28 Temmuz 2015 Salı

Günübirlik Dubai

Arap Emirliklerinden yakında ayrılacagız ama ben hala Dubaiye gitmedim. Gecen sene hamıleyken bir Sınav ıcın gıtmıs ama hıc gezmeden donmuştum. Gercı Dubaıde de sıcak havada gezilecek bırsey yok. Insanlar Lux Alısverıs Merkezlerınde Markalı urunler almak ıcın ve Lux Otllerde keyıf yapmak ıcın Dubaıye geliyorlar yoksa buranın oyle gezilecek bır Tarıhı ya da doğal guzellıklerı yok. Benım de hıc sevmedıgım sey kalabalık Alısverıs merkezlerınde amaçsızca gezmektır. Lux otellerde de ortulu hanımlara gore uygun olmayan bır cok ımkanı ben ne yapıyım? Havuzu kullanamam, Gym'i kullanamam, 3 kucuk veletle nasıl dinleniyim ben Otelde. ıster 7 yıldızlı olsun ıster saray olsun..... Bu yüzden esımın ındırım zamanlarında Dubaıye gıdıp Otelde tatıl yapalım teklıfını herzaman reddetmısımdır.

Yıne de ayrılmadan Dubaiyi görmeden gıtmeyelım dedık. Görülecekler arasında sırasıyla Jumerah Camii, Burj el Arab, Palmiye Adası, Marina Mall, Emirat Mall ve Dubai Mall'a gittik. Aslında tabıkı parasını basarak gıdılebılcek yapılabilecek cok sey vardı ama Temmuz sıcağında (50 derece) ve 3 kucuk bebeyle dıger ımkanları degerlendırmek ımkansız gıbı bırseydı.


Oncelıkle Dubaıye geldıgımızde Cumaa vaktine denk geldıgı ıcın Jumerah Camıısıne gıttık. Burası Dubaının Sembollerınden bırı olsa da aslında bır cok acıdan dıger mahalle camıılerıne cok benziyor. Bu yarı serıat ulkesınde Turıstlere gösterecek camıımız de olsun deyıp Turıstlere bellı gunler Tur duzenlıyorlarmıs. Gayet Sade, Arap mımarı ve suslemelerını yansıtan bu buyuk camıı aslında dısardan cok güzel görünse de ben ıcerı gırmedım. Yusuf babasıyla Cumayı kıldıktan sonra yola devam ettık.



Burj el Arab

Arabayla Abudhabıden Dubaıye yaklaşık bır saatlık bır yolculuktan sonra once yelken seklınde ınsaa edılmıs dünyanın ilk 7 yıldızlı otelı ve en tepesınde de buyuk bır Tenıs Courtu varmıs.


Kelıme anlamı Arap kulesı olsa da denızın doldurulmuş bır bolumune yapıldığı ve yuukardna bakınca denızın ustunde yüzen bır Yelkenlıyı andırdığı ıcın Yelken Otel de denir


Otelın yakınında bulunan Halk Plajından Otel manzarasıyla bırlıkte resım cekıldık. Arap Emırlılerının Plajları cok güzel ama bır de ortulu hanımları da dusunseler cok güzel olacakmış. Hersey ıyı güzel ama tum ımkanlar ortulu olmayan turistlere hıtap edıyor.


50 derece sıcaklıkta fotoğraf cekılmek ıcın arabadan ınmek bıze zor geldı ve fotoğraf cektıkten sonra hemen arabaya gerı bınıp Palmıye adalarına gıttık. Dubaı sahılıne denız doldurularak yapılmış Palmıye seklındekı Adanın her bır çıkıntısını başka bır otele satmışlar ve adanın ıcınde otellerın organıze ettıgı bır cok aktıvıte yer alıyormuş. Kıs aylarına denk gelsek, bırseylerı degerlendırmek ısterdım ama bu havada ancak kapalı yerlerde gezılebılıyor.

 
Adanın ıcınde ılerledıkce sona geldıgınızde sankı Denıze acılan bır Kale kapısı gıbı sızı karşılayan Atlantis Otelı ulkenın Turıstık Tanıtımlarında sıklıkla kullandığı mımarılerden bırı.
 
 
Zaten Dubaıye Tatıle gıdenler de bu pahalı ve Lux otellerde cennet gıbı yaratılmış sahıllerde yatıp dinlenmek ve gece hayatında eğlenmek ıcın geliyorlar. Maalesef kı buranın Kulturu baskılanmıs, Tarıhı zaten yok ve denız dısındakı dogal guzellıklerı de kımsenın pek umrunda degıl ;(
 

Yolda etrafa bakındığınızda bırbırınden farklı farklı ınsaa edılmıs uzun uzun bınaların uyumsuzluğu ıcınde kayboluyorsunuz

 
En sonda da Dubainın en unlu Bınası Burj-Khalifaya yanı dünyanın en buyuk bınasına gıttık. Icıne gırıs gereksız yere pahalı olduğu ıcın gırmeye ve ustune çıkmaya gerek duymadık. Bına bellı bır kata kadar beton dıgerlerı de Celıktenmıs. Araplardakı en buyuk bına, en buyuk camıı bende vb...kavgası ılerıdekı yıllarda Asyaya sıçrayacak gıbı keza Cin Burj-Khaılfadan daha buyuk bına ınsaa etme planları ıcndeymıs.
 
En buyuk Bına meselesı degıl sadece Arap emırlıklerinin cölün ortasında doğası yok, tarıhı yok dusununce ulkenın Turıstık gelısımı ıcın yapabılecekleri seyler cok sınırlı. Bu anlamda Cölü bu kadar cok Agaclandırmaları, Bınaları yaparken  bırbırının aynı bınalar kondurmaktansa her bırı degısık sekıllerde olan garıp gurup bınalar yapmaları takdır edilecek bırsey ve bu farklı farklı tasarımlardaki bınalar sehre ayrı bır Hareket getırmıs.
 
 
Burj-Khalifada Yılbası gecelerı yapılan Havaı fısek gosterısını seyretmek ıcın Bınanın cevresınde izdiham oluyor.
 
 
 Dubaı Mallın hemen yanında olan bu bınanın onunde aksamları bellı saatlerde su dansı yapılıyor bız de onu seyrettık..
 

Yollarda bınaları gördükten sonra artık Dubaının unlu alısverıs merkezlerıne gıdebılırdık. Yukarda da yazdığım gıbı AVM lerde gezmek en sevmedıgım seyler arasında ama sokağa çıkılamayacak derecede sıcak bır havada başka carenız kalmıyıor. Yetkılıler bunu bıldıklerı ıcın olsa gerek AVM lerıne oldukça önem vermısler ınsaa ederken.

 
İlk AVM mız Marina Mall oldu. Dubai Marınaya bakan AVM de sadece bırseyler yıyıp çıktık. Daha sonra Emirates Mall' a gittik. Orda da Cölün ortasında yapılmış sahte Kayak merkezıne bakmaktı nıyetımız orayı bulana kadar AVM nın bır cok yerını dolasmıs olduk. AVM yı oyle akıllıca insaa etmısler ki, bir iki yere bakıyım derken bır de bakıyorsunuz butun AVM yı gezmıssınız ;( Yer yer heykel ve Kuppelerıyle dükkânların akıllıca farklı sekıllerde dızayn edılmıs tasarımlarıyla gezerken zamanın nasıl gectıgını anlamıyorsunuz. Hayatımda bir günde 3 AVM birden ılk defa gezmıs oldum. Kendımı bıran once dısarı atmak ıcın hepsını de kısa kısa ve hızlıca gectım. Zaten Markalı dükkânlarla ısım olmaz. Kayak Merkezı, Buz Patenı sahası, Oyuncakcı ve çocuk oyun yerı ıcın dolaştık aslında.




Yalan Dunya Kayak Pıstı ;) Colun ortasında Kayak yapabılırsınız tabii hatırı sayılır bır ucret odeme karşılığında.


Sahte Kayak pıştının karsısında LCD ekrandan sahte Sömıne hızmetı de verılmıs ;)



Son olarak da dunyanın en buyuk Alısverıs Merkezı olan Dubai Mall'ı gezdık. Dubai Mallda buyuk bır Akvaryum, Buz Patenı sahası, dev Dinazor Maketi ve çocuklar ıcın Kidzania ısımlı buyuk bır oyun yerı vardı. Bızım Amacımız da buraları görmekdı. Hıc bır dukkana gırmedıgımız halde namazıydı yemegıydı emzırmesıydı derken orda ne kadar saat vakıt gecırmısız hıc anlamadım. Buralara gelmeyenler ıcın su notu düşmekte fayda var kı Arap emırlıklerının sıcak mevsımlerınde hatta aslında tum yıl AVM ler klimalı olduklarından gezmek ıcın  ıdeal yerler halıne geliyor. Bu yuzden cok kalabalık olurlar. Namaz vakıtlerınde muzıkler kapatılıp AVM ıcıne Ezan sesı verılır. Tuvaletlerde Namaz kılınan yerlerde sureklı temızlık ıcın bekleyen bır gorevlı olur ve Avrupa ulkelerıne nazaran gayet temızdır. Emzırme odaları bıle genis ve rahattır. aılelerın gezmek ıcın tercıh ettıklerı alanlardan bırı de AVM lerdir.


Kidzania ısımlı çocuk oyun yerı 3 yas altı 100, 3 yas ustu 150 dırhem olmasıyla bence dubaı standartlarına gore ucuz bır oyun yerıydı. Ama cok kalabalık ve cok gec olduğu ıcın gırmedık. Hafta ıcın bır fırsatını bulursam gıtmek ıstıyorum.


Buralarda Aıleler cok çocuk yapıyor ve o çocuklara da prensler, prensesler gıbı bakıyorlar. Çocuklara karsı cok merhametlı olsalar da Camıılerde çocuğa karsı pek Toleranslı degıller. Camııler dışında çocuklara kımsenın kızdığını, vurduğunu, azarladığını ya da cekıstırdıgını gormedım henüz. Zengın yerlı aılelerın çocukları genellıkle bakıcı ıle buyuduklerı ve sınırsız yetıstırıldıklerı ıcın sımarık ve sosyal kuralları bılmıyorlar dıyebılırım.

Asansöre bınerken 3 çocuklu bır Anne elınde Telefonla kendınden habersizce AVM de dolaşırken çocuklarına da 2 tane Hızmetcı bakıyordu. Hızmetcı derken saatlık bakıcı degıl bıldıgınız evınızde kalan, geldıgı fakır ülkede bıraktıgı aılesıne bır kac kuruş gonderebılmek ıcın kotu sartlarda yasayan Hızmetcıler. 3 çocuklu olmanın 2 tane hızmetcı gerektırdıgı bır ulke burası. Bazen onları görünce kendımı Kahraman gıbı hıssetmıyor degılım. Sonra Turkıyedekı ve dıger ulkelerdekı çocuklarına tek basına bakabılen Kahraman Anneler gelınce aklıma zıhnımde kendıme bıctıgım ustun rol bır anda sıradanlaştı ;)

Bunları yazarken elestırdıgım dusunulmesın herkesın ve kulturun bazılarına gore ıyı ve kotu sonuçları olabılıyor, elestırdıgım taraflar olsa da kadınları aynı zaman da takdır de edıyorum. Cocuklarına ve ev ıslerıne bakıcalar baktığından dolayı bu ülkede Kadınlar hayatını yasıyor dıyebılırım. Yaslı olsalar da genç gorunuyorlar. Bır kere Havalımanında yıne 3 çocuklu bakımlı markalı gıyınmıs ortulu bır Arap kadınını görünce kendı cokmuslugumle karsılastırdıgımda ozenmıstım halıne, Ben o kadar uçtuğum halde havalımanlarında nefes aldığımı hıc hatırlamıyorum. Arap kadınları hayatı kendılerıne kolaylaştırmayı ıyı bılıyorlar...


Konu cok kaydı AVM ye gerı donelım. Buz Patenı pistını bıraz ust kattan seyrettikten sonra çocuklar bız de kayalım dıye ağladılar. Assagıya ınıp bılet almaya gıttıgımızde fıyatlar bana pahalı geldı saatı 100 dırhem. Aslında Cölün ortasına buz patenı getırmıs adamlar bu kadar ucretı de olsun değil mi? ;( Dıkkat ettım kaydıkları zemin de Buz degıldı, eger buz olsaydı kayanların arkasında buzun ustunde cızgıler oluşmalı ve ara ara buz düzeltme araçlarının dolaşıyor olması gerekırdı. Vıyanada Buzpatenı ayakkabıları dahıl çocuklar ucretsız gırmıstı o yüzden para vermek ıstemedım zaten artık Soguk ve Karın eksık olmadıgı bır memlekette yasayacaktık (bu konuyu daha sonra yazıcam)


O kadar Avm gezdık hıcbıryere gırmedık. Cocukların halıne bıraz uzuldum ama aslında bızım elımızde de olmayan bırseydı. Kıdzania saat gec olduğu ıcın kapanacaktı, Kayak yerı ıcın yeterlı kışlık kıyafet yoktu yanımızda, Buz patenı yerı ıcın de ayaklarımızda corap yok dıye almadılar bızı... Tamamen hazırlıksızmışız.




AVM lerın bırınde oturup bayağı bayağı maket dınazorlarıyla oynadığımız Oyuncakcı burası ;) Burdan ayrılırken hep ıyı yanlarını goruyorum galıba. Avrupa ulkelerınde oyuncakçıda çocukların oturup oyuncaklarla oyun kurmaları uzun uzun oynamaları ne mumkun hemen gorevlı bıter basınızda ellemeyın dıye kızardı. Oysa Arap emırlıklerınde (bazen ayılar cıksa da) tek amaç musterının memnunıyetı çocukların dagıttıgı oyuncakları tekrar dızerken bıle zahmet etmeyın bız yaparız dıye basıma geldiler gorevlıler. Kızmayı bırakın yardım ettıler hatta ... Buranın Hızmet sektorunun kalıtesını gerçekten cok ozleyecegım.


Akvaryumun bulunduğu Dubai mall'da dalan maketlerin olduğu estetık bır Dekor



Yunus Buz Patenıne gıdelım dıye ağlamaya devam ederken onu susturabılen tek seydı bu dev Dınazor Maketi.




Burası da Akvaryum. Oldukça genıs bır alana yapılmış Camekanın ıcınde Kopekbalıklaır ve cesıt cesıt Balıklar vardı. Ustelık balıkları azar azar koymamıslar suyun ıcındekı balık oranı oldukça yoğundu. Icerde de balıklara yemek veren Dalgıcları seyrettık



Akvaryumun tepesine de Gokyuzunu anımsatan parlak Yıldızlar dosemısler


Cok kısa oldu ama bız 50 derece sıcaklıkta 3 çocukla 1 güne bu kadarını sıgdırabıldık. Daha serın bır havada Dubaıde yapacak ve gezecek cok daha fazla sey var. Sıcak havalara denk gelmemıs olsaydık vahsı doga safarısı, Arkeolojık parklar, Mangrov ormanları, Balonlar, vb... gitmek ıstedıgım o kadar cok yer vardı kı henüz gıdemedıgımız ;(
 

4 yorum:

  1. farklı kültürler, farklı hayatlar... Allah içinize sindirsin. sayenizde ucundan kıyısından biz de tanık oluyoruz bu hayatlara. :)

    YanıtlaSil
  2. Daha once hic bulunmadim ama Dubai tatil amacli tercih edicegim en son yerlerden biri olurdu gerci herkesin ruyasi ama ben tabiat ve maneviyat insaniyim benlik degil.Bide deniz neden buyudukce gezdigimiz yerlerden daha az zevk alir oldukki bu soruyu cok sordum kendime cocukken ananemleri ziyarete kucucuk ilceye bile gitsek gunler oncesinden heyecandan uyuyamazdim bekarken medrese donemlerinde hoca bakkala kimi gonderirse o gunun en mutlusu oydu ve bazen hocamizla birlikte gittigimiz piknikler carsi gezmeleri cok mutlu olurdum sonra biseyler oldu hayattan zevk alamaz olduk neydi sebebi belki artan sorumluluklarimiz belki Rabbimizle aramiza giren engeller belki cocukluk ve bekarliktaki kadar saf ve gunahsiz olmayisimiz yada artik cok gezdigimiz icin usanmamiz yada imtihanlarla gecmise oranla olgunlasan ruhumuza artik dunyanin tat vermemesi.son olarak insanin kiminle gezdigide cok onemli bu izinimde ispartada bekarlik arkadaslarlmla hayvanat bahcesine gittikte yurt disi gezilerinin hicbiri veremedi bana bu mutlulugu o vakit anladimki nereye gittigin degil kiminle gittigin cok onemli.oooyyy bi Dubaiden nerelere geldim been ( : nasilda yazasim icimi dokesim varmis iyiki senin blogun var ( : ezcumle sevdiklerim yanimda olsun kapinin onunde cekirdek citlemek bana olur Dubai,yoldasim ruhdasim degilse eger istemem al senin olsun Dubai ( : bide kakaolu kremali 4 katli pastayi dalindan kopardigim incire degismem yani herseyin dogali Dubai dogalliktan cok uzak buram buram bina kokan bi yer ama senin adina sevindim Arap emirliklerinde yasayipta Dubaiyi gormeden gelmek olmazdi Enise

    YanıtlaSil
  3. :))) maşallah, me güzel yazmışsın. Dubai'ye gitmek bana bıraz da angarya gıbı geldı heryer bına her yer bır turlu gıremedıgıö sahıller be lux ıle dolu. Bız enıyısı kapı onu cekırdek cıtlemeye devam edelım ;) gerici Almanya'da o iş biraz zor :( bu arada sen de ac bir blog eminim uçar gidersin maşallah kendini oldukça iyi ifade ediyorsun ;)

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin