2 Mart 2013 Cumartesi

Subat Filmleri: 3 İdiots, Her cocuk ozeldir (Yerdeki Yıldızlar) ve Rab ne bana Dijodi

Bu ay cocuklar gece uyuduktan sonra esimle Hint filmleri seyretmeye calistik. Ogrenciyken Yurtta bir Hint filmi Furyasi gecmisti ustumuzden Hint filmleriyle kalmayip Hint Kulturu, Dili gibi cesitli yonlerden tabiri Caizse Hintlesen arkadaslar bile olmustu... Ben de Akimdan etkilenmis o donem bir cok Hint filmi seyretmistim. Esimle tekrar yeni filmleri seyretme fikri cok hosuma gitti cunku Anne olduktan sonra ekranda kucuk bir cocugun agladigini gorsem cok etkilenir ve geceleri bile uykularim kacar oldu. Birsey seyredeceksem illa ki Eglenceli olmaliydi ki Hint filmleri Dramatik icerigi abartsa bile yine de film boyunca eglenceli olur ve filmin sonunu mutlu bitirirler  ;)

Ve Film zevkine guvendigmiz bir arkadasin verdigi onerilen hint filmleri listesinden kendimize sirasiyla 3 Idiot, Rab ne bana Dijodi ve Her cocuk ozeldir (Yerdeki Yıldızlar) filmlerini seyrettik.
 

3 Idiot Aamir Khan, Kareena Kapoor ve Scharman Joshi nin oynadigi Rajkumar Hirani nin yazdigi ve yonettigi Filmi genel olarak cok begendim diyebilirim. Filmin buyuk kismi 3 Muhendislik ogrencisinin Okulda yasadigi maceralardan olusuyor ama oyle maceralar yasiyorlar ki bildigimiz genclik filmleri gibi degil. Filmde muhendislik uzerine ince espriler zaten seyirciyi gulmekten kirip geciriyor bir de cok iyi bir egitim sistemi elestrisi yapmislar... Ezberci sistemi seyirciyi sikmadan cok eglenceli bir sekilde elestiriyor. Hatta basroldeki ogrencilerimiz muson yagmurlari sirasinda hastaneye ulasamamis birini okulda elektrikler kesik iken dogurtuyorlar cok hareketli ve ogrendigimiz bilgileri gercek hayatta yasatan bir film. Simdiye kadar seyrettigim Hint filmleri arasinda en kalitelilerinden biri. Bu acilardan mutlaka seyredilmesi gereken bir film. Tabiki bunlari okuyup da kusursuz bir film beklemeyin:

Tabiki begenmedigim yonleri de var. 
  1. Mesela arkadaslar arasinda en Fakirinin dindar olmasi bilime hakim olup iyi bir muhendis oldukca kendine guvenip yapmak istedigi seyleri yapabilmeye basladikca dinden uzaklasmasi ve onemsememesi gayet baskin bir sekilde Vurgulanmis. Dindar olan Fakirdir Din disinda tutunacak bir seye sahip oldukca Din etkisini kaybeder Onermesi beni cok rahatsiz etti.
  2. Filmin baslarinda yeni gelen ogrencilere yapilan popo damgalama sahneleri cok itici ve gereksiz bir sekilde uzatilmis. o sahneler tam olarak Amerikan genclik filmlerinin kotu bir kopyasi gibi geldi.
  3. Tabiki filmlde gereksiz yere seyirciyi sikan  Muzikaller vardi. Hint filmlerindeki Muzikaller benim hosuma gider ama cok uzattiklarinda bazen filmi bile kapamak gelir icimden. 

Yerdeki Yildizlar (Her Cocuk Ozeldir):

2007 de Yonetmenligini Aamir Khan, Amole Gupte, Ram Madhvani in yaptigi Darsheel Safary ve Aamir Khanin oynadigi filmi seyrederken cok agladim. Filmde Disleksi (Ogrenme Bozuklugu) olan zengin ailden bir cocugun Farkliligi farkedilmeden once nasil Aileisnin ve Okulunun beklentileri altinda ne kadar ugrassa da ezildigini hissediyorsunuz. Arkadaslari arasinda surekli alay konusu olmanin verdigi burukluk seyirciye cok guzel bir sekilde yansitilmis.

Tum beklentilerin, ogrenmesi gereken seylerin disinda cocugun kendine has ozel bir dunyasi vardir. An`i yasar bir kusun daldan ucup gitmesini bir baligin su birikintisinde nasil yuzdugunu saatlerce seyredip gozlem yapar ve cok guzel resim yapar. Tabiki resim derslerinde bile basarisizdir cunku ogretmenin kendinden bekledigi komutlari ve sinirlari anlamakta zorluk ceker.  burdan da anlasilacagi uzere bu filmde de cok iyi bir egitim sistemi elestrisi var. 

Cocugu hic istemedigi halde ailesi yatili bir okula verirler.Yeni okulda daha once Ozurlu cocuklarin gittigi bir okulda ogretmen olan ve bu okula gecici resim ogretmeni olarak gelen kisi Cocugun farkliligini farkeder ve kendine, hayata, kendisini uzaklastirdiklari icin Ailesine kusmus artik tum heyecnini yitirmis ve hic konusmayan bu cocugun guvenini geri kazanmasi icin cabalar. Basarili da olur. Bunlari yazarken bile gozlerim yasardi. Her ailenin ve egitmenin mutlaka seyretmesi gereken bir film.

Ben filmi seyrederken cok sukrettim ve cocuklarin o masum dunyaarini hissettim. Ogluma onun yaptiklarina onun gozunden bakabildim sanki. Hatta gecici ogretmenin sinifa ilk girdigi sahneyi yine bir hint klasigi olarak h Muzikal seklinde cekmisler. Buyuklere biraz sacma gelse de kucukler icin iannilmaz eglenceli bir klip olmustu. Dayanamayip yusufa da o klibi bir iki defa seyrettirdim cok eglendi kahkahalar ata ata seyrettı.


Gelelım seyrettıgımız son fılme: Rab ne bana Dijodi (Bu cıftı Tanrı bırlestırdı)

2008 yılında Aditya Chopra Yonetmenlıgını yapmıs ve unlu oyuncu Shahrukh Khan oynamıstır. Fılmde Shahrukh khan once sıradan bır memur ıken bır kıza kızın dugununde ıken asık olur. Artık basrolumuzde nasıl bır goz varsa artık aynı anda kızın nısanlısının yanı bıraz sonra evlenecegı adamın bır kazada oldugu haberı gelır ve kızın babası da bu olayı kaldıramaz ve olmeden once kızından shahrukh khan ıle evlenmesını ıster. Cıftımız macerası boyle baslar.

Tabıkı kızın nısanlısı ve babası aynı gun olunce kızın eskı hayat dolu halını huzunlu bır hal alır. Cıftımızın evlılıgı ev arkadaslıgı ılıskısınden ılerı gıtmez. Kız bır gun bır dans okuluna katılır ve karısının mutlu olması ıcın baska bır klıga ve karaktere burunen kocası cok farklı bır sekılde kızın karsısına cıkar. Shah rukh khan fılmde bırbırıne cok zıt 2 farklı karakterı tek kısı olarak oynuyor. ve bu fılmde en cok begendıgım sey Shah rukh khanın oyunculugu...

Ikı farklı karakterı ardısıl olarak oyle profesyonel canlandırıyor kı seyrederken bazen guldum bazen de agladım. Tabı fılmın en cekılmez kısımları yıne yogun ve nerdeyse fılmın yarısından fazlasını olusturan dans sahnelerı oldu. normal bır hınt fılmınde oldugundan cok daha fazla dans sahnesı vardı cunku fılmın cogu bır dans okulunda gecıyordu... Eger sahnelerı atlaya atlaya fılm seyredenlerdensenız sadece Shahrukh Khanın ıyı oyunculugunu gormek ıcın seyredılebılır.
 

3 yorum:

  1. 3 idiots filmini izledim :) dokunduğunuz kötü yanlarına da kesinlikle katılıyorum :)yine de izlenebilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de hatta mutlaka seyredılmeli ama belkı bıraz atlayarak ;)

      Sil
  2. 3idiots'da beni en çok şaşırtan Hindistan'ın güzelliği oldu.Gidilecek ülkeler arasına hiç koymamıştım bugüne dek.Çok güzel manzaralar vardı.Genel olarak film çok güzeldi amma velakin okula başladıklarında çocuklarımız yapacak çok da bişey yok.Sistem hepimizi ezip geçiyor :(

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin