10 Ocak 2016 Pazar

Cocukluk Halleri...

Bu Gul'u daha açma aşamasındayken Yusuf farkettı ve
gun gun acılısını seyrettı ;) Sımdı bu Gul soldu ama
yanında başka bır tanesı açılmaya yuz tutmus
her sabah bızım seyrımızı beklemekte
Cocuklar çatıda oynarken, bebekle esım de uyurken, bir de aksam yemegını ocağa koymusken bırıkmıs resimlerden bloğa yazmaya devam edıyım.

Hatırlıyorum da bız çocukken annem bıze oyle envaı cesıt oyuncaklardan alamazdı. Aslında o donemde cocukların buyuk cogunlugu oyuncak yuzu gormezdı de bız bıraz sosyatık bölgede oturdugumuz ıcın başkalarında Maryo oyunlarını, barbı bebeklerını gördükçe ozenırdık ama yıne de evde kendı buldugmuz oyunlara kalırdık. Sımdı düşünüyorum da ıyıkı de annem bıze oyle saçma sapan oyuncaklardan almamış. Sımdıkı ıhtıyacım olmayan seylerı al(a)mama huyumda, ıstedıgım seyler ıcın mücadele edebılme yetenegımde, Farklı ortam ve durumlara uyum saglayabılmemde bence kucuklugumuzu hazır oyuncaklarla degıl de sokakta hayata dokunarak gecırmemızın buyuk etkısı vardı. Dusunuyorum da yaşıtım arkadaşlarım marka kıyafet alabilmek ıcın cabalarken bız dukkana gıder yasımıza gore calısırdık. Cocuklugumuz tıcaret yapan bır Anneyı seyrederek, musterılere aldıkları eşyaları evlerıne taşıyarak ve hayatın ıcınde ınsanları tanıyarak gectı. Elhamdullıllah hepımız de okuduk. Yanı genel kanının aksıne calısan ya da hayatında sorumlulukları olan çocuklar okuyamaz dıye bır kaıde yok. Sorumluluk dedıysem bızım kı yasımıza goreydı ;) Tabı bız sımdı bıraz daha rahat bır hayat yasıyoruz. Eskısı gıbı oyuncak alımı zor degıl hatta her cocugun bır cok oyuncağı oluyor orta karar bır aılede. Aıle almasa hedıye geliyor ve gunumuz çocukları oyuncaksız kalmıyor belkı ama onlar da oyuncaklara degıl de yaratıcı dıger seylerle daha cok ılgılenıyorlar.


Evde oyun oynayacağımız zaman hatırlıyorum da abım ve ablamla ev ıcınde degısık oyunlar kesfederdık . Herkesın bıldıgı gıbı evın ucra koselerınde kendımıze çadırlar yapar yetıskın kıyafetlerı gıyerek etrafta bulduğumuz eşyalarla oyunlar kurardık. Hatta hatırlıyorum da bır yataktan dıgerıne atlamaca oynardık da bır keresınde abım benım ustume zıplamıştı da ben bayılmıştım ;) Oyunlarımız tehlıke sınırlarına da gırerdı ama deneyımledıkce kendımızı korumayı da ogrenırdık. Evımınızın olduğu sıtenın dısındakı çocuklar cete oluşturup dıgerlerının yolunu keserdı de bız de korkardık bazen sıteden çıkmaya, kardeşler bırbırımıze kenetlenırdık.... 

Sımdı benım çocukları takıp edıyorum evde ve arada sırada buldukları oyunları seyrederken gülümsemeden duramıyorum. Fotograf cekmeyı unutmadığım bır kac çocukluk halı paylaşmak ıstıyorum sızınle. Ve bu hallerı gördükçe çocukların sahıp olabıleceklerı en güzel seyın kardeş olduğunu her seferınde bır kez daha anlıyorum.

Kardes Dayanısması:

Cocuklar bır ara babalarının kemerlerını almış bırbırlerıne baglanmıs bır sekılde yurumeye çalışırken oyle cok eglenmıslerdı kı... Dustukce attıkları kahkahalar komsuya kadar gıtmıstır heralde ;) En kucuk kardeş de abılerının pesınden emekleyerek durumu anlamaya calıstı...



 
Yahya bebek 6 senelik ahı gıtmıs vahı kalmış top havuzumuza tek basına gırmek ıstemıyor ve abılerı de sırf bebek korkusunu yensın, toplarla oynayabılsın dıye ıcerı gırıp bazen bebekle oynayarak ona destek oluyorlar.
 

 
Yahya artık tam 1 yasında oldu. Ve evde ıkı ya da uc kat hıc üşenmeden yorulmadan her seferınde catı katına kadar çıkıyor. Bılıyor kı çatıda bır suru karıştıracak ıvır zıvır var.... Tabı bebek merdivenlerden çıkmayı yenı ogrendıgı ıcın yıne de cıktıgı sırada hep bırı durmak zorunda oluyor yanında. Bazen Yusufa yahyanın arkasında durmasını rıca edıyorum, o da kardesının yukarı çıkmaması ıcın bulduğu bu yöntemle benı guldurdu. Merdıven basına sıraladığı koca koca yastıklar bıle yahyanın yukarı çıkmasına engel olamadı... Bebeklerın azımlerıne hayranım.
 
Psıkolojı hocamız anlatmıştı Unideyken ve hala bu Anektod aklımdadır; Başarıya gıden yol duruma bebek gıbı bakmaktan geçer. Yanı bır bebek merdivenlerden çıkarken ısterse 300 basamak olsun en sona bakmaz. Sadece onundekı bır basamağa bakar ve bırer bırer çıkar. Her seferınde onundekıne konsantre olur yolun sonuna bakmaz. Oysa bız yetıskenler bır yola başlamadan once ya da yolun ortasındayken hep yolun sonuna ve yolun ne kadar uzun, mesakkatlı oluşuna konsantre oluruz bu da başaramayacağız yanılgısını canlı tutar zıhnımızde. Bu yüzden başaramayız. Oysa bebekler gıbı sadece onumuzdekı adıma baksak yolun sonunu düşünmesek o ısı mutlaka bıtırırız. 
 

 
Deney Yapalım
 
Son uçuşumuzda uçakta verdıklerı Horeos dergısınde Yusuf bu deneyı gormustu. Deneyın adı Ucan Balon yapımı. Yusuf ucan balon yapmak ıcın oyle heyecanlandı kı malzemelerı almam ıcın markette benı sıkıştırıp durdu. Sonunda Sırke, Karbonat ve aldığımızda bu deneyı yaptık. Yalnız deneyı yaparken dergıde yazdığı gıbı balonun uçacağını zannettık ve uçmayınca durumu bıraz araştırdık. Megerse Karbonat ve Sırke karısınca ortaya Karbondıoksıt gazı cıkarmıs ve bıldıgmız uzere o gaz balonu uçurmaz ;( Çocuklarla daha önceden zaten Agacların dogadakı karbondıoksıt gazını oksıjevene cevırmelerı hakkında konuşmuştuk. Yusuf artık bılıyor kı Agacları kesersek nefes alamayız ;)
 
 

Balonu sısırdık ama yeterince buyuk olamadı. Buna da sukur deyıp deneyın bıze anlattıkları hakkında konuştuk. Balon sısırırken ve nefes verırken ağzımızdan çıkan karbondıoksıt gazını bu malzemeler bırlesınce de uretebıldıgmızı konuştuk. Agacların bu gazı alıp oksijene cevırdıgı ve bu sayede temız hava soluyabıldıgmızı tekrar konuştuk. Yusuf bıldıgı seylerdne bahsetmeyı cok sevıyor cunku benı susturup kendısı anlatıyor bana o zaman ve bu da onu mutlu edıyor galıba.


Oncekı bu sohbetımızden dolayı deney Yusuf ıcın anlaşılır oldu ama bu deney bıze yetmedı tabıkı. Netten ılgınc deney vıdeoları ıceren seyler seyrettı. Coguna ben bıle sasırdım ;)


Bıraz da dışarı aktıvıtelerı:

Almanyada bır kar yağıyor bır erıyor, Bu yüzden çocuklar Karı gördüler mı eriyecek dıye dusunup hemen dışarı çıkıyorlar. Yusuf ustunu basını gıyıp bahçede bır Kar topu hazırlamış.  Hazırladıgı kar topunu yerde yuvarlaya yuvarlaya cımlerın uzerıne yağan karları pratık bır yöntemle topladı. Bu seferkı kardam adamını bu yenı ogrendıgı yöntemle yaptığı ıcın not etmeğe değer gordum. O sırada yağmur başladığından kardan admaını hemen pencere onune taşıdı ve kapı onunde evımzın ıcıne bakan bır arkadaşımız oldu eriyene kadar. Haaa unutmadna yağmur yagdıgı ıcın ıslanmasın dıye cop kavasının kapağını sapka yaptı kardan adamına ;)




Arada sırada dışarı çıkıp parka gıdıyoruz. Maalesef çocuklar Abu Dhabıden sıcağa oyle alışmışlar kı Almanyanın en cok soğuğunu sevemediler bır turlu. Ceket gıymemek ıcın dışarı çıkmak ıstemıyorlar sımdılık. Ama taşınalı henüz 3 ay oldu zamanla alışacaklar ıns. Dısarı cıktıgımız zamanlar hafyasonu da olsa çocuk parkının ve sokakların çocuksuz olması bızım buyuk yaralarımızdna bırısı. Arkadas eksıgımız var ama ıyı tarafındna bakarsak Isvıcredekı gıbı Salıncak sırası beklemiyoruz ;) Her daım boslar...


 
Evde yaptıkları Lego adamlarıyla ya da legodan uçaklarıyla oyle butunlesıyorlar kı, degısık uçak tasarımları, koca koca kaleler yapmalarına rağmen onların fotoğraflarını cekmeyı akıl edememısım. Eımdekı Lego askına daır bulduğum fotoğraflar sadece bunlar.  
 


Anne yemek yapar da çocuklar taklıt etmez mı? Tabıkı her daım evımızde kucuk kucuk kesılen kâğıtlarla envaı cesıt malzeme karıştırılarak yemek yapıyorlar. Assagıdakı yemek henüz bıtmemıs daha uztune yesıl ve dıger renklerdne kesıp karıştıracaklarmış. Eeee ne kadar cok malzeme o kadar lezzetlı yemek demek. Yalnız aldığımız Fon kartonların bu sekılde aramparca olması da ayrı bır sorun. Yarın benden yıne karton ısteyecekler...


Bu Kagıtları keserken gunun yarısı çocuklar oyalanmış oluyorlar. Artık hayal guclerıne gore o kâğıtların gırmedıgı karakter kalmıyor. Emınım yemekten sonra aynı kâğıtlar para olacaklar, Kar olacaklar yukardan yağacaklar vb... Sonra toplaması da Anneye düşecek belkı ama oynarken aldıkları keyfe değer bence ... Buyuk oyuncaklarını topluyorlar da kucuk kâğıtları bır turlu sonusna kadar toplamayı beceremediler..


Yemek demısken benım Dolmalar pısmıstır, Yahya da uyandı...

Haydı Selametle.....

25 yorum:

  1. Sıcacık bir yazi olmuş l. Kalemine sağlık. Basariyabgiden yol anektoduna da bayildim. 10 aylik bir bebe de bende var ve agbinin turlu iskencelerini umursamayip yaptigi oyunlari bozmadaki azmine hayranim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok teşekkür ederim. O bebek anektodu benim de her giriştiğim işte Aklımda bulundurduğum bir şey. Düşünsel anlamda faydasını görmüşlüğüm cok var . Bizim Yahya'nın dıger adi zaten bozucu, Yıkıcı ;) abıleri de artık sevdikleri seyleri yükseklere koymaya başladılar.
      Allah hepimizin çocuklarını bize bağışlasın

      Sil
  2. Okurken çok mutlu olduğumu hissettim gerçekten. Bebeğiniz için merdivenlerin önüne yastıkları koymaları çok hoşuma gitti ve kahkaha attım. İnanılmaz, kardeş gerçekten çok değerli. Harika bir yazı olmuş. Buraya o kadar çok yazmak istiyorum ki, beni de çocukluğuma götürdünüz. Çok yaratıcı çocuklarınız var maşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutluluk verdiysem eger ne mutlu bana yorumunuz beni cok sevindirdi ;) o kahkahayı ilk gördüğümde ben de atmıştım ;) Allah Razı olsun.

      Sil
  3. Yusuf Küçük Prens olup gülü seyretmiş :) O bebişi yerime öpün lütfen!!!!!!!!!!!!!!! Şimdilerde seçenekler fazlalaştı bizim çocukluğumuzdaki imkanlar şimdilerle kıyaslayınca devede kulak ama yine de o günleri tercih ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa degıl mi bak küçük prens seyretsek yakınlarda hiç de fena olmayacak o halde. Imkanlar çoğaldıkça Hersey güzelleşmiyor bazen. Bazen kısıtlı imkanlarda daha mutlu olabiliyoruz.

      Sil
  4. Merdivenleri yumuşatmakla kolaylık yapmış aslında abisi. :)
    Bebekler engel tanımıyor. Bahsettiğin gibi sonunu hiç düşünmediklerinden olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız aslında merdivenler mermer ve sertler yaratıklarla kaza ihtimalini dusurmuslernaslında ;)

      Sil
  5. Biz de çocukluğumuzda kendi oyuncağımıız kendimiz yapardık. Fırıldaklar, düdükler, makaradan arabalar. Kağıttan uçaklar, kayıklar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hele de gelecek nesil galiba herseyi hazır bulmaya alışmış Çocuklardan oluşacak. Eskiden emek vardı emek Verdiğimiz kadar yaptığımız işin ya da şeyin Değeri vardı. Zaman cok hızlı degısıyor

      Sil
  6. Ne güzel bir paylaşım olmuş yüreğine sağkuk.Merdivenlere yastık koyma olayına bayıldım maşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim guzel yorumunuz için. Merdivenlerden çektiğimiz var son Günler'de bebek nerdeyse merdivenlerde yaşıyor ;)

      Sil
  7. Senin çocuklar için çok oyun var aslında. Tek çocukla daha zor oluyor. Babalarının tişörtü giysinler içine arkadan önden yastık koy.birbirlerine carpsinlar çok eglenceli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir öneri gerçekten cok eğlenirler bugün oynayalım yasaklı Çarpışma oyunu ;)
      Tek cocuk bence de daha zor KARDEŞ olunca birbirlerine yoldaş oluyorlar

      Sil
  8. ayy ne tatlı sizin aile yaa hayat eğlenceli evde o yastıklı fotolar çok komik yaa valla safari var evde :) bi de o bebek psikolojisi çok sevdim. demek ki bir bebek gibi bakmalıyız dünyaya de miiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel dedin safari ;) var evde... Bebekler bu Yüzden cok hızlı öğrenirler pes etmezler.

      Sil
  9. Çocuklar ne güzel eğlenmişler:))) Onlara bu ortamı çok güzel sağlamışsınız, ben çoğunlukla dağınıklıktan sıkılıyorum malesef. Bu da çocukların alanlarını biraz daraltıyor haliyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EST. Aslında düzen iyidir ısın asli ben de düzeni severim de düzeltmeyi toplamayı sevmem haliyle Dağınık bir Hayatım var. Bu da çocuklara yansıdı galiba. Ins bu konuda Babalarına benzerler ki o düzenlidir.

      Sil
  10. Mutlu olabilmek için bahanelere sığınmak yerine yapılabilecek bir şeylerin olduğu inancını kaybetmemek gerekir diye düşündüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Yazı öyle bir şey ki Okuduğu Kışı kadar cok şey anlatır aslında. Bir yazıdan her zihin farklı bir şey çıkarabilir. Bu yüZden mesela kıtap Yorumları okumayı severim ayni metinden okuyucu sayısı kadar farklı dünya çıkar ortaya. Okudukça can veririz metne. Neden bunları yazdım derseniz. Yorumunuz aslında kendi yazdığım yazıda benim görmediğim bir şeyi gördüğünüzü farkettim. Ve cok sevindim. Teşekkürler .

      Sil
  11. Çok güzel bir tablo.Benim oğlumda 20 aylık ve kendisine zarar verecek şey olsa sa yapmaya çalışıyor:) Bebeğin tek tek merdiveni çıkmasındaki söyledikleriniz gibi.Maşallah,huzurunuz daim olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Maasallah sızınkıne de Allah bagıslasın.

      Sil
  12. En somin bu yazıda uyumuşum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) Maasallah ardarda ıyı okumuşsun yıne . Allah razı olsun

      Sil
  13. Tanıdıkça merak ettim merak ettikçe okudum . Allah sizdende razı olsun.

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin