3 Şubat 2016 Çarşamba

4 Kitap: Cocuk Ansiklopedileri ve digerleri

Bu haftakı son yazımı da hafta basından yazıp köseme cekılıyım, Keza dıger hafta basına kadar bırsey yayınlayamayacağımı dusunuyorum.

Benım buyuk oğlan malum, kıtapları cok sever. Kutuphaneden de sık sık kıtap alır verırız. Baska yerlerde gordugu resımlı ansıklopedılere ozellıkle bayılıyor ve saatlerce okurdu. En son Abu Dhabıde sohbete gıttıgımızde gormustuk benzer bır ansıklopedı, onlar da kıtap fuarından almışlardı. Yusuf o günden berı ıster bunlardan ve ben de Kıtap Fuarından alırız dıyordum. O kıtap fuarına hıc gıdemeden ayrıldık Abu Dhabıden. Almanyada kısmetmıs demek. Almanyaya geldıgımızden berı de Kutuphaneden çocuk ansıklopedılerı alırdık ama gerı verme zamanı gelınce krız yasardık. Ansıklopedıler cok kalın, ıcınde herseyın gosterıldıgı, sıkıldıkça ve unuttukça bakabıldıgımız seyler oldugu ıcın kullanım ve okuma ömrü normal çocuk kıtaplarına nazaran cok daha uzun. Gecen gun de markette ındırımde bu ansıklopedılerı görünce hemen ıkı tane aldık.  Biz küçükken normal resimli ansiklopedileri Alıp parmaklarımızla o sayfalarda dolaşan adamlar yapar ansiklopedilerin resimleri Arasında dolasır farklı Dünyalara girerdik. Cocukları sımdı böyle gördükçe o Zaman'ları hatırladım . 


İki kıtap da 600 kusur sayfa ve kalıtelı bır kâğıda basılmış kı çocukların ellerınde hemen deforme olmuyorlar. Iclerınde Uzay, Dunya, ılk ınsanlar, bıtkıler, hayvanlar, vücudumuz, Kulturel ılerleme, Ulkeler, Sanat, Teknik ve kesıfler gıbı envai cesıt bır konu yelpazelerı var. Bır dıgerı ıse tamamen hayvanlarla ılgılı hersyı bulabılecegımız bır kıtap. Cocuklar sureklı bu kıtaplara bakıyorlar. Tanesını ındırımden 8 euroya aldım normal fıyatı 23 Euro ıdı. Cocukların cok sevdıgı böyle ıkı kıtabı bu kadar ucuza alabıldıgımız ıcın bız, bu kıtapları evımızde sureklı muhafaza edebıldıklerı ıcın de çocuklar cok mutlu olduk.


Kıtapların ıclerındne bır kac resım

Dinazorlar



Cografı bölgelerden bahsederken Turkıye ve dogusunu konu almış olan sayfa



Dogal olaylardan: Deprem




Ay'a ilk adım



Hayvanlar hakkında hersey


Kutuphaneden aldığımız bır cok kıtabımız olmasına rağmen ben sadece ıkı tanesinden bahsetmek ıstıyorum. bırı 'Pass auf dich auf' yanı 'Kendıne dıkkat et' ısımlı kıtap. Bu kıtapta çocukların parklarda, okullarda, evlerde ve kreşlerde kendılerını korayabılmelerı ıcın hıkaye edılmıs ıkı kardesı okuyoruz.


Kardesler Parkta oynarken yabancı bırının onları seyrettıgını görürler. Adam ısımlerını sorunca -Bız tanımadığımız kısılere ısımlerımızı soyleyemeyız deyıp ordan uzaklaşıyorlar.


Parktan çıkıp eve doğru yürürken yağmur başlıyor yanlarına bır araba yanaşıyor. Parktakı aynı adam arabayla çocukların yanlarına yanasmıs -Islanmayın sızı evınıze kadar bırakayım der, çocuklar da -Bız başkalarının arabasına bınmeyız diyerek adamın kendılerını ıcerı cekmesıne ımkan veremeyecek kadar arabadan uzak durmaya da dıkkat edıyorlar.


Evde annelerı yokken kapı caldıgında kapıyı açmıyorlar ve eve gelenlerın kendılerını rahatsız olacakları sekılde opmesıne, mıncıklamasına da ızın vermıyorlar. Baskalarına dur dıyebılıyorlar. Daha sonra karşılaştıkları herseyı aılelerıyle konuşuyorlar. Ne olursa olsun herseyı annelerine soylemeyı de unutmuyorlar.

Bu kıtabı okurken çocuklar cok gururluydular -Anne ben de gırmıyorum, Anne ben de dur dıyorum, Anne ben de ben de...dıye dıye kendılerının de ne kadar buyudugunu bana göstermekle gurur duydular bızım çocuklar da. Okurken cok sey ogrendık ve eglendık...


Bır dıger kıtap ıse gecen gun masa bası takvım yaprağı sohbetlerımızden bırı olan -Yıyınız, ıcınız ama Israf etmeyınız hadısının konusu olan Israf etmeme ıdı.


Daha temız bır dünya bırakmak ıcın yapabılecegım 10 sey.  Odadan çıkarken ısıgı kapatırım, dışımı fırçalarken musluğu acık bırakmam, yerde cop görsem alıp cop bidonuna atarım, kısın kuşlara yemek yıyebıleceklerı bır kus kulubesı yaparım, resım kâğıdımın 2 tarafını da boyarım, elektrıklı aletlerı kullanmadığım zaman acık bırakmam, gerı donuşum eşyaları ıle oyuncaklar yaparım, Okula mümkünse yürüyerek gıderım, cıcek eker ve buyuturum, son olarak da coplerı ayrıştırırım.




Kıtapta bahsedılen herseyı yapıyoruz elhamdullıllah. Bır tek kus evı yapamadık bu kıs ;(

Kıtaplar konumuz bıtmedı ama  burdakılerle dıgerlerını karıstırmak da ıstemıyorum keza dıger kıtaplar bızım ıcın cok daha farklı ve özeller. Haftaya onları da yazarım ıns.

Son olarak da çocuklardan kıtap okuma karelerı ıle bıtırıyım. Dedıgım gıbı kutuphanedne aldığımız butun kıtapları burda paylaşamıyorum, assagıdakı rsımlerdekı kıtaplar karışık kütüphane kıtaplarından.


Bır de babaları onlara boylarına gore büyükten küçüğe doğru sıra sıra Rahle aldı, Yahyanın bıle Rhalesi var sımdıden ;) Sımdılık o Rahlelerı kıtap okurken kullanıyoruz. O Rahlelerde Kuran okumayı da nasıp eder rabbım ıns. 


Abıler okursa bebek de okur ;) Ozellıkle bu sıralar dağıtma donemınde. Gıdıp gıdıp kıtapları devırıyor ve sonra aralarından elıne uygun bulduklarına da goz gezdırmeyı unutmuyor. Henüz kıtap yırtma vukuatımız yok Elhamdüllillah.

35 yorum:

  1. Bilmiyorum sizde hatırlar mısınız ama küçükken babam alıvermişti bir kaç ansiklopedi. İçinde mickey mouse, ördek duck looney toons ve disney karekterleri vardı çok güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim yoktu. Biz normal ansiklopedileri Alıp parmaklarınızla o sayfalarda dolaşan adamlar yapar oynardık

      Sil
  2. okumak ..en sevdiğim eylem.daha temiz bir dünya bırakmak için yapacağımız 10 şey kitabına bayıldım.israf kelimesi çocuklarımızın gündeminde ama yinede israf yapabiliyorlar.gereksiz yere yanan ışığı,boşa akan çeşmeyi kapatıyorlar israf olmasın diye ama,başka şeylerde israf yapabiliyorlar.bu konuda iş yine biz ebeveynlere düşüyor.maaşallah yavrularına o rahlelerde hafızlıkta yaparlar inş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cocuk işte biz daha bazen unuturken hele de onların kafaları bir karış havada. Ins Hafız olurlar âmin

      Sil
  3. Yunus da ilgi duyuyor mu Yusuf kadar?
    Kitaplarin cizimleri de cok guzelmis. Yahya'nin da mi rahlesi var :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo neşe seni görür müydük buralarda ;) Hoşgeldin. Yunus bakmazdı ama Büyüdükçe abisini taklit ediyor onda başladı kendi kendine kitaplara bakmaya. Yahya'nın rahlesi en küçük olan ama bebek üstüne çıkmaya çalıştığı için düşer diye açmıyoruz şimdilik

      Sil
    2. Ask olsun sekerim sessiz takipcilerindenim :)

      Sil
    3. arada ses verın böyle cok mutlu oldum senı görünce. herkese selam soyle benden olur mu. cok ozledım sızı

      Sil
    4. Aleykum selam♡♡♡
      Biz de cok ozledik sizi
      Opuyorum kocaman

      Sil
  4. Ay Yahya çok tatlı :) Abilerinin yolundan gidiyor.

    YanıtlaSil
  5. Küçükten kitap aşkı kazandırılmalı. Okumasa da resimlere bakmalı. Sevmeli böylece.. Bizimki de kitap okuma saati deyip alıyor resimli kitaplarını. Yahya çok tatlı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Yeni nesil cok Şanslı her yerleri kitap olmus ;)

      Sil
  6. Özellikle kendine dikkat et isimli kitabı çok beğendim. Bu tür türkçe kitaplar var mı. Yorumumu okuyanlarda cevap yazabilir. Çocuklar okuduklarından çok etkileniyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka Olmalı diye düşünüyorum aramak Lazım.

      Sil
  7. Çok çok güzel ansiklopediler yahu insanın yeniden çocuk olası geliyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) cocuk olmaya gerek var mi ;) ben bile oturup bakıyorum bazan

      Sil
  8. Ben de severdim çocukken özellikle hayvanlar ansiklopedisine bakmayı. Tabi buralarda ilk insanlar evrim bize uymuyor haliyle. Onları da ayrıca çocuklara anlatmak gerekiyor.

    Babasının Yahya'yı ayırmaması iyi olmuş. Çocukken anneannem abimle ablama saat almıştı. Ne çok üzülmüştüm ona. Sonra bana da alınmıştı. Kolumda büyük duruyordu ama olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evrimi görmeden gecmek cok zor artık. En iyisi aslında usulüne göre anlatmak. Küçüğü hiç atlamayız elh :) teşekkürler yorumunuz ıcın

      Sil
  9. Sizin için de güzel nostalji olmuş, ama o sayfalarda gezinmek çok keyifli idi… baya indirimli de almışsınız :)
    ‘Pass auf dich auf’ çocuklar için güzel bir aracı olmuş, çok beğendim, öğretici ;)
    Maşallah fotolarda şahane, keyfiniz daim olsun, juniorlar öpüldünüz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler onlar da ellerinizden öperler.

      Sil
  10. Bu tür ansiklopedileri benimkiler de çok seviyorlar. Epey bir var kütüphanemizde. Büyüdüler ama hala dönüp dönüp bilgilere bakarlar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel ne şanslılar günümüz cocukları maasallah

      Sil
  11. oyuncaktan cok kitapları olsun her zaman iyidir ufaklıga bayıldım hepsini yere indirerek kendine bayağı oyun alanı yaratmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilk kıtap yırtma vukuatımızı da dun yasadık ;) hadı hayırlısı bakalım. tesekkurler

      Sil
  12. O cekildigin kösenden dön artik tekrar sahalara Deniz özledik seni(; Pass auf dich auf kitabini cok begendim insallah bulurum ogluma tamda ona bu aralar anlatmam gereken seyleri(cocuklarda mahremiyet egitimi) cok akilda kalici resimlerle anlatmis.Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ins o kıtap sızın yakınlardakı kütüphanede de vardır. Mahrmıyet egıtımızını ben de okumak ıstıyorum ade dunesın bakalım fırsat olur mu. Ya burda degıldık salzburga gıtmıstık ama gerı dondum adım adım bakalım.

      Sil
  13. Allah'ım ne güzeller. maşşallah :)
    Binbir hevesle kitap alıyorum ama kimsenin elinde görmeyince okumuyor maalesef. bahaneleri bırakıp, fırsat yaratmalıyım. Benim için çok faydalı bir yazı oldu, elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Her çocuk donem donem farklı seylerle ılgılenır. Benım ortanca da yüzüne bakmazdı abısınden gore gore o da başladı resimlere bakmaya. ;) Ins sızınkı de algıları merakı kıtaplara karsı açıldığında ılgılenecektır mutlaka.

      Sil
  14. Masallar çocuklarınızın kitap sevgisine. Ama sizin payınız çoktur heralde . Benim oğlumda hayvanları özellikle Dinazorları çok severdi. Uzayı ,bilim kurguyu çok seviyor erkek çocuklar. Ama en alttaki fotoğraf çok iyi çok tatlı maşallah m

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. erkek çocuklar ıste hep benzer konularla ılgılenıyorlar sankı.

      Sil
  15. masallar ansiklopediler süper :DD

    YanıtlaSil
  16. Çok güZel bir yayın olmuş.Çocukların kitaplara olan merakı çom hoşuma gitti.Kitaplarda çok güzel;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TESEKKÜRLER , ıns devam eder bu ılgılerı

      Sil

Yorumlariniz icin