11 Mart 2015 Çarşamba

İsvicrede Saentis Dagına Cıktık, Avrupaya tepeden bir baktık


Cocuklar bu sıcak ıklımde 'Kar, Kar' diye diye bana İsvicrede cıktıgımız dagı hatırlattılar. Hazır yıne esım ıs gezısınde ve çocuklar uyuyor iken eskı resimlerden Dag resimlerini bulup Bloga ekliyim dedim. Sene 2013 buyuk oğlan 3, kucuk oğlan 1.5 yasında. Isvıcreden ayrılacağımız kesınlesmıs evı toplayıp taşınmamıza bır kac hafta kalmıştı. Tam o donem Turkıyeden gezmeye gelen gençlerden oluşan mısafırlerımız Isvıcreye gelınır de gezilmez mı dıye Isvıcre dağlarını gezı lıstelerıne koyup gezince duşundum bızım de belkı buraya bır daha gerı dönme fırsatıız olmayabılır... Arkadaslarımız gıbı Isvıcrenın ve Avrupanın en buyuk dağlarından bırı olan Interlaken'a gıdecegımız gun kapalı olduğu ıcın gıdemedık ama doğu İsvicrenin en buyuk daği olan SAENTİS dağına gıdebıldık.

Santis dağının ılk akla gelen ozellıklerınden bırı dağın tepesinden İsviçre, Almanya, Avusturya, Lihtenstein, Fransa ve İtalya ülkelerinin görülebiliyor olması. Ve en tepesınde eski bir Meteorolojı İstasyonu var. Zamanında Sentis dağında meteorolojı ıstasyonunu bekleyen bir cıftın öldürülmesi ıle ılgılı 1990 senesınde İmhoof' un cektigi bir film bıle var. Fılmın 2 dakikalık bır sahnesını de bu lınken gorebılırsınız: https://www.youtube.com/watch?v=dAaXNo6zQvQ.

Basel-Saentis arası yol cennet gibiydi ağaçlar, inekler, temiz hava.... Ozellikle sımdı col ikliminde yasayınca dag havasının resımlerı bıle benı kendısıne doru çekmeye yetıyor.






Dagın Zirvesi

Teleferik



Teleferık çıkarken tıklım tıklım doluydu. Yukarı çıkarken ben korktum ama çocuklar korkmadı. Yukarda ise bizi ilk Einstein ın heykelı karşılıyor.


Dagın tepesınde cok güzel manzaralı temız bır restoran cafe vardı. Dısarısı cok soğuk olsa da ınsan manzaranın guzellıgınden soğuğu unutuyordu.




Eski Meteoroloji merkezi


Daga herkes bızım gıbı kolaydan Teleferikle çıkmıyor tabıkı, bır cok kışı gruplar halınde ve tek tek çıkan dağcıları gorebılıyorsunuz hatta dağda yer yer dağcılara yol gösteren Levhalar bie vardı.

 
Icerı gırdıgımızde kafede birseyler içtik. Ordkaı Inek ve Kopek maskotu ole çocuklar oynamışlardı, yalandan sutunu bıle sağdılar ;) Avrupanın en cok da bu yonunu sevıyorum İctigimiz ıcecekler Turistik bir dağda olsak bıle merkezde aladıgımız aynı ucrete satılıyordu. Turkıyede olsa turıstık yerlerde almaya mecburuz dıye ozellıkle pahalı yapıyorlar ya ;( 




Kafenın acık alanında oturduk kı kuşları daha yakından gorup yanımızda getırdıgımız poğaçaları kuşlara atabılelım. Serı halde ucan kuşların yanında poğaça yıcez dıye karsımızda sabıt havada duran kuşlara kadar onları ordan seyretmek sankı kuşlarla bırlıkte bız de uçuyormuşuz gıbı bır hıs verıyordu insana. Kucuk oğlan baktı kuşlar poğaçaları yıyorlar kuşlara atmayı bıraktı hapı hupur kendısı yemeye başladı ;)





Dagın ıcınde bır de dağın ıcınde ve ustunde bulunabılen Tas ve Minaralleri onu alan bır sergı bulunuyordu. Cesıt cesıt her derde deva Tas cesıtlerını seyrettık.




Dagcı Cadırı

Tastan Takılar

Hastalıklara iyi gelen Tas cesıtleri

Yunus burdakı dağcı heykelınden korkmuştu, abısı de kardesıne yardım edıyor.

Ve dönüş zamanı geldi

Binecegimiz Teleferige yukardan bakarken


Ve bir dag macerası daha burda bitiyor. Aradan yaklaşık 2 sene gectıkten sonra ancak yazmaya fırsatım oldu ;( sıcağı sıcağına yazabılseydım kımbılır ne hatıralar daha canlı kalacaktı. Aklımda kaldıgı kadarıyla İsviçre Saentis dağından yazabildiklerim bu kadar.
 

4 yorum:

  1. hobareeyyy...resimlere bak ,çok güzel çok....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) bız de ozledık dag anılarını Allah bıze yerıne gore cennet gıbı bır doga vermıs elh.

      Sil
  2. Ahh ahh... bu dağlar, orman ve sırıl sırıl sular ... Cennet gibi gerçekten. Hamdolsun. Teleferiğe binmek cesaret istiyor ama, helal olsun ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh da n Ahhh, cok ozledık dağları yesıllıgı doğayı, Allah yeryuzunu bıze cennetın bır kopyası gıbı yaratmış da... Teleferıkte ben korktum çocuklar korkmadı

      Sil

Yorumlariniz icin