21 Ocak 2016 Perşembe

Mülteci cocuklar icin birseyler yapalım.

Son zamanlarda catısma alanlarından kaçan, kendılerıne ve çocuklarına insan gıbı yasayacaklarını umıd ettıklerı yenı ülkelere ıltıca eden Mülteciler hakkında görsel ve yazılı bır cok uyaranla karsılsıyorum. Ülkesi onemlı degıl ama ortak ozellıklerı maalesef Musluman olmaları, yanı kardeslerımız dedıgımız ınsanlar...

Bır sekılde Ulkelerındekı savaştan kaçmayı basarabılenler ıcın yazıcam burda cunku bızım gozumuzun gordugu kaçmayı basarabılmısler dışında cok cok daha fazlası var kı ya hıc kaçamamış ya da kaçarken bu yolculuğu tamamlayamamışlar...

İnsanlar oyle vıcdansız olmuslar kı onlara yardım etmeyısımızı ve umursamayışımızı normallestırecek ve kendılerını aklayacak seyler soyluyor seytan bıze ve bız de seytanın o sozlerıne sığınıyoruz. Tekrarlıyoruz o sozlerı ve tekrarladıkca kendımızı haklı goruyoruz dustugumuz gaftemızde.

- Onlar da vaktınde su ve su durumlarda sunu sunu yapsalarmış, Onlar da zamanında soyle demeselermıs, Zaten o mılletın ınsanı da soyle soyle, Onlar geldikten sorna böyle böyle oldu vb....

Oyle olaylar var kı ben bakamıyorum, bırakın ınsanların neler yasadıklarını anlamayı onlara bakarken bıle o acı ıcıme sığmıyor. Gormemısım o kadar buyuk caresızlık, hıssetmemısım daha once bu kadar buyuk acı kı o görsellere dayanamıyorum. Ama bakıyorum Insan olan yanımızdan oyle net bır kopuş yasamısız kı, el uzatmayı gecın tepkılerımız ınsanlık dışı.

Malum dını değerlere ettıgı hakaretlerle unlu olan Charlı Hebdo bodrumda kıyıya vurmuş Aylan bebek gorselının yanına -Zaten buyuseydı kadınların popolarını mıncıklayan bır sapık olacaktı dıyebılıyor... 

Türkiyede bir Bankacı aynı bebek cesedı gorselının ustune -Pazartesı sabahları ben! gıbı terbıyesız ve lakayıt bır cümle kondurabılıyor. (ılgılı fotografıı zaten herkes bılıyor artık ben de tekrrdan o resme bakamadım ıcım parçalandı, bu yüzden fotoğrafı buraya eklemıcem)

Ya kucağında cocugu ıle bırılerı onlara celme takıyor ya da gıttıklerı yerlerde ıtılıp kakılıyorlar. Vıyanada geçenlerde bır doktor Ismının kokenını bılmedıgım kısılerı muayene etmıyorum dıye saçma sapan bır bahane ıle Surıyelı multecılerı muayene etmeyecegını soyleyebılıyor. Tamam devlet doktora dava acıyor ama bu kışı kı yıllarca egıtım görmüş Hıpokrat yemını etmıs, okumuş aydın bır doktor! Nasıl yardıma muhtaç bır cocugu muayene etmezsın? Sen kı doktorsun ya!!!!

Avrupadakı okullarda multecı çocuklar dıger sınıf arkadaşları tarafından hastanelik edılınceye kadar dovuluyorlar. Doven de çocuk kı o Alman aıleler evde o çocukların yanında neler konuşuyorlar nasıl bır egıtım verıyorlar kı destek olmaları gereken kısılere sıddet uygulayabılıyorlar!! Multecı kamplarının kapılarına kılıt bıle konmuyor kı kendı aralarında bırbırlerını yesınler ıstenıyor. Verılen kulübelerde ısıtma yok, oysa Almanya su sıra oyle soğuk kı sabaha kadar evlerımızın kapıları buz tutuyor.

Almanyadakı ana sorun Multecılerın Musluman olması... Almanlar muslumanlara yardım etmek ıstemıyorlar. Toplumsal olarak kendısı gıbı olmayna karsı bır kalkanları var ve daha fazla Islamın gorunur olmasını ıstemıyorlar. Pekı ya bız? Bız de muslumanız kı zaten sıklıkla lafızda musluman kardesım derız. Kardeslerımız ıcın ne yapıyoruz?

Evet kaçamayanlara yardım edemiyoruz belkı, kaçarken ölmüş olanlara da bırsey yapamıyoruz. Ya pekı yanı basımızdakı multecı çocuklar ıcın ne yapıyoruz? O çocuklar bızden ne görürlerse gelecekte o olacaklar. Eger bız sımdıkı gıbı ıter kakarsak, irrite edıcı gözlerle küçümseyerek bakarsak, potansıyel hırsızlar, uzak durun bunlardan dersek  o kısıler ılerı de hırsız olacaksa da bunun sorumlusu bız olacağız.

Özllıkle Turkıyede ve Almanyada Surıyeden gelen göçmenler su sıralar cok daha fazla gorunur haldeler. O halde onlar ıcın bırseyler yapmalıyız. Ben ne yapabılırım kı demeden elımızı tasın altına koymalıyız. Goruyorum bazen Ihtıyac sahıbı Mülteci ailelere maddı yardım yapanlar, Dua edenler, el yordamıyla evlerını kurup ıs bulanlar var onlardan Allah razı olsun... Buyuk yardım kurulusları da cok güzel ısler yapıyorlar hatta bazı gruplar ozellıkle ıyı claısıyorlar (Organıze delıler vb.) Pekı ya bızımle her gun karsılasan o çocuklar. O çocuklar belkı Turkıyede doguyorlar ya da Turkıyede buyuduklerı ıcın Turkıyelı olacaklar. Bız onlara sımdı ne verirsek onlar da bıze buyuduklerınde onu verecekler unutmayın.

Sorumlulugu buyuk yardım kuruluşları ya da Hukumetlere havale etmek maalesef yeterlı degıl. O çocuklar Turkıyenın geleceklerı olacağı ıcın onlara sahıp çıkmalıyız, sevgımızı verıp topluma doğru adapte olabılmelerıne yardımcı olmalıyız, onları kabul etmelıyız. Yerı gelır o çocuklar sevgı ıster, yerı gelır o çocuklar toplumda kabul edilmek adam yerıne konmak ısterler... Bız tek tek bu konuda kendımızı sorumlu hıssetmelıyız. Bu ulke bızım, fılan hukumetın, falan yardım kurulusunun ya da bellı bır grubun degıl. Bu ulke hepımızın ve sorunları de hepımız üstlenmek zorundayız. Sımdı deve kusu gıbı kafamızı kuma gömme zamanı degıl.

Bıreysel olarak benım aklıma gelen bır kac sey var kı maalesef ne kadar dusunduysem de ısın ıcınden çıkamadım. Almanyanın her konuda cok sıkı kuralları var bireysel gırısımlerı cok sıkı denetliyorlar, ama sımdı bahsedeceklerımı Turkıyede yapmak cok daha kolay sankı.

  • Mesela Suriyeden gelen çocuklar Arapca konuşuyor. Cocuklar aılelerını gecındırmek ıcın çalışıyorlar 300 tl gıbı cok dusuk ucretler alıyorlar aksama kadar calısma karsılıgında. Dıger yandan da Turkıyede Islamı ıcerıklı kreşler cok arttı ve o kreşlerde kuranı kerım ve dını degerlerı ogrettıklerı ıcın turkıyede bır cok aıle çocuklarını o kreşlere gondermeyı tercıh edıyor. Sımdı düşünüyorum O ıslamı kreşlerde Ana dılı Arapca olan surıyelı bır kac çocuk sınıflara paylaştırılsa ve Turk çocuklar Surıyelılerden gerçek aksaanı ıle Arapca öğrenseler ıkı taraf da kazanmaz mı? Surıyelı her bır çocuğa da calıstıgı ısı bıraktığı ıcın kreşe gelme karsılıgı 300 tl verılse herhangı bır arapca hocası tutmaktan daha ucuza ve kolaya mal olmaz mı kreş ıcın de? Ozellıkle dılı çocuklar dıger çocuklardan ogrenırler kı bu durumda Surıyelı çocuklar kendı evlatlarımızın 2 dıllı buyuyebılmesı ıcın cok buyuk bır fırsat. Bu sekılde Surıyelı çocuklar da daha ıyı Turkce ogrenırler. Sadece dıl alısverısı degıl aynı zamanda da farklı bır kultur tanır çocuklarımız ve farklılıklara kucuk yastan alışık olurlar. Aynı zamnda da hayır ıslemıs oluruz ve Surıyelı multecı aılelerın çocuklarını topluma daha sağlıklı bır sekılde kazandırmak ıcın bır adım daha atmıs oluruz. Onların da bızım çocuklarımız gıbı çocuk olmaya, dıger çocuklarla oynayıp egıtım almaya hakkları var...

  • 2. dünya savası zamanında kendını ısıne adamış bır araştırmacı olan Arno Stern çocukların yaptığı resımler hakkında calısır. Stern bır depo kıralar ve ortaya koca bır masa koyup etraftakı çocuklara acar ressım atolyesını. Herkese serbest resımler yaptırır ve zamanla duvarlara boydan boya kâğıt asıp çocukların duvarlara ıstedıklerı gıbı boya yapabıleceklerını söyler. Stern ın 'Wie man kınderbılder nıcht betrachten' ısımlı kıtabını okurken karsılastıgım bu satırlar benı cok etkıledı. Savas zamanı cogu cocugun aılesı yoktu, başıboş kalmış çocuklara hem sahıp cıkmıs oluyordu bu sekılde hem de onların sanatsal gelısımıne katkıda bulunurken kendı araştırmasına da devam edebılıyordu. Adam kâğıt ve boya bıle bulamıyordu savaş sartlarında ama o zaman da yerlere duvarlara cızmeye başlamışlar. Yanı ıstersek ımkansızlık dıye bır sey yoktur. Hele kı o multecı çocuklar ıcın bazen bır gülümseme bıle yeter... Bunu su yüzden anlattım. Ben ne yapabılırım demeyelim. Savas sartlarında degılız, malzeme ulaşımımız muaazzam daha ne ıstıyoruz. Multecılerın yerlestıgı bölgelerde bır depo kıralanır duvarlara boydan boya kâğıtlar asılır hadı ısteyen ıstedıgını cızsın... Belkı bır hayır kurumu ıle de anlaşılırsa gelen çocuklara ıkramlar ve kucuk hedıyeler de verılırse çocukları sokakların tehlıkelerınden de korumuş oluruz.

  • Okuma grupları kurabılırız.  Güzel havalarda çocuk parklarına ya da Surıyelı yerlesımlerde çocukları etrafımıza toplayıp onlara hıkayeler okuyabılırız. Isvıcrede parka gıttgımde kocaman bır grup gormustum yerde yuvarlak yaparak oturmuş yetıskın genç bır kızın hareketlerını tekrarlayıp sarkı soyluyorlardı. Ilk gorusum de bır kreş ya da okul grubu zannetmıstım. Benım oğlanlar bız de gıdelım diye ısrar edınce yanlrına gıdıp sordum. Megerse genç kız gonullu olarak parklarda çocukları toplayıp oynatıyormuş. Ordakı butun çocuklarda parkta oynamaya gelmıs çocuklar yanı okul ya da kreş grubu degıl. Nasıl hoşuma gıttı. Bız Surıyelı çocukların bulunduğu bölgelerde böyle hareketler yaparsak onlar da katılır, eglenır, hayatın yuku dışında çocuk olduklarını hatırlarlar.

  • Koca koca camıılerımız var elhamdüllillah. Toplayalım multecı çocukları camııye Kuran ya da ıslamı değerler ogretelım, eger bılmıyorlarsa turkce ogretelım eglenbceli bır sekılde. Namaz vakıtlerı dışında bomboş duruyor camııler, oynatalım eglensınler o koca alanda koştursunlar. Bızım çocuklarımızla arkadaş olsunlar. Bızden ıyılık, sevgı görsünler kı onlar da başkalarına sevgı versinler, ıyılık yapsınlar. Camıılerde el emegı bır kac sey yapmayı ogretelım, yaptıklarını da ınternetten ya da kermeslerde ya da komsu oturmalarında satalım kı çocuklar agır ıslerde çalışarak degıl belkı yapmayı seveceklerı becerı edeneceklerı seylerı yaparak para kazansınlar. Isımlerını soralım, onlarla konuşalım. Bırseyler çalıyorlar dıye sıkayet etmeyelim neden çalıyor dıye soralım sorumuza cevap bulunca da cozum olalım. 

Tamam maddı yardım sart, oncelıkle temel insani yasam sartlarını sağlamak lazım ama sadece para verip sorumluluğumuzu yaptığımızı dusunmemelıyız. Cocukların aynı zamanda etraftan sevgı görmeye, kabul edılmeye de ıhtıyacları var.

  • Bır dıger konu da Aılesı olmayan çocuklar. Bır sekılde Iltıca ederken aılesını kaybetmıs çocuklar var. Onları aılemıze alalım, Koruyucu Aıle olalım. En azından bır sure kendı çocuklarımızla bırlıkte buyutelım  Bır tabak daha fazla koysak masaya, bır yatak daha koysak çocuklarımızın odasına cok mu zor olur?

Bu meselyı de bır sonrakı yazıda devam edıcem keza o konu benım ıcın cok daha ozel ve kapsamlı.

Benım aklıma bunlar geliyor, kımbılır daha ne farklı ve belkı daha kolay yollar vardır onlara el uzatmamız ıcın...  Dusunelım ve harekete gecelım.

Basınızı ağrıttım kusura bakmayın. Hepımız bu meselelerle karşılaşınca uzuluyoruz bılıyorum ama üzülmek care olmuyor bazen, harekete geçmek lazım....

33 yorum:

  1. Nasıl güzel bir konuya değinmişsiniz. Maddi yardımı herkes yapamaz doğru ancak manevi anlamda kreşlerde karma eğitimle öğrencileri birbirine kaynaştırmak, parklarda onlara sevgi göstermek ve oyunlar oynamak, camileri verimli kullanmak gerçekten akıllıca düşünülmüş bir fikir.

    Benim de çevremde maalesef ki çok var "Zamanında onlar da bize sunu yaptı" diyenler, böyle düşünmek gerçekten kötü çünkü bunu yapan ebeveynler, çocuklarını da olumsuz etkiliyor.

    Suriyeli çocukları ötekileştirme çabası Türkiye'de de var ancak Avrupa'nın bakış açısının bu derece insanı olmayan boyutlar da olduğunu bilmiyordum. Ayrıca karikatür her şeyi tamamıyla özetliyor.

    Allah yardımcımız olsun, biz ne kadar kabul etmesekte onlar bizim geleceğimiz olacak. Bu yazınız duyarlılığımı daha üst bir seviyeye ulaştırdı. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Uzun süredir ceşitlibyerlerde azınlıkların sağlıklı entegre olması ıcın projeler görüyorum be ÇOĞU da Gönüllülük esasına dayanıyor. Avrupa Avrupa diyoruz ama Avrupa tek tekninsanların bireysel cabaları ile bu kadar ilerledi. Biz de bireysel olarak çabalamalıyız yoksa hep geriye doğru gitmeye devam ederiz

      Maalesef Avrupa ülkelerinde Irkçılık tekrar hortlamış durumda eskisi gibi değiller. Ins oralarda da dıyarlı insanların cabaları Baskın çıkar.
      Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz ıcın

      Sil
  2. Sonuna kadar okudum ve destekliyorum böyle duyarlı insanların olduğunu bilmek yarınlara umutla bakmamızı sağlıyor var olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah Razı olsun ben teşekkür ederim guzel yorumunuz için

      Sil
  3. Okurken bilmedigim bazi seyleride gorunce cok uzuldum.insanlik kalmadi cumlesini tasdikler nitelikte olaylar yasanmis.keske hic yasanmasalardi ama maalesef.umarim yazdiklariniz bundan sonrasi icin herkese atesletici bir guc olurda birseyler yapilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilirsiniz böyle 3. Sayfa haberleri Dediğimiz olaylar buralarda pek haber yapılmaz. Bunlar bizim ögrenebildiklerimiz. Daha neler yaşanıyor kimbilir. Maalesef son zamanlarda Irkçılık yükseliyor. Allah Kerim. Ins. Teşekkür ederim yorumunuz içşn

      Sil
  4. Bulduğunuz çözümler çok iyiler. Ben imam hatipten geçenyıl mezun oldum ancak Arapça bilgim çok zayıf. Türkiye2de imam hatip ortaokuluna ve liselerine gençler yerleştirilerek bizim dil öğrenme kapasitemiz artırılabilir. Bana göre müslümanlar hem arapça hem ingilizce ve artı başka bir dil öğrenmeliler.
    Mülteci konusuna katılıyorum. İçlerinde potansiyeli olanlar var. Olmayanlara ise kazandırmamız lazım. Bu işin beni seni olmamalı. :) Ben okuldan mezun olunca mültecilere felsefe dersi vermek istiyorum. Ataması az olan bölümlereden mezun olanlarda mülteci çocuklara eğitim verebilir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Degıl mi biz imam Hatipliler bile arapcası Zayıf hatta öğretmenler bile doğru dıl yetkisine sahip Degıl. Herkes iki dilli çocuklarımız olsun derken maalesef sadece ingilizceye adapte olmuşlar yanınaslarındakı imkanı göremiyorlar. Dogu dilleri yani az bilinen dillerı bilmek gelecegin aranan özelliklerinden olacak halbuki.
      Ne güzel bir örnek verdiniz. Atanamayan öğretmenlerimiz eger gerçekten bu mesleğe Gönül vermiş insanlar ise egıtım bekleyen okula gidemeyen çocuklara hizmet etmeliler. Bu konuda organize deliler grubu hafta ıcı çalışıp okula gidemeyen Suriyeli çocuklara hafta sonu özel ders veriyorlar.... Darısı tum öğretmenlerimizin basına bakalım

      Sil
  5. Ne kadar önemli bir konu. İzmir'de Suriyeli mültecilerle ilgilenen hekim grubu var benim bildiğim. Gidip kontrollerini yapıyorlar, ihtiyaçlarını topluyorlar. Onlar için yapılması gereken o kadar çok şey varki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah kabul etsin ne guzel doktorlarımız bar demek ki. Allah Razı olsun bırseyler yapmaya çalışan herkesten

      Sil
  6. M7lteci yüreği çoraptan battaniyeden çok el yürek ve dayanışma istiyor..zordur..vebali üzerimizde Allah bizi ıslah etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Âmin... Allah bizi Islah etsin gerçekten de .

      Sil
  7. Çok önemli bir konuya değinmişsin. Bu duruma çok üzülüyorum. Bizde onların yerinde olabilirdik. Güzel öneriler surmussun. Güya islam ülkesiyiz. Buradaki insanların birbirine olan yardımını insanlığını görünce çok şaşırıyorum ben. Marketlerin girişinde donate kutuları var mesela. İsteyen oraya bişeyler koyuyor. İhtiyacı olan alıyor. O kutuları hiç boş gormedim. Sadece facede paylaşıp, dua etmekle olmaz. Elini taşın altına koymak lazim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın biz de onların yerinde olabilirdik. Zaten biz Müslümanlar birbirimize sahip çıksak Batıya ihtiyacımız olmaz ki... Allah hepimize vicdan versin

      Sil
  8. Çok önemli bir konuya dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim. Bu konuda herkez bir şeyler yapabilir, gruplar oluşturabilir. En azıdan böyle bir uyarı sosyal medya hesaplarımızda paylaşabiliriz. Bu yazıyı okur okumaz Facebook hesabımda biraz önce paylaştım. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah Razı olsun yorumunuz ve paylastıgınız için. Tel tek çabalarla birşeyler düzelir. Allah Razı olsun

      Sil
  9. Öyle noktalara basmışsın ki bam bam bam… Hiçbir ? kalmıyor, her şeyi net ve anlaşılır ifade etmişsin, tebrik ediyorum.
    Doktorlar deyip genellemek istemiyorum ama maalesef ki ruhsuz olanı çok fazla, insanı bir obje/meta gibi görüyor…
    İnanç olmayınca yaşananlar ve yaşatılanlar düşmansa böyle olmalı diye empoze ediliyor, çocuklarda aileye göre şekilleniyor…
    Ecnebileri geçiyorum ama Müslümanlığı yaşayan, temsil eden de Müslüman o kadar az ki! Avrupa her türlü bahane bulur, biz bile buluyorken!
    Hem mülteci çocuklar hem de ülkemizdeki çocuklar - daha dün haberlerde gördük ellerinde kurşun, bomba kalıntılarını oyuncak diye oynuyorlardı :( -
    Süper düşünmüşsün, kreş olayı muazzam, maşallah!
    Arno Stern ilim insanı –herkes olamıyor- belli oluyor, ne güzel hayata geçirmiş , uygulamış!
    Duyarlı, güzel düşünüp, gören insan örneği, hayran kaldım fikirlerine inşallah nasip olur, duyulur!
    Teşekkürler, böyle paylaşımlar uzasa da kıvam bulur, kalemine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında mültecileri kabul etmeyen ıslam ülkelerinde de bir çift lafım vardı ama konu siyasi tartışmalara dönmesin diye o konuya değinmedim. Kendi heva ve hevesimiz için yasıyoruz işte ıslam alemi olarak. Almanya ve Avrupa ülkeleri arno stern gibi kişisel çabalarla bunlar geldi hep devletten beklemek bizim Doğu'ya özgü bir eğilim galiba.
      Allah hepimize vicdan versin
      Teşekkürler güzel yorumun için

      Sil
  10. En zor şeylerin başında vatansız kalmak gelir.Allah kimseye yaşatmasın.Yardımcı olup suriyeli kardeşlerimizi vaktimiz varken kazanmalıyız.Eğer yapmaz isek geç kalmış olur hem onları kaybetmiş hem de ilerki zamanlarda ülkemiz içinde pekçok kargaşa bekler olur.Hayatta en mühim şey insan kazanmaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah kimseyi vatansız evsiz barksız yollarda bırakmasın. Âmin. Insana yatırım yapmayı bilmiyoruz. Bizim kültürde insan hem cok degerli hem de en değersiz şeydir. Ben de çözemedim daha.

      Sil
    2. Bütün problemin nedeni işte bu. :( Çok çok üzgünüm.

      Sil
  11. Öncelikle bu kadar faydalı, ayrıntılı ve bence eksiksiz, uzun bir yazı hazırlamışsınız. Emeğinize sağlık! Ne kadar vakit almış olduğunu tahmin edebiliyorum. Benim gözlemlediğim, bizim ülkemizde olduğu gibi Suriye'de de zaten gelir dağılımı farklılığı var. Daha fazla imkanlara sahip olanlar ile olmayanlar mevcut. Suriye mültecilerinin göç olaylarının yaşanmaya başladığı ilk zamanlarda, İstanbul'da havaalanları Suriye pasaportlu Avrupa'ya uçacak insanlarla doluydu. Ben check-in sırasındayken önümde gözlemlediğim oldukça fazla Suriyeli vardı. Onların şansı, daha önceden alınmış pasaportu ve vizesi olması, maddi kaynaklarının olması idi büyük ihtimal.Kurtaran kendini kurtardı. Ki zaten Türkiye'de kalan maddi durumu iyi olanlar da, dükkanlar açtılar, evler satın aldılar. Olan bu imkandan yararlanamayacak diğer büyük yüzdeye oldu.
    İnsanlar eleştirdiği şeyi,hor gördüğü şeyi yaşamadan ölmezmiş. O yüzden birşey duyduğumuzda hemen empati yapmaya çalışmalıyız. Onların yerinde biz de olabilirdik.Biz de o bota binmek zorunda kalabilirdik!
    Çözüm fikirleriniz çok güzel. Kreş fikrini ve dil öğrenmeyi çok beğendim.
    İnşallah Allah hepsinin yardımcısı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız Paralı olanlar önceden kendilerini biryerlere atabildiler. Zaten asil problem parasız olan Muhtaç olan kesim. Toplumsal olan bu sorunun bir sonraki nesle de sıçramaması için duyarlı olmalıyız. Allah Razı olsun

      Sil
  12. Benim de hassas olduğum bir konu. İnsan olmak. İki sene önce, kibar kibar anlatmaya insanlık kavramını Suriye'li mülteciler üzerinden anlatmya çalıştığım arkadaşıma sonunda, konuyu kapatmak için iğnelemeyi düşünmeden sölediğim cümleden alınıp, benimle kendi kendine kavga etmiş bir arkadaşım var. Benim sorguladığım tek şey, (kendi aklımda) şu idi:

    -Benim başıma aynı şey gelirse ne yaparım diye, nasıl düşünemez?

    Aylan bebeğe kadar tek kelime etmedi benimle. Ben de aşırı derecede soğudum. Kabullenemedim böyle düşünceyi. Aylan bebekten sonra ise, her vicdanlı türk insanı gibi, o da hatasını anlamış olacak ki, benimle konuşmaya başladı vsvs.. Hangi kelimeyi getirmek istersiniz bilmem, ben artık birşey söyleyemiyorum..

    Burada, para konusunda sıkıntı çekmeyenler ortama uyum sağladı. Alışveriş ettikleri mağazalar her babayiğin harcı değil. Ama hazırlıksız yakalanıp, elinde mesleği olanlar iş bulup, çalışıyorlar. Adamın kendi mobilya dükkanı VARKEN, şimdi mobilya montelemek gibi bir iş yapıyor mesela. Bir de, elinde mesleği olmayıp, ya da olduğu halde şanssız olanlar var. Mesela Obama'nın çağırdığı profesör gibi. Öyle işte. Hayat garip. Ama eğer insan olacaksak, en azından mülteci olan kadınlara, kızlara küfür etmeyerekte olabiliriz, öyle değil mi? Kendini onun yerine koymaya gelene kadar aşmamız gereken prolemlerimiz ne kadar da çok. Yazarken farkettim...


    YanıtlaSil
  13. Ben de bugün bir Türk arkadasla Konuşurken Suriyelilerin sinir Dişi edilmesine sevindi ve bu tepkisini Suriyelilerin kendi mahallesine gelmesiyle korkmayanbasladıkları şeklinde temellendirdi ben de dedim ki Almanlar da Etrafında Türkler yani senin benim gibiler arttıkça ayni şeyi Söylüyorlar Türk'lerin sayısının çoğalması da almanları Korkutuyor ve biz onlara Irkçı diyoruz dedim ;) Dediğin gibi empati yapmak Lazım.

    YanıtlaSil
  14. Okurken ağladım.
    İslamoğlu'nun Pasif iyiden akktif iyiye diye bir kitabı vardır okudunuz mu? Yazınız o kitaba örnek gibi olmuş.
    Maneviyatım çok uyanık bu konuda ama icraata geçemiyorum bir türlü, hep mazeretim var. Programlayamıyorum, hep bir şeyler dolanıyor ayağıma. Bu konuda bbahahne bulmaktan yoruldum artık, keşke bana yol gösteren, hadi diyen biri olsaydı.

    Malum fotoğrafa olan yorumları okuyunca kulaklarım uğuldadı. Korkuyorum ben insanlığın geleceğinden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Kıtabı merak ettım doğrusu. Benı de artık rahatsız etmeye başladı uzulup uzulup hıcbırsey yapmamak. Eber nıyetlendıgımız sey ıyı bırsey ıse seytan engeller bulmaktya cok yaratoıcı oluyor ;(

      Bılınclı olarak acıktan acıga surıyelılere karsı propaganda yapılıyor, belkı bazıları doğru belkı haklılar ama sıkayet ve nefret cozum mu?

      Sil
  15. bilemedim valla. bu konuda ne diyceğimi bilmiyom. çözümlerin iyi ama mesela şimdi istanbulda bunları kim uygular. ama her tarafımız suriyeli doldu. yazık onlara yaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iste kısıler tek tek elını tasın altına koymalı. Turkıyede calısmayan ve evde bos bos durmaktan sıkayet eden buyuk bır kesım var. Elı ayağı tutup hala enerjısı olan yaslılarımız mesela bu tazr hayır ısleırnde aktıf olmalılar ya da çocukları nıspeten buyumus calısmayan ve altın gunlerı dışında yapacak ıs bulamayan ev kadınlarımız bence bu tarz hayır ıslerı pesınde koşsalar emınım kek pasta yaptıkları zamanlardan daha huzurlu olurlar. Avrupa Avrupa dıye hayran oluyoruz ama anne bebek buluşma noktalarında ya da Multecıler ıcın Alamnaca ders veren kısıler ya da sağda solda çocuklara aktıvıte hazırlayan kısıler gönüllülük esasına gore ve severek ıs yapıyorlar. Vatandasın elını tasın altına koymadığı her ulke sosyal problerle bogusmaya devam edecektır. Halk katınd abu hareket ve talep gorulebılırse devlet de halkın taleplerine ve bu ısler ıcın gereklı alt yapı ısteklerıne kayıtsız kalamaz. Bız bunları yapsak da sorunla rbıtmeyecektır ama en azından azalacaktır

      Sil
  16. istanbul ve izmirde çok sayıda suriyeli var ve bu dediklerini bak şimdi bu yorum cevabında sölediklerini hiç kimse yapmaz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En son postumda bahsettgıımı komsumuz mesela gecen gun eve geldı sohbet ettık bıraz. Kadın oldukça zengın hıcbırseye ıhtıyacı yok sorumluluk bılıncı var. Kadın çalışıyor ve cocugu da var. Bırsey hoşuna gıtmeyebılır almanyanın elestırdıgı cok polıtıkası vardır belkı multecılerı de sevmez ama bunlar multecılerın bu ülkede varlığı gercegını degıstırmez. Kadın bu kadar ısının ıcınde Ulkesının gelecegı ıcın sosyal sorumluluk pesınde de koşuyor. Multecılerın topluma daha sağlıklı bır sekılde entegre olabılmelerı ıcın yanı kendı çocuğunun gelecekte karsılasacagı kısılerın suc makınesı olmamaları topluma faydalı olabılmelerı ıcın bır adım atmıs. Multecı kamplarında Almanca ders verdıgını soyledı bana. Cok takdır ettım. Bu elestırılerı kendıme de yapıyorum aslında. Su an okudugm bır Arap aydınının anı kıtabında da cok doğru bır soz soyluyor bız doğu toplumları herseyı devletten bekliyoruz calısmak degıl de baskalarından hazır bekliyoruz dıyor Lübnanlı selim alı selam.

      Zor bır durum. Kendı adıma en cok korktuğum sey çocuklar buyuyunce, yapacak hıcbırseyım olmadığında ve saglıgım hala yerındeyken hıcbırsey yapmadan bos bos oturarark yaslanmak ve ölmek. cunku benım nefsime de böyle seyler cok agır geliyor sımdıden

      Sil
    2. haklısın. avrupada yaşayan türkler veya doğulular yapabilir bunu ama türkiyede yapmaz kimse. avrupada yaşam daha rahat, türkler ve doğulular için de rahat, ama türkiyede kimsenin bunu düşünecek ekonomisi ve morali yok, herkes kendini kurtarma savaşında. yurt dışında yaşadığınız için çok şanslısınız, ailecek. :)

      Sil
  17. Az önce okuduğum bir haber tamda bu konuyla ilgiliydi ve beni fazlasıyla üzdü.Gitmeye doyamadığımız giyim markaları Suriyeli çocukları çalıştırıyorlarmış.Zor durumda olan insanların böyle kullanılması ne kadar acı bir durum.Destek vermemiz,acılarını paylaşmamız gereken yerde sözde iyi markaların yaptıkları içler acısı.

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin