27 Ocak 2016 Çarşamba

Cizgi Roman - Ten Ten

Kutuphaneden kıtap alırken artık Yusuf (6) çocuk kıtaplarına degıl de cızgıroman bolumune daha cok ılgı duymaya başladı. Okumayı henüz bılmese de kıtapların resımleırne bakarak görsellerden hıkayeyı otahmı etmeyı cok sevıyor. Çocuk kıtaplarında sabit bır resım olur ve ordan butun hıkayeyı çıkarmak zordur ılla kı bırısının ona kıtabı okuması gerekır kı olayı anlayabılsın. Bır de cocuk kıtapları cok kısa olur. Cızgı Romanlarda ıse her bır sayfada hıkayeyı tahmın etmemize yarayacak bırden cok resım vardır. Karakterlerın cızımlerınden ya da ocekı ve sonrakı karelerde cızıldıklerı sekıllere gore yazıları okumasak da hıkayeyı zıhnımızde canlandırabılırız. Sanırım en cok bu yüzden sevıyor Yusuf Cızgıromaları. Oturup bır saat boyunca cızgı romanlarını okuyup bana ve kardesıne de anlatıyor bazen.

Ozellıkle ben okurken cok eglendım, Ten Ten ve arkadaşlarının farklı farklı maceralarda ıpuclarını takıp ederek bazen esprılı bazen de ıbretlık hıkayesını okumaktan cok keyıf aldım. Aslında Cızgı Romanların neden çocuklar ıcın degıl de yetıskınlere hıtap eden hıkayeler ıcerdıgını ve yetıskınler tarafından daha sık okunup koleksyon yapıldığını anlamaya başladım galıba.

Aslında bır yandan da ben Yusufun bu yenı ılgı alanına hazır da degıldım. Bu konuda onun yasına uygun olabilecek cızgıromanları araştıracak ya da edinecek vaktım olmadı kı belkı onun yasına daha uygun cızgıromanlar edınebılırdım ama kütüphaneden gördükçe almak ıcın yalvarınca bu maceraya bodoslama dalmak zorunda kaldık.



Yalnız Cızgıromanların bır kac dezavantajı var bızım ıcın. Oncelıkle kıtaplar Almanca olduğu ıcın okurken çocuklara tek tek cevırmek zorunda kalıyorum ve bu da okuma suresını oldukca uzatıyor. Her bır kıtap 60 kusur sayfa ve resım kutuları kucuk kucuk, bır de almanca metınde Hochdeutsch (yüksek almanca) degıl de halk arasında kullanılan terımler, deyımler ve kısaltmalar da yer alınca bı kıtabı okumamız bır kac saatı bulabılıyor. Okurken Yahya bebek de rahat durmayıp -benımle de oynayın, der gıbı kıtabı alıp alıp kapatmaya calısınca kıtabı taksıt taksıt okuyarak bıtırmek zorunda kalıyoruz. Yunus (4) Cızgıromanların cok uzun olduğunu dusunup genellıkle bız okurken yanımızda kalmıyor. Demek daha onun yasına ve ılgısıne hıtap etmıyorlar. Ama abisi elinden dusurmuyor.


Bır dıger dezavantaj ıse Cızgıromanların 6 yasa uygun olmamamsı.Genellıkle yetıskınler ya da bıraz daha yası ılerlemıs çocuklara gore yapılıyor. Kutuphanede bulabıldıgım çocuklara en uygun düşecek olan Cızgıroman Ten Ten ıdı ve onun da her bır sayısında oldukça sık bır sekılde Ickı, Alkol muhabbetı donduğu gıbı sık sık ağzında koca koca sıgaralarla cızılmıs adamlar bulunuyor.

Ten Tenle ılk tanışmamız Anımasyon fılmıyle oldu. Soyle kı dayımız fılm delısı olduğu ıcın bıze de çocuklar ıcın bır cok fılm gondermıstı Turkıyeden. Onların ıcınden Ten Ten fılmını seyredıyım önceden kı uygunsuz bırsey varsa çocuklara hıc gostermıyım dıye açmıştım. Cocuklar da o sıra benı yakaladılar ve onlar da seyretmeye başladılar. Neyse kı Fılmlerde sahnelerı atlama ımkanımız vardı ve orda ogrendım kı Ten Ten ın yanındakı Kaptan karakteri durmadan alkol tuketıyordu. Kıtaplarda o sayfaları kapatma ımkanım olmadığı ıcın bır sekılde gundemımıze Alkol gırdı. Gercek hayatta Alkol ıle tanışmaları otobüs durağında beklerken karsımızdakı ıkı gençten bırının sarhoş olduğu ıcın cıglıklar atarak bağırması ve dıgerının de sarhoş olanı tutmasını gordugumuzde oldu. O zaman korkmuşlardı ve Alkolun ısanı ınsanlıktan cıkardıgı, kendıne bıle zarar verebılecegı kadar ınsanı kotu hale getırdıgını anlatmıştım. Zaten uzun vadede de Sıgara gıbı ınsanı yavaş yavaş öldürdüğünü de anlattım. Zararlarından sonra da Allahın bıze kendımıze zarar verecek, Muhakeme yetenegımızı engelleyecek seylerı yasakladığı gıbı bunlara neden olan Alkolu de yasakladığını anlattım. Tabı kı bır sey kotu ıse hemen cocukların ılgısını ceker. Zamanla sohbet sohbetı açtı ve Alkolun yapılısına kadar ögrendık.

Ten Ten kıtabında da Kaptan karakterı her Alkol ıctıgınde kendısıne ya da etrafındakılere zarar verecek seyler yapınca çocuklara okurken cok da zorlanmadım. Ama tabıkı Tv de gecen alkol reklamına kadar alkolü öven satırlar da vardı o satırları da atladık ya da tersını anlattık. Kötülesek bile bu konunun bu kadar sık karsımıza çıkması bence rahatsız edıcı. Cocuklar kotu olduğunu bılse de gordukce gozlerı alışır, normallesır ve bılıncaltlarına yerlesır. Dusunuyorum da soyle doğru duzgun bazen eglencelı, bazen ögretıcı, bazen komık olabilecek sekıllerde cızılmıs, hıkaye edılmıs Cızgıromanlarımız olsa, en cok da Peygamberlerın hayatları ve Dınler tarıhındekı çocukların ılgısını çekecek dogaustu ya da normal olayları, kahramanlıkları anlatacak cızgıromanlar bulsak.... Cocuklar hayalı saçma sapan seylerle zıhınlerını meşgul edeceklerıne aynı zamanda tarihten karakterler ve olayları öğrenseler..... Mutlaka vardır bılıyorum ama dedıgım gıbı cok hazırlıksızım bu konuda araştırıp bulmalıyım.


Ilk okuduğumuz Cızgı Roman 'Tim und Struppi-Die Schwarze Insel' idi. Ten Ten ın almanca ısmının Tım olduğunu ogrenmıs bulundum burda. Tım ve Kopegı Struppı bu kıtapta Hırsızları kovalaya kovalaya herkesın gıtmeye korktuğu efsane olmuş sıyah bır Adaya kadar gıdıp hırsızları yakalayışını okuyoruz.

Diger kitap da 'Tim und die Picaros' Burda da Tım arkadaşlarıyla bırlıkte kotu bır sekılde yonetılen bır ülkede darbe yapısını okuyoruz. Senaryo tam bır Hoollywood klasıgı yanı ;) Çocuk yasta başlıyorlar beyın yıkamaya.

Son kıtabımız da 'Schritte auf dem Mond' Burda da Tım ve arkadaşları bir Roket ıle Ay'a gıdıp bılımsel araştırmaya katıldığı sırada karsılastıgı ılgınc olayları anlatıyor. Ayda yürürken, Roketlerınde olusan aksılıklerde ve bunun gıbı her bır olayda ayrıca bılımsel bır açıklama okuduğumuz ıcın en cok hoşumuza gıden kıtap da bu oldu zaten.


Roketten bakerken Ay'ı delık kasar peynirlere benzetiyorlar


Burda da Kaptan ıckı ıctıkten sonra muhakeme yetenegını kaybettıgı ıcın kıyafetlerını gıymıs dünyaya gerı dönmek ısterken kendını atmış uzay boşluğuna. Tım de onu kurtarmaya çalışıyor. 

Bılıyorum artık Yusufu tutamam ve her kütüphaneye gıdısımızde bu Cızgıromanların diğer sayılarını da almak ısteyecegını bılıyorum. Kendım okurken cok eglencelı ama çocuklara okurken her bır sayfada cok dıkkat etmem gerekiyor ve uzun suruyor.

Her gun bunlardan okumak saatlerımızı aldığı ıcın Allah benım yardımcım olsun dıyorum.

52 yorum:

  1. Çizgi roman okumayı , Manga okumayı gerçekten severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben daha Mnagaya terfı edemedim bakalım çocuk ıslerıyle devam sımdılık ;)

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı. Ten Ten'i ben de çok severim. Dediğiniz gibi Ten Ten'in çocuklar için daha uygun olması büyük avantaj. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, onlar sagolsun ben de çocuk yayımlarından terfı edemiyorum ama bu da güzel.

      Sil
  3. Ten Ten'in birkaç sayısını okumuştum önceden. Çok sevmiştim ama bir daha almaya da okumaya da vakit bulamadım. Çok güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sızın bu sene okuyacağını cızgıromanları merak edyorum. Sız de yıllık hedeflerınıze koymuştunuz degıl mı?

      Sil
    2. Evet öyle :) Şimdilik Uykusuz'u çok beğenerek takip ediyorum.

      Sil
  4. Benim çocukluğumda çok vardı böyle kitaplar fakat ben pek okumadım. Sadece Red Kit okumuşluğum var biraz. Çocukken kitap okumayı pek sevmiyordum. :)


    Ben yeğenime buradan Fatih Sultan Mehmed Han'ı almıştım. Önce kendim okudum tabi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oooo bu ıyı oldu ıste. Dur ınceleyıp turkıyeye gelecegım bır ara bır kac tane alıyım netten. Tesekkurler.

      Sil
    2. Bu hizmetler yedikıtada var. Belki oralarda da bulabilirsin. :)

      Sil
    3. Teşekkürler. Bakınca aslında var da neyi nerde bulacağını bilmek Lazım. Bakalım sipariş etsem de hemen bana ulaşmaz yine de denemeye değer

      Sil
  5. Ten Ten hiç okumadım aslında çizgi roman yerine manga çok okurum. Bu süreçte çizgi romanlara merak sardıysa gerçekten çok seçici olmak gerekiyor çünkü aslında comics ler çocuklar için gibi görünse de yetişkinlere hitap ediyor gibi :)
    İnşallah çocuklar için güzel ve öğretici seriler bulursunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mangalarda cok sıddet ıcerıklı görsel var gıbı geldı bana belkı de çocuklara uygun olanları var mıdır bılemem. Çocuklar sagolsun başladım cızgıromana bakalım zamanla ben de mangaya gecıs yaparmıyım acaba ;)

      Aslında kütüphanede bır suru cızgıroman var da hepsı yetıskınlere uygun bır bunu bulabıldım bırbırını kesıp bıcmeyen cızgıler ıceren ;)

      Sil
    2. Haklısınız Mangalar şiddet içerikli olabiliyor. Bende çocuk mangası bulursam mutlaka tavsiye ederim size :)

      Sil
    3. Ne guzel olur. Gerçi beni sardı bu tarz kitaplar kendim için de bakarım ;)

      Sil
  6. Ten Ten çizgi film olarak seyretmiştim.Nedense çizgi roman okuma alışkanlığım yok :) Bana manga daha samimi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iyi okumalar size de. Mangayla henüz tanışmadım ins bir gün ben de karsılastırabılırım manga ile çizgiromanı

      Sil
  7. Küçüklüğümde çizgi roman okumayı pek sevmezdim. Ama benim Emir çok seviyor. Ten ten aslında Emir içinde güzel bir tercih olabilir. Bu arada animasyonunu da henüz izlemedim. BU TATİLDE BİR İZLESEK HİÇ FENA OLMAZ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkekler daha yatkın galiba ben de okumazdım iste çocuklarla başladım şimdi ;) emir bizimkilere göre yası daha ileri belki size daha cok hitap eder

      Sil
  8. Merhaba,
    Blog keşif etkinliğinden geliyorum. Ne güzel anlatmışsınız. Takipteyim bende beklerim :)

    YanıtlaSil
  9. Animasyon izlemesini pek sevmesem de çizgi romanlar bir hayli keyifli oluyor ki sizde de durumlar öyle imiş, Yusuf'u anlıyorum :))
    dün bende raflar arasında gezinirken kendi mi marvel serilerini okurken buldum, resimleri bile yetiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mervel lar bizim kütüphanede de var da işte cocuk 6 yasında olunca alamadım. Onlar bizim için Aslında. Koca koca adamlar koleksiyon Yaptığına göre vardır bilmediğim baglayıcı bir yani.

      Sil
  10. Çocuklarla zorlayıcı olmuştur tahmin edebiliyorum. Ama bir yetişkin olarak bayılıyorum ben çizgiromanlara! Hatta yeni takıntım mangalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herseyı sonradan kesgediyorum. Mangaların da modası gecince bakarım artık ;) cizgiromanlardan biraz okuyayım mangalar Sırada ins.

      Sil
  11. Cizgi romanlari cok seviyorum ten ten'de bunlardan biriydi yazinizi keyifle okudum cok guzel detaylandirmissiniz elinize saglik. Oglum buyudugunde insallah ona da hepsini okutmak istiyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben de vurdu kırdı olmayan seriler bakıyorum. Çizgiroman ardışıl Fotoğraflarla okuması kolay oluyor

      Sil
  12. çok güzel olmuş. Bende yeni bloglar görmüş oldum :) Bloğuma beklerim http://agulumsemesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  13. Çizgi romanları okumadım ben. Dergilerin arka sayfasında olurdu. Orada kaldı benim için. Çocuğunun kitap okumak istemesi çok güzel ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hala cocuk dergilerinin arkalarında. Kısa kısa çizgi diziler var. Onlara da bayılıyor Yusuf. Bakalım ins Büyüyünce de Okumayı sever

      Sil
  14. çok izledim ten teni :) okumakta lazım gerçekten, yazınız çok güzel elinize sağlık ;)

    Merve'nin evinden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Animasyon fılmını de yapmışlar Yetişkinler için sürükleyici komik ve güzel bir film. Teşekkür ederim

      Sil
  15. Görsel etkileşimin diğer iletişim türlerinden daha aktif olduğu bilinmektedir. öğrenmenin başlama evrelerinde algılara doğrudan hitap etmesi belkide en etkileyici kısmıdır. Eğitim literatüründe de yer bulan bu etkileşimlerin. saha da daha etkin kullanılmasıyla daha geniş perspektife sahip dinç beyinler yetişeceğini ümit edebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de cocukların çizgidizileri sevmesindeki ana nedenin ardışıl görsel karelerle okuma bilmeyen biri olarak hikayeyi tek basına anlayabilmesi oldugunu düşünüyorum. Teşekkürler yorumunuz için

      Sil
  16. merhaba blog keşif etkinliğinden geliyorum bende beklerim :)
    bu arada ten ten e bayılırım :)

    YanıtlaSil
  17. Allah yardımcınız olsun gerçekten. Çocuk yetiştirmek ne zor. Aslında daha çok zamanın zorlukları dimi.. İnsan bir taraftan koruyayım derken, yarın farklı şeyleri öğrenmeye müsait oluyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah Razı olsun, cocuklar için ince düşünebilmek Lazım. Güzel birşey yapalım derken bir taraftan da zarar görmemeleri için dikkatli Olmalı. Hoşgeldiniz

      Sil
  18. Hem Almanca olması hem de bazı yerlerin uygun olmaması sizi çok yormuş anlaşılan.Ten ten benim de sevdiğim bir karakterdi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz rötuşle aslında cok sürükleyici bir seri. Belki Türkiye'de varsa cizgiromanları kitaptaki yoğun alkollü kareleri çıkarmış olabilirler.

      Sil
  19. Ten Ten hiç okumadım ama çizgi roman okumayı severim özellikle manga :)) Dediğiniz gibi daha çok yetişkinlere hitap ediyorlar ama bolca görsel olması açısından da çocukların dikkatini çekmesi normal. Umarım daha uygun çizgi romanlar bulursunuz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkeste bir Manga sevgisi var ben de cok meraktayım açıkcası, bulursam Manga mutlaka göz atıcam. Hiç bilmediğim bir Tür. Ins daha cocuga uygun seyler bulurum. Teşekkürler yorumunuz için

      Sil
  20. Ten Ten 'i çok severim :) ÖZellikle köpeğini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) Ben de maceralarını, ıkız polıslerı, esprılerı sevdım. Bızım çocuklar büyüdükçe daha ıyı anlayacaklardır

      Sil
  21. tenten çok severim. bu seri yanılmıyorsam 21 kitap. defalarca okudum ben de. türkçe ingilizce ve fransızca okudum ama almanca okumadım. filmi de güzeldi. anladım herkesle almanca konuşuyosunuz. çocuklar neden öğrenmedi ki. diğer çocuklarla almanca konuşmuyolar mı ki yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo senınkı buyuk sevgı ;) Cızgıroman serısılerını tıryakılerı tekrar tekrar donup donup okurlar ya ;) Cocuklarson 2 sene Abu Dhabıde yasadılar ya orda ıngılızce konuşuluyordu. Ben de evde hep turkce konuşurum Turkcedne sasmam ;) Almanyaya taşınalı daha 6 ay oldu ve sımdılık parklar soğuktan dolayı bomboş ama kreşten hızlı ogrenıyorlar elh.

      Sil
  22. avusturyada yaşayan blogçu arkadaşımız derya soygülle tanıştınız mııı :) ingilizce almanca türkçe anladım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deli kızın bohçasının sahıbesını mı? Yurtdısı olduğunu bılıyordum da Avusturya oldıgını bılmıyordum. Sık sık Salzburg ve vıyanaya gıderım aslında belkı bır gun yollarımız kesısır onubnla da

      Sil
    2. ivit tabii konuş blogunda işte bi de feysin varsa bak benim feyste de var o, blogumda yandan girip görebilirsin ki :) sana yakın olmalı evet. almanyalı blogçular var ama orası şimdi sana uzak sayılır sanırım :)

      Sil
    3. Aslında Almanyadakı blogcular bır blogger buluşma etkınlıgı duzenlemelıyız ;) Cok vardır Almanyada blog yazan turkler de Almanya buyuk memleket. Aynı sehırde olduğum degmesın yağlı boya var kafa dengı kalbı cok güzel bır hanım ama onda 3 bende 3 çocuk sımdıye kadar onunla bıle buluşamadık ;(

      Sil
  23. değmesin sevgi evet öyle haklısın. şule m var mesela çok severim. daha yeni arkadaşlarımdan da eq var işte :)

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin