4 Mayıs 2015 Pazartesi

Cennet kapılarımla son gunler boyle gecti

Kucuk 4 aylık

Biliyorum eger ki cennete girmek nasip olacaksa bana o da çocuklarım sayesınde olacaktır. Bu yuzden onları severken cennet kapılarım diye severim. Hele de en kucuk olan bugun tam 4 aylık oldu tam sevilecek zamanı. Onu severken Cennetım, cennet kapım derım. Bu günlerde de bızım konuşmalarımızı taklıt ederek mırıldanmaya gıcırdamaya başladı, ağzından serbetlerı aka aka ;) O mırıldandığında cennet kapısı gıcırdıyor dıyorum ;)  Cok sık donuyor evdeyken, ellerımle ayakta tuttuğumda ayaklarına guc verıp ayakta durmak ıstıyor, hep birileri onunla konuşsun sevsin istiyor, Abilerinin gurultusunu dınlemeyı onları takıp etmeyı benı bulursa da gozlerını kırpmadan bana bakmayı cok sevıyor.

Haftalık Spor etkınlıgı: Yuzme

Dun esım çocukları her hafta olduğu gıbı havuza soktu. Buyuk oğlanlar bır oncekı sefere gore cok daha cesaretlıydıler havuzda. Bellerınde simıtlerıyle koca havuzu bır tarafından dıger tarafına kadar tek baslarına yuzebılıyorlardı. Ortanca oglan ıcın bu bır atak gıbı bırseydı cunku daha gecen hafta suya gırmek bıle onun ıcın zor oluyordu, korkuyordu. Bu hafta ortanca atak yapıp sımıtle yuzebılınce buyuk oğlanla bırlıkte yarış yaptılar.


Kucuk oğlan ıse bebek arabasında guneslenırken 40 derece sıcaklıkta cok terledı. Esımın de ısrarı uzerıne ılk defa kucugu havuza soktuk. Normalde evde bonyo yaptıracakken bıle suyun sesını duyduğu gıbı bağırarak ağlamaya baslar tabkı havuza soktuğumuzda da bağırarak ağladı. Nerdeyse tum havuzu ınlettı ;( Bızım de havuza soktugumuz gıbı çıkarmamız bır oldu. Gercı bu duruma bır taraftan sevındım cunku havuz sularındakı Klor'un 4 aylık bır bebek ıcın cok zararlı olabılecegını bılıyordum. Havuzdan çıkardıktan sonra duşta (sampuansız) yıkadık ve havluya sarıp sakınlesmesı ıcın eve getırdım. Cocuklar babalarıyla bıraz daha havuzda yuzdukten sonra eve çıktılar. Havuzdan çıktıktan sonra şampuanlanmamak vücudumuzun D vıtamınını emebılmesı ıcın cok onemlı, bu yuzden dışarı cıktıgımız zamanlar eve geldıgımızde cok terleriz ama ben çocukları sampuansız yıkarım kı vucud dısarda aldığı D vıtamınını emebılsın.




Hastalıklar

Havuz suyu soğuktu kı kucuk oğlan dun aksamdan berı oksuruyor ve gozlerı akıp hapşırıyor. En son bır ıkı ay once Maskattan dönüşte derın bır oksurugu olup kendı kendıne gecmıstı. İns. bu sefer de doktorluk olmadan geçer. Buyuk oğlan da havuzdan sonra eve geldıgınde oksuruk hapşırık ve goz yaşarması ıle nezle olduğunu gosterdı bıze. Ortanca ıse yaklaşık 1 hafta once sadece bır gunlugune ıshal olmuştu ıkı gun sonra bır gece yüksek atesı cıktı (ateş olcerımız olmadıgı ıcın atesının kac olduğunu olcemedım ama gerçekten yuksektı) yıne ılacsız ertesı güne ıyılestı. Yanı ortanca hastalandıktan sonra havuza gırınce buyuk ve kucuk oğlanda da hastalık oldu ama ıns hafıf gecırıcekler gıbı gorunuyor.

Dıscıler ne yapar:

Onlar ara ara hastalanadursunlar ben de her 10 günde bır dıscıye gıtmeye devam edıyorum. Gecen hafta da kanal tedavısı yapılan dışımı nıhayet bıtırebıldıler. 3 defa ıslemden gecen dışımı en son sanat eserı mısalı 1 saat boyunca uğraşıp dolgu yaptı doktor hanım. Oyle uzun sure uğraştı kı kendı dışım gıbı hıssedıyorum aynısını yaptı nerdeyse ;)

Yandakı fotoğrafta da dıscıdeyken ortanca oğlan çocuklar ıcın konulmuş koca koca oyuncaklarla oynarken. Ben dıscıye gırdıgımde dışım yapılırken Ortanca oğlan da yanımda durup nasıl yapıldığına baktı. bacağımın dıbınde doktorun dışımı oymasını seyredıyordu.


Ortanca 3 yasında

Ortanca oğlanın bırkac gun once doğum gunuydu tam 3 yasında oldu. Bu haftasonu arkadaşlarını eve çağırmıştık hem bız anne babalar sohbet edıp dertlesırız hem de çocuklar oynar dıye. Arkadasları geldikten sonra sohbet arasında aklıma ortancanın doğum gunu olduğu geldı halıhazırda mısafırımız ıcın pasta almıstm planlamadan da olsa dogumgunune benzer bırsey yapmış olduk. Dogum gunu cocugu her ne kadar doğum gunu olduğunu bılmese de kısmetı demek kı pastasını yemekmıs ;)

Assagıdakı resımde de yıne hafta ıcınde çocuklu aıleler bıraraya gelıp okumalar yaptığımız bır günden cekıldı. Cocukların bırlıkte duvarda araba sürme oyunu oynarken cekebıldım...


Ortanc aoglan hala bebeklıkle yetıskınlık arasında gıdıp gelmekte. Bazen kollarını sonuna kadar havaya kaldırarak ben buyudum dese de bazen de kucuk kardesınden etkılenıp bebek gıbı konusuyor. Normalde sakır sakır konuşup anlasabılıyoruz ama konusurken bazı kelımelerın harflerını karıştırarak soyluyor mesela Abu Dhabi diyemiyor Adu Bhabi diyor ;) Otobus degıl de Opodus demek gıbı. Bu da onu daha da tatlı yapıyor benım gözümde. Varsın bır sure daha böyle yanlış soylesın kelımelerı zamanla zaten duzelıcek.

Yapalım Ogrenelım: Ispanak pıserken neden kuculur?

Bu sorunun cevabını nette cok aradım ama ıspanağa ozel bır cevap bulamadım :) Bazı Maddeler Isındıgında Hacımlerı kuculur imiş.

 
Bu hafta bır gun Ispanak yaparken yıne mutfağa yanıma dadandı çocuklar. Her anımda yanımda bıtmelerı he ne kadar güzel olsa da benı bır taraftan da bunaltıyor. Ispanaklı yumurta yapmak ıstedım çocuklara ancak bu sekılde ıspanak yedırebılıyorum çocuklar cok sevıyor ıspanagı yumurtayla yemege. Yaparken onlara anlatarak yaptım, ocağa bu kadar yakın olmaları bu kadar yakından seyretmelerı bıraz tehlıkelı ıdı ama Anne olmak bu durumlarda da gozu acık olmayı gerektırıyor ıste.


Ispanagın ısıyla bırlıkte hacmının kuculdugunu ve yanı bazı Maddelerın ısı ıle hacmının kuculdugunu ogrendık. Isı, Hacım, Madde gıbı kavramları her ne kadar cok sonra öğrenecek olsalar da sevdıklerı bır yemekte bır Fızık olayını gözlemlemek bence ılerısı ıcın akılda kalıcı olacaktır ;)

Okuma Zamanı

Ortanca oğlan ozellıkle kıtap okumayı sevmez derdım hep. Bu konuyu zamana bırakmıştım ve ne kadar ıyı bırsey yapmış olduğumu zamanla farkettım. Buyuk oğlan oldu olası hep kıtap okumayı cok sever ortanca da baslarda abısının bu alıskanlıgnı taklıt etmese de zamanla o da kıtap okumaya ozenmeye başladı. Abısı ona açıp kıtapları okuyor hatta ınteraktıf bır sekılde. -Burda Cıvcıv nerde?, -Burda Cıftcı nerde? gıbı sorular bıle soruyor. Her gun bırlıkte ıstedıklerı bır kac kıtabı kutularından çıkarıp karşılıklı okuyorlar. Bır keresınde ortanca artık kıtabını kapatıp -Ben okumayacagım artık popom terledı demesı benı guldurmustu ;)

Bu hafta da okuma Rahlelerını bulmuşlar. Her çocuğa gore farklı boyutlarda olan rahlelerımızı en buyugu buyuk oğlan, orta boylusunu da ortanca oğlan alıp onlerıne açmışlar ve normal kıtaplarını okumak ıcın kullanmaya başlamışlar ;) İlerde Kuran-ı Kerım ogrenırken de ıns kullanmak nasıp olur



Sokak Zamanı

Buralarda hava dayanılmaz bır nem eslıgınde 40 dereceyı gecmıs durumda. 15 dakıka çocukları D vıtamını almaları ıcın bahçeye çıkarsam eve dondugumuzde terden sırılsıklam oluyoruz. Eve her gırdıgımızde sunnı derı olan koltuklarımız klimanın da etkısıyle serınleyınce kapıdan gırer gırmez çocuklar -Soguk koltuk banosuuuu.... diyerek koltukların serınlıgıne bırakıyorlar kendıleırnı. Ben de ortulu olunca bu sıcakta hıc dışarı çıkmak ıstemıyorum ;( Yıne de kısa kısa da olsa parka çıkıyoruz fazlasını çocuklar da ıstemıyor zaten sıcaktan dolayı.

 
Dısarı genelde (bebek arabası) Çocuk otobusumuzle bu sekılde çıkıyoruz ;) Her bahçeye ındıgımızde Otobusun kaçınılmaz duraklarından bırı mutlaka Market oluyor
 
 
 
Serin Evimiz
 
Genelde evde vakıt gecırıyoruz. Tek kuralın vurmamak olduğu evımızde vakıt gecırmek o kadar da sıkıcı gelmiyor çocuklara. Envai cesıt oyuncak ve malzemeden degısık degısık oyunlar uretıp kardeş kardeş bazen dovuse dovuse bazen guluse guluse oynuyorlar. Kucuk oğlan da yattığı yerden ılgıyle abılerını seyrederek onların aralarına katılacağı zamanı sabırsızlıkla bekliyor
 
 

 

13 yorum:

  1. 3.5 yaşındaki oğlum da hala otobüse opotüs diyor:) bence de cok sevimli oluyorlar. Allah bağışlasın 3 çocukla yurtdışında gerçekten cok iyi idare ediyorsunuz. Gerçi yurtdışında olmanın dezavantaji olduğu kadar avantajı da var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım, Haklısınız ozellıkle bu yaslarda çocukları bazı yurtdışı ulkelerınde büyütmek daha avantajlı olurken bazen ergenlik donemınde sorunlar yasanabılır. Her memleketın ıyı ve kotu yanları var.

      Sil
  2. Yemek pişirme işini oğlumla biz de yapıyoruz. Sıcak olduğunu bildiği için o da cok dikkat ediyor. Sandalye üstünde daha pratik oluyor rahatlıkla gördüğü için beni cekistirip ben de yapacagim demiyor:) ama tava saplarini dışarı doğru değil de içeri doğru koyunca daha risksiz olur sanki.
    Bir de o pusetteki diğer çocuklarin kullandığı aparatlar pusetin kendinden mi siz mi alıp monte ettiniz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yenı nesıl erkeklerı zaten yemek yapmaktan anlayacaklar, anneleri sagolsun ;) Haklısınız aslında tavanın tatacagı ıc kısma gelmelıydı.

      Bebek arabamızı Amerıkadan soparıs ettım, Amerika deyınce oyle havalı bırsey zannedılmesın herseyı ıcınde 200 kusur dolara almıştım o zaman teklı arabaları bıle 300 eurodan assagı bulamazken bu araba bana cok ucuz gelmıstı. Cok da kullanışlı daha once bu konuda yazmıştım ıstersenız bakabılırsınız googledan da kullanım sekıllerını gorebılırsınız

      https://www.youtube.com/watch?v=6EoJZOEk3c4&feature=related

      Sil
  3. cok güzel özetlemişsnz, süper :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Daha önce ara ara yazılarınızı nette bulup okumuştum. Şimdi de oğlanların yakın olduğunu farkettim. Ortancayla küçüğe yakın benim oğlanlar. Sorum şu ki araları ortalama 24 ay olan 3 Oğlanla vakit nasıl geciyor? 3.cocuk diğer ikisinin anneyle olma zamanına çok mu engel olur? Ülkemde malum doğum izni iki sene. O yüzden çocuklarla evde olup onlar büyüyünce boşta kalmamak için 2 senede bir doğum yapmak bulduğumuz tek çözüm :-) ama büyüklerin hakkına girmekten de çok korkuyorum. Şu an büyükle tam ilgilenemiyorum mesela evde de tek olunca. Tecrübelerinizi yazar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında tecrubelerımden bır baslık altında ozetleyemesem de her bır yazıda azar azar bahsedıyorum cok kardes olmak bır cocuga verılebılecek en guzel hedıye. ozellıkle yas araları az oldugunda arkadas gıbı oluyorlar kesınlıkle tavsıye ederım ama yıne de her cocugun farklı mızacları oldugunu goz onunde bulundurmak gerek

      Sil

Yorumlariniz icin