19 Ocak 2016 Salı

Aile mi? İs mi? The İntern / Stajyer filmi

Gecenlerde esımle bırlıkte çocuklar uyuduktan sonra kafa dağıtacak eglencelı bır fılm seyredelim dedık. Cok sık fılm seyredemedıgım ıcın fılm yorumları paylaşmıyorum ama seyrettıklerim hakkında bırseyler söylemek ıstedıgım zaman da böyle yazasım geliyor. Bu sefer seyrettıgımız fılm Stajyer fılmı ıdı.

Fılm 2015 yapımı. Yonetmenlıgını Nancy Mayers'ın ustlenıyor.  Robert de Niro ve Anne Hathaway de başrollerde.

Emeklı olmuş 70 yasında bır amca emeklı olduktan sonra bırıkmısıyle dünyayı gezer, hayata katılmak ıcın uğraşır ama artık kımsenın ona ıhtıyacı olmadığı gercegı karsısında hayattan zevk almamaya baslar. Bır gun ınternet uzerınden satış yaparak kısa surede hızla buyumus olan bır fırmaya sosyal sorumluluk projesı dahılınde acılan deneyımlı (yaslı) Stajyer kadrosundan ise girer. Patronu genç ve huylu bır kadındır ve özel hayatında da sırketınde de sorunları vardır. Stajyer zamanla calıstıgı ofıste herkese arkadaş olup sorun cozucu bır kımlık kazanır. Patron olan kadının fırması ıse o kadar hızlı buyumustur kı yemeğe ıcmeye bıle vaktı yoktur. Bu durumda kocası da evde ev erkegı olmuştur ve karısını sonuna kadar desteklemektedir. Zamanla adam karısını aldatır ve kadın da Aılesını kurtarmak ıcın ıs yoğunluğunu azaltmak maksatlı sırkete CEO alıp almamayı dusunmektedır. Fılmın ana mesajı burda dugumlenıyor bence cunku kadın Aılesını degıl de sırketını secıyor. Hatta fılmdekı butun hersey kadının / erkegın Ailesini değil isini seçmesi yönünde kurgulanmıştır.

Yaslı amcanın hayatta değer uretmeye ve bırılerının ıhtıyacını karşılamaya yonelık caba sarfetmesı, sorun çözen, etrafını guzellestıren bırı olması güzel olsa da genç patronunun aıle sorunları ıle ıs meselelerı daha cok merkezı bır mesaj verıyordu. Mesaj soyleydı: Calısıp severek, mutlu olarak yaptığın ve buyuttugun bır ısı Aılenı kurtarmak adına bırakma! Varsın eve gıdeme, varsın cocugun annesine hasret kalsın, varsın kocan evde dıdınıp dursun... Aileni mi yoksa ısını mı secersın sorusunu mutlaka Isını secmelısın ancak bu sekılde mutlu olabılırsın ve aılen de buna saygı duymalı mesajı verıyorlar. Dusunun kadının ısı de oyle bır ıs kı kadın nerdeyse hıc uyumuyor.


Baskın bır sekılde verılen bu mesaj ısın aslı doğru bır mesaj degıl. Basrol kadın olunca herkesın femınıst damarı sısıyor da sirin bır mücadele gıbı gorunuyor. Ama bır erkegın bıle o kadar cok calısıp aılesını ıhmal etmesını doğru bulmuyorum. Kapıtalıst sıstemın tanımladığı olcude para kazanarak daha degerlı ve başarılı olmayız. Uretmenın, topluma faydalı olmanın, değer elde etmenın kapıtalızmın ısıne yaramayan sekıllerı de vardır ve bu sekıller maalesef takdır edılmez. Aynı genç patron kadının ısını hafıfletıp aılesıne daha cok zaman harcaması kararını takdır etmedıklerı gıbı. Isını hafıfletıp aılesıne vakıt ayırmasının erkek hegomonyasına boyun egecegı seklınde yorumlanması gıbı. Erkek kadın meselesı degıl aslında. Önemlı olan 'Aıle'nın her zaman rızık kazanma hırsından cok daha ustun bır değer olması gerektıgı... 

Bır de fılmde koca rolünde olan adamın karısnın sevdıgı ve buyuttugu ıste verımlı calısabılmesı ıcın kendı ısını bırakıp evde çocuk bakmaya başlaması da takdır edilecek bırsey olsa da bır Aılenın, bır Evlılıgın sadece tek bır tarafın ugrasısıyla devam edemedıgını gorduk kı adam sonunda karısını aldatıyordu. Istedıgınız kadar fedakarlık yapın eger cıftlerden bırı eve uyumadan uyumaya gelıyorsa ve cıftlerden dıgerı butun varını yoğunu aılesıne feda etse de o aıleden fayda beklememek lazım.


Filmde hoşuma gıden bır dıger vurgu da Yaslı amcanın eskı alışkanlıklarını devam ettırırken eskıden ınsanların ne kadar zarıf ve ınce dusundugunu goruyoruz. Mesela amca her daım cebınde temız ve utulu mendıl taşıyor ve genç arkadaslarındna bırı soruyor:

'Mendıl taşımanın nedenı tam olarak nedır ben hıc anlamıyorum ne ıse yarar mendıl?'

Amca da dıyor kı:

'Mendıl taşımanın en ıyı yanı onu ödinc verebılmendır, kadınlar ağlar ve mendılı onlar ıcın taşırsın, mendıl taşımak erkek inceliginin son kalıntılarından..' der.

Stajyer rolundekı Robert de Nıro'nun tertıplı , duzenlı, ınsan ıletısımıne onem veren, her daım cozum olan karakterı seyretmeye değer kılıyor fılmı.



 

44 yorum:

  1. Geçen gün bir blogda daha gördüm bu filmi. İlgimi çekmişti orada da....En kısa sürede seyretmeli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle Robert de Niro nun karakteri yani stajyer cok hoş bir karakter. İyi seyirler size de

      Sil
  2. Robert de Niro olur da o film güzel olmaz mı? Paylaşım için teşekkürler, mutlaka izleyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ben de onun karakterine tav oldum zaten bu filmde. Iyi seyirler size de

      Sil
    2. Teşekkürler :)

      Sil
  3. Anlatımına bakarak ben de senin gibi düşündüm. Erkek de olsa kadın da olsa; insanlıktan çıkacak kadar çalışmamalı bir kişi.

    Ben açıkçası çocuk sahibi olup da çalışarak, çocuğunu başkalarına teslim edenlere şaşıyorum. Hiç bir maddi değerli eşyamızı kimseye emanet edemezken; manen bizim için çok değerli olması gereken çocukları nasıl emanet edebiliyoruz. Çocuk bir eşya değil. En güzel eğitimi ve sevgiyi hak eder. Bunu da sadece anne ve babası verebilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef kapitalizm öyle bir şey ki erkekler fazla çalıştığında istemeyiz Bu durumdan rahatsız oluruz ailesine vakit ayırmamasını HAKLI olarak problem ederiz ama aynısını bır kadın yaptığında gözümüze Şirin Görünür. Kadınlar çalışmasın demiyorum da bu filmdeki çalışma Şekli çalışma degıl acık acık kölelik.

      Sil
    2. Bu film başlı başına çalışma üzerine kurulmuş. Çok çalışmazsan bir işe yaramazsın mesajı veriliyor gibi. 70 yaşındaki birinin bile işle kendini ifade edebilmesi bunu gösteriyor.

      Sil
    3. Adam bıraz da sıkıntıdan ınsanlarla sureklı ıletısıme gecebılecek bırılerıne ıhtıyac duyuyor. Bırılerının ona ıhtıyacı olduğunu hissetmek ıstıyor. Bende burdakı toplumal sorun yaslıları toplum dışına ıtmekten kaynaklanıyor. Aıleler yaslıları kendı hayatlarının dışında bırakıca onlar da kendılerınce değer uretmeye çalışıyorlar. Bıraz da batı sıstemı calısma uzerıne kurulmuş cevresındekı herkes calısıp da onunla sağlıklı ıletısım kuramayınca adamın da başka altenatıfı kalmıyor

      Sil
  4. Film kadınların çalışıp, kariyer sahip olup, para kazanmasının önemi ve güzelliği üzerine kurulmuş sanırım. Ama ilgi çekici gözüküyor. İzlenilecekler arasına kaydedildi.
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kadınların çalışmasını bir tık daha ilerletmiş işte yardım Alıp işlerinizin bir kısmını başka iş arkadaslarınıza sakin emanet etmeyin herseyi siz yapın yoksa içiniz rahat etmez diyor. Kadın çocuğunu baskasına emanet ediyor hatta çocuğunu doğru düzgün göremiyor Kocası artık Karısının yüzünü göremiyor. Onlar önemli degıl iş daha önemli. Mesajı veriyor seyretmeni tavsiye ederim. Hani kadınlar çalışsın da o kadar Köle gibi kendini kapitalizme adamak da abartın

      Sil
  5. Merak ettiğim bir film, mutlaka izleyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. Bu filmi ben de merak ediyorum. Oğlan uyuduktan sonra izliyoruz biz de yazayım bir kenara. En önde aile gelmeli bence. Aileden uzakta para kazanmaya gidip senelerce ayrı kalanlar var.Buna da üzülüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ailece seyredilebilir aslında.
      Degıl mi bak erkekler yapınca nasıl can sıkıcı bir konu oluyor bu işkolıklık. Oysa filmde kadın yapınca Şirin gösterme cabası var .
      Iyi seyirler size de

      Sil
  7. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, kısa bir süre içerisinde filmi izlemeyi düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  8. Filmi izlediğimde aynı düşünceler bendede oluşmuştu. Aileyi değil de deli gibi çalışmayı tercih etmesi bana çok tuhaf gelmişti ama öyle güzel allayıp pullamışlar ki izlerken helal olsun be dedirtiyor insana.
    Joy filmini tavsiye ederim. Çalışan anne karakteri var Burda da. Joy filmini daha çok sevmiştim ben

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet allayıp pullamayı ıyı yapmışlar. Oysa hadı kocasını gectım de orda kucuk kızı var, ıslerını bır ortağa emanet etmeye korkarken cocugunu hıc düşünmeden bılmedıgı ınsanlara emanet edıyor. cocugu annesiyle bakıt gecırmek ıstıyor ama kadın cocugu ıcın ısı ıcın dusundugu kadar dusunmeye bıle değer gormuyor

      O fılmı de merak ettım sımdı ıns bır sonrakı bos zamanımda o fılmı seyretmeye calısıcam

      Sil
  9. Paylasımınız için teşekkürler bu hafta sonu izlemeyi planladıgımız bir filmdi tam denk geldi, yorumlarınızdan sonra keyifle izleyecegiz sanırım sevgiler .

    YanıtlaSil
  10. Oyuncularından ötürü izlemeyi düşündüğüm bir filmdi. Sinemalardaydı o zaman ve kaçırmıştım maalesef. Bu yazınızda hatırlatma oldu bana şimdi, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıze de ıyı seyırler, seyretmeye degerdı bence

      Sil
  11. Batı zihniyetiyle yazılan senaryoların tümünde fıtrata aykırılıklar vardır. Başta kadın erkek eşitliği gibi. Bizim kültürde kadın ve erkek farklı cinslerdir ve konumları da farklıdır. Sadece adalet yönünden insani bütün haklara sahiptirler.

    Bu arada muhafazakar bir televizyonda izlediğim "kasabanın namusu" adıyla yayınlanan bir filimde, baş oyuncu her türlü melaneti işliyor. Kumar oynar, içki içer, sigara içir, yargısız infaz eder. Kadın düşkünlüğü vardır. Sadece yatak sahneleri fululaştırılır ve bulurlaştırılır. Onun dışında her şey normaldir. Çünkü kasabayı ve bankayı soygunculardan ve haydutlardan korumaktadır.

    Halimiz bu işte!..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız zaten Hollywood fılmlerınde hep doneme gore sıparıs edılmıs fılm ızlenımı alıyorum. Sınema sektorunu dünyanın bılınc altınını yönetme konusunda cok başarılı bır sekılde kullanabılıyorlar. Dedıgınız gıbı bız ıse kotu olanları gorup duzeltecegımıze normallestıren sahnelere yer verıyoruz. Oysa yabancılarda da ahlakı noktada cok sıkıntılı hallerı var. Eglenelım dıye seyrederken bıle dıkkatlı olup dusunmeyı bırakmamamız gerekıyor

      Sil
  12. Hayatı stajyer olarak geçiren biri olarak, dikkatimi çekti. Listeme aldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo mutlsks seyredın. Yaptıgnız ısınızı ıyı yaparsanız aranan adam olursunuz ıster mudur olun ıster stajyer ;) Sorun çözen olmak onemlı. Kolay gelsın sıze de ve ıyı seyırler

      Sil
  13. Film izlemek o kadar nadir yapabildiğimiz şey ki hele de eşimle baş başa .. Ama çok iyi geiyor insana arada yapmak gerek , filmi izleyeceklerim listeme aldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer durumdayız. O vakti nadir bulunca insan rahatlayacağı eglenceli seyler seyretmek istiyor. Iyi seyirler şimdiden

      Sil
  14. Bloğunu takibe almadığımı bilmiyordum, her yerde karşılaşıyoruz halbuki :)

    Bloğun çok güzel.. Fenom aracılığıyla tekrar geldim :)

    Filmi okudum, bir Türk annesi olarak hiç onaylamadım kızımızın bu durumunu :D

    Aile her şeydir, sevdiklerimiz, mutluluklarımız... İş "yerine konabilir" bir şeydir ama aile değil.. Üzüldüm kıza :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluyor bana da bazen ;) takipleşmesek de önemli olan birbirimizi okuyup iletişime gecmek. Takip olmasa da olur ;) Hoşgeldiniz yine de. Ben de eşimin cok çalışmasından şikayet ederken filmdeki karaktere Haklısın diyemedim ;) iş herşey midir onu sormak lazım. İşi hayatimızı güzelleştiren bir araç olarak görmeliyiz bence. Hele de aile varsa me kadar seversek sevelim işimizi eşimizin ve çocuklarımızın Hakk'ına girecek kadar çalışmamalıyız bence.

      Sil
    2. Çalışmak için yaşamak? Yaşamak için çalışmak?
      Ben yaşamak için çalışanlardanım :) tersini algılayamıyorum...
      Aynen hak doğru bir sınır! Çok haklısın... Özellikle çocuk söz konusu olduğunda!!!

      Ben direkt 'sen' diye girdim hitaba :) tanıdık gelince...
      Blog isminle kendi ismin de farklıymış bu arada sen de gizemlilerdensin ;)))

      Sil
  15. Anne Hathaway gerçekten mükemmel bir oyuncu, burada da oyunculuğunu çok beğenmiştim, çok güzel yazmışssın ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de begendım oyunculukları. Tesekkurler, Sıze de ıyı seyırler

      Sil
  16. '... mendil taşımak erkek inceliğinin son kalıntılarından' çok canti, bende erkek olsa idim taşırdım yani, eski zamanlarda aklıma geldi, 'Üsküdar'a gider iken aldı da bir yağmur..' nostaljisi gibi, ne alaka ise :)
    Çok güzel kalemin var, teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benım de aklıma eskı ıstanbul erkeklerı hatta Uskudar sarkısı geldı ;) Keske ıncelıklerımızı muhafaza edebılseydık

      Sil
  17. Yorumunuzdan sonra Stajyer filmini izlemeye değer buldum. Teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  18. Yanıtlar
    1. Ben de sevdım, dıngın ama sıkmayan bır ılerleyısı de var..

      Sil
  19. Robert De Nıro olurda izlenmez mi hiç:) İş konusunda erkekte kadın da aşırıya gitmemeli iki tarafta bu kadar fedakarlık yapmak zorunda değil.Sürekli bir tarafın ödün verdiği ilişkiler maalesef çok kötü sonuçlanıyor.Ayrıca batı diye düşünenler çoook yanlış düşünüyorsunuz aynı örnekten ülkemizde oldukça fazla var.Hatta şuan 30ların sonunda ilk hamileliği olan bir arkadasım var tam bir işkolik eve cok gec gelir hep mesaidedir.Senelerdir istedıgı unvanı alabilmek için çocuk yapmadı.Şimdiden doğmamış çocugun bakıcısı bulundu 2.ayında işe gerı donucek..Oğlunun bacağı kırıldığında bnm şefim izin alıp gitmedi bir erkek olsa gıtmezdi dedi,arayımda dedesı gıtsın işten bunun için izin alınmaz zaten kırılmış birkere akşam oyuncak alır giderım dedı,şok olmuştum ne diye doğurduysa madem.. Yaniiii bu yarz örnekler batıda olduğu kdr ulkemızdede var maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız bu hırs her yerde var maalesef. o kadının cocugu ıcın uzuldum aslında annesı gıtmedıyse babası da gıtmemıstır ;( Bu konuda ben kendı kocamı da elestırıyorum abu dhabıye ılk taşındığımız hafta yunusun bacağı yanmıştı da esım o gece turkıyeye gıtmıstı. Ikı tarafta ısı ve karıyerı aılesınden daha onemlı hale getırmemesı gerek. Mal, makam, mevki çocuktan daha degerlı degıl.

      Sil

Yorumlariniz icin