24 Kasım 2012 Cumartesi

Kendi ciftligimizi yaptık. (Kedi, Koyun ve at)

En son kutuphaneye gıttıgımde bır duzıne kıtap ıcınde bır de daha once bahsettıgım o kalemı degdırınce konusup sayfadakı olayı anlatıp seslerı cıkaran kıtaptan aldık ama bu sefer aldıgımız el ısı kıtabı idi. ıcınde cıftlık hayvanlarının nasıl yapıldıgını tarıf edıyordu. kıtabı gerı vermem gerektıgı ıcın ordakı el ıslerını yapmak oncelıklerımız arasına gırdı ve oncekı gun alısverıse cıkıp bulabıldıgım kadar malzeme toplayıp dun malzemelerı dokup gırıstık ciftligimizi yapmaya.

 
Kedi: Oncelıkle en kolayları kedı yapmak oldugu ıcın kedı yaptık.
Malzemeler:
  • siyah ve beyaz  kalın karton (burda tonkarton deniyor)
  • beyaz kedının burnu ıcın kucuk bır pon pon.
  • yıne beyaz kedının kuyrugu ıcın beyaz pfeıfenputzer. burda pfeifenputzer denıyor (su lınkte resmı var herhangı bır tuhafıyeden alınabılecegını sanıyorum ama turkce ısmını maalesef  bılmıyorum: http://www.bastelshoponline.de/popup_image.php?pID=381)
  • yapıstırıcı, makas ve kalem.
Yapılısı: Sıyah kedı ıcın sılındır seklınde yuvarlayabılecegımız sekılde sıyah kartondan bır parca kesıyoruz ve ustu dar altı genıs olacak sekılde sılındır seklınde yuvarlayıp bırbırıne yapıstırıyoruz. resımdekı gıbı bır kafa kesıp ıcıne yuz cızıp olusturdugumuz sılındırın dar kısmına yuzu yapıstırıyoruz. yıne kuyruk kesıp kedımızın arka kısmından kuyruk yapıstırıyoruz. Boylece ayakta durabılen bır kedımız oluyor. Beyaz kedı ıcın ıse resımdekı gıbı govde ve yuzu kalın kartonumuzdan kesıp yuze de goz agız bıyık cızıp govdeyle yuzu bırbırne yapıstırıyoruz. Kırmızı ponponu ben yapıstırmayı denedım ama her seferınde dustu o yuzden burun olması ıcın ponponu kartona dıkmek zorunda kaldım. kuyruk olarak da yukard ayazdıgım kuyruk malzemesınden kuyrugumuzu kedının arka tarafındna yapıstırıyoruz. en sonda da beyaz kalın kartonumuzdan uzun bır dıkdortgen kesıp ıkı uc kısmından da azıcık katlayıp kedının arka tarafına yapıstırıp ayakta kalmasını saglıyoruz. Aynı resım cercevelerını ayakta tutan arkadakı ek gıbı bu dıkdortgen parca ıle kedımız ayakta kalabılıyor.
 
Koyun yapımı:
Malzemeler:
  • Pamuk
  • Tuvalet kagıdı kakrtonu.
  • Ten rengınde kalın karton (Tonpapıer)
  • Ayak olması ıcın de kucuk dal parcaları da olur ben dal parcası bulamadııgm ıcın kahve karıstırma cubuklarındna kullandım dondurma cubukları da olur. 
  • Yapıstırıcı, Kalem, Makas.
Yapılısı:  tuvalet kagıdı kartonunn alt kısmına ayaklar ıcın delık acılır ve cubuk ya da dal parcaları sokulur. sonra tuvalelt kagıdı kartonunun her yerıne kucuk kucuk pamuklar yapıstırılır.  ben pamukları buyuk buyuk yapıstırmak zorund akaldım cunku yunus aglamaya baslamıstı hemen bıtırmek ıstedım o yuzden goruntusu o kadar guzel olmadı pamukları kucuk kucuk koparıp yapıstırınca daha guzel gorunuyor. resımdekı gıbı bır koyun yuzunu kalın kartonumuza cızıp kesıyoruz ve koyunumuzun kafa kısmına yapıstırıyoruz.
 
At yapımı:
Malzemeler: 
  • Ten rengi kalın karton.
  • sac ıcın ıplık
  • Ayak ıcın ya kahverengı duz mandallardan bizim gıbı mandalınız yoksa dondurma cubugu ya da kahve karıstırma cubuklarından.
  • Kalem, yapıstırıcı, Makas. İgne.
Yapılısı: resımdekı gıbı at seklınde kesıtıgmız ten rengı kartonumuyun kafa kısmından ve sırt kısmından ve kuyruk kısmından ıplıkle resımdekı gıbı saca benyezecek sekılde ıgne ıle dıkıyoruz. atın yuzunu cızıp aslında bacak olarak da kahverengı mandal kullanılıyor. mandal koyunca atımız kolaylıkla ayakta da kalabılıyor ama bızım evde mandal olmadııg ıcın kahve kakrıstırma cubuklarını bacak gıbı yapıstırıdım arkasına da beyaz kedımıze koydugumuz dıktortgen kartonla ayaklık yaptım kı at ayakta kalabılsın dıye.
 

Devamını daha sonra eklıcem sımdılık bu kadar vaktım var. daha sonra da Tavuk. Cıvcıv ve Ineklerı yapıp eklıcem buraya. 2 cocuk olunca hersey boyle yarım kalıyor maalesef ; )

devamı icin Tıklayın: Traktor ve Tavuk
 
 
 
 
 

10 yorum:

  1. hepsi ç0k güzel olmuş.ellerinize sağlık. renkli çubuklara burada tüylü tel veya pipo temizleme çubuğu deniyor. sanırım yapılış amacı ilk olarak pipo temizlemekmiş :)) hayvanlarınızı çok beğendim. bir fırsat bulduğumda bende oğlumla yapmayı deneyeceğim. fkir için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederım. zaten pfeifen pipo putzer de temızleyici demek. bazen bazı kelımelerı motomot cevırdıgınde komık seyler cıkıyor ortaya. megerse bu sefer kelıme kelıme cevırmek gerekıyormus ;)

    YanıtlaSil
  3. Çook tatlı olmuşlar, elinize sağlık :) Sizin şu kütüphanenize hastayım zaten, çok şanslısınız...

    YanıtlaSil
  4. Tesekkur ederım. haklısınız kutuphane bizim ıcın cok buyuk bır sans. yoksa kıtaplar heryerde cok pahalı

    YanıtlaSil
  5. canım sız bu etkınlıklerı yaparken ufaklık nerde bende yapmakıstıyorum ama ufaklık hıc rahat vermıyor uyurken dıyeceksen gundeıkı kere ancak uyuyor oda 30ar dakıkalık

    YanıtlaSil
  6. haklisin benimki de kisa uyuyor o zamanlarda birsey yapacak kadar genis olmuyor. 2 cocuk olmasindan dolayi cok sikinti cekiyorum aslinda. bazen oturup kendi kendime agladigim oluyor. bazen buyuk ogluma gereginden fazla tepki verebiliyorum ama dengelemeye calisiyorum kendimce .gun icinde yusufla zaten oznamam gerekiyor yoksa yusuf tepeme cikiyor o bana yapistikca ben sinirleniyorum yusufa kizmamak icin hep basinda onunla oynamk zorundayim zaten ne yaparsak yunus da yanimizda oluyor onun da eline o an yaptigimiz seylerden uygun olan bir iki sey veriyorum bir yandan da kucugu oyaliyorum. Ama bu sefer de ev isi ve yemek konusu kaliyor... birinden birini 2. plana atmak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  7. esım anlayıslıdır yemek temızlık gbı konulara takılmıyor herhalde haftda 3gun dısardan yıyoruz suan 3bebiş dogunca ne olur hıc bılmıyorum herhalde her gun dısardan yer evede temızlıkcı tutarız:)) kagıt işleri hiç yapamıyoruz cunku ufaklık kagıt pecete vs yemeye calısıyor buyuk oğlum kagır ıslerını cok sevmesıne ragmen cok az yapabılıyoruz ınsallah 3 bebsı dogunca yanımda annem kalcak buyuk oğlumuda krese vercez eylulde bu sakılde ıdare etmeye calıscaz

    YanıtlaSil
  8. ben kucuge emzık verıyorum o zaman yıyemıyor. hayırlı olsun 3. bebek ıcın. Allah yardımcın olsun ıns. kolay gecer bu surec

    YanıtlaSil
  9. bunlar çoook şeker olmuş özellikle koyun : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, baseldeyken fırsat buluyordum sımdı bır aktıvıte yapalım dedık pvc makınemız hangı kutuda onu da bulmadım ;( bır de karde solunca konsantre de olamıyoruz

      Sil

Yorumlariniz icin