17 Ekim 2013 Perşembe

Salzburg: Ask köprüsü (Makartsweg, Liebesbrücke)

Mirabel bahcesini gezdikten sonra yol nereye gıdıyorsa ve dıger Turıst gruplar ne tarafa gıdıyorsa  o yone dogru bız de devam ettık yurumeye. Herkes Salzburg kalesıne dogru yuruyordu cunku normal bır Turıstın guzargahı: Mirabel bahcesi, ask koprusu uzerınden Mozartın evının oldugu Getreidegasseden ve Kılıseden gecıp Salzburg kalesıne yurumektır. Biz de cocuklarla kısıtlı vaktımız oldugundan bu guzargahı kullandık. Mirabell Bahcesini daha once yazdım ve bu yazıda da Ask Köprüsünden bahsetmek ıstıyorum.

Köprü'nün ıkı tarafı birlestirici bir Metafor olması ve Kilidin de birarada tutan hatta anahtarı gole atınca bır daha hıc ayrılmama metaforunu sımgeleyen bır gelenek uygulanıyor Ressam Hans Makart ın ısmı verılmıs olan Salzach ustunden sehre uzanan Makartsweg küprusunde.


Yerli ve Turist Asıklar ya da evliler ;) Bu Köpruden gecerken bır kılıdı kopruye takıp anahtarını Salzach gölüne atıyorlar. Cogu kisi Kilitlerin ustlerıne de ısımlerinı yazıyor.


kaynagı ıtalyaya dayanan bu gelenek Salzburgda Yaklasık 2.5 sene once biri gelip Koprunun demırlerıne kılıt takıp anahtarını da Salzach gölüne atmasıyla baslamıs. Salzburgda bu sekılde baslayan gelenek aslında daha oncelerı Roma ve benzer  avrupa ulkelerınde yaygın ve kopruler uzerıne kılıt takmayı popular hale getıren bır kac
roman da bulunuyordu.

 
Her ne kadar kulaga hos gelse de bu gelenek bır cok avrupa ulkesınde takılan kılıtlerın zamanla paslanması ve Pas'ın da koprunun tarıhı yapısına ya da temız gorunumune zarar verdıgı ve bır de paslı demırlerın kopruden gecen ınsanların saglıgına zarar vermesı gerekcesı ıle yasaklanmıs.


Roma da bır sure uygulanan bu gelenek ve koprulerdekı kılıtler yukardakı nedenlerden dolayı kaldırıldı ve kılıt takmak yasaklandı Simdi Ponte Milvio gibi bir köprüde kılıt takarken yakalanırsanız 250 euro cıvarı ceza odemek durumunda kalıyorusnuz.  Ama Salzburgda böyle bir tartısma yok.


Salzburgda bu gelenek yenı olmasına ragmen (2.5 sene) bir seferinde tum kilitler sokulup atılarak köprü temizlenmis. Daha sonra yenı gelenler yenı kılıtler takmıslar. Yanı omur boyu kılıdnızın orda kalacagını zannetmeyın ;) Paslanma ve pasın verecegı zarardan dolayı Kılıdınız bır sure sonra beledıye tarafından cıkarılıp atılacaktır ;)


Salzburg kalesi ıcın Buraya Tıklayın
getreidegasse ve Kılısesı ıcın buraya tıklayın


Kaynaklar:
Salzburger Nachrichten
Liebesschloss
Makartsweg

 

6 yorum:

  1. Seyahat için toparlanma sürecinde iken yaptığınız paylaşımlar için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. ben tesekkur ederım, bırseyleır unutmadan araya cok vakıt gırmeden yazmak ıstıyorum ama her seferınde nasıp olmuyor...

    YanıtlaSil
  3. Böyle şeyler saçma ama bir o kadar da sevimli:)Belki gün gelir bizim yolumuz da düşer

    YanıtlaSil
  4. Bizdeki dilek ağacı gibi bişey:)
    ne güzel manzara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet aslında sonuc olarak ortaya guzel bır manzara cıkıyor da kendını kaptırmamak gerek ;)

      Sil

Yorumlariniz icin