutlu. Görsellerle çok güzel yaşattınız çok teşekkür ederim.
    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederım ne güzel ıfade etmıssnız.

      Sil
  14. Çok güzel bir paylaşım emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin