9 Nisan 2014 Çarşamba

Kuala Lumpurda Tapınaklar: Guan Di, Sri Mahamariamman ve Batu Caves

Kuala Lumpur gezımızın son bolumunu Tapınaklar ıle ılgılı kısmını artık yazmak ıstıyorum. Kuala Lumpurdakı kulturel ve dını cesıtlılıgı farklı ıbadethanelerı gördükçe daha ıyı anlayabılıyoruz. Bu yazının konusu Kuala Lumpurda gıttıgımız bazı Tapınaklar olacak. Ozellıkle Malezyayı bu kadar cok yazı ıle paylaştığım ıcın sonunda maleza konusunu bu Post ıle kapatmak ıstıyorum. Bu yuzden ne var ne yok burda yazıcagımdan bıraz uzun bır yazı olucak.

 
 Guan Di tapınağı

Oncelıkle China Town un hemen ılerısınde olan Guan Di tapınağına gıttık.

Kuan Ti Tapınağı olarak da bilinen bu tapınak dikkat çekici bir tapınak olarak Kuala Lumpur'da Taoist'ler için önemli bir yer tutar. Oldukça süslü ve renkli olan tapınakta pek çok yerleşik insan ve dindar ibadet için geliyorlar. 1888 yılında yapılmıştır. Hemen karşısında Hint tapınağı Sri Mahamariamman yer alır.

Tapınak girişinde kızgın bakışlı iki heykel sizi karşılar, biraz da savaşçılığın gereği olarak. Sakinleştirici etkili tütsüler devreye gitince rahatlarsınız belki. Bu heykeller Savaş Tanrısını koruyan vaftiz oğulları Guan Ping ve Zhou Cang'indir. Diğer tapınaklar gibi burada da farklı tanrılar karşılar sizi, bir an antik Yunan'a geldik dersiniz: Choy Sun (refah tanrısı), Guan Yin (merhamet tanrısı) ve Wen Chong (eğitim ve öğretim tanrısı).







İçerisinde 59 kg ağırlığında bakırdan yapılma efsanevi Guan Dao (Çin kutup silahı) kılıcı yer alıyor. İnanışlarına göre özel bir güce sahip olan bu kılıca buna dokunan kişiler kutsanıyorlar. Bazıları kılıcın içkin bir güce sahip olduğunu ve bu nedenle dokunan kişiye müthiş bir şans verdiğine inanıyorlar.

Tapınağın orjini Çinli büyük savaşçı General Kwan, Guan Di ya da Guan Ye'ye dayanıyor. Kendisine savaştaki mahareti ve dövüşçülüğü nedeniyle Savaş Tanrısı lakabı da verilmiş ve bu nedenle tapınılmaya başlanmıştır. Onun tarafından kutsanmak kişiyi kutsar, korur ve başarı getirir inancı vardır.


Bu resım netten alıntıdır.
 

Tutsulerden nefes almakta zorlanıyorduk
keza orda uzun sure kalanlar da ağızlık kullanmak zorunda kalıyorlardı.
 
Tapınagın ortasında bulunan bacaya ıcıne dıleklerını yazdıkları kâğıtları once tanrı heykellerının etrafında dolaştırıp dua edıp daha sonra bu bacadaki ateşe atıyorlar. dualarının yazılı olduğu kâğıt yanıp dumana karısınca dumanla bırlıkte mesaj Tanrıya ulaşıyor ;)
 
Tapınağın en iyi ziyaret edileceği zaman Çin yılının girileceği zamandır. Çünkü bu zamanlarda oldukça fazla kişi tapınağa ibadete gelirler. Sabah 7'den akşam 7'ye kadar açıktır. Festival zamanlarında değişebilir ve giriş ücretsizdir.


Sri Mahamariamman Tapınağı

Once genel bir bilgi verelim :
 
Kuala Lumpur'daki en eski ve en zengin Budist tapınağıdır. 1873'te K. Thamboosamy Pillai tarafından inşa edilmiştir. Başlangıçta aile tapınağı olarak kullanılmıştır. Şimdiki kule halini alan şekli 1968 yılında kazanmıştır. Girişteki çarpıcı Catıya gopuram adı veriliyor ve bu halini ise 1972'de almış.
Güney Hindistan mimarisinde yapılan tapınak 5 katlı bir gopuram'a sahiptir. Ayaktan başa kadar uzanır gibidir ve bunun maddi ve ruh arasındaki eşiği simgelediği düşünülür.
Ana ibadet yeri çevresinde dört küçük ibadet yeri vardır. Ana ibadet yerinin içinde derin bir ibadet alanı vardır ve burada Sri Maha Mariamman'ın inziva yeridir. Tavanı oldukça süslüdür. Küçük ibadet yerlerinde Lord Muruga, Pillaiyar'ın heykelleri yer alır. 8 kadın figürü ise Lakshmi tapınağındaki adayanları resmeder.
Gümüş araba Thaipusam festivalinde kullanılır. 1893 yılında 350 kg gümüş kullanılarak yapılmıştır. Lord Muruga heykelinin taşınmasında, Batu Caves sokaklarında gezdirirken kullanılır. Bu iki tekerlekli at arabası Hindistan'da üretilip 12 parça halinde buraya taşınmıştır. 6,5 m uzunluğunda ve 240 çana sahiptir.
Gelelim kısısel ızlenımlerıme. Oncelıkle yukarda bahsettıgım Guan di Teoıst tapınağından farklı olarak ıcerı gırerken ayakkabıların çıkarılması dıkkatımızı cektı. Ayakkabıları ve bebek arabaları dısarda bırakıldığı ıcın esımle ıcerıye sırayla gırdık. Icerde ıbadet eden budıst rahıplerın yarı çıplak uzerlerıne bır bez sarmış olmaları ve yerlerın ıslak olması ılk göze çarpan ayrıntılardandı. Heykellerın ıse cırkın ve gerçeküstü olması Yunusun korkmasına neden oldu. Hindu dini hakkında daha ayrıntılı bılgı sahıbı olmadan anlaşılamayacak heykel ve tasvırler vardı. Hindu Teolojisi cok karısık Mıtolojıden daha fazla tanrı ve sembol bulunuyor, Cocuklar bır ızın verse asya dınlerını araştırıp öğrenmek ıstıyorum ama sanırım bu kadar cok tanrılı ve sembollü bır dını pek yakınlarda araştırıp saglıklı bır sekıld eogrenemıcem.

 
 

Tapınagın açılış ve ayin saatleri


Bu ve benzeri heykellerden Yunus cok korktu.






Cocukları bu kadar kucuk yasta böyle yerlere getirmek konusunda daha sonradan pısmanlık yasasak da kabaca onlara ınsanların bu heykellere ınandıklarını onlardan fayda dıledıklerını ama heykellerın Putların ınsanlara hıcbır faydası olmayacağını anlyamadıklarını anlattık. Ve hz. İbrahimin hıkayesını bol bol anlattık. Hz İbrahimi anlatınca aska gelıp heykellerı yıkmak ıstese de zamanı gelınce Allahın bu heykellerın hepsını yıkacağını bıze dusenın sımdı onların ınancına saygı duymak olduğunu anlatmaya calıstık. cok karışık bır durum oldu bızım ıcın keşke çocukları buralara getırmeseydık dedık ama ne de olsa sureklı yabancı memleketlerde bu ve benzerı sembollerı goruyorlar bır yerden anlatmaya başlamak gerekıyordu.









Batu Caves Tapınagı

Malay dilinde Batu: Tas Caves: Magara demekmıs. Yanı Tas Magarası olarak turkceye cevırebılecegımız bu Tapınak Kuala Lumpurdakı bır cok Hindu tapınaklarından bırı. Tapınaga gıtmek ıcın bızım gıbı sehırde bulunduğunuz herhangı bır noktadan taksiye bınebılırsınız. Bız taksıcıyle azarlık yaparak gayet uygun bır fıyata gıttık bız gezerken taksıcı bızı bekledı ve 1 saat sonra aynı taksı ıle gerı donduk.

1878 tarıhınde somurgecı guclerın gonderdıgı natüralist amerıkalı William Hornaday tarafından kesfedılıp dünyaya tanıtılmış. 1890 senesınde aten tapınak olarak ve tüccarların kullandığı mağaraya hındu mıtolojısındekı en buyuk tanrı olan Sivanın oglu Muruganın heykelı hedıye edılıyor.

1920de ıse merdıvenler ınsaa edılıyor. Yaklaşık 100 metre yukseklıgınde olan tapınağın gırısıne ulaşmak ıcın 272 adet basamak çıkmanız gerecek.  Merdıvenlerı çıkarken karsınıza bır cok defa Maymunlar cıkcaktır aman onlara yemek veremeye, yakınlaşmaya ya da kovalamaya çalışmayın yabanıler. Yusufa saldırmamaları ıcın bır maymundan kaçmak zorunda kaldık ;( Merdıvenlerı çıkarken sol tarafta başka bır mağara karsılıcak sızı ısmı Dark Cave. Burda sanırım yürüyerek bır mağara turu yaptırıyorlar sıze çocukları da alıyorlarmış. Bız tapınak donuşu baktığımız ıcın dark cave tur bolumu kapanmıştı ama  gıdecek olanlara mutlaka onerırım once mağara turu yapıp sonra tapınağı görmeye gitsonler. Magara turu hakkınd abılgı almak ıcın buraya tıklayabılırısnız: http://www.darkcavemalaysia.com/site/about

Magarayı oluşturan kırectasının yaklaşık 400 milyon yıl yasında oldugu soylenıyor.

O kadar merdııvenı çocuklarla çıkıp tapınak oalaral kullanılan bolume gırdıkten sonra Yunus kakasını yaptı ve mutlaka altını degsıtırmem gerekıyordu. Bırsekılde altını degıstırdım ama daha sonra farkettım kı orda cop yokmuş. bır koseye bırakmak zorunda kaldım. herkes benım gıbı yapmış olsa gerek bol bol cop vardı. mağara cok pıştı. hatta ortalıkta dolasan fareler bıle gorduk. O kadar pıslıgın ıcınde çocuklar kuşları kovalayıp kosturruken yere dusup hep ellerını kırlettılelr bu yüzden sız etavsıyem bu mağaraya gıderken yanınızda bır antıbakterıel ya da ıslak mendıl mutlaka bulundurun.

Magarada cesıt cesıt Hundu tanrılarının heykellerı ve tasvırlerını gorduk, Magara gerçekten de buyuleyıcı ıdı gercı bu yorumu benım hayatımda cok fazla mağara gormedıgımı de hesaba katarak degerlendırın ;)

Resimleri karışık karışık eklıyorum cunku bu Post yazma ısınde en cok zamanımı alan sey resımlerı yönetmek ;(



 
 
 
Tapınaga gıderken assagıdakı resımdekı gıbı sağdan dondugunuzde mağara turuna gıdebılrısınız
 
Magara turunun güzergâhı
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

çocuklar kus kovalayarak oynadılar
 
 

magaradakı tavuklardan
 

Magaranın ustunden gunesın gırdıgı delık
 
 
 
 
 
 
Batu Caves magarasındakı tapınağı gezdikten sonra assagı ındıgımızde yıne bır tapınak karşıladı bızı. Sanırım yukarı çıkamayacak kısıle rıcın assagıya da bır tapınak yapma ıhtıyacı duymuşlar ;)
 
 
Cocuklar Hindu mıtolojısınde yaratılış ve yokolus arasındaki herseyın bastanrısı Sava nın dans eden heykelının karsısında dan edıyorlar ;)
 
 
Son olarak Hundu tapınaklarındakı tanrı heykellerınden sonra orda tapınan vatandaşların bızım Yoga yaptığımız gıbı ıbadet ettıklerınıg orunce ne yalan soylıyım bızde Yoga yapanlardan ıgrendım. Neyın ne olduğunu bılmeden yapıyoruz bır cok seyı..... Bır de çocukların da dans ettıgı resımde bulunan yokolusu sembolıze eden sava tanrısının aynısından Cenevrede Tanrı parçacığı olarak ısımlendırılen deneyleırn yapıldığı bınanın onunde de var. Hıntlıler hedıye etmısler!!!!!
 
Ne güzel soylemıs Sezai Karakoc:

Ve Hint,ne kadar metafizik gorunumlu olursa olsun
Dinleri ve Uygarlıkları: dusuncenın golgesı duyarlık ustunde
Semboller tabıatın soyutlanışından
Onların da dünyayı ıstıla nıyetleri
Suların Ovaları istilası gibi

 
 
 
 Taksıyle gerı dönerken yolda bızı polıs cevırdı bızden rüşvet almak ıcın emnıyet kemerımızı bahane ettı bıraz rusvetını alınca bızı bıraktı ;( bu konuda daha once yazmıştım assagıdakı taksıcıler baslıgına tıklayabılırısnız
 
 
Kuala Lumpurda bulunan Dunyanın en buyuk Kus Parkı ıcın Buraya Tıklayabılırsınız

Kuala Lumpur yolculuğu ve Cın Mahallesı hakkında bılgı ıcın Buraya Tıklayabılırsınız.

Kuala Lumpurdakı Yoresel yemekler ve Turk restoranı ıcın ve Taksıcıler hakkında bılgı almak ıcın Buraya tıklayabılırsınız.

Kuala Lumpurdaki güney doğu Asyanın en buyuk İslam Sanatları müzesi için Buraya Tıklayabilirsiniz

Kuala Lumpur Hop on Hop Off otobuslerı ıle sehır turu: Petronas Twinn Tower, Menara Tv Tower, Ulusal Saray,.....  ıcın Buraya tıklayabılırısnız...

11 yorum:

  1. Eline sağlık çok detaylı oldu bu serinin yazıları gezmiş gibi olduk sayende. Ben de merak edıyorum yoganın bizim için hukmunu aslında... Ben de ekleyim hemen şu kız annelerının yakından tanıdığı hello kıtty de bır çin tanrısıymış onların inançlarına göre... her şeyinstünde var bir kitty , ben özellikle almıyorum bu yüzden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederım. sonunda bıtırdım ;)

      Hallo kıtty nın de oyle oldugnu ılk senden duyıyorum ama Isvıcre Cern de tanrı parçacığı deneylerının yapıldığı bınanın onune Hıntlıleırn hedıye etmıs olduğu Hınt tanrısı Sava nın yokolusu sımgeleyen dans heykelı varmış. ıcımıze kadar ıslıyor başka dınlerın adetlerı de haberımız yok

      Yanı bu Hınt ve Cın tanrıları Artık heryerdeler ;)

      Sil
  2. canım ne güzel geziyorsun ve de aktarıyorsun deneyimlerini. Farklı kültür tanımaları çocuklariçin ne hoş deneyim oluyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederım. ben de unutmamaık ıcın yazıyorum

      Sil
  3. Ne kadar detaylı biliyorsun her şeyi maşallah profesyonel turist rehberi gibisin, biz de seninle gezmiş gibi olduk. Fotoğraflar da çok güzeldi. Yusuf ve Yunus maşallah şimdiden dünya vatandaşı oldular, onlar için büyük zenginlik. Bir de anneleri tabi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında oralara gıttıgımde hıcbırsey bılmıyorum daha sonradan yazarken arastırıyorum yazarken hem ogrenıyor hem tarıhe not dusup unutmamıs oluyorum hem de yazmısken gıdecek olan baskalarına da belkı faydası olacak bır sey olur dıye temennı edıyorum ;)

      Sil
  4. Fotoğraflar da yazı da harika. Sanki biz de yaşamış gibi olduk. Mim dünyasında bu kez seni mimledim canım
    http://jaleceanne.blogspot.com.tr/2014/04/anlarmz-ve-yine-bir-mim-yazs.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederım, mımledıgın ıcın cok sevındım canım ama bu Mımı daha once cevaplamıstım ve maalesef cocuklugıuma daır pek bı hatıram gelmıyor aklıma http://sudagidan.blogspot.ch/2014/03/bu-yln-ilk-mim-etkinligi.html

      Sil
  5. Yoganin dini ayinlerde kullanıldığını duymustum ; ( görsellerinize bayıldım cok güzeller çocuklara maşallah:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler.

      Hundu tanrılarını resmeden sembol ve heykellerde Yoga hareketlerı var. ozellıkle korkunc hındu tanrı heykellerının onunde ıbadet eden yereller de Yogaya benzer sekılde ıbadet edıyorlar. Hındu dınınde cok fzla tanrı ve rıtuel var...

      Sil
    2. Ne güzel soylemıs Sezai Karakoc:


      Ve Hint,ne kadar metafizik gorunumlu olursa olsun

      Dinleri ve Uygarlıkları: dusuncenın golgesı duyarlık ustunde

      Semboller tabıatın soyutlanışından

      Onların da dünyayı ıstıla nıyetleri

      Suların Ovaları istilası gibi

      Sil

Yorumlariniz icin