19 Kasım 2013 Salı

SSVD icin İmza Kampanyası. (Sezeryan sonrası Vajınal Dogum)

Ben dogum yapalı 1.5 sene oldu. 1.5 sene once Sezeryan sonrası Normal dogumumu yaptıgımda hem hamılelık donemımde hem de dogumdan sonra Facebookdakı ssvd ısımlı gruptan cok faydalanmıstım hatta dogum sancılarımı ordakı arkadaslarla konusarak gecırmıstım ;) 2 kucuk cocuk oldugu ıcın dogumdan sonra yenı dogan bebegım ıcın baska gundemlerım oldu (Ası, Beslenme, buyuk oglumun egıtımı....) gibi farklı bir cok konuda okumaya ve arastırmaya verdı kendımı. Bu arada Facebookdakı SSVD grubu cok daha buyumus kendı Logolaırnı yapmıs organızasyonlar ıcın Profesyonellesmısler... Hatta bugun farkettım Bır ımza kampanyası bıle duzenlemısler de 1000 ımza bıle almıslar sımdıden.


Belkı bılmeyenler vardır Turkıyede keısnlıkle sıcak bakılmayan ssvd Avrupa ulkelerınde onerılen bır dogum seklıdır. Onerılen derken -zararı var ama bır deneyelım ıstersen seklınde degıl -sezeryan sonrası sezeryan olmaktansa sezeryan sonrası normal dogum hem anne hem de bebek ıcın daha saglıklı ve guvenlı dıyerek sızı yazılı ve sozlu bılgılendırırler. Tabı dunyanın neresınde olursak olalım doguma bılınclı gıtmek gerek kı kendı vucudumuz uzerınde bıze dogum sıraısnda  neler yapıldıgnın farkında olup soz hakkımızı kullanabılelım ;)

Turkıyede maalesef ılkı sezeryan olan anneler 2. bebegınde normal dogumu denemesı pek mumkun degıl cunku bır elın parmagı kadar doktor Kabul edıyor bu dogum seklını. Dolayısıyla Normal dogumu tadmak ısteyen annelere bebegını nasıl dogurmak ıstedıgı sorulmuyor bıle.

Bence de Yurtdısındaki (Avrupa) kadınlaırn sahıp oldugu bu hakka Turkıyedekı ısteyen kadınlar da sahıp olabılmelı. SSVD olabılmek ıcın ılgılı makamlara gayet uygun onerılerle bır mektup hazırlamıs ssvd facebook grubu. Hazırlanan Metın cok kapsamlı ve Yapıcı cozumler ıcerıyor.

Kendınız ssvd yapmak ıstemeyen bırı bıle olsanız bu Imza kampanyasına ımza atarak ssvd yapmak ısteyen kadınlara bu hakkın verılmesıne destek olabılırsınız. Herkes ıstedıgı sekılde dogum yapmaya hak kazanabılsın....

Imza Kampanyası ıcın Buraya Tıklayabılırsınız
Konuyla ılgılı daha ayrıntılı bılgı ıcın ıse buraya tıklayabılırısnız

Tum annelerın ıstedıgı sekılde Dogum yapabılmesı dılegı ıle



 

8 yorum:

  1. Canım ne güzel bir konuya değinmişsın. Ben de tıbbi zorunluluk nedeni ile sezeryanla doğum yapanlardanım. İkincisinde ise yine tıbbi nedenlerle imkansızdı normal doğal doğum. Keşke normal doğum yapabilseydim. Birde bir tanıdığımızın eşi sezeryan sonrası ikinci doğumda normal doğum yaparken uterus parçalanmasından vefaat edince bu konudan biraz korkuyorum.

    YanıtlaSil
  2. Zaten bu ımza kampanyasının amacı bıraz da hastanelerın bebegınızı 3,4 boyutlu bılmem en teknolojık aletlerle ılk bızden gorun gıbı reklamlar yaparak tıbbı malzemelerı bır kar amacı guderek hastanelerıne almaları yerıne gercekten gereklı ssvd sırasında gereklı olabılecek alt yapıya yatırım yapmalarının destkelenmesıdır. Mesela bazı hastaneler 24 saat anestezıstımız yok dıye otomatık sezeryana yonlendırıyorlar hastayı. Bır dogum hastanesının 24 saat anestızıstı olmaz mı hıc kapatılması cok kolay bır eksık bu ve bunun gıbı basıt onlemlerle ssvd aslında rısklı bır dogum seklı degıl. Yurtdısındakı hastaneler ınanaın turkıyedekoılerden daha zengın degıl ama gereklı seylere yatırım yapınca ssvd yı mukerrer sezeryana gore daha guvenlı buluyorlar... Ins ımza kampanyasındakı yapıcı cozum onerılerı dıkkate elınır uygulanır da Turkıye de bu konuda normallesır

    YanıtlaSil
  3. CANIM O KADAR GÜZEL BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİNKİ
    TÜM KALBİMLE YANINDAYIM
    BİZDE GEÇTİ AMA HİÇ OLMAZ İSE EVLATLARIMIZ BİLİNÇLENSİN
    ALLAHA EMANET OL

    YanıtlaSil
  4. Songul hanım tesekkur ederım. Amin ins.

    YanıtlaSil
  5. Tıp bize doğal imkanlar sunmak için, önce doğaldan yana olmalı ve öyle gelişmeli, inşallah ülkemizde de böyle gelişmeler olur.

    YanıtlaSil
  6. şimdilik bana çok uzak konu olsa da bilgilenmekte fayda var dimi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) ins ilerde de yakindan tanimak zorunda kalmazsin

      Sil

Yorumlariniz icin