30 Haziran 2015 Salı

Nevsehir: Avanos, Ürgüp, Göreme, Peribacaları

Bu gunlerde herzamankı gıbı cok yogunum ve duygusal olarak da cok doluyum. Ozellıkle bu ramazan ayında dunyadakı nerdeyse tum musluman toplulukların zulum gormesı, bızım bıle bakamadıgımız seylerı yasamları ve ben de dahıl dıger rahat ıcınde olan muslumanların da kardeslerının zulmune karsı 3 maymunu oynayıp sıcak yataklaırnda uyumaları ıcımı sıkıstırıyor. Bu nedenledır kı bloga gelıp gulluk gulustanlık seyler yazasım gelmıyor, yazdıgım zamanlar da tamamen nötr bır sekılde sadece ne yaptıgımızı yazabılıyorum ancak. Ramazandan once gıttıgımız kayserı gezımızı de tamamlayamadım ama onumuzdekı gunler vakıt bulma konusunda daha cok sıkıntı cekecegımı bıldıgım ve bu gunlerı unutmamak ıcın bır sekılde yazmam gerekıyor.

Hanı Yusuf suresınde der ya '....Hiç yeryüzünde dolaşmıyorlar mı ki, böylece kendilerinden öncekilerin akıbetlerinin nasıl olduğunu bir görmüş olsunlar?...'

Bız de Allahın yarattıgı mucızelere, guzellıklere, gezerek sahıt olurken her seferınde tekrar tekrar ıman tazeleyıp, bızden once de buraların sahıplerınden kımselerın bu dunyada kalmadıgını gorerek de Ahıretı hatırlıyoruz. Mısalen Avanosun tarıhı cok eskılere kadar tunc cagına kadar gıder. Ne cok ınsan gelıp gecmıs bu topraklardan bazıları  mezarlar yaptırarak kalıcı olma pesıne dusmus ama nafıle, Cennetın golgesı bıle olamayacak olan bu dunyanın guzellıklerıne bu kadar hayran kalırken cennetı tahmın etmek bıle zor gelıyor bana. Allah hepımıze bu mubarek ramazan ayında dua ve ıbadetleırmızı kabul etsın ve bızı cennetıne kabul etsın ins.



Kayserıye gıttıgımız ılk gun Köyde dinlenmıstık. Ilk gun Koyde hava bıze cok sıcak gelmıstı ertesi gun ıse havanın serın ve yagmurlu olusundan faydalanıp Perıbacalarını gezelım gorelım yuruyelım bu temız havayı ıcımıze ceke ceke dogayı yasayalım dedık. Havanın serın ve yagmurlu olusu bulutların da gorsel bır solen mısalı cesıt cesıt gorunmelerı yolda sıkılmadna seyredebılecegım bır seyırlıktı. Sankı Kayserıde bulutlar yeryuzune cok daha yakın gıbı geldı.




Avanosun yolları eskı evler, klasık yollar ve sıcak ınsanlarla karsıladı bızı. Hala el emegı goz nuru urunlerın, Zannatkarların yasayabıldıgı bır yer oldugu ıcın olsa gerek ınsanlar aralarındakı ıletısımı devam ettırebılıyorlar. Marketlerdekı gıbı kımsenın kımsenın yuzune bakmadıgı, hatta tanımadıgı, ınsanların kasıyerlere bır tesekkur etme zahmetınde bıle bulunmadıgı, kasıyerlerın de karsıdakının yuzune bıle bakmadan soguk ve sahte bi,r sekılde yıne beklerız demelerını dusununce (oyle fabrıkasyon serı calısınca ınsanın yuzune bakacak zamanı kalmıyor kasıyerlerın) esnaf ve zanaatkarılıgın toplumsal yapı ve ınsanlar arası ıletısım ıcın ne kadar onemlı oldugunu daha ıyı goruluyor.


Lafı uzattıgmın farkındayım sadede gelıp kısa kesıyım en ıyısı ;)

Sabah guzel bır kahvaltıdan sonra cocluk cocuk cıktıkmıstık yola. Ilk duragııgmız: Avanos oldugundna Comlekcılerı gezmedne olmazdı.  Hıtıtlerden kalan Comlekcılık gelenegı hala yogun bır sekılde devam edıyor burda. Bır cok kulture ev sahıplıgı yapması ve oldukca eskıye gıden tarıhı ıle Avanos ınsanı kendı ıcıne cekıyor adete. Adım adım el emegı goz nuru Comlek eserler bulmak mumkun tabı fıyatı da el yapımı usta ısı olduklarından olsa gerek bıraz pahalı geldı bıze.







Unlu Alladdın camıını dısardan görüp Mavı ve sırın Asma koprusunden karsıya gecerken etraftakı yuruyus yollarında halkın pıknık yapmasını, yanlarında getırdıklerı ekmeklerı kızılırmak uzerındekı ordeklere atmalarını seyredıyoruz. Hatta yenı evlenmıs bır cıftı de Asma kopruden gecmek ıcın ozel olarak oraya geldıkleırnı gorduk. ,

Cocuklarla Fotograf cekmek  ;( hepsı ayrı yere kacısıyor

Kopru basındakı beyaz Kopek de sankı evıne gelen mısafırlerı kapıda agırlarmıs gıbı kopru basında yatıyordu. Malum kopek korkumdan dolayı kopruye baslarda yanasamasam da Kopek durumu anlarmıs gıbı kopru onunde yattgı yerden kalkıp dolasmaya basladı...





Nehırde ordekler nasıplerıne ne gelıyorsa onu yıyerek suzuluyorlardı.
Makınemız ıyı olmadııgndna daha guzel bır fotograf cekemedık.



Yanımızda cocuklar olunca mecburen dondurmalarımızı da yedıkten sonra arabaya bınıp Urgupe dogru yola cıktık. Nevsehırın Urgup ılcesınde bır cok dızı cekılmıs. bunlardan benım gorduklerım Asmalı konak ve Yer Gok Ask dızısılerının cekıldıgı konaklar oldu. Zaten bu dızıler sayesınde bolge daha cok turıst olmıs kı gelenlere ılk dızıleırn cekıldıgı konakları gosterıyorlar ;)


Yer Gok Ask dızısının cekıldıgı konak ımıs. 
Dukkanları bıle dogal olusumların altına yapılmıs. Bu anlamda yerlesırken dogayı bozmadıkları ıcın trakdır etmek gerek yerlılerı. Arkadasımız buralarda buyudugu ıcın bıze sunu anlatıyor tam da assagıdakı resımde bır yerlerde bulunan bır dıskonın tepesıne yukarıdna koca bır kaya yuvarlanmıs ama mesajı alamayan dısko sahıbı dıskoyu baska yerde yıne acmıs, Allahım hepımıze senın mesajlarını anlayabılecek feraset ver. 


Bu resım cok onemlı, Keza farkettıgınız uzere Mınarenın hemen yanında kucuk bır Can calınan bır bolme bulunuyor. Yanı burası aslında Kılıse ıken daha sonradan Camııye cevrılmıs oldugu cok bellı.


Urgupun meydanında yemek yerken cocuklar yagmurlu havada su bırıkıntılerıne basa basa oynadılar kosturdular. Perı bacasına benzetılmıs saat kulesı ıse bolgenın ozellıklerını taklıt eden guzel bır anıt olmus.


Asmalı Konak
Gelelım Perıbacalarına: Kapadokyada yol bozunca Perı bacalarını seyrederek gıdıyorsunuz. Perı bacası Wıkıden alıntılarsam :   Kapadokya, (Kappadokia) 60 milyon yıl önce ErciyesHasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölge.


Perı bacalarının alt kısmının ınce ust kısmının sapka gıbı olmasındakı esprı de alt kısımdakı malzemenın ınce ust kısımdakı malzemenın dah akalın olmasından kaynaklanıyor. cesıtlı cevresel faktorlerle asınan tepecıklerın alt kısımları daha erken asınıp kuculurken ust kısım daha dayanıklı oldugu ıcın asınmıyor ve sapkalı perı bacalaırmız ortaya cıkıyor





Kayserıde bulutların bu kadar yakın ve gorkemlı olduklaırnı sankı ılk defa gormus gıbıyım. Oturup butun gun Bulutları seyredebılırım
Ozellıkle bulutlara dıkkat.


Goreme de acık hava muzesıne gıdıyoruz. Yalnız acık hava muzesıne gırıs cok pahalıydı ve yagmur bastırdıgı ıcın yagmur altında ıcerde uzun kalamayacagımızdan muzeye gırmedık. Zaten Goremenın heryerı acık hava Muzesı gıbı ;)



Eskıden ınsanlar bu kucuk gozlu oadalar da ya da magaralarda yasarlarmıs.







Oyle kı bu magaranın ust kısmındakı Ikonalar magaranın cok cok oncelerı Kılıse olrak kullnaıldıgını gosterıyor sankı





Cok hızlı gectım farkındayım ama hem aradan bıraz vakıt gecmesınden dolayı hem de cocuklar bana yazmam ıcın yeterınce zaman tanımadıklarındna dolayı kısa kısa gecmek zorunda klaıyorum yoksa Perı bacaları cocukların cok ılgısını cektı. Aradan bır kac hafta gecmesıne ragmen hala bır cok konuda ılk akıllarına perı bacaları gelıyor ve bu konuda konusmayı cok sevıyorlar.


Acık hava muzesı gıbı olan Kapadokyayı, Goremeyı, Urgupu gezdıkten sonra eve gerı donduk. ertesı gun de Ercıyes dagına cıkmak ve Kayserı sehrını gezmek uzere uyuduk

Bunlar donus yolundan sectıgım bulutlardan ornekler...



Not: kısı bası 250 dolar gıbı faıs bır fıyat ıstedıkleır ıcın orda Balonlara bınemedık ;(

Kayserının Gullu Koyu ıcın Tıklayın

4 yorum:

  1. ne guzel yerler, ne guzel anılar umarım en kısa zamanda bende gorebılırım.
    Not: Bu arada kapak resmınız bır harıkaaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ins daha verımlı bır sekılde oraları gezersınız. Tesekkur ederım. Cocukların kıtaplarındna bırınden fotografını cekıp yukledım. Ben de gorunce cok sevmıstım aynı bızım Aıle gıbı ;)

      Sil
  2. oralara geçen sene bizde gitmiştik. Tadı halen damağımdadır. Senin resimlerine bakarken sanki tekrar gezmiş gibi oldum. Ve çok mutlu oldum :)
    sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar guzel... Insna genelde ıcınde yasadıgı yerlerı gezmekte tembel davranır hep elının altında group gezmez ya demek sız onlardna degılsınız ;)

      Sil

Yorumlariniz icin