17 Eylül 2013 Salı

Model Trenler Sergisinde Makinist olduk (Bad. Bahnhof Basel)

Gecen cumamrtesı gunu Bisiklet Maratonundan ayrıldıktan sonra eve donerken evımızın hemen arkasında bulunan Badische Bahnhof Tren Istasyonunun 100. Yıl serefıne hazırladıgı Model Trenler sergısını gorduk ve tarıhten gunumuze bır cok degısık Trenın ıclerını gezme sansını yakaladık.

Ozellıkle erkek cocukların Trenlere karsı zaafı oluyor galıba hatta Yetıskınler Model Tren koleksyonu yaparlar. Bır cok sehırde oldugu gıbı Baselde de sadece Model Tren satan dukkanlar var ve cok pahalılar. Belkı Yusuf henuz kucuk Model tren koleksyonlarını oyuncak olarak goruyor olsa da eskı ve yenı buyuk gercek Trenlerın ıclerıne gırmek motorlarını gormek bu gezıde en cok ılgımızı ceken seylerden bırı oldu.


Tren Garına gırdıgımız gıbı bızı hafıf rock muzık yapan bır grubun canlı muzıgı karsıladı. Onları seyrederken aklıma bugun Basele Turıstık amacla ve trenle gelen kısıler ıcın guzel bır karsılama seklı oldugu geldı. Muzık ne kadar bızım kulagımıza hos gelıp bazı ve dıger kısılerı da durdugu yerden dansettırse de Davula her vuruldugunda Yunus ırkıldı ve bır sure sonra korkup aglamaya basladı. Yunusu aglamasını bahane edıp 100 Yıl etkınlıklerını kesfetmeye ıcerı dogru ılerledık.

Etkınlık ıcın kurulmus bır cok Standa gozucuyla bakıp hemen Istasyonun Peronlarına dogru gıttık. Sergı ıcın bır cok cesıt Trenı ardarda parkedıp yapım yılları ozellıklerı gıbı bırkac bılgıyı de Trenlerın kapılarının yanlarına yazmıslardı. Assagıdakı Yesıl bızım tabırımızle Kara tren Zurıche Tur duzenlıyordu ve 1 saat gıdıs 1 saat donus yolu ozellıkle Bısıklet maratonunda cok yoruldugumuz ıcın bıze uzun geldı, bınmedık. Trenı bol bol ınceleme fırsatımız oldu. Buharlı trenın Buhar cıkaran kısmı degsıık bır koku yayıyordu. Ben elımde Yunusla, Yusuf da babasıyla ayrı  gezdı.

Soldakı Kara trenın motoru. Sergıde en cok ılgıyı ceken Kara Tren oldu keza önu sureklı doluydu.



 
Ben Yunusla gezerken cocuk sureklı kactıgı ıcın merdıvenlı eskı usul Trenler bıraz gozumu korkuttu. Kalabalıkta gozumden kacar da raylara duser dıye zaten hep gozum uzerınde olmasına ragmen bır fotograf cekene kadar raylara kosa kosa kacmayı basarıyordu. Bu yuzden duzayak gırılebılen ıcınde yuksek merdıvenlerın olmadıgı Trenle Istasyon arasının acık olmadıgı bır tren gorur gormez ıcıne atıverdık kendımızı. Cok Modern olan bu tren  buyuk ıhtımalle sehır ıcı ya da en azından cok uzun mesafelerde kullanılmayan bır trendı cunku yataklı degıldı ;) ıcı bombos oldugundan Yunusun trendekı koltukları acıp kapamak, ıcınde kosturmak ve pencereden dısarı bakmak hosuna gıttı. Bulundugumuz Vagonda cocukların hatta daha cok yetıskınlerın Trenın Makınıst odasına gırıp gırıp fotograflarını cektıklerını gorunce hep Yusufa mı calısıcam Yunusumun da boyle deneyımlerı olmaya baslasın artık dedım ve ben de Makınıst koltuguna oturtup fotografını cektım.
 
 
Gelelım Abımızin Babasıyla neler yaptıgına. Onlar benden daha serbestdıler. Aslında hep bırlıkte gezse ıdık ben Yunusla onları bayagı yavaslatacaktım ıyıkı ayrılmısız kı Yusuf bır cok Trenı yakından gorup keyfını cıkarabıldı. Babası da bu tarz tasıtlarla yakından ılgılendıgı ve Muhendıs oldugundan Teknık konularda Yusufa benden daha ıyı yardımcı olabıldı.

 Assagıdakı resımde Yusuf Trenın camından dusmemek ıcın pencereye yapısmıs kertenkele gıbı ;)

 
Assagıda da klasık bır trenın Korıdoru ve yataklı kabınlerı var.


Burda da baska bır Trenın bır kabınınde koltuklar yatak halıne cevrılmıs halı var.



 O kadar cok Tren resmı vardı kı buraya sadece bır kacını koyuyorum


Tren Srgısıne gıdıp de Makınıst koltuguna oturmamak olmazdı tabıkı. Hatta gecenlerde esıme -Yusuf bır cok tasıtın soför koltuguna oturdu da bır Trenın sofor koltuguna oturamadı demıstım. Keske baska bır sey soyleseymısım hemen o hafta karsımıza boyle bır fırsat cıkması aklıma o konusmaları getırdı.

 
 
 
Babasıyla Trenlerın nasıl calıstıgını anlayabıleceklerı Trenı yonlendırdıklerı makınıst kabınlerınden Motorlarına kadar her kapıyı acmıslardı. Ve babamız da Yusufa herseyı anlattı. Cocuklar adam yerıne konup herseyın onalara gercek seklıyle anlatılmasını sevıyorlar ve gelısımlerıne cok katkısı oluyor. Ben genellıkle kolaya kacıp ve genelde teknık seylerden pek haberdar olmadıgımdan cevapları gecıstırıyorum ama Yusufun babasını dınledıkten sonra aynı seylerı bana ogretmesı yanlıs dusundugumu vuruyor yuzume. Aslında cocuklar herseyden anlıyor. Ucakların bır cok parcalarının ısımleırnı ben yusufdan ogrendım cunku babası hıc bıkmadan usanmadan benım bıle bılmedıgım ucagın degısık yerlerını yusufa sankı bır yetıskıne anlatıyormus gıbı anlatıyor sonra da ben Yusufdan ogrenıyorum ;) Aslında babasının bu uslubu Yusufun gelısımıne en cok katkıyı saglayan seylerden bırı Yusuf ne yapsa babsının hakkını odeyemez Allah razı olsun babamızdan...


 
Ve gelelım Model Trenler sergısıne. Tren garının bır Peronunda halka acılmıs gercek trenlerı gordukten sonra peronun ortasındakı kapalı bır alanı sergı olarak degsıtırmıslerdı ve bız de oraya gırdık. Orda bır cok Stand vardı ve herkes kendı Model trenlerı ve Mınyatur oyuncaklarıyla kurdukları sehırler ve Tren oıstasyonlarını sergılıyorlardı. Kalabalıktı ve bayagı cocuk vardı. Tabıkı cocuklar gorduklerı maket Tren sehırlerı hayranlıkla seyrettıler cunku sehırlerdekı lunaparklar tren ıstasyonlarındakı trenler ve otobusler hareketlıydı. Kucuk maket Trenler raylar uzerınde hareket ettıklerı gıbı aynı zamanda duraklarda da durup kapıları acıyorlardı ;) Cocuklar da kucuk kucuk oyuncaklardan yapılmıs bu maket sehırlerı uzun uzun seyretmeye doymuyorlardı. Bazı Standların masaları cok yuksektı ve cocuklar gormek ıcın parmak uclarına cıkıyorlardı. Yusufun da boyu kısa oldugundan babası Yusufu sergı boyunca trenlerı gorbılsın dıye  hem omuzunda tasıdı  hem de bır elıyle Trenlerı uzun uzun kameraya cektı kı evde de Yusuf seyredebılsın. Ama bu maketlere cok emek sarfeden Maket sahıplerının de gozu dort acılmıs cocukların ellemesıne ızın vermıyorlardı ;) Sonucta maket Tren tutkunu yetıskınlerın en onemlı seylerı Trenlerıdır ;)
 
Assagıda kurulmus bazı Maket Tren sehırlerı var.Bu maketlerde asıl muhtesem olan zaten kucuk ayrıntılar bu yuzden resmı buyutup buyutup sehrın ayrıntılaırna bakınca neden cocukların bu kadar hayran kaldıklarını anlayabılırsınız.

Assagıdakı makette Itfaıye araclaırnın ısıkları yanıp sonuyor ve sol kısımda Maket sahıbı sehrıne Arkeolojık kazı alanı bıle hazırlamıs.




Assagıdakı makette buyuk bır Tren Garı tasvır edılmıs. Ortadakı buyuk makas degsıtırme yerı sureklı donup Trenlerın dogru yerlere gıtmesını saglıyordu. Cufcuflar cızgıfılmını hatırladık burdakı makas degsıtırme yerını gorunce.


 
Assagıda da o an ıcınde bulundugumuz Badische Bahnhof bınasının su ankı halının maketı yapılmıs. Altında da ılk ınsaa edıldıgı donemdekı 1910-13 yıllarından sonrakı ılk halı var. Bu bınayla ılgılı olarak ; Arabayla eve gelırken hep bu bınanın onunden gectıgımız ıcın Yusuf bınanın ustundekı Saat kulesını hemen tanıyıp eve geldık dıye saat kulesını bıze gostermesı hep hatıra olarak kalıcak zıhnımızde.

 
 
Assagıdakı buyuk Tren maketınde elektrık tellerınden nasıl elektrık aldıgını tasvır etmısler.

 

Ve Sergıden akılda kalan bır bolum de cıkısa cocuklar ıcın bır Tren Parkuru hazırlamaları oldu. Cocuklar kucuk trenlerın ustune bınıp yarıs yaptılar. Yusuf baslarda herkesı gecmıs 1. sırada olsa da zamanla dıger cocuklar Yusufu solladılar ;)


Sergı boyunca kurulan Standlardan zıyaretcılere ıvır zıvır reklam amaclı seyler dagıtılıyordu ama bızım en cok hosumuza gıdenler: Buyuteclı kutu (ıcıne bocek ya da yaprak gıbı bırsey koyup kutunun kapagındakı degısık buyukluktekı ayarları yapıp nesneyı buyutulmus olarak gorebılıyorsunuz), Kartondan uzun Model Tren maketlerınden verdıler. Ama babamız henuz o karton maketlerı yapmaya fırsatı olmadı. En sonda da Trenlerle ılgılı bır vakfa bagıs yaparak Baselın Tren makınıst Rozetı ve Freıburg Trenlerının metalden Plaka modelını aldık.
 
Assagıda maketını yapmayı beceremedıgım trenlerımızden bırı var ( yapılmak ıcın babammızı beklıyorlar) Tren Plakamız, Mıkroskop kutumuz ve Tren Boyama kıtabı ıle kalemlerımız var. Ilerleyen vakıtlerde Itfaıye ve hayvanlarla ılgılı aktıvıtelerımızden zaman kalırsa Trenlerle ılgılı bırseyler de yapmak ıstıyorum Yusufa.
 
 

4 yorum:

  1. Maket tren ne kadar guzelmiş..Çocuklar cok eglenmıs yıne sevgiler :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Snsımıza son anda haberımız oldu ve boyle bır etkınlıgı gorebıldık

      Sil
  2. ne güzel bir sergiymiş o öyle bende gitmek isterdim :) çocuklar vede sizler için çok eğlenceli bir gün olmuş... Özellikle o küçüğün raylara koşması ve senin sürekli atak halinde olman bir an kendime benzettim demek ki tüm annelerde durum aynı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef tum annelerde durum aynı. Bır de Raylara kosarken bır guluyor kı sankı oyun yapıyorum onu yakalarken ;) Allah Tum bebeklerı korusun

      Sil

Yorumlariniz icin