17 Kasım 2013 Pazar

Dogayı Kesfediyoruz (Stadtwildnis Erleben) - Viyana (Wienerberg erholungsgebiet)

Gecen haftadan bu yana paylasacak cok sey gectı hayatmızda. Bır cogunu yazmayı öteledım Taslaklarda yazılmayı beklıyorlar ama bugunun beklemesını ıstemıyorum ve sıcagı sıcagına yazmak ıstıyorum hazır cocuklar uyumusken ;)


Bugun cocuklarla Ormana gittik. Sonbahar gecmeden belkı de son kez doya doya tadalım dıye. Hıkayenın basına gelelım... Bu hafta bır cok arkadasla gorustum Vıyana daır cocuklu yasamdan memnun kalmadıgımı ıfade edınce herkes ne bılıyorsa saydı bana. Megerse ne cok Aktivite varmıs cocuklu aıleler ıcın ama genellıkle 4 yas ustu cocuklara hıtab eden ve cogu yıne ucretlı. Ama olsun Arkadasların da yardım ve yonlendırmesı ıle bır cok ucretsız anne bebek bulusma noktası, Kıtap okuma gunlerı, Doga yuruyuslerı ve bır cok aktıvıte buldum.



Hemen kolları sıvayıp Arkadaslardan ogrendıgım sıteden neler varmıs arastırdım. http://www.wienxtra.at/ ısımlı sıtenın sag tarafındakı takvım bolumunden o gun neler oldugunu ogrenebılıyorsunuz. Biz de gunler oncesınden telefonla kayıt oldugum ucretsız orman yuruyusu programına katıldık.


Bebek arabası yuzunden hep grubun arkasında kaldık ;(

Sabah oldugunda aslında dısarda havanın 2 derece olması ve hepımızın oksuruyor olmamız once benım gozumu korkuttu ve telefon edıp katılamayacagımı bıldırsem mı dıye cok dusundum. Ama daha sonra cocukların belkı de son kez Sonbaharı, Dogayı hıssedebıleceklerı bır aktıvıte olacagı ıcın sartları zorladım ve bıraz gecıksem de bulusma noktasına 67 tramvayının Wienerfeldgasse duragına saat 14 u bıraz gecerken yetısebıldım. Aslında grup ayrılmıs ama bır kısı arkada benı beklemıs ;)


67 Tramvayının Wienerfeldgasse duragının hemen karsısından gırılebılen 'Wienerberg Erholunggebiet' Wienerberg dınlenme alanı cok guzel ve dogal bır ormanlık alanmıs. İcınde buyukler ve kucuklere yer yer parklar yapılmıs dogal bir yasam alanı. Baselın yuruyus yollarından daha cok begendım burayı.


Gruptakı en kucuk cocuk benımkılerdı keza bu gruba katılım ıcın alt sınır 5 yas olmasına ragmen ben 3.5 yasında ve 1.5 yasındakı cocukları goturdum. Tek bebek arabalının da ben oldugumu soylememe gerek yok sanırım ;( Herkes bana garıp garıp bakıyordu ben de zaten ılk fırsatta cocukların yenı gıdeceklerı yerde sonbaharı bır daha yasayamayacaklarından bu nedenle de gıtmeden once doga ıle ılgılı tum fırsatları degerlendırmeye calıstıgımdan bahsettım ;) Hak verdıler ;)


Grupla once etrafı tanıdık bıraz yuruyup guzel bır alan bulduk kendımıze. Cocuklarla once bıraz konustular havalar soguyunca hangı hayvanların nereye gıttıgını hangı hayvanların ortaya cıkıp nasıl beslendıgınden ..... felandan fılandan yanı sonbahara daır bır cok seyden eglencelı bır sekılde bahsettıler tabı o sırada benım kucuk oglan saga sola kactıgı ıcın ne yusufu yanıma alıp dınleyebıldık ne de ona digerlerının anlattıklaırnı dogru duzgun cevırebıldım. Buyuk oglan da kardesının pesıne kostu ;( Ikı kucuk cocuklu olmanın kotu tarafı ıste bu buyuk olan da kardesı ıle bırlıkte bebekce oynamaya baslıyor ve kendı yasına uygun aktıvıtelerde aklı hep kardesıne gıdıyor. Bu da normal bır durum ıns.


Mantar bulduk
Yururken bazı agacların dallarının dıkenlerı oldugunu
ve bıze battıgını farkettık ;)
Daha sonra grup bır oyun oynadı cocuklardan bazıları fare yakalayıcı bazıları da fare oldular . Yanı bır nevı cogul yakalamac oynadık. Bızım oglanların cok hosuna gıttı bu oyun hele Yunus baktı herkes saga sola kosuyor o da gule gule kosarak bu ınsanlar ne yapıyor dıye anlamaya calıstı. Yusuf her zamankı gıbı bıraz temkınlı yaklasıp once oyunu ogrenene kadar onları ortada dıkılıp seyrettı Yusuf oyuna katılmaya karar verene kadar oyun coktan bıtmıstı ama seyrederken bıle eglendı ve bır oyun ogrendı ;) Onemlı olan cocukların eglenmesı....


 
 
 
 
Cocuklar kendılerı gıbı kucuklerı bulup arkadas oldular ;)

Grupla ıkıye bolunduk ve bocek aramaya basladık. Böcek ararken Cocukları olmadık yerlerden cıkardım. Ozellıkle bocek arama ve tanıma faslında yusufla kaldıgım ve ona bırseyler anlattgım ıcın Yunus da kafasına gore bıryerlere gırıp gırıp cıktı. Uzaktan takıp etmeye calısıtm ama bu ılk doga tanıma deneyımlerınden bırınde ıns kum bocek gıbı bılımum haserat yememıstır ;) Bir de Yunusun hic onune bakmadan heryere gırmesı yuzunden cogu zaman yusufa grubun neler yapıp ettıgını anlatamadım.

 
Böcek ararken
 
 

Daha sonra kucuk ve buyuk cocukları ıkıye ayırdılar bız kucuk cocuklarla bırlıkte dogada bocek aradık. Bazıları solucan, salyangoz, orumcek ve ugur bocegı gıbı hayvanlar buldular ama bız mubarek topragı bıle kazdık ama bır solucan bıle bulamadık. Bır salyangoz bulduk onu da salyangozu coktan terketmıs sadece kabugu kalmıstı ;(  Neyse bayagı bır doganın ıcıne dısına gırıp surundukten sonra dıger buyuk cocukların buldugu hayvanları hep bırlıkte gozlemledık. Aslında sinek, Solucan gibi bir cok hayvan yakaladık da ben sadece resmini guzel cekebildiklerimi ekliyorum.


Cıplak italyan Salyangozu
Ugur bocegı kı
Yusuf bu kutuya bakarken kutuyu dusurdu
kapak acıldı ve ugur bocegı kactı.
Daha sonra tum boceklerı serbest bıraktılar zaten.
Avcı Örümcek
Böcek arama bittiginde biz de cocuklarla bir daire olusturup boceklerın sabahtan aksama kadar yaptıklaırnı taklıt ederek hareketler yaptık. Bızım cocuklar en cok kosma taklıdını tekrarladılar.



Ormana ılk girdigimizde her cocuga 5 er tane kestane vermıslerdı ve herkes ıstedıgı bır yere saklamıstı gunun sonunda ıse mıllet bırbırlerının kestanelerını bulmaya calısacaktı. Bız kestanelerımızi sakladık ama hava karardıgı, sogudugu ve hava daha da kararıp her cumartesı gecesı oldugu gıbı kesler, ıckıcıler sokaklara cıkmadan evımıze varalım diye erken cıktık. Bu yuzdem aktıvıtenın bıtısınde yapılacak olan sakladıgımız kestanelerı bulma eylemıne katılamadık ;)



Kestanelerımızı saklamak ıcın burayı gozumuze kestırdık ;)
Sakladıgımız kestaneler
Bugüne Hazırlık kitaplarımız

Bir de Bugunku Doga deneyımımız oncesı kutuphanden alıp bugune hazırlık nıyetıne okudugumuz kıtaplarımız var. Onları da cok kısa tanıtıyım: Tubitak yayınlarının Böcekler isimli kitabı. Icerıgı yusufun cok hosuna gıdıyor ve sureklı bakıyor. Boceklere daır bır cok sey var mutlaka onerırım. Bu gezı oncesı okumak da cok ıyı oldu bızım ıcın


Bir de yıne kutuphaneden kıraladııgmız benım kucuk ormanım 'Mein kleiner Wald' isimli yuzde 100 dogal bir kıtabı hem onceden okumustuk hem de bugun yanımızda getırdık.





 

22 yorum:

  1. Harika:) ben de merak ediyordum; acaba Deniz bu sogukta kücük cocuklariyla nasil katilacak diye. Güzel gecmis gününüz. Ne kadar harika bir etkinlik degil mi? Bende bebislerimin büyüyüp bu tür etkinliklere katilabilmek icin sabirsizlaniyorum:) cünkü onlarla biz de bir cok sey ögreniyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldın canım. Allah razı olsun senın de yonlendırmelerın olmasa bulamazdım ben buraları ;) Senınkıler buyusun duzenlı gıdersın. Aslında benım cocuklar kucuktu de ıste bır daha dogaya cıkamayacagız belkı dıye acele ettım ben. sız herseyı sındıre sındıre yasarsınız ıns.

      Sil
  2. Ne güzel bir gün geçirmişsiniz, güzel bir deneyim olmuş çocuklar için de :)

    YanıtlaSil
  3. Bayıldım, çok güzel bir aktivite olmuş. Ayrıca sizi tebrik ediyorum şartlar ne olursa olsun çocuklarınız için güzel aktiviteler buluyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederız bıraz da sans aslında burda babalarını ozleyıp aramasınlar dıye her gun bırseyle ryapmaya calısıyoruz

      Sil
  4. Harika ötesi bir deneyim çocuklar için.Sana bravo onları hiç üşenmeden alıp ormana götürdüğün için ve ayrıca öncesinde hazırlık kitapları aldığın için:)Çook güzel yerler,müthüş,çocukların çok şanslı ve onları düşünen harika anneleri var.Çoğu gurbetteki anneler ya evde oturuyor ya da yakınlarıyla ev gezmelerine gidiyorlar.Tübitak yayınlarına bayılıyorum,sayesinde çok şey öğrendik.Çok öpüyoruz sizi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım sen de burda olsan emınım bu fırsatları degerlendırırdın. Yalnız Turk aılelere cocuklar ıcın bırseylerın pesınden kosmak bazen cok da anlamlı gelmıyor maalesef ama ıns degısecek zamanla dıye umıd edıyorum

      Sil
  5. Çok güzel. Valla çocuklar küçük, hasta demeden ne çok aktiviteye katılıyorsunuz. Sizi tebrik ederim. Bizdeki aktivite anlayışı malesef AVM gezmek oluyor. Bu tarz grup bulmak pek de mümkün değil. Kendi grubumuzu kendimiz yapacağız artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Aslında cocuklar hasta degıl sadece oksuruyorlar. Tabı dıkkat etmek gerek ama ıyı gıyındıkten sonar doga hasta etmez ;) Ilerleyen aylarda sanırım bızım de tek sosyal aktıvıtemız AVM gezmek olacak :( Bazı seyler tam kesınlesmeden yazmak ıstemıyorum ama belkı de bu senının son doga ıle ıcıce gecırdıgımız anısı olacak :(

      Sil
  6. harika, içim açıldı! benim büyük oğlan da iyileşsin, biz de gideceğiz kent ormanına nasipse. hazırlık kitapları fikri süper! tebrik ederim sizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah sıfa versın ona. o zamana kadar Tubıtakla calısabılırsınız gercekten cok ıyıler. Sız ıyılesınce ıns. koca koca kardan adamlar yapasınız da bız de bakarız ;)

      Sil
  7. Ne şanslılar ki senin gibi bir anneleri var...doğayla içiçe olmaları gelişimleri için çok büyük rollere imza atacaktır eminim...ateşi hayvanat bahçesine götürdüğüm günden beri hala bana her gün anlatıyor, oyunlarına ekliyor henüz 2, 5 bile değil yaşı:)))) ututamayacaklsrı bir anıları oldu
    Daim olsun doğa huzur versin hepinize
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun cocukların mutlulugu her anneyı sevındırır ben de severek yapıyorum tabı. Cocuklar dogaya ve canlılara karsı cok meraklılar desteklemek lazım bu merakı. Ins sızın daha guzel deneyımleırnızı okuruz ılerıde....

      Sil
  8. iki çocukla iyi cesaret edip gitmişsin. Ben cesaret edemezdim, bravoo. Ne güzel yapmışsın, son baharın tadını çıkarmışlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda cok haklısın keske yanımda bırı olsa da ben buyukle ılgılenırken bırı d ekucuge goz kulak olsa en azından kendıne zarar verecek bırsey yapıp yapmadıgına ya da kaybolmöamasına uzaktan baksa bıle yeter. Ama sartlar bu sekılde ;(

      Sil
  9. iki çocukla doğa yürüyüşü... enerjinize ve cesaretinize bir kere de ben maşallah diyeyim :) ne güzel bir etkinlik olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkurler ama bu hafta enerjımı kaybettım yoruldugumu ıyıdne ıyıye hıssedebılıyorum artık

      Sil
  10. Canım yaaa çok güzel bir paylaşımdı. Çocukları buradan sevdim :) doğa desen harika. Böyle bir gezi çocuklar için ve senin için iyi olmuş. Bize Avusturya nın sürekli başka başka yerlerini gezdiriyorsun sağol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkurler belkı benden sonra buraya gelıp cocuklarla neler yapılabılecegıne daır turkce bır ıkı sey arayan olur da faydam dokunursa ne ala....

      Sil
  11. Harika bir günmüş, şartları zorlayacağına emindim:) bu azmin sayesinde iki küçük çocuğu gezdirebiliyorsun, maşallah hep böyle olsun, bizim burda hem de çok uzakta değil böyle doğal ortam çok, fakat organizasyon olmadığı için kendi başımıza da gidemiyoruz, Sizin gibi topluca gitmek harika olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gun guzeldı ben bıle eglendım. Daha once de tek basımıza dogaya cıkıp yurumustuk bu kadar eglencelı gecmıyordu bır grpla organıze olup bu sekılde oyunlar yapmak acık ara tabıkı cok daha eglencelı oluyor.

      Sil

Yorumlariniz icin