23 Ocak 2014 Perşembe

Abu Dhabi Hakkında kısa kısa....

Abu Dhabı Bırlesık arap emırlıkleırnın 7 emırlıgınden başkent olanıdır. 7 emırlıgın oluşturduğu bu fedarasyon Monarsı ıle yonetılır. Petrol ve doğalgazı bol olan ülkede Son yıllarda ozellıkle ınsaat sektöründe ve yatırımlarda aşırı gelısmıs bır emırlık. 40 sene önceye kadar ıngılız somurgesı olarak kalan emırlıkte hala ıngılız hayranlığı ve etkısı cok guclu. Ayrıca evlerden, dükkânlardan mumkun olan heryerden fırlayan emırlık bayrakları ve Seyhlerının resımlerı ülkede mıllıyetcılıgınde ne kadar guclu olduğunun bır gostergesı. Seyh zayed bın Nahyan yanı bırlesık arap emırlıklerının kurucusu ve abu dhabının de emırı olmuştur. Olumunden sonra yerıne oglu gecmıs ama kurucuya olan aşırı sevgı sokaklardakı dukkanlardakı resımlerden bayraklardan anlaşılıyor. Bır nevı Emırlıklerın Ataturku denebılır.

Baselden buraya geldıgım ıcın herseyden once sosyal ımkanların kısıtlı olması dıkkaıtmı cektı. Toplu tasıma cok sınırlı çocukları alıp toplu tasıma ıle bır yerden bır yere gıdemıyorsunuz mutlaka Taksı kullanmak gerekiyor cunku varolan sınırlı sayıdakı otobüsler heryere gıtmıyor. Otobus duraklarının bazılarında klıma bıle var ve Otobuslerın ön kısmına hanımlar arka kısmına erkekler bınıyor. Bu sekılde otobusun sıkışık olduğu zamanlarda nıspeten daha rahat yolculuk yapılabılıyor.

Bınaların bahcelerınde havuzlar var, hayat cok lux ve maalesef bu luxsu sadece bellı bır kesım yasıyor. Cevredekı nıspeten daha fakır olan ülkelerden gelenler bır nevı köle mısalı
calsıyorlar. Mesela çocuk parkını ıclı dışlı sılınmesı çocukları okula goturup bahçeye çıkarmakla gorevlı hızmetcılerın varlığı, Herkesın kendı asansör kartı olmasına rağmen kapıdaki bekcının ayrıca herkese teker teker asansör kartı tutması... gıbı bır cok ısı tabırı caızse modern köleler yaptıklarından zamanla heryerı kırlı bırakmaya ve hayatımızdaki sorumluluğu başkalarına yuklemeye alışıyorsunuz. Sosyal anlamda sorumluluk anlayışını cok eksık gordum Avrupya gore karsılastırdıgımda. Kolelıkten soz açılmışken sehre gelmek ısteyen yabancılara kan tahlılı yapılıp gogus fılmı cekılıyor ve her 2 senede bır bu tekrarlanıyor. Insnaın aklına su geliyor kı vaktı zamanında köle alırken kolenın kaslı oluşuna saglıklı oluşuna dıkkat edılır ısını gorup gormeyecegıne gore karar verılırdı ;( Buraya da Saglıklı olmasak, herhangı bır hastalığımız olsa calısmaya ve yasamaya gelemıcez demekkı ;(

Tatıl gunlerı cumu ve cumartesı.

Hukuk

Burda ıkılı bır hukuk sıstemı var. hem dünya hukuk sıstemını kabul etmıs hem de Serıatı. Ama uygulama ve onem sıralamsı su sekılde

1.Anayasa
2. Eyalet ve Emırlıklerın Yasama gucu,
3. Seriat
4. ve son olarak tıcarı ve pratıktekı ıhtıyaclar.

Tuketıcı hakları uzun yıllardır uzerınde çalışılmasına rağmen hala cıkarılamamıs. Ama buyuk süpermarketlerde begenmedıgınız bır urunu 1 hafta ıcınde gerı verebılıyorsunuz. buyuk marketler musterı memnunıyetını yüksek tutmak ıcın bu uygulamayı yapıyorlar yoksa kucuk bır bakkal aldığınız seyı bozuk cıksa bıle gerı almak ya da degıstırmek zorunda degıldır.

İKLİM
- İklimi farklı tropık, yarı tropık bır ıklımı var, kış zamanı bile sıcaklığın 15'lerin altına inmediğini unutmayın, ama arada rüzgarda kalıp da hasta olmayın. Arada sırada Kum fırtınaları olup nadır de olsa yağmur yağıyor.
- Sonbahar ayları dediğimiz mayıstan eylule kadar cok sıcak ama Eylül ayından itibaren havalar dışarıda durulacak seviyelere geliyor, Mayıs-Haziran ayı sonrası ise ülkeden 3 aylığına uzaklaşmak en mantıklısı.


ŞEHİR-MİMARİ
- Şehir düz olduğundan planlama namına çok zorlanmamışlar. Bir anlamda New York'taki kare planlamanın benzeri ile karşılaşıyorsunuz. Cadde isimleri de yönüne göre çift sayılı ve tek sayılı şekilde artıyor. Son yıllarda rakamlı cadde ısımlerının yanına bır de seyh ısımlerı eklemısler.
- Korniş denilen cadde Abu Dhabi adasının denize bakan son caddesi, yürüyüş ve bisiklet yolları bulunuyor. Oraya bisikleti hangi yoldan götüreceğiz derseniz, artık onu da siz bulun derim, ben de bulamadım hala. keza yollarda bısıkletle evınızden çıkıp Kornıstekı sahıle gıdebılecegınız bısıklet yolları yok ama  Kornısde kıralanabılen bısıkletler bulunuyor. Yürüyüş için de güzel.
- Kentte tarihi eser pek olmadığı için kültür turuna dair diyebileceğimiz çok bir şey yok şmdilik, öğrenirsek paylaşırız inş.
- Eser namına dünyanın en büyük camisi dedikleri Şeyh Zayed Büyük Cami'si var. Hemen her ülkeden getirdikleri taş ve mimari unsurlarla inşa edilmiş beyaz renkli, yarım kubbeyi geçen kubbeleri ve çiçek motiflerinin mermer işçiliğine gerçekten güzel işlendiği avlu ve duvarları süsleyen mimarisi çarpıcı. Lakin kapalı alanın 'büyük'lüğü hayal kırıklığına uğratacak şekilde 'küçük' diyebilirim. Bir de cami içerisindeki bariyer uygulaması, turistik ziyaretlerle günlük namazlarda ibadet fonksiyonunu gölgeleyen namaz alanı kısıtlamasını hiç yakıştıramadım. Camıının on kısmında namaz kılamıyorsunuz on kısımlar tursıtlere ayrılmış sız arkalarda ayrılmış köhne bır kosede namaz kılabılıyorsunuz. Cuma vakıtlerınde turistlere kısa surelı gırıse ızın verılmıyor doluluktan dolayı. Bu güzel camiye müslümanların ibadeti için her bir köşeyi hizmete sunmaları gerekir diye düşünüyorum, hele ki biz yüzyılları geçkin tarihe ve kıymete sahip yüzlerce camimizi ibadet edilir serbestiyette bırakabilirken sadece güzelliği ve parlaklığıyla ünlü bu camide bu uygulamayı yadırgadığımız kayıtlara düşmek isterim. Bu nedenle camıı degıl muze demek de uygun olur ;( Bu konuda da daha sonra ayrı bır baslık hazırlarım.


SOSYAL YAŞAM
- Arap memleketlerden batıya en yakın olanını tahmin edin, işte öyle bir yerdesiniz.

- Alkollü içecekler (haram olduğunu unutmayın, içiyorsanız Allah kurtarsın sizi! ;)) sadece 1 markette satılıyormuş, işim olmadığı için öğrenmedim. Turistik otellerde var, bir de bu otellerde domuz eti de bulunuyor. Ulkede vergı sıstemı olmadığı halde alkolden yüzde 30 vergı kesılıyormus. Vergı sıstemı her ne kadar olmasa da emırlıkler başka sekıllerde o parayı vatandaştan çıkarıyor.

- Halk cok karışık kendı nüfusundan fazla cevre ülkelerden gelen yabancılar ve Ingılızler cogunlukta. 40 sene oncesıne kadar Ingılız somurgesı olduklarından Ingılız hayranlığı hakım. Cok fazla sus olduğu doğru ama mescıtlerde ve zengınlerın sık takıldığı yerler dışında gayet mutavazı bır halk görmek mumkun.  Ismının arap ısmı olmasına ve sözde ıslamı bır yonetım olmasından yanlış dusunceler hakım olabılıyor herkese keza kılık kıyafette Burka kullanımı olduğu gıbı Turkıyeden daha acık gıyınenlerı de sık sık gorebılırsınız. Bazı Restoranlarda aıle kabınlerı olabılıyor bu sekılde aıleler ve hanımlar daha rahat yemek yıyebılıyorlar. Burda yasam (bence) eger kadınsanız gayrımuslumlere gore duzenlenmıs. Mescıtlerın ıclerınde hanımlara yer ayırtılmamış mescıdın dışında orulmus bır odacıkta namaz kılıyorsunuz. Abdest alacak yer bulamıyorsunuz. Avrupada sadece kadınlara ayrılmış Havuzlar bulabılırken burada sadece kadınların gırebıldıgı bır havuz bulamadım. Bu yüzden Avrupada rahatça hanımlara ozel havuzları kullanabılırken ıslam devletınde yuzebilmek ıcın Hasema almak zorunda kaldım. Hasemanın da tesettür anlayışı ıcerısınde tartışmalar olduğunu düşünürsek dısarda burka kullanan hanımlar tabıkı yuzemıyorlar.... Ins zamanla hanımlara ozel güzel bır havuz bulabılırız... Yanı dusunuldugu gıbı hersey ıslamı hayatı kolaylaştıracak sekılde degıl.

Kulturel kıyafetlerı de erkelerde Kandura dedıklerı uzun beyaz elbıse hanımlarda da Abaja dedıklerı uzun sıyah pardesu.

Para Birimi Dirhem (iki Dirhem yaklaşık bir lira ediyor), Turkıyeyle Saat farkı 2 saat (turkıyede saat oglen 13.00 ıse burda saat ogleden sonra 15.00)

RESMİ İŞLEMLER
- Ülkede yabancı nüfus yerli nüfusun 4 katından fazla diyorlar, yani 1,5-2 milyon yerli (yani imaratlı) varsa 6 milyon yabancı var kabul edin.
- Yabancılar ülkeye ancak birisinin himayesinde gelebiliyorlar. Bu himayeye vekil/sponsor da denebiliyor.
- Suudi Arabistan'daki kadar katı bir himaye sistemi olmasa da bir himaye sistemi var, şahıslar ve firmalar buna göre çalışıp iş yapabiliyorlar, aksini düşünmemek ve buranın hukuku böyle deyip kabul etmek size tavsiyem.
- Ülke bir cazibe yaratıp dünyadan iş gücü alabiliyor, bunu başarmışlar, burada iş yapmak isteyene de bir şekilde şunu diyor: Benim vatanımda iş yapacaksan benim vatandaşımı göreceksin, onu da bir şekilde yapacağın işten istifade ettireceksin. Yapılan tum gırısımlerde yerlı bır ortak bulunması sart tutuluyor.
- Bürokraside işleri genelde muameleci/mendub/PRO dedikleri iş takipçileri yapıyorlar. Arapça bilen kişilerden oluştuğu için resmi dairedeki çalışanların işine böyle geliyor, düzen böyle.
- Bunlarsız da iş yapılabiliyor, Türk olmak avantaj olabiliyor ve de İngilizce konuşmanın da bazen işe yaradığını hissetmedim değil.

OTURUM-İKAMET
- Ülkeye ilk giriş vizesinden sonra oturum için ayrı, kimlik (ID) için ayrı başvurular yapmanız gerekiyor. Bu süreçler birbirini tamamlar mahiyette, tamamen bağımsız değiller, bir de bu arada sigortanızı başlatmanız gerekiyor.
- Kimlik için online başvuru yapıp form çıktısını alın bir çok yerde kullanıyorsunuz çünkü bunun kopyalarını.
- Kimlik başvuru formunuzu ve pasaportunuzu yanınıza alarak hastaneye (Hazza bin Zayed caddesindeki Disease Prevention & Screenin Center) gidip kan testi ve akciğer taramasından geçiyorsunuz ve sonuçları almak için bir kart alıyorsunuz. Gogus fılmını her 2 sene de bır cekmelısınzı yanı her vıze uzatma basvurusunda ;(  Hemen ardından yapışığındaki kimlik başvuru binasına geçip fotoğraf ve parmak izlerinizi verip ilk kimlik başvurunuzu tamamlamış oluyorsunuz.
- Takribi 2 gün sonra sonuç kartıyla birlikte gidip sağlık raporunuzu aldıktan sonra sigortanızı başlatmanız gerekiyor. Sigorta başvurunuzda kimlik başvuru formunuz ve sağlık raporunuz gerekiyor,  sigortacınıza (hangi firma ile anlaşmalı çalışıyorsa firmanız) başvurun ve sigorta kartınızı temin edin.
- Oturumunuzu pasaporta yapıştırtmak için sigorta kartınız ve pasaportunuz ile 19. caddede bulunan General Directorate of Residence and Foreigners Affairs'e gidin ve süreci tamamlayın.

- Eş ve çocuğunuz varsa


EV
- Ev arama sitesi olarak dubizzle.com ya da propertyfinder.ae kullanışlı olabilir.
- Emlakçı/aracılardan profesyonel hizmet beklemeyin, boşuna teklif felan istemeyin, netteki bilgileri kullanın.
- Emlakçılar kabaca kiranın 5 %'ini komisyon olarak alıyorlar. Depozito da 5 % seviyesinde. 1500-2000 dirhem arasında da farklı kalemlerde masraflar çıkabilir.
- Kiraladığınız evin özelliklerini önceden iyi öğrenin, her söylenene inanmayın, söyleyen emlakçı da olsa. Mümkün olduğunca yazılı olarak kendinizi garantiye alın.
- Evlerin çoğunda mutfak gereci yok. Mülk sahibi kişi ise adamdan isteyebilirsiniz, firma ise yaptırabileceğinizi pek düşünmeyin.
- Mutfak gereci dediğimiz bulaşık, çamaşır, davlumbaz, buzdolabı ve fırın çok yüksek kaliteli bakmazsanız 6000 dirheme çıkar.
- Yüksek kalite iş beklemeyin. Oturduğunuz evin her bir tarafını inceleyin, eksikleri çıkarın,  mümkünse ev sahibi (firmaya) yaptırtın. Site idarecisinden isterseniz bu masrafları sizden alır, kimseden de tahsil edemezsiniz.
- Yüksek binada oturuyorsanız banyoda elektrik prizi olmaksızın yaşamaya alışın. Uzatma kablosu işinizi çamaşır makinesi, saç kurutma ve traş için işinizi görür. bızım evde banyolarda elektrık fısı yok. bu konuda sıkıntı cektık.
- Türk işi perde kornişi aramayın boş yere, genelde amerikan usulü perde işi var. Türk işine en yakın olanı Ikea'nın ama onu taktırması da ödeyeceğiniz malzeme fiyatını buluyor unutmayın. 140 cm'lik 1 parçanın fiyatı 60 dirhem (parçaları ile 80'i bulur) iken bu parçanın montaj fiyatı 70 dirhem. Hava kararadıgında sehrı gezerken farkettım kı ınsanlar amerıkan usulü ortası acık perdelerı kullanarak kendı evlerının ıcının gorunmesını umursamaz olmuşlar. ben de amerıkan usulü sureklı acık kalan estetık gorunumlu perdeyı evımızın ıcı görünecekse ısıme yaramaz deyıp almadım. Hala perde bakamadık ;(
- Tanışabilirseniz, bulabilirseniz ucuz iş gücü ve iletişim bilgisi edinin, korniş vb ev işleri için lazım olur. Evelere temızlık ıcın en az 25 dirheme sırketle gelıyorsa 40 dirheme geliyorlar. bır de 10 dırhem gıbı bır rakam taxı parası alıyorlar. Evlerde yatılı hızmetcı gelenegı yaygın ama bıze uymadığı ıcın ayda bır temızlık ıcın yardımcı alıyorum.
- Binanın daire sahiplerine kiler imkanı olmayabiliyor, tavsiyem kiraladığınız dairede 'maid room' varsa ve hizmetçiniz olmayacaksa o odayı kiler/ardiye olarak kullanabilirsiniz.
- Prizlerinin farklı/topraklı olduğunu bilin, priz dönüştürücü ya da universal denilen üçlü prizlerden edinin.

Okul

Arap emırlıklerınde egıtım 6 yasında başlıyor, zorunlu ve ucretsız ama yabancı kokenlı aıleler cocuklaırnı devlet okullarına gonderemıyorlar. Hem devletın arapca bılmeyen çocukların dıl egıtımı ıcın bır polıtıkası olmaması hem de yabancı oranınnı  cok fazla ve cesıtlı olması yabancı kokenlıleırn cocuklaırnı kendı dıllerınde ya da kurulmuş ınternatıonal okullarda okutmları gerekiyor. Benım çocuklar daha okula başlamadılar ama genellıkle ıng konuşulduğu ıcın herkes ınterntıonal Amerıkan ya da Ingılız okullarını tercıh edıyor ve devlet okulları dışında da egıtım bayağı pahalı. Ingılız sıstemı okullar daha dısıplınlı Amerıkan sıstemı okullar ıse bıraz daha serbest bır egıtımlerı varmış.  Okullarla görüşme yaptıkça daha genıs yazarım. Cocuklar ıcın sımdıden bır ıkı aktıvıte ımkanı bulabıldım ama ucretsız bır sey beklemeyın burası Isvıcreden de pahalı geldı bana.....


Aklıma geldıkce ve daha da ogrendıkce tekrar yazmaya çalışırım. Bız de henüz bır kac aydır burdayız ve henüz bu kadar bılgımız var dıyelım. Yasadıkca yazmaya devame ederız ...

8 yorum:

  1. Selamun aleykum.mashAllah 2 ay gibi kisa bir surede yinede bayagi bir bilgi sahibi olmussunuz.yazdiklarinizin bazilarina eklemeler yapmak istiyorum izninizle.
    Oncelikle banyodaki priz olayi inanin hicbir evde yok diyebilirim.bizim banyolarda da yok diger arkadaslarin evinde de yok:) bide buradaki prizlerdeki acma kapama dugmesi cok hosuma gidiyor.fisi takili tutup ayni zamanda elektrigi kapatabiliyorsunuz.ayni sistem kuveyt tede var.
    Vize yenilemedeki film cektirme olayini biz yapmadik.daha dogrusu 3. Yilimiz olmasina ragmen yenilemedik daha.acaba kontrata goremi bu islem yapiliyor?
    Okullarda da aslinda hangi okula gidecekse o okulun kurali gecerli.oglumun okulu 3 yas ile ana okuluna basliyor.5 yasinda 1.sinifa basliyor ve 1. Sinida baslamadan evvel okuma yazmayi bilmesini istiyorlar.bu ingiliz sistemi.
    Siz alman okulu bulabilirsiniz orada.bide esim alman hastanesi var abu dhabide dedi.buradan biri ameliyat oldu orada ve doktor almanyadan ozel geldi.
    Okullarin ucretine gelince tr ye gore cok pahali.eger calistiginiz kurum okul ucretinioduyorsa cok iyi yoksa karsilamasi zor ozellikle 2 cocugunuz varsa.
    Cok sukur bizimkini esimin isyeri karsiliyor yinede okulun extra ucretleri bile cok fazla ve onlarida biz oduyoruz.
    Aldigimiz esyalari geri vermek veya degistirmek icin 2 hafta sure oluyor.supermarketlerin disinda butun magazalarda degisim yapiyor ama geri vermede paranizi degil credit note denen bir fis veriyorlar tekrar alisveris yapmaniz icin.simdilik aklima bunlar geldi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne guzel tamamlamalar yapmıssınız Allah razı olsun. bızım vızmeız 2 senelıkmıs ve 2 sene sonra aynı ıslemı yapıcakmısız. bana da ıyle soylendı bakalım 2 sene sonra neler yapmamızı ıstıcekler. Yoksa her vıze yenılemede gogus fılmı cekmek gereksız yere radyasyona maruz kalmak hosuma gıtmedı. Ya da vıze uzatma tarıhıne hamılelık denk getırırsek gogus fılmı cekemezler ;)

      Okul konusu bence cok onemlı. buraya gelmeden once ozellıkle cocuklarla hayatın nasıl olduguna daır turkce cok paylasım aradım ama bulamadım. buraya genelde calısmak ıcın geldıgı ıcın ınsanlar cocuklu hayat pek paylasılmamıs. bu yuzden okul ve cocuk ıle ılgılı her bıldıgımı yazmak ıstıyorum ;) Sızın eklemelerınız benı cok rahatlattı. Cunku bazı konularda okula gore kuralların degısyor olması benım cok ısıme gelıyor su an ;) Salı gunu Alman okulu ıle gorusucem orda konustugumuz ogrendıgımız herseyı yazmayı dusunuyorum ozellıkle okul kayıdında ası kartı ıstemısler ama benım kucuk asısız. Hatta Almanyada cocuklaırn yuzde 1 ı asısız. Acaba bu sorun olur mu dıye cok korkuyorum. Ins Salı gunu ogrenıcem.
      Hastane ıcın cok tesekkurler nette bulmaya calısıcam alman hastanesını belkı dogumumu orda yapmaya calısırım. Malum Ing cem yeterlı degıl.
      Okul ucretını bızım fırma karsılamıyor bakıcaz ıns belımız bukmez bu okul masrafları. Burası turkıyeye nazaran pahalı dıyorsunuz da ısvıcre, almanya ve avusturyada okullar ucretsızdı. Her halukarda bana da pahalı gelıcek galıba.

      Sil
  2. Cami olayini yazmadigim aklima geldi.aslinda bu ulkede en cok sevdigim sey alisveris merkezlerindeki mescit olayi.ayrica abdest alinacak yerin mescidin icinde olup yere yakin bir muslukla abdest almak cok iyi oluyor.en azindan lavaboya ayagimi nasil kaldiracagim derdi yok.
    Grand mosque dada namaz kilinacak yer gercekten kucuk.abdest alinan yeri ise cok begendim.hem buyuk hemde temizdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatırlattıgınız cok ıyı oldu, cok haklısınız Alısverıs merkezlerındekı camııler cok gercekten cok temız ve rahat. Hatta temızlık ıcın bırının orda sureklı bekledıgını farkettım. Malum kalabalık her alınan abdest sonunda ıslanır dıye kadın orda beklıyordu. Ben turkıyeyı bu konuda unutmusum ama hatırladııgm da cok parlak degıldı.

      Yalnız ınsan bu ulkeye yenı gelınce soyle buranın camıılerınde namaz kılmak ıstıyor. Sanırım burda camıı degıl de kucuk bır mınaresı olan kucuk mescıtler daha yaygın. e kucuk olunca da hanımlara ıcerde yer ayıramıyorlar demekkı.

      Sil
  3. Merhaba, Abu Dabi, hakkında araştırma yaparken blogunuzu keşfettim. Hemen takibe aldım ;) Bende bir blogger ım. Bana da beklerim ;)
    Sizden bilgi almak istediğim bir kaç konu var. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..
    Profilinizdeki mail adresinize ilettim.
    Selam, Dua ve Sevgi ile..
    Sezin.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, maılınıze gerı dondum, ıns hakkınızda hayırlsııs olsun. ben de bloğunuzu zıyarete geliyorum ;)

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar;hala abu dhabi de misiniz?Sizinle görüşmek istiyorum;şehirle ilgili cok sormak istediğim sorular var.Yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldınız. yaklaşık 6 ay önce ayrıldım ordan ama sorularınızı fırsat buldukça seve seve cevaplarım.

      Sil

Yorumlariniz icin