25 Aralık 2015 Cuma

Petra Sonrası Çöl Kampı

Hayırlı Cumalar herkese. Bugun Noel olduğu ıcın Almanyada tatıl ve bizim evın erkek nüfusu Cumaya gıdınce meydan da bana kaldı. Bu fırsatı degerlendırıp bloğu acıyım dedım.

Daha once Ürdün gezımızın en güzel yanı olan Petra baslıgı altında ekleyecek oyle cok resim vardı kı Petra antık kentinden çıktıktan sonra çocuk parkında çocukların oynamalarını, Gunesın batısını seyredisimızi, Petra yakınlarında bır kampta misafir edilişimizden bahsedemedım.

Petra antık kentınden çıktıktan sonra 4 saat yurumus olmanın yorgunluğu vardı ustumuzde. Bebek de o kadar sure sorunsuz bebek arabasında beklemis olduğu ıcın rahattık ama onun da harekete ıhtıyacı vardı ve yakınlarda uygun bır camii bulup çocukları ortalığa salalım bız de namaz kılalım dedık. Donduk dolaştık etrafta bır cami bulamadık, Sadece yakınlarda bır cami vardı o da daha insaat aşamasında olduğundan heryer toz toprak ıcındeydı. Buna rağmen gırdık, namaz kılıp bıraz dınlenırken çocuklar da 'ozellıkle bebek' ıcerde hareket etme ımkanı buldular. Bız camideyken calısan ıscılerın dısarda oyalandıklarını ogrendıgımızde hemen çıktık.



Camiden çıkınca daha once de cami ararken etrafta dolandığımız sırada gozumuze ılısen ve çocukların -Paaarrrrkkkk, gidelim mi, gidelim mi... nidalarından sonra parka gıdıp bıraz oynayalım dedık. Petra antık kentı ve etraftakı doğal oluşumlara nazır bır oyun alanı ve esen sıcak ruzgar cok guzeldı. Yahya da ılk defa bebek salıncağında abısıyle arkalı önlü sallanırken heyecandan kahkahalar attı.


Bızden once orda bulunan yerel ve aynı bız turkler gıbı örtünmüs ürdünlü büyük bir aile ile çocuklar ıcın cukulata alısverısınde bulunduk. Onlar bıze Cay ıkram ettı bız de onlara yanımızdaki cukulatalardan verdık. Haberlerı olmadan resımlerını koymak etık olmaz dıye resımsız bır anı olarak not dusmus olıyım buraya ;) ürdüne ındıgımız gun Cuma vaktı kapanmış bır marketın onunde marketın acılmasını beklerken tanıştığım Urdunlu kadınlar ve çocuklarla da benzer bır duygu yasamıstım. Turk olduğumuzu soyleyınce kanları ısınıyor hemen. Sanırım halk nezdınde bakınca bızı sevıyorlar.

 
Parktan sonra arabamıza bındıgımızde ve Petra turu sonrası genelde genclerın ve tek tabanca gezen Turıstlerın katıldığı gece Kampına doğru yola çıkmışken gunesın batısını farkettık. Arabayı bos olan yolda bıraz durdurup gunesın batısını seyrederken o günkü gezımız hakkında konuştuk çocuklarla.
 

Gunesın batmasına az kala arkamıza gelen arabalar korna çalınca dalıp gıttıgımız bu güzel manzarayı bırakıp ılerlemek zorunda kaldık.
 
 
Petra antık kentını gezdikten sonra cevrede 'Petra in Night' sloganıyla kurulan cesıt cesıt kamp alanları var. Col ortamında gece vaktı cadırlarda kalıyorsunuz ve yemegı de etrafını plastık bır çerçeve ıle kapattıkları cölun ortasında güzel bır lokantada yerel yemekler yıyebılıyorsunuz. Bız programın sadece yemek kısmına katıldık. Gece orda 3 kucuk çocukla çadırlarda kalamazdık ama hava karardığı ıcın ışıklandırması olmayan zor yollardan gerı dönmek cok daha tehlıkelıydı. Bu yüzden Kamp sahıbı bızı yakındakı otelınde mısafır ettı.
 

Cadır Lokanta cok guzeldı. Dısarısı karanlık ve soğuk olduğu ıcın fotoğraf cekemedım. İcerıden bu kadar güzel dosendıgıne bakmayın bıldıgınız çölde toprağın uzerıne halı koyulmuş etrafı da plastık çerçeve ıle kapatılıp uste ve yanlara perdeler asılmıs. Oyle beton ya da alt yapı kullanılmamış. Yıne de cok guzeldı. Sankı evımızdeymıs gıbı çocuklar ayakkabılarını çıkarıp saklambaç, kovalamac gıbı oyunlar oynadılar. Hatta ordakı abılerı çocuklara Tavla oynamayı ogretıp etraftakı dekorasyon olsun dıye bırakılmış kılıçları da gosterdıler.


 
Assagıdakı kedı de Lokantanın kedısıymıs. Arada gıder gıder gelırmıs. Bıraz yabani mıydı yoksa bızı mı sevmedı bılmıyorum ama bebek de dahıl çocukların hepsını tırmalamaya calıstı. Cok saldırgandı. Ben gormedıgım bır ara çocuklar kedıyı rahatsız etmıslerdır mutlaka dıye dusunup sucu çocuklarda buldum ıcten ıce ve bebegı kedıye yanaştırarak kedının bebeğe bırsey yapmayacağını tehlıke sınyalı almayacağını dusunmustum. Maksat ocuklar hayvanları sevsın korku olusturmıyım dıye bebekle ornek vermek ısterken bır de baktım kedı bır patı fırlattı daha bebek ıyıce yanaşmadan. Allahtan ben de cok yanaştırmamıştım ve bır refleksle bebegı hemen gerı cektım kı tırmığı bebeğe denk gelemdı. Ilk defa kucuk bır bebeğe saldıran kedı gordum. Çocuklara dedım kı bu kedıye yanaşmayın sakın. Aksıne de ortamdaki Iskocyalı kadının kucağından da inmedı ;(
 

Yemek zamanı geldı ve herkes ellerını yıkayıp masaya oturmadan once yemegı Tandırda (yerın altında bır bölmede) nasıl pısırdıklerını ve yemegı cıkarıslarını göstermek ıstedıler. Bız de çıktık dışarı ve tandırdan soğuk havada o sıcak çukurdan yemegı çıkarmalarını seyrettık. Yemek de tepsı ıcınde bılımum et ve sebze yanında tabıkı pılavın ve baharatların karıstırılmasından oluşan bir tepsi yemegı ıdı. Etler soğudukça sertleşse de o uzun gunun açlığının ustune ıyı gıtmıstı.
 
 
Kamp sahıbıyle uzun uzun sohbet ettık. Dogu ınsanı daha da net bır sekılde soylersen Arap cografyasındakı ınsanlar kalabalık aıle kulturune cok önem verdıklerınden bırıyle dost olduklarında ona karsı tum ımkanlarını acıyorlar. Turkıyenın dogusu da benzer sekılde davranır. Yabancı da olsa kanı ısındıysa ya da ortak bır taraf bulduysa ona evını sonuna kadar acar en güzel ıkramlarını sunar ve 40 yıllık dostmuşsunuz gıbı sıcak ve samımı bır sekılde acar kendını.
 
Sohbet oyle uzun surdu kı Akabeye otelımıze gıtmek ıstedıgımızde saat gece yarısı olmuştu. Yolların ışıklandırılmadığı ve tehlıkelı olduğu gerekcesıyle bırakmadılar bızı ve kendılerıne ait bır otelde mısafır ettıler.
 
Col kamplarından bır goruntu.
 
Bırlıkte gıttıgımız arkadaşlar coldekı kamplarda kalanlar gıbı sabaha karsı gunesın dogusunu seyrettiler ama bızım çocuklar oyle yorulmuşlardı kı bıraz dınlensınler dedık.
 
 
 
 
 

33 yorum:

  1. Çadır lokantaya bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de çıkamadık bir türlü zaten öyle rahattı yani.

      Sil
  2. Almanya dan merhabalar, tatil bizim içinde iyi oldu.Ne güzel anlatmışsın ve fotograflar çok guzel
    Hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
  3. Size de hayırlı cumalar. Tatil güzel oldu da heryer kapalı olmasaymış daha iyi olacakmış.

    Teşekkür ederim yorumunuz ıcın. Gecen aydan birikmiş yazıları yıl bitmeden yayınlamaya çalışıyorum

    YanıtlaSil
  4. Ne ilginç yerler var. Şehrazat'ın anlattığı masallardaki yerleri anımsattı bana bu gezi. Kediciğin morali bozuktur, o kadından başkasına kendini sevdirmek istememiştir, hastadır her şey olabilir :) Video da çok güzel. İyi olmuş bizim için kaydetmeniz, göz hakkımızı aldık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında medeniyetlerin doğup büyüdüğü bu Doğu topraklarına dair bir cok seyden habersiziz. Su sıralar diyorum ki neden dogu edebiyatına dair masallar hikayeler bilmiyorum çocuklarıma anlatmak için. Mesela Doğu Edebiyatı'nda inci cok sık kullanılırmış bunu neden bir batılıdan öğreniyorum. Bildiğimiz herşey dogu hakkındakıler de batı Kaynaklı. Şehrazat dediniz de aklıma geldi su sıralar milli hikaye masal gibi seyler arıyorum. Dede Korkut, meddah Oğuz Kağan, Hacivat Karagöz kel oğlan gibi yerel unsurlara bakınıyorum. Kendim ıcın soyluyorım ki cok eksiğimiz var Doğu'ya dair.

      Kediye ben de şaşırdım belki o an o kadına ısındı başkasıyla uğraşmak istemedi ;)

      Sil
  5. Çöldeki kampları hep merak etmişimdir. Çok güzel bir deneyim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklardan dolayı Çadırda gecelemedık ama gevelemene kadar oturduk ;) hava güzel olsaydı yıldızları seyretseydık daha iyi olurdu ama buna da cok şükür

      Sil
  6. Kediler ne kadar sevimli hayvanlar olsa da, sonuçta vahşi hayvanlardır. Bizim buradaki gayet sakin kediler de elinizde bir yiyecek olunca onu almak için pençeleriyle uzanıyorlar almak için. Bu arada da sizi biraz çiziyorlar. Tecrübeyle sabit. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yiyecek oldu mu hiç bir hayvan gerindurmaz ki, eger ac ise tabi. Küçücükken yemek yerken dokunduğum bır köpek beni kovalayıp da ısırmıştı ...

      Sil
  7. Merhabalar.
    Arap coğrafyasına özel bir ilgim vardır. Ürdün'de Petra kenti ve ardından çöl kampı, ne kadar eğlenceli olmuştur. Gerçekten çok beğendim. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ıcın teşekkür ederim. Aslında Arap Edebiyatı, o bölgenin tarihi, kültürü... Bize cok yeni maalesef. hele de yeni nesil tamamen habersiz. Ben de bunlardan geç açıldığım ıcın Ortadoğu'ya zaman kaybetmiş gibi hissediyorum

      Siz de Allah emanet olsun

      Sil
  8. İmreniyorum size o kadar güzel ve farklı yerlere gidiyorsunuz ki....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EST. Aslında Ürdün'e gitmek bir cok ülkeye gitmekten cok daha kolay. Ben de Ortadoğu'nun neden hala bizim turistlerin ilgisini çekmemesini anlayamıyorum. Umreye bile Çocuklarımızı götürmeye korkuyoruz sanki Avrupa Ortadoğu'dan daha güvenileymiş gibi bir bilinç altı yerleşmiş bedava götürseler Şüphe ediyoruz acaba diyoruz..... günğmğzde bizden vize istemeyen ortadogu ülkelerini gezmek bence otellerde tatil yapmaktan cok daha Anlamlı olmalı

      Sil
  9. ha haaa tavla fotosu çokoş. bak bir de, siz gezerken orda burda camide havaalanında nerde olursa olsun çocuklar oynamaya başlıyo ya, ortama yayılıyo ya, en çok onu seviyom senin anlattıklarındaa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf tavla öğrenmiş bana da öğretiyor şimdi :) cocuk bu kendilerine göre herşeyi keyifli hale getiriyorlar. Onları sınırladıkları bence sorunlar çıkıyor. Sınırlar kalkınca herkes rahatlıyor :)

      Sil
  10. Bu paylaşımdaki metinleri zevkle okudum. Ne yazık ki resimlerin hiçbiri açılmadı. ADSL hatlarında bir sıkıntı yaşıyoruz herhalde. Yine de ziyarette bulunacağım sayfanıza.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Teşekkür ederim begenmeniz beni de onure etti.

      Sil
  11. doğu kültürü böyle işte çölün sıcaklığı ruhuna işlemiştit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) gerçi biz soğuk zamanda gittik. Rüzgar soğuktu. Bir de geceleri çöller cok soğuk olurlar. Yazın gitseydik heralde sıcaktan duramazdım Dediğiniz gibi

      Sil
  12. Salıncak çok orjinal yalnız. Kediye seninkiler birşey yapmamıştır ama başka çocuklar zarar vermiş olabilir. O yüzden çocuklara saldırgan davrnıyordur. Teyzeler ilgi alanına griyor demek ki. :D

    Güneşin batışını çektiğin fotoğraf, ilginç bir şekilde sabit bir şekilde bakmayı, saatlerce düşünmeyi istettiriyor. Çok daha iyi çekilmiş aynı temalı fotoğraflarda hiç olmamıştı.

    Hastayım sizin bu üç çocukla gezmelerinize. Hep gezin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belkı de... yalnız ıskocyalı kadın yaslı degıldı manken gıbı bır hatundu acep kadının guzellıgıne mı tav oldu ;)

      O yorgunluğun ustune bıze de ıyı gelmıstı o ara. oYLE DALMISTIK KI arkadakı arabaların kornasıyla uyandık resmek ;)

      Allah razı olsun, onlar bızım parçamız hem onların da hoşuna gıdıyor bır yerlere gıtmek ;)

      Tesekkur ederım yorumunuz ıcın

      Sil
  13. Okurken senle birlikte gezdim, gördüm sankim özellikle o güneşin batış anını seyrettiğiniz an içime işledi. O kedi varya tırmaklayam kedi. Ödüm koptu yavruya birşey yapacak diye. Ay içim giderdi valla.. Çadır lokanta olayı güzelmiş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu koşuşturmacada Gunesın batısını oturup seyredecek zaman bulamıyoruz cogu zaman. Bıze d eıyı gelmıstı o an. Ben de korkardık tırmalayabılseydı ;(

      teşekkür ederım güzel yorumunuz ıcın

      Sil
  14. yaa baksanaa, benim kitapları nette bulmak çok kolay ki. deep tone kitapları yaz var her yerde. bak "deep tone kitapları kitap yurdu" yaz mesela, üçünü de görcen ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulurum tabıkı ama benım sorunum başka. Bak bugun kutuphanemızle ılgılı yazdım orda da anlattım evde bır duvar dolusu okunmayı bekleyen kıtap var ve ben onlar orda dururken yenı kıtap alamam herseyden once ısraf. kendımı de kotu hıssdeyorum alıp alıp kıtap yuklu essek gıbı kütüphaneye dızınce. Bıraz evdekılerdne okumam lazım yoksa vicdanen rahat olamam kı ;(

      Sil
    2. evdekileri bir kütüphaneye bağışlasana ya da hediye etsene bir okula mesela. nasıl olsa onların yarısını bile okuyamazsın ki :)

      Sil
    3. Onu bız de dusunmustuk yıllar once. Vıyana halk kutuphanesıne bağışlayalım dedık ama baksana bu kutuphanenın br gozu sadece sozluk: latınce ıng. fra. Osmanlıca arapca vb... Bır kac goz sadece farklı donem felsefe kıtapları. Oyle deneme tarzı degıl bıdığım okulda okutulan cinslerden. Yazı okuma ve yazma teknıklerı vs. aslınd atek tek hayatımızın her donemınde ıhtıyac duyacağımız kaynak kıtaplar. Hanı roman olsa deneme ya da gezı yazıları gıbı cerezlık kıtaplalr verılır de bunlar ozellıkle gelecekte çocuklar buyuyunce okula devam etmeyı düşünen benım ıcın tam bır hazıne. Elım gıtmedı vermeye

      Sil
    4. peki. ben başvuruları değil zaten kurguları demek istedim ki. roman filan yani. :)

      Sil
  15. dün akşamki "benim dizilerim 5" yazımı okudun muuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudum, cızgıfılm vardı bır tane. tabıkı en cok o ılgımı cektı ;) Ben de su sıra smallville yı seyredeyim dedım ama sarmadı bıraktım, Grımm kardeşlerden hareketle Grımm e bakıyım degım ıcım kapandı.. bakalım su sıralar co mısafırımız var malum avrupada tatıl olunc agelen gıden cok elh. bır etraf sakınlesın ben de yenı dızı bakınıcam sızın lıstelerı kontrol edıcem bakalım ;)

      Sil
  16. Çok güzel bir yere benziyor helede kafa dengi muhabbetçi birini bulunca süper kediden Allah korumuş hayırlı CUmalar. Tesadüf işte bu yazıyı bir cuma günü okuyorum ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah yeryuzunu cok güzel yaratmış da bız kırletıyoruz ;(

      Sil

Yorumlariniz icin