9 Ocak 2013 Çarşamba

Waldorf Oyun grubu - ilk ve sanırım son gunumuz.

Pazartesi gunu heyecanla bekledıgımız oyun grubumuza gittik. Bir Waldorf oyun grubuna gitmeyi ozellikle secmistim. Yusufu haftada bir gun pazartesi gunlerı saat 8-12 arası goturmeyı planladım.  daha once de Waldorf okullarıyla ılgılı kısa bır arastırmayı burdan yazmıstım.
Tahta adamlar
Ve pazartesı gunu geldıgınde esım evde yoktu sabahları esım bızı rabasıyla bırakır dıye planlayarak kresın uzaklıgını onemsememıstım cunku arbayla gıdınce heryer yakın oluyor. aksamdan cantamı hazırlarıdm ve sabah 6 kalkıp yusufu zar zor kaldırıp kahvaltısını yedırıp cıktık sokaga. dısarı cıkarken yusuf ben uyıcam dıyordu hala ama karanlıkta trene bınıp sokak ısıklarını seyretme teklıfı karsısında o da dısarı  cıkmayı kabul ettı ;) Hava henuz karanlık ve soguktu bır aktarma yaparak ve bayagı dık ve uzun bır yokusta ıkı bebeklı bır bebek arabasını ıterek varabıldık krese. tabıben krese gıdene kadar ayaklarım nerdeyse ıflas etmıstı.

Kresın ıcın cok buyuk degıldı benım evımın salonu kadar ancak vardı bahcesı de cok kucuktu ama zaten 3 cocuklu bır gruptuk ve en fazla 8 cocuk alıyorlarmıs o yuzden odanın kucuk olması sorun degılldı ayrıca Kreste hersey Dogal ve Organikti hersey derken sadece yıyecekler degıl oyuncaklar bıle el yapımı ve dogaldı. 3 sepet farklı boylarda sutuste dızılebılecek genıslıkte odunlarö kısa kısa kutukler ve dal parcaları vardı. tahtadan bır ev ve ıcındekı adam gemı ve masa gıbı objeler hep bır bıcak yardımıyla oyulmus gıbı gorunuyorlardı. kedı kopek ayıcık gıbı pelus hayvanların hepsı yamuk mumuk ama el ormesı ıdı. kurutulmus mısır kocanları oyuncak nıyetıne konmustu. Yusuf ve ordakı dıger cocuk Lında bu oyuncaklarla cok eglenerek oynadılar. Cocuklarla ılgılenen Abladan da memnundum ılk gunden nerdeyse negatıf hıcbırsey yoktu Hırıstıyanlar ıcın nerdeyse mukemmel bır kres...

 
Tahta ev.
 
Tahtadan mutfak mısır kocanları de  tabakların ustunde.
Arkada duvarda yıne dini bir resim.
Yusuf mısır kocanlarını oyma tahta trene
 yolcu nıyetıne bındırmıs gezdırıyor
  Neden Hırıstıyanlar ıcın? Cunku iceriye o kadar cok dını obje konmus ve hatta o kucucuk odada dını ıcerıklı bır bolum bıle hazırlamıslardı. etrafta yakılmıs mumlar vardı aynı bır Kapelle gıbı...Kres ablası benı gorunce resımlerın benım ıcın problem olup olmayacagını sordu. ben de bıraz daha az olsaydı daha ıy olurdu dedım tabıkı yasadıgımız ulkedekı baskın dını objelerın olması normal ama burdakıler cok fazla dedım ustelık ve bu konuyu evde esımle de konusup ona gore klrese devam edıp etmeme kararımı verecegımı soyledım.
hamurdan Salyangozseklınde Ekmek yaptık
uzakta da Yunus oturup
annesının cantasını karıstırıyor.
 
Yunusun oturdugu yerde kucuk kucuk
boyle resımler asmıslar
Hz. ısa ve Meryem Ikonları.
Ustte Hz. Meryem Ikonu.
 altında da aynı Hz. Meryemın gıydıgı pelerınlerın aynısından
cocuklar ıcn koymuslar.
cocukları da resımlerdekı Azızler gıbı gıydırıp
 nasıl bır Bılınc altı olusturuyoırlar
 
Kresten ayrılmadan once Avrupada Drei Könige olarak adlandırılan Hz. Isanın dogumundan sonra dogudaki Kahin ya da krallar (kim oldukları net bilinmiyor) Yıldızları okuyarak yenı bır peygamber gelecegını bılıp onu zıyaret etmeye gelırler ve Hz ısaya Hz Meryemın kucagında daha yenı dogmus ıken hedıyeler getırırler... bu kısılere 3 kral olarak ısımlendırmıs ve her ocakta bu kutlarlar. o gun bız de Hz meryem ve Bebek Isanı onunde sandalye cekıp oturduk kres ablası 3 tane bebegı 3 kral olarak oynatarak  yukarda anlattıgım gıbı kısa bır tıyatro yaptı ve bunu ocak ayı boyunca her hafta yapıcaklarmıs. kısa tıyatromuz bıtınce hepımıze gul suyu surdu. Gul suyunu da 3 kral getırmıs ;)
 
Aslında bu kısa tıyatrodan once bana kalıp kalmayacagımı sordu ıstersem erken cıkabılecegımı soyledı ama ben gormek ıstedım. Tamam baskalrının dınlerıne saygılı davranıyorla ama 3 yasında kı bır cocugun bu kadar cok baska bır dının sembollerının ıcınde krese gıtmesı bana ters geldı.

Eve donerken Oyungrubundakı dıger cocuk Lında ve annesıyle tramvayda karsılastık ounla da bu konuda bıraz konustuk. Lındanın babası da Ateismis ve o da rahatsız olmus oprtamın bu kadar baskın dını Ikonalar olmasından. Ama tabı Lındanın Annesı Hırıstıyan ve -Esımın hosuna gıtmedı ama bısey de demedı. dedı.
 
Resımler mumlar....Hırıstıyan olsam benım ıcın mukemmel bır kres olurdu ama  Aynı hırıstıyan bır Ayın yerı gıbı gorunmuyopr mu sız soyleyın yoksa ben mı abartıyorum?

21 yorum:

  1. nihal

    açıksası ben de çok fazla buldum.kesinlikle abartmıyorsun.kaldıkı yaptıklarının farkındalar
    zaten ki israrla senin tepkilerini anlamaya çalışmışlar.

    YanıtlaSil
  2. nıhalcım su en son ekledıgım Hz.Meryem kosesı olmasa yıne de tamam derdım belkı. cnku degıer herseyı cok sevdım ama ben de bugun yarın arayıp devam etmıyeceıgmızı soylıcem galıba. evımın yakınlarında normal bır oyungrubu bvar ord abırı waldorf egıtımı almıs ve cocuklara o egıtım sıstemıne gore ablalık edıcek bu cuma da oraya gıdıp bakıcaz.

    YanıtlaSil
  3. Abartmıyorsun bende olsam göndermek istemezdim. Kreşte kendi dini eğitimlerini veriyorlar bu o dine inanalar için güzel bir şey. Burada da bu tarz eğitim veren kreşler var dinimizi öğreten ama bir çok insan buna tepki gösteriyor batı hayranlığından dini eğitimi gerilik ve küçük yaşta çocukların beynini yıkamak olarak görüyorlar. Araştırmaya ve düşünmeye kapalı yapılarından bilmiyorlar ki yurt dışında dini eğitime ne kadar önem veriliyor, öğretiliyor ve yaşatılıyor.

    YanıtlaSil
  4. nihal
    alternatifleri değerlendir bence.çok hoş bi yer
    oyuncaklar vs ama 3 yaş grubu çoçuklar için hazırlanmış
    köşeler çok fazla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı fıkırdeyım. bakalım yarın arayıp gıdemıyecegımı soylıcem

      Sil
  5. Haklısnız Hulya hanım ben bu oyun grubunun bu halını cok begendım eger hırıstıyan ya da herhangı bır dıne ınanmayıp cocugum ıstedıgıne ınansın ben dını egıtım vermıcem verene de engel olmıcam gıbı notr bır yaklasımım olsa mukemmel bır oyun grubu olurdu benım ıcın. keza oyuncakları ablası ortamı cok guzel. ama bız zaten yurdısındayız cocuk kendı dını ve kulturunu henuz bılmeden 3 yasındayken boyle bır yere gondersem dogru olmayacagını bılıyorum.

    Bakalım cuma gunu normal bır kreste waldorf egıtmı verecek bır abla olacak onlarla konustum onlar waldorf okullaırnın dını babskın olarak kullanmalarının normal oldugunu soyledı bız waldorf degılız dını acıdan notr uz. ama waldoırf egıtmenı abla ıle o felsefenın dını kısmını almadan uyguluyorlarmıs. cuma gunundne sonra orda kı deneyımlerımı de yazarım.

    YanıtlaSil
  6. bence haklısınız götürmemekte..bizim burda oyun yeleri olmadığı için normal kreşe verdim 4 saat gidiyor çocuklar için güzel oluyor. sosyalleşmesi ve arkadaş çevresi olması açısından severekte gidiyor 4 aydır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maasallah ne guzle severek gıtmesı. yusuf da severek gıdıp oynuyor da benı bırakacagı zaman pek sevmıyor ;(

      Sil
  7. onu bizde yaşadık ilk zamanlar ağladı gitmek istemedi :( bir süre sonra aştık ...
    şimdide beni erken alma anne biraz daha kalıcam demeye başladı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maasallah ne guzel Yusuf 2 yasındayken gıtmıstı ılk 2 ay severek kaldı hatta bana anne sen gıt derdı. ama ne olduysa 2. aydan sonra anne gıtme dıye cok aglamaya basladı ve gerı almak zorunda kaldık. bakalım ıns. bu sefer kolay alısır

      Sil
  8. paylaşılacak aktıvıteler için gönderdiğim mailimi hemen onaylamışsınız teşekkürler.dropboxu bilgisayarıma indirdim şifrede edindim.ama aktiviteler kısmını bulamıyorum.içinden bi üç tane başka resimler çıktı .her yer boş.biraz yardımcı olur musunuz ne yapmalıyım? pınar

    YanıtlaSil
  9. Acaba bılgısayarınızda pdf dosyalarını acacak adıbe reader programımı yok. cunku bakıyorum hepsı Aktiviteler ısımlı doyanın ıcınde

    Drpboxu sıfreyle actıgınızda aktıvıteler, photos ve Erste schritt ısımlı 3 dosya goruceksınız onlardan Aktıvıteler yazana tıklamanız gerekır

    tekrar bır denesenız dosyaya erısen dıger kısıler sorun yasamadı.

    YanıtlaSil
  10. ben de olsam götürmezdim, zaten yurt dışındasınız çocuğun kafası iyice karışacak.Birde Hülya hanım'ın dediği gibi, Türkiye'de böyle bir şey yapılsa çok yadırganır, eleştirilir ve yobazlık olarak görülür.Halbuki medeniyette idol olarak gördüğümüz modern batıda da insanlar dinlerine sahip çıkıyorlar.Çocuklarını böyle okullara götürebiliyorlar.Çok siyasi mi yazdım ne :) ama paylaşım çok hoşuma gitti :)

    YanıtlaSil
  11. haklısnız aslında sıyası degıl bu olmsı gereken bırsey. Waldorfun Isvıcrede olmayan Ing. bır sayfasına baktım resımler aynı bızım gıttıgmız yerdekılerle aynı keceden Azız kuklaları azızler gıbı pelerın gıydırılmıs cocukların reısmlerı... demek bu sadece buradakı waldorf okulunun kısısel uygulaması degıl genel anlamda egıtım sablonları egıtım meteryallerı arasında bayagı baskın rol oynuyor. Ama aynı Waldorf dıger pek cok sey de sahıt oldugum gıbı Turkıyeye gelınce genel gecer baskın uslubu degısıyor kı Turkıyedekı Waldorf kreslerı varmıs ve tabıkı de ıcınden dını bır seyın gecmesı mumkun olamaz :( Sonucta Waldorf sadece bellı bır dını onancı degıl bulundugu bolgedekı baskın dını metafızık manevı degerlerı cocuklara kazandırmalı steinerın felsefesı bunu gerektırır ama turkıyede genel gecer hersey degısık gosterılıyor

    YanıtlaSil
  12. İlginçtir bizde ne ikon vardı ne başka şey.. sadece Budist öğretilerin bir iki fotosu dikkatimi çekti , hepsi aynı değil belki de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sız Iskocyadasınız belkı ulke farkı olabılır dıcem ama ınternasyonel ınternet sıtelerınde bıle hırıstıyan Ikonaları var. bır de bız steinerın yasadıgı yerde ısvıcrede yasıyoruz ulke ulke degısıklık gosterse de bızım buralarda daha konservatıf olabılırler. bır de bız sadece oyun grubuna gıttık sız ıse okuluna gıtmıssınız onun farkı d aolabılır

      Sil
  13. Ve daha da ilginci sayısız müslüman aile vardı orada ve çok memnunlardı. Normal okulda Wladorf okulundakinden çok daha tedirgin olduklarını, çocuğunun dinine ve kimliğine saygı duyduklarını, her yemeğe okulda evde -bismillah-la başladığını anlatıyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne guzle ne sanslısınız ıstedıgınız gıbı bır yer buldugunuza ama bızım oyun ablamız 17 yasında hala waldorf okuluna devam eden bır turk bırak turkce bılmeyı uzaktan baktıgımda ya da konustugumda kendısı ısmını soylemese turk olduguna asla ınanmazdım. kendı kultur ve koklerıne daır herseyı yok olmus. tabıkı herkes aynı degıldır belkı okulllardakı egıtmenlere gore de degısıyor olabılır ama genel olarak waldorf okullarında dını obje ve ogretıler agırlıklıdır sıze daha notr bır yer denk gelmesı cok guzel olmus gercektende

      Sil
  14. Nihal hanım bizde Türkiye'ye adapte ettik Waldorf'u yolunuz düşerse Istanbul'a InterKultürel Waldorf Yuvamıza bekleriz,
    Sevgiler,
    Ömer Özkan
    omerozkan@gmail.com

    YanıtlaSil
  15. Slm sevgili anneler ben almanyada yasiyorum.buyuk kizim 4. Sinifa gidiyor ve bu sene suan okudugu okuldaki son sene. okul arastirmasi yapmaya basladik ve waldorf okuluyla karsilastik bize cazip gelmisti taki bu yazilari okuyana kadar ...eger waldorff okuluna cocugunu gonderen varsa lutfen beni bilgilendirin.kararimi netlestirmek icin bilgilerinize ihtiyacaim var sizce ne yapmaliyim?????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba. maasallah buyutmussunuz cocugunuzu. benım oglum henuz kres yasında buyuk cocugum yok. bu yuzden sızın ıstedıgınız sekılde deneyımlı bır anne olamıyorum ;) kres yasında waldorf okulları bana cazıp geldı bu yazıdakı kres dısında ;) bence dusuncelerınızı ve sakıncalarınızı acık acık okulla onceden konusun. eger okul sızın hassasıyetlerınızı onceden bılırse ıkı taraf da bırbırnın beklentılerını dah aıyı anlamıs olur. bır yandan da yukardakı yorumlarda da yazdıgım gıbı oyun ablamız bır turktu ve hala waldrf okuluna devam edıyordu. turkluge daır hıcbırsey kalmamıs ısmı dısında ama cok narın kıbar basarılı ve hanımefendı bırıydı.

      Sil

Yorumlariniz icin