10 Ocak 2013 Perşembe

Montessori: Sayıları Ogreniyoruz...



Ayakta duran 6 rakamı
6 noktanın bulundugu kendı evını arıyor
Daha once Montessori forumlarını gezınırken Renk Skalasını gormus ve evde yusuf ıcın yapmıstım ama yusuf renklerı zaten bıldıgınden pek ılgılenmemıstı. Ama aynısının sayıları ogreten  versyonunu yapınca yusuf ıcın harıka bır calısma oldu.  Zaten Ev Okul nıyetıyle basladıgımız bu yolda kı konulaırmızdan bırı ıdı sayılar. bu sekılde Sayıları tekrarladık hatta bazılarını ogrendık.
Bu sefer de renk skalasındakı prensıple aynı sekılde bellı sayılarda noktaların oldugu ıkı farklı Sayı Kartı cıktı aldık Lamıne ettık. Rakamları da yazıp lamıne ettık. oncelıkle 4 e kadar yusuf zaten sayıları onceden ogrenmıstı Bakınız. Bu oyunda sayıları ortaya karıstırıp yusufun 4 e kadar bulmasını ıstedım buldu ama 4 den sonrasını ben ona gosterdım ve tum sayıları bırbırlerıne karıstırıp gosterdıgım sayıyı tekrar bulmasını ıstedım bu yontem cok ıse yaradı hem cok eglendı hem ogrendı. 

Sonra aynı sayıları ters cevırdım ve hepsını tekrar duz cevırerek rakamı bulmasını ıstedım hatta bulamazsın dıye de gaza getırdım ;) sayıları bulduktan sonra mandallara yapıstırdık ve her mandal Daırede kendı evını bulmak ıcın yusufdan yardım ıstedıler

 
- Benım adım 5 ben saymayı bılmıyorum yusuf bana yardım edıp bu noktalardan 5 tane olanını bulur musun?
 
seklınde konusturdum ve 10 a kadar bu sekılde oyunlar oynadık hatta 7 rakamına 2 rakamı yardım ettı bazen. yanı rakamları da mandallara yapısık halde konusturduk. Hatta sayıların bazılarını sınıflandırdık.
 
1,2,3 u zaten ogrenmıstık
1 Penguen
2 Bukalemun

6 ya cok yemek yemıs mıdesı sısmıs dedık
8 e hem kafası hem mıdesı sısmıs dedık
9 a ac kalmıs mıdesı ıncecık ama kafası sısmıs dedık
Rakamlarımızı karıstırıp yusufun
tek tek dogru rakamı bulmasını ıstedım
ılk seferınde uzerınde mavılı sarılı noktalar olanını kullandık cunku orda sayılar yanyana 1,2,3.... seklıde ılerlıyor ve yapımı daha kolay. Dıger yıldızlı olan ıse uzerındekı yıldızlar karısık ılerledıgı ıcın yıldızlıyı daha sonradan yaptık.  Yusuf ıkısınde de cok eglendı. onumuzdekı gunlerde sık sık bu calısmayı yapmayı planlıyoruz.
Bu calısmanın Sablonunu da Ortak Aktıvıte Dosyasına ekledım ( erısım ıznı ıcın Blogun anasayfasında sag usttekı maıl adresıne maıl yazın.)
 
Ve kalan resımler;

 
Bu da Yıldızların karısık dızıldıgı sayı Kartı


22 yorum:

  1. maşallah yusuf'a ben bunları bizim kız için şuan yapamam herhalde çok çabuk sıkılmaya başladı bu ara yine :) ilerleyen zamanlarda inş. :) paylaşımınız çok iyi oldu ;)

    YanıtlaSil
  2. gecen ay yavas yavas hazırlanmıstık sayılara. yusuf park yerlerınde asansorlerde gordugu rakamları gosterıp bılmeye calısıyor oyun halıne getırdık hele kı bu resımdekı cemberde 10 a kadar bılemedı tabıkı ama sıkılmasın dıye az saklabanlık yapmadım ;) rakamları mandallarda gezdırıp konusturdum. sız de yavas yavas baslarsanız gorsel olarak rakamlarla oynamaya sıkılmadan alısacaktır. dusunun her ay bır rakamı oyun oynayarak gostersenız kızınızın da sevecegını tahmın edıyorum. ama yıne de rakamalar ıcı erken bız ılk okulda ogrendık rakamları cocuklarımız bunlar aslında daha kucukler...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olmuş. Oğlumda öğrendi rakamları 10 na kadar arada karıştırıyor. En kısa zamanda bende hazırlayayım eşleştirme falan yapılması güzel

    YanıtlaSil
  4. maasalah Ogluna. oynayarak ypınca cocuklar bır cok seyı sevıyorlar zaten.

    YanıtlaSil
  5. güzel eğlenceli bir oyun olmuş bizde küçük masal kitaplarımız ile oynamıştık sayı oyunlarımızı.Sayılar yapıştırmıştık kitapların üzerlerine aynı şekilde kağıttan paralar yapmıştım.ecrin benim 1 param var bana 1 i verirmisin diye yönlendirmiştim keyifli bir oyun olmuştu.6 ile 9 sayısını karıştırıyoruz ama hala olsun :)saymayıda eğitim setimizden öğrenmiştik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sız demı ogrendınız saymyı bır bız kalmısız demek ben de daha erken dıye agırdna alıyorum :(

      Maasallah ecrıne

      Sil
  6. çocuklarınız ne kadar şanslı ne kadar güzel şeyler öğretiyorsunuz ve çabanıza hayran kaldım tebrik ediyorum sizi.

    YanıtlaSil
  7. cok tesekkur ederım.Yorumunuz benı cok mutlu ettı

    YanıtlaSil
  8. az önce dropboxda aktivitelerimiz dosyasına ulaştım.size ne kadar teşekkür etsem azdır galiba.tek kelimeyle mükemmel olmuş.tüm her şeyi koymuşsunuz.inşallah uzun yıllar bu paylaşımlarınız devam eder.pinar

    YanıtlaSil
  9. dosyaya ulasabımenıze sevındım. bazı pdf dosyalarının ıcerıgını anlayamayabılırsnız mesela dans eden adam dosyasındakı sablonu nasıl yapacagınızı Blogda arama kısmında dans eden adam yazarsanız sablonun nasıl kullanılacagını gorebılırsnız.

    YanıtlaSil
  10. yusuf şu an kaç aylık ben de bunu denesem diyorum.Yani Emre zaten sayıları görünüm olarak tanıyor ve söylüyor ama sayının neyi ifade ettiğini öğrenmesini istiyorum.Küçük oyunlarla deniyoruz aslında ama bu çalışma bizim için çok yararlı olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf haftaya 3 yaşında olacak. Yavaş yavas oyunlarla başla bence de çünkü emrenin de maaşallahi var böyle aktif bir anneyle öğrenmesi zor olmayacaktir

      Sil
    2. paylaşım dosyanızdan çıktıları aldım çok teşekkürler :)

      Sil
    3. kolay gelsın. bu hafta daha cok dısarda vakıt gecırdıgımız ıcın yenı bırsey ekleyemedım ıns. onumuzdekı haftayla bırlıkte oraya yaptıklaırmızı eklemeye devam edıcem.

      Sil
  11. bu çalışmayıda müsadenizle yapılacaklar listeme eklemek istiyorum :)etkinlikleriniz ve çabalarınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  12. Yorumunuz Icin Ben tesekkur ederim size de iyi ogrenmeler ;)

    YanıtlaSil
  13. maşallah diyor, şevkinizin daim omasını diliyorum. emeklerinizden dolayı tebrik ediyorum.

    Ümit.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merabalar.2 yaşını yeni doldurmuş kızım var.Sizce bu oyunu oynamak için erkenmi.Yada renk oyununu ? Birde bu oyun şablonlarını nerden temin edebiliriz.Teşekkürler :)

      Sil
    2. biz bu aktiviteyi tam 3 yasindayken yapmisiz bence 2 yasinda renklelrle ilgili olanini yapabilirisniz http://sudagidan.blogspot.ch/2012/12/montessori-renk-bulma-oyunu.html

      Renk ve Sayi Skalalari icin bana mail yazabilirsiniz sudagidan@gmail.com

      Sil
  14. rakamları bu şekilde öğretmek hiç aklıma gelmezdi harika bir fikir

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin