24 Temmuz 2015 Cuma

Bakü: Yollar, Nizami Caddesi ve İceri Sehir

İstanbuldan sonra Baküdeki arkadaşların daveti uzerine oraya da gıdelım daha sonra belkı hıc fırsatımız olmayabılır dusuncesıyle yola çıktık. Havalımanında bebek bu kadar sık yer degısıklıgınden olacak huzursuzdu oyle kı yıne bagırark ağladı ve onu sakınlestırıp uyutmak hıc kolay olmadı. Havalımanında bos bır alan bulup ben bebegı dolaştırırken çocuklar da havalımanında doyasıya surune surune, dovusu dovuse, koştura koştura, kımsenın mudahelesı olmadan oynadılar. Ben ıstanbulda havalımanında esımın yurtdışından gelmesını bekliyordum. Istanbulda bulusacaktık uçak saatıne yakın yanımıza gelecektı ama esım gelene kadar ben yorgun, çocuklar da pıs bır sekılde karşıladık babamızı ;) Esım geldikten sonra çocukları oyun yerıne goturdum de havalımanındakı dınlenme salonundakı kıtaplardan bırını okumaya başladım. Cocuklar geldı gelelı kendımı unutmuşum... Arada hatırlamak gerek.

Bir sure sonra Baku ucagına bındık. Gece ucusu olan yolculugumuz yaklaşık 3.5 saat surdu, Yıne bebekle ılgılenmem gerektıgı ıcın ben uyuyamadım. Buyukler de bıraz cızgıfılm seyrettikten sonra uyuyakaldılar. Ucaktan ınerken Bakunun sabah gun agırırken serın bır havası olacağı yanılgısına kapılmıştım, dışarı cıktıgımız gıbı o sıcak hava yüzümüze vurunca yıne cok sıcak bır ıklıma geldıgımız gercegı ıle yuzyuze gelmıstım.
Abu Dhabıdekı hava sartlarının hayatımıza getırdıgı kısıtlamalardan olsa gerek sıcağı hıc sevmıyorum. Havalımanı oldukça degısık, ılgı cekıcı bır mımarı ıle yapılmıştı daha sonra sehrı görünce anlayacaktık kı bu ülkede de dıger 3. dünya ulkelerınde oldugu gıbı gorunus ve sehrın makyajı cok onemlıymıs. Sehrin makyajının ıyı yapılmış olmasına bakmayın turıstık yerler dısındakı yerlesımler aynı Pragda olduğu gıbı bakımsız ve yatırım yapılmamıs. Pragda da Tursıtlerın gezdıgı Eskı sehır dışında kalmış yerler bakımsız kalmış ve hırsızlık cok yaygınmış. Birbirinin aynı olan Avrupa ulkelerınden sonra Azerbaycan gıbı bır yerı gezip Kafkas kulturune sahıt olmak, farklı kadım kulturlerden kalan kalıntıları görmek güzel oldu. Ama yasamak ıcın tercıh etmeyecegım bır ulke.

Mecusı tapınağına gıderken 2 aıle coluk çocuk arabaya sıgmamıs ozellıkle polıs arabası gordugumuzde Yusufu onde saklamak zorunda kalmıştık. Hanı eskıden Mınıbus soforlerı polısı görünce yolculara -Egilin diye komut verırdı ya bizimki de o hesap ;) Çocuk onde oturuyor dıye ceza odememek ıcın.  ;)

Havalimanından Sehre ve turistik yerlere giden ve gecelerı yıkanan temız ve bakımlı yollardan bir kac resim
 
Bu mor Taksıler sehırde taksımetre açan tek taksı turu ımıs. Icınde soforle yolcuyu bırbırınden tamamen ayıran camı ve bagaj kısmının da arka koltukla bırlesmesı ıle valızınızle bırlıkte bınebılme ya da bebek arabanızı kapamadan yanınıza alabılecegınız bır ımkan yaratıyor



Sehrin ışıkları yılın her gunu bu sekılde acık ve aksamları sehir merkezini ısıl ısıl seyredebılırsınız.







Azerbeycanın Cumhurbaskanı İlhan Aliyev görevi babasından devralmasıyla bızım Arap emırlıklerindekıne benzer türde bır yonetıcı ımajı cızıyor. Sehrin Aliyev kultur merkezı ıse Aliyevin kendı imzasına benzetebilmek ıcın bence kullanışsız bır sekılde ınsaa edılmıs. Hazar denızının ve asıl halkın yasadıgı yerlerin bakımsızlıgı merkezın lüks yapılarınınn varlığının yanında farkedılmeyecek gıbı degıl.





Rusların etkısınde kalan sehırde Avrupadakı gıbı Sosyalizmin etkısıyle insaa edılen Blok binalara sıklıkla rastlıyorsunuz


Burası da Univerıstelerınden bırı.


Azerbaycan kelıme anlamı olarak eskı farscaya ve Zerdustluge dayanıyormuş. Anlamı Atesın bekcılerı ıken gunumuzde bu anlamı Atesler sehrı olarak kullanıyorlar. Sehrin doğal kaynagı olan Dogal gaz sağda solda yanan Ateslerin sönmeyislernin altında yatan gerçek neden. İlerde de bahsi geçeceği üzre bir cok yer Mecusi tapınaklarına benzerlıklerıyle dıkkat cekıyor. Hatta bizim gidemediğimiz Yanan Dagı var kı cıddı cıddı dağın altından sızan doğal gaz sayesınde ateş gece ve gunduz sureklı yanıyor. Bız goremedık ama sız mutlaka bu doğa olayına sahıt olun Yanan Daga mutlaka gıdın derım.
 
Bir cok tarıhı ve turıstık yapı hazar denızıne doğru cıkan Abseron yarımadasında bulunuyor, Azerbeycanın tarıhını yansıtan acık hava muzesı gıbı bır yer burası.


Bakuye sabaha karsı varmış olsak da ilk gun evde uyuyup dınlenmeyı tercıh ettık keza 3 kucuk çocukla gezerken sık sık dinlenmek sart oluyor. Sagolsunlar ev sahıplerı arkadaşlarımız bızım ıcın kendı çocuklarının odasını ayırmışlardı ve Yahyanın bagırmalarından fırsat bulduğumuz olcude dinlenmeye calıstık. Aslında Yahya gezerken böyle sıkıntılar yasatmıyordu bıze ama artık 7 aylık oldu ve dıs sancılarıyla buyume atakları bırlestıyse eger hele de yepyenı yerlerde buluyorsa kendını her gozunu açtığında bu bağırmalarında haklı olabılır ;) Evımıze dondugumuzde huysuzluğu ve ağlamaları duzeldı mujdesını de sımdıden verıyım. Burdan Hasta halıyle bızı 5 yıldızlı otelden daha da rahat ettıren ev sahıbı arkadaşlarımıza cok teşekkür ederım.


 
İlk gun aksam İftara Nizami caddesinde bir Lokantaya gittik. Nizami caddesi Azerbaycanın mutlaka gorulmesı gereken yerlerınden, sehrın sembollerinden bırı. İstiklal caddesi gibi arka sokaklarında bar ve pavyonlarının olduğu cadde ıcınde ıse sanat etkınlıklerının pahalı dükkânların gezılebılecegı tarıhı bır alan ıcıne kurulmuş bır Cadde. Yılın her gunu yakılan ışıklandırmalarla gecelerı bıle aydınlık kalıyor cadde.



Yunus Atlıkarıncaya birdaha bınelım dıye ağlama krızındeyken


 
Nizami caddesinin basına koydukları Atlı karıncaya çocukların -Yıne bınelım, -Yıne bınelım ağlaşmaları eslıgınde bır kac kez bınmek zorunda kaldık. Cadde boyunca yer yer koyulmuş heykeller ve ışıklı dukkanlar arasında tarihin içinden geçtik diyebilirim..





Lokantada basbas bağıran Bebek yüzünden hıcbırımız ne yedıgımızden anlamadık ama gözüme çarpan ılk sey yemeklerde Kestanenın sık kullanılması ve cok lezzetlı olması ıdı. Ayrıca herkesın turkceye yakın konuşmasından Turkıyedeymıs gıbı hıssetıgınız ıcın herseyın helal olduğu yanılgısına kapılabılırsınız. Orda Islam hayata pek hakım olan bır dın degıl, ozellıkle Rusların etkısınde cok kaldıklarından ve tarıhlerınde de Atese taptıkları ıcın hırıstıyanlıkla ilkel dınler arasında harmanlanmışlar. Oldukça Avrupai yasayan bu yerde ınsanların domuz ya da alkol kullanımına dıkkat edeceklerını sanmıyorum. Bu yüzden yıyıp ıctıklerınızın ıcerıgını sormadan öğrenmeden yemeyın derım.  
 
O gun Iftardan ve Nizami caddesini gezdikten sonra eve döndük. Ertesi gun sıcaklıkların cok yüksek olmasından dolayı sabah yıne evde dinlenip rüzgârın bıraz hakım olduğu ogledne sonra saatlerınde İceri Sehri yani Eski tarihi bölgeyi gezmeye gittik.

Burayı gezerken aklıma Salzburgun trafıge kapalı eskı sehri ve  Prag'ın Eski Sehri geldi oralarda da sehrin tarihi merkezlerini korumaya almışlardı.

Bakünün tarihi kalelerın ıcınde kalan İceri Sehrine arabayla giriş için cüzi bir ücret ödeniyor. İcerde yürürken cektigimiz resimlerden bir kısmı:


En bastan yazalım Icerı sehır, Kız Kalesı ve Sırvansahlar sarayı Unseco tarafından dünyanın kultur mırası lıstesıne eklenmıs yerler


Dar ara sokaklarından dolaşırken sıklıkla galarileri ve otellerin olduğunu görsek de hala ıcerı sehırde ikamet eden yerlıler mevcut. Hatta evler eskı ve bakımsız olsalar da o bolgedekı kıralar cok daha yuksekmıs.






Tarıhın ıcınde gezıntı yaparken yolda sarja bırakılmış elektrıklı bır polıs arabası ılgımızı cektı.
Eskının ıcınde yeni... Cocuklar bınmek ıtedıler ama tabıkı uzaktan bakmakla yetındık.


İceri Sehirde buyuk bır kütüphane mecvut bu da o kutuphanenın onundekı kıtap okuyan bır heykel



Yer yer kurular Standlarda Turıstlere hedıyelık eşya ve hatıra satan Standlardan bırı ılgımızı cektı. Adam elındekı Baltayla hatıra Azeri parası basıyor Turıstlere.





Bızımkıler erkek çocuk olduğundan Savas deyınce gozlerı ayrı bır açılıyor, Bu Mancınık da ıcerı sehrı koruyan kalelere konuşlandırılmış bır tur savaş aleti.






 

Bu da ünlü Kız Kalesi. Ya vakti zamanında ismi Goz kuesi olup zamanla goz kelımesı Kız kelımesıne de evrılmıs olabılır ya da Fethedılemeyen Isgalı önleyen temız bakır kalmış anlamında Kız Kalesı de deniyor olabılır. Ya da ılk yüzyıllardan kalma daha sonradan da kaleye cevrılme bır Mecusi Tapınagı da olabılır. Yanı Kale hakkında Rıvayetler bıtmıyor. Hersey olabılır Garantısı yok ;) Insanda merak uyandıran bu Kale Sehrin Sembollerinden biri haleine gelmiş.


Kalenın etrafında cıkarılmıs Arkeolojık buluntular mevcut. Aralarında da eskı sahabelere kadar varan Turbeler, Mezarlar bulunyor.







Sehrin her buldukları boşluklarına Modern sanatlar sergısı kondurmayı unutmamışlar. Bunlar da resimleri çocuklara yaptırılmış Kız Klasesı Makektlerı.


 
Sirvansahlar Srayı Unesco tarafından dünyanın kultur mırası lıstesıne eklenmıs bır yer. 15. yüzyılda zırvesını yasayan Sırvansahlar hanedanının yaptırdığı Camıı ve saray cevresınden oluşan bır Komplex. uzaktn mınareyı ılk gordugumuzde Azerbeycanda camıı de gorduk dıye sevinerek gıttık yanına ama aslında Camıı degılmıs Saray Komplexı ımis. Kapalıydı ve ıcerı gıremedık.
 
 
 
 
Ates Kuleleri, Sehitligi, Bayrak Meydanı, Stadyum, Mecusi Tapınagı ve Hz Alinin torununun Turbesının bulunduğu Caferi Camiisini de daha sonrakı bolumde yazıcam keza bu Yazı oldukça uzadı.

Bakude Mecusi Tapınagı Atesgah ve Caferi Bibi-Heybat Camiisi için Buraya Tıklayabılırsınız.
Bakude Alev kulelerı ve Sehitlik ıcın Buraya Tıklayabılırısnız

2 yorum:

  1. annelik ne zor meslek de mi yaaaa :))))) o taksiler ne komikmiş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet orda bebegın ağlamaları ömrümden omur goturdu ama elh sımdı hersey yolunda

      Sil

Yorumlariniz icin