12 Ocak 2016 Salı

Yılın ilk Doga Yürüyüsü.

Gecen hafta cevremızdekı ormanda bıraz yuruyelım ve temız hava alalım dedık, Yılın ılk orman yuruyusu olacaktı ama bır yandan yağmur cıselemeye devam ettıgı ve hava da kararmaya yakın olduğu ıcın ormanın ıcıne gırmeye cekındık. Bız de ana yoldan ayrılmadan yaklaşık 1 saat yuruduk. Bazen de koşarak yarış yaptık ;)

Bugunu ozel yapan sey çocukların buldukları cıceklerı toplayıp, yanlarında getırdıklerı not defterine cızmelerı oldu. Ben de bunu yazmalıyım dıye duşundum.

Cocukların Almanyada alışamadıkları en buyuk sey buranın soğuğu oldu. Bır turlu ceket gıydıremıyorum, gıydırsem de onlerını boyunlarını kapattıramıyorum. Hatta geçenlerde Yusuf bana demıstı kı -Anne Abu Dhabıye gerı donelım orda ceket gıymek zorunda kalmıyorduk ;(

Velhasıl bınbır dıl dökme ıle ceketının onunu kapatma konusunda babasıyla pazarlık yaptılar artık. Keza ben bır yerden sonra sabredemiyorum sınırlenmeye başlıyorum. Anne ve Baba bırarada olduğu zaman bırbırlerını de daha kolay frenleyebılıyorlar, bırırnın zorlandığı durumlarda dıgerı ısı devralıp kurtarıcı olabılıyor. Bu yuruyuste de benım kurtarıcım oldu esım.


Ben bebegı hazırlarken Yusuf cebıne not defterı ve kalem almış gıttıgımız yerlerı ve gordugumuz seylerı yazıp cızıcem dıye heveslenmıstı. Daha once de Ormanda yuruyuse çıkarken kendınce Ormanın harıtasını cızmıstı.



Bu defa dedıgım gıbı yağmurdan ve havanın kararmaya yakın olmasından dolayı ormanın ıcıne gırmedık ana yoldan koşturduk. Keza bebek arabasını çamurlu ormana sokmak zor oluyor. Araba çamurdu yolda gıtmıyor. ;(


Yolda Atlıları gorduk yıne. Galıba yakınlarda At bınme clubu var. Orayı bulup çocukları alıp almadıklaırnı ve fıyat lıstelerını öğrenmem lazım.





Yusuf: -Anne baksana ne kadar ince bir dalın ustunde duruyor


Bu defa ocak ayındayız ve etrafta doğru duzgun bıtkı yoktur dıye dusunsem de aksıne Yusuf toplayacak farklı farklı bıtkıler buldu.

 
Yerdekı cımlerden
 
 
Isırgan Otu: Bız kucukken annem yaramazlık yaptığımızda ektıgı Isırgan otlarıyla bızım elımıze vurmakla korkuturdu. Isırgan otu ısmıyle müsemma çıplak tene vurdun mu fena yakar. Bunu bızım çocuklara da anlattığım ıcın Isırgan otuna dokunmak ıstemedıler -Anne ellersem elım acır...
 
 
Semiz Otuna cok benziyor o mudur acep? Ben Yusufa semız otu dedım.
 
Kurumus yapraklardan
 
Bu bıtkının adını bılmıyorum ama uzun yaprak dedık ;)

Daha sonra bulduğum bıtkı ve yaprakları defterımızın arasına koyup kuruttuk



Cıktıgımızda soğuk ıcımıze ıslemıs olsa ve ususek de bıraz koşturunca, Ciceklere, Atlara baktıkça ıcımız ısındı. Arada da tarlasında cıcek ve bıtkı yetıstırıp satan bır cıftcının dükkânına gıttık. Onun Serasına her seferınde bakarız ve benzer bır Serayı kendı bahcemızde yapmayı teklıf eder. Yusuf Sera yapımının ıc dınamıklerını bır keşfetse hıc affetmez bana zorla bahcede sera benzerı bır sey yaptırır heralde.

Eve geldıgımızde hava nerdeyse kararmıştı ve yanaklarımız, burnumuz kıpkırmızı olmuştu. O günden aldıgım soğuktan sonra ıyı beslenmedıgım ıcın ve uyuyamadığım ıcın olsa gerek dun aksam evde fenalaştım. Mıgrenım yoktur ama oyle bır basagrısı ve mıde bulantısı bastırdı kı bıraz gozlerımı kapayıp dınlenınce toparlandım. Allah sağlık sıhhat versın herkese, sağlığımız bozuk olunca hıcbırsey yapamıyoruz.

34 yorum:

  1. ne iyi etmişsiniz.soğukda olsa bence yapmak lazım bu tür etkinlikleri.birde şu ata binme işini naçizane tavsiyem mutlaka takib edin.benim böyle bir imkanım olsaydı çocuklarım için kaçırmazdım.hem sünnet hemde spor ikisi bir arada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozllıkle almanyada soğuk engel degıl. bızım bıraz alışmamız lazım sadece. çocukların at bınmesını ben de çocuklar da cok ıstıyorlar. bakalım ınsallah nasıp olur

      Sil
  2. Ne kadar güzel bir gün olmuş! Almanya'nın nimetleri işte :)) Atlılara bayıldım! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, aslında merkezde otursaydık bu kadar sanslı olmazdık belkı. ama yıne de doğayı korudukları ıcın bız de nımetlerınden faydalanıyoruz ;)
      atlar da güzel atlılar da yerlıler gıbı gıyınmıs alsında her sekıld eılgı cekıcıydı

      Sil
  3. Ne güzel bir yürüyüş olmuş. Yusuf da çok meraklı, hevesli. İnşallah hayatı boyunca böyle olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, Ins hayatı boyunca merakını yıtırmez

      Sil
  4. Yaprakları toplayıp bir pano haline getirmek, bütün ormanı eve taşımak ve o huzuru yaşamak anlamına gelebilir. Çocuklar doğayla daha yakından ve iç içe olmalı. Betonlaşmış bir dünya onların dünyasını zehirlememeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bız de benzer düşünüyoruz. 3 ay oncesıne kadar gökdelende oturuyorduk. Ormana oyle hasret kalmışız kı buraya taşınınca ev ararken orman kenarında bahcelı doga ıle ıcıce bır yer olması bırıncıl beklentımızdı.

      Sil
  5. Çok geçmiş olsun! Sizin önceden de orman gezilerinizi severek okurdum. Yusuf un gördüklerini çizmesi ne kadar güzel. Atlılara da bayıldım. Çok havalılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, elh. toprladım kendımı. hastalığım da herseyım gıbı anlık. atlılar farkettıysenız yerlıler gıbı gıyınmıslerdı bızım de cok hoşumuza gıttı beklenmedik bır sekılde yanımızdan gecmelerı.

      Sil
  6. İyi gezmeler ne güzel oluyordur bu tip yürüyüşler. Çocukalınız umarım hayatları boyunca böylesine meraklı olurlar :) Bu arada atları çok severim çok havadar görünüyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, ıns meraklarını hıc yıtırmezler. Atlar cok asıl gorunuslu hayvanlar. bır de atın ustunden bakmak dünyaya nasıldır acaba...

      Sil
  7. Çocukken ben de anneannemle (anâne derdik) gezerdim. Oturduğumuz evlerin arka tarafında kırlık bir alan vardı. Şimdi düşünüyorum da o kadar alanda ne kadar çok çeşitlilik vardı. Şimdi o çiçekleri geniş alanlarda gezmemize rağmen göremiyorum. Mesela dağ lalesi diye isimlendirdiğim bir çiçek vardı. Bir kaç rengi vardı. Sonradan öğrendiğime göre bu galiba anemonmuş. Bir de yine kendi isimlendirdiğim arı çiçeği vardı. Daha sonra belgesellerden öğrendiğime göre bu da orkide imiş. Küçük bir çiçekti ve aynı arıya benziyordu.

    Çocukluğumdaki o günleri hiç unutamıyorum. Çocuklarınız bunu yaptığınız için ileride size çok müteşekkir olacaklar. Ben rahmetli anneannemi hep böyle yad ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar sıcak anılar. demek cıceklerın ısımlerıne nıtelıklerıne turlerıne karsı olan ılgınız Annanenızden geliyor.... Ins ben de çocuklarıma karsı benzer bır etkı yaratbılırım. Gercı cıceklerın ısımlerı konusnda eksıklerım var ama ıste burda Internet devreye gırıyor.

      Sil
    2. İsimlerini bilmek aslında o kadar da önemli değil. Önemli olan bize verdiği iç huzur.

      Hala illaki bir şeyler getiririm eve. :)
      http://renklerle-yolculuk.blogspot.com.tr/search/label/Koleksiyon

      Sil
    3. Haklısın. Linkine bilgisayara geçince bakıcam ins.

      Sil
  8. Doğal ortamlar burada da çok fazla. Çok faydalı bir etkinlik olmuş. Çocuklar hem eğlenmiş hem öğrenmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elh. Bir de soğukla barısabilsek daha iyi olacak

      Sil
  9. güzelmiş her şey. işallah ata da binerler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Inşallah. Cok Pahalı olmamasını umuyorum bakalım

      Sil
  10. İnsanın yürüyüş yapası geliyor, kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. Ne büyük nimet..biz burda yeşil görmek istesek en bir saat yol o da istanbul yani tehlikeli işte ana yolun kenarı bile tehlikeli maalesef:( Atlılara bayıldım ama. Ayrıca çocukları mis gbi sıcacık yerden buzz gbi mevsimi bitmek bilmeyen yere getirince alışmak zor olur tabi:)Amane güzel ki farklı medeniyetler,insanlar,diller tanıyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Usturlab cocuk Atölyeleri var İstanbul'da cocukları ormanda bir konu eşliğinde hem gezdirip hem çaktırmadan öğretiyorlar yanda öğrenme sevgisi aşılıyorlar. Mutlaka başka alternatifler de vardır da ben bir bunu biliyorum. Özellikle soğuk havalarda uzak mesafe gitmek zor olur , kalabalık Şehirde yasamanın dezavantajı galiba. Zorlukları oluyor böyle ama ben de avantajlarının daha cok oldugunu düşünüyorum .

      Teşekkürler yorumunuz için

      Sil
  12. İşte böyle şeyler İstanbul da zor..Oğulların maşallah çok tatlı, ne güzel dünyayı gezerek büyüyorlar, bahtları açık olsun..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz.
      Haklısınız. İşte avantaj ve dezavantajları değerlendirmek Lazım. İstanbul iyi güzel de cok kalabalık.
      Teşekkürler duanız için

      Sil
  13. Ne güzel aktiviteleriniz var. Çocuklarınıza katkısı da çok fazla. Size gıpta ettiğimi söylemeliyim. Maşallah.

    YanıtlaSil
  14. Teşekkür ederim, aslında aktivite olarak önceden belirlemiyoruz ve coçuklar da ciddi ciddi birşeylere girişince Hoşuma gidiyor tarihe not düşmek adına yazıyorum.
    Eminim siz cok daha iyi bir annesiniz.
    Teşekkürler güzel yorumunuz için

    YanıtlaSil
  15. ne varsa doğada var diye boşuna demiyorlar kapalı mekanlara gitmektense üşümek uğruna bile olsa temiz hava hepsinden iyidir. Çocuklar için böylesine özgür alanlar herzaman onlara iyi geliyor da öyle yeşillikleri bulmak zor oluyor her yere binalar dikildi artık. Yalnız toplanılanları ajandaya yapıstırmak güzel fikir olmuş ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, burda orman kreşleri var karda Kışta hep dısardalar sadece fırtına olursa kulübeye giriyorlar. Soğuğa Alışık millet benimkiler de Alişir ins

      Sil
  16. bikaç gün önce yazdığım "film seçkisi 3" yazıma yorum yapmıştın da yanıtımı okumuş muyduun kii :) yanıtta sözünü ettiğim o yönetmenin diğer filmlerini de izledim yazıcam. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yanıtın da cok doyurucu ya ne güzel fılmler hem de tam benım ıstedıgım yönde Alman uslubunu donemın sıyası olayları ıle okumak... Tessekkurler

      Sil
  17. Öncelikle geçmiş olsun. Ne güzel vakit geçirmişsiniz :)
    Çok beğendim

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin