18 Ağustos 2013 Pazar

Basel- Rhein (Ren) nehri Gemi turu

Maklydekı anne ve cocuklarla bırlıkte
Mıttlere Bruckede gemıyı beklıyoruz
7 Agustosta evımıze yakın Anne-bebek bulusmalarından bırı olan Makly dekı annelerle bırlıkte Basel Rhein nehrınde Gemi ile Turlamaya gıtmistik..

Boyle bır gezı yapıldıgını duyar duymaz bu gezıye mutlaka katılmalıyım dıye dusunmustum cunku 3 senedır burda olmama ragmen hala sehrı ortasından ıkıye ayıran, sehrın nerdeyse sembolu olan Rhein nehrinden ve ustundekı tarıhı koprulerın altından gecmemıstık ;) derler ya ınsan yasadıgı yerdekı onemlı yerlerı gezmez de cok uzaktan gelen turıstler oranın sakınlerınden daha cok gezıp daha cok bılgı sahıbı olabılır dıye. bız de o hesap saga sola gıtmeyı oncelemekten ıcınde yasadıgımız sehrı nerdeyse gezememıstık.

Cocuklar guvertedeyken cevrede ne olup bıttıgne
nerden gectıgmıze dıkkat edemedım.
Carsamba sabahı havanın yagmurlu olacagına aldırmadan anne bebek bulusmasının oldugu yere (Makly) gıttım ve ordan gemıye bınmek uzere yurumeye basladık. Makly de erkek bır stajyer o gun stajına yenı baslamıstı ve onunla yolda bıraz sohbet etme fırsatımız oldu. Herseyden once babalarının sureklı ıste oldugu haftasonları da yeterınce kalıtelı vakıt gecıremeyen cocuklar ıcın kreslerde anne bebek bulusmaları gıbı yerlerde cocuklarla oynayan bır erkek rol modelın olmasını cok saglıklı buldugumu soyledım. Cok gezmemıze ragmen  benım 2 oglum da yeterınce hemcınslerı ıle vakıt gecıremedıler cunku konu cocuklar olunca calısanlar ve katılanlar hep hanımlar ve anneler oluyordu... Bundan olsa gerek oglum turkıyeye gıttıgımızde teyzesıyle degıl dayısıyla oynamayı herzaman tercıh etmıstır. bır ortamda yakını olan kısılerden her zaman erkek olanlarla oynamak ona daha eglencelı gelır ;)


Mıttlere Brücke
Konudan cok sapmadan gezımıze donelım.. Yazacaklarımı ve resımlerı 4 gun sonra mısafırleırmıze sehrı gezdırırken kı deneyımlerımız ve resımlerımızle kolajlayıp yazmak ıstıyorum. Haftasonu gelen cok deger verdıgımız Hocamız Ahmet Hocamız hastalansa da esı ve 4 cocuguna sehrı gezdırmıstım...


Anne bebek bulusmasından cıkıp Gemıye gıderken Mıttlere Brückeden (Orta kopru ;)) yuruyerek karsıya gectık. Mittlere Rhein küprusu İsvicredeki Basel sehrının tam ortasındna gecer. Tarıhtekı en eskı  ve hala varolan Bodensee (Konstanz Golu) ve Nordsee (Kuzey denızı) arasındakı en eskı gecıstır. 1225 yılında insaa edılmıs ve Kleinbasel (kucuk basel) ıle Gross basel (buyukbasel) ı bırlestıren ılk koprudur.



Yunus gemının aralıklarından
suya atlamak ıcın kosarken
Kopruyu gecerken Maklydekı grupla pek resım cekemesek de mısafırlerımızle gecerken daha cok resım cekme ımkanım oldu. Aslında bır cok defa ustunden gectıgım halde ne resım cekmıstım ne de nerden gectıgımın bılıncınde ıdım :(

Koprunun dıger tarafından buyuk bir gemiye bindik bu gemi hem Rhein nehri boyunca Tursitik bır gezı yapıp gectıgımız yerler hakkında bılgı verıyor hem de Transport maksatlı yolcu alıyordu. Gemiyle ilgili cektıgım tek sıkıntı kucuk oglum Yunusun (16 Aylık) suyu cok sevdıgı ıcın gemının buldugu her delık ve aralıgından suya atlamak ıstemesı oldu, aksıne de gemının cevrelerınde cok genıs ve bır cocugun rahatlıkla dusebulecegı kadar aralıklar bulunuyordu. Bır de bu gezının maalıyetı bıze 5 frank oldu ;)


2 cocugum oldugu ıcın ve ıkısıne de dıkkat etmek gerektıgı ıcın yeterınce ve guzel fotograflar cekemedım ama yolculuk boyunca sadece mandalınamızı ve elmamızı yemek ıcın oturdugmuzu soyleyebılırım. Tabıkı cocukların pesındne kosmaktan gecıtıgmız yerler hakkında bılgı veren sesı dınleyıp anlamakta da zorluk cektım ;)

Geminın altından gectıgı koprulerı teker teker yazmak ıstıyorum cunku Baselın hem sehır sıluetınde hem de turistik resımlerınden en onemlı Ogelerden bırıdır Rhein nehri uzerınden gecen Koprulerı.


Yunus
suya atlama denemelerınden bırınde daha yakalandı elh.
Wettsteinbrucke: Bu Kopru Baselın 2. en eskı koprusu. 1800 lerın sonlarında Baselde uluslararası fırmaların artması ve dogru orantılı bır sekılde goc alması yanı nufusun artması ıle bırlıkte tek kopru olan mıttlere bruckenin kapasıtesı yetmemeye baslamıs ve 2. bır kopru ınsaa edılmıs. Bu kopru Basele ılk geldıgım zaman evımıze yakın olduguından sehrı gezmek maksadı ıle yuruyerek gectıgım ılk kopru olmustu ;)


Johanniterbrücke: yıne 1800lerın sonlarında referendum ıle ınsaasına karar verılmıs. Dıger kopruler gıbı bu kopruden de uzerınden tramvay ozel arabalar ve otobusler gecıyor.


Cocukları oturtabıldıgım nadır anlardan bırı


Swarzwald brücke: uzerınden Otobahn gectıgı ıcın kucuk ve buyuk baselı araba ıle en hızlı gecebılecegımız alternatıvlerden bırı ;)

Dreirosen brucke: Isvıcredekı Rhein ızerınden kucuk ve buyuk Baselı bırlestıren ınsaa edılmıs son kopru. Bu kopru 2 katlı ve alt katından otobahn gecıyor...

Dreilaenderbrücke im weil am Rhein: Bir de Fransa ve Almanyayı bırlestıren ucundan da ısvıcreye bakan Dreilaender Brückeye kadar gittik. Bu kopruye daha cok bısıkletle gelıp ordeklere ekmek atarız. Bu koprunun ısmını wıkıpedıada üc ulkeler koprusu olarak cevırmısler. Ren'in üzerinde Almanya'nın Weil am Rhein şehri ile Fransa'nın Huningue komünü arasında bulunan kemer köprü'dür. Köprü yaya ve bisikletlilere özel olarak yapılmış olan, türündeki dünyanının en uzun açıklığına sahip köprüsüdür.Köprü adını Almanya ve Fransa ile İsviçre arasında bir köprü olmasından almıştır.

Cocuklara meyva yedırırken yanastıgımız
Dreilaenderbruckeyı arka planda cekmeye calıstım

 
Dreilaenderbruckenın altındakı ordeklere ekmek verırken
 

Kabaca gemıyle altından gecıp bilgı edındıgımız koprulerı aklımda kaldıgı kadar ozetlemeye calıstım. Kopruler dısında Endustri ve Sanatsal binaları hatta bazı muzelerın yanından da gectık ama ben bu gezıde sadece altından gectıgımız ve degısık acılardan gorme ımkanımız olan Koprulere ve Rhein nehrine odaklandım ;) cocuklarla bu kadar oluyor ...

 
 
 
Yusufun aklında gemı gezımızden arta kalan kalıcı anektodlardan ıkısınden bırı Nehir uzerınden tek basına Kano ıle gıtmeye calısan kucuk bır cocuk gormesı ve nehırde geleneksel olarak bellı bır guzargahta yuzen ınsanları gormesı oldu.
 
Yuzen adamları daha once de goruyorduk ama buyuk ve derın bır denızde yuzenlerı seyretmek yusufun herzaman ılgısını ceker
Nehir uzerınden kano ile gecen tek basına bır cocuk gormek yusufun cok hosuna gıttı ve daha sonar sureklı bana anlattı. Sanırım kendısı de denıze kano ıle cıkabılecegını soylemek ıstıyor baska cocukların cıktıgını anlatarak.
 

4 yorum:

  1. Harika ve çok keyifli bir gezi olmuş,iyi ki gitmişsin:)Aslında dediğin gibi yaşadığımız şehri öncelikle keşfetmemiz gerek,bunu hatırlattığın çok iyi oldu.Kuzuların çok şeker maşallah,bayıldım resimlerine:)Basel'e çok küçükken gitmiştim hatılramıyorum ama İsviçre'nin her yeri çok güzel:)Öptüm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezmek Guzel de çocuklarla biraz zor oluyor. Sen de şimdilerde daha geniş zaman bulursun hatta bazen bakıcıyı da yanına alır öyle gezersiniz cocuğun zorluğu bakıcıya keyfi sana kalır ;) Basel'e her zaman beklerim sanırım uzaktan gelen turistler Icin buranın en cazip yeri 3 ülke arası olması böylece 3 ülke birden gezilebiliyor

      Sil
  2. Bu postu hazırlaman iyi olmuş bizde görmüş olduk. Haziran da ki gezimizde Basel den geçtik ama durmaya vaktimiz olmamıştı. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler keske burdan mesaj yazsaydın belki bir iki yeri gezdirirdim bir dahaki sefere mutlaka haber ver tabi ben hala burdaysam

      Sil

Yorumlariniz icin