15 Eylül 2012 Cumartesi

4. ay kontrolumuz

Gecen hafta tasi taragi toplayip cocuklari hazirlayip yine Viyanaya doktor kontrolumuze gittik, daha once gunu birlik Viyanaya gidip gelme maceramiz burdan yazmistim. simdi sadece doktor kontrolumuzu yazmak istiyorum.

Doktora girdigimizde sekreter kiza 4. ay kontrolumuz icin randevumuz oldugunu soyledim, bugun sadece duzenli kontrollerimizden biri olucakti ben simdiye kadar asi olmak istedigimizi ya da ne zaman asi olacagimizi sormadigim icin asi ile ilgili su gun gelin y ada bugun asi yapmaliyiz vakit cok gecmis gibi herhangi birsey soylememislerdi. bu sefer bebege ilk asinin ne zaman yapildigini sordum sekreter kiz cocuk hasta degilse isterseniz simdi yapalim dedi ben de bu konu hakkinda daha once verdiginiz bilgilendirme brosurlerini dosyalari okudum nette d ekendim arastirma yaptim asi yaptirmamaya karar verdigimi soyledim, nasil asi yapmamaya karar veridigmi burdan yazmistim.

Herhangi bir hastaligimiz olmadigi ve  sadece kontrol icin gittigimizden dolayi bebegimizi once kilosunu tartip sonra boyunu olcerek gozune kulagina bakarak standart kontrollerini yaptiktan sonra doktorla gorusmek uzere tekrar beklemeye basladik. beklerken doktorun panosunda Asi ile ilgili danisma randevusu verildigini gordum, bir de asi ve cocuk sagligi ile ilgili yayimlanmis onerilen kitap listesi vardi ve listenin basinda benim kendi el yordamiyla netten buldugum Dr. Graff in Kitabi vardi. demek simdiye kadar yaptigim arastirmalarimda dogru yolda ilerliyordum dogru kaynaklardan
bilgileniyordum.


Doktora girdigimde doktor ilk olarak bana asi yaptirmicakmissiniz dedi. sanrim doktorun da ilgisini cekmistir yabanci biri olarak sorusturan arastirip okuyan bir anne olmam, bu konuda sormak istediginiz bir sey var mi dedi doktor ben de beklerken panonuzda gordugum kitaplardan bazilarini okumaya basladim bile asi yaptirmamaya karar verdim ama size sunu sormak istiyorum siz kisisel olarak bu konuda ne dusunuyorsunuz. doktor asi yap desem de yanlis olur yapma desemde yanlis olur eger siz hastaliklara karsi cocugumu iyi gozlemleyebilirim hastalik belirtileri basladiginda doktora herzaman getirebilirim cocugumu ihmal etmem diyorsaniz yaptirmayin gunumuzde asi yaptirmamainin hicbir riski yok peki madem boyle neden asi yaptigimi sorucaksiniz cunku bazi her aile kendi ozel durumunu kendi bilir  ben cocugum hasta oldugunda ben onu takip edemem zamanim yok ya da ben cocugum onemli bir hastalik gecirdiginde ona bakamam anlayamam her zaman doktora goturme imkanimiz yok diyebilen aileler olabilir bu yuzden bunun kararini ailenin kendisi vermesi gerekir. biz sadece dogru olan bilgileri size aktarmaktir dedi.

Buralardaki doktorlarin bu kadar alcak gonullu ve durust olmalarina gercekten bayiliyorum. herseyden once bu konuda ben egitim aldim bu kadar ben bilirim ben ben ben ben lerle devam eden ailenin hayatinda aileden cok kendini soz sahibi zanneden doktorlar degiller. dogru bilgiyi verip sorumlulugu yine aileye birakiyorlar. ben senden iyi bilirim havalari yok doktora sacma basit gelen bir iki soru ustuste sordugunda sen kafani yorma ben biliyorum diye dusunup hastaya bilgi vermekten kacinma ya da sikilip hastayi terslemek yok...  bunlarin cogunu 2 ay once oglumu sunnet ettirdigimde sunnet yapacak doktordan duydugum icin rahatca karsilastirbailiyorum.

ilk oglumda doktorun verdigi bilgilendirme dosyalarini okumadigim icin bu konudan haberdar bile degildim ve 5 ay oncesine kadar asilari bizi kurtaran modern bir kurtarici gibi goruyordum bu yuzden ilk ogluma asi yaptirmistim, kucuk oglum icin de doktor peki simdi mi asi yaptirmamayi dusunuyorsunuz yoksa ileride cocuk biraz daha buyunce mi asi yaptiricak misniz diye sordu. ben simdi elimde kii kitaplari okicam ileride de mesela afrika gibi bir ulkeye yasamak icin tasinacak olursak bu konuyu tekrar dusunurum dedim. doktor da tabi afrikada yasamaya karar evrdiginizde yasayacaginiz yerde lokal hastaliklar var mi diye arastirirsiniz ona gore varsa lokal salginlar o hastaliklarin asilari hakkinda dusunursunuz  dedi...

Doktor yunusu muayene ederken yunsu herzamanki gibi doktor onun karnina elledikce kahkaha atmaya basladi doktor da dayanamayip gulmeye basladi hic boyle muayene sirasinda gulen cocuk gormedim cok eglenceli mutlu bir bebek dedi. ben de onun dogumunun da onun icin cok guzel gectigini dogdugunda da aglamadigini soyledim (Dogum hikayemi burdan gorebilirisniz)

doktordan ciktigimda hem yunus hem de yusufla ilgilenmek onlari toparlamak icin ugrasirken Mutter-Kind Pass (anne-bebek defteri) imizi doktorda unutmusuz. bunu havaalaninda farkettik ve defteri alamadan isvicreye evimize geri donmek zorunda kaldik. defteri doktordan geri aldigimda yunusun boy kilo bilgilerini de giricem ama simdi net rakam yok aklimda kalmamis ne de olsa deftere bakiyorum diye aklimda tutmadim.

doktor kontrolune giderken yasadigim ilginc bir seyden de bahsetmek istiyorum. doktor giderken tramvaydan indigimde yusuf viyanada karpfen denen recelli ekmek gibi bir sey yiyordu, Krapfen daha cok festival zamanlarinde yenen sembolik bir yiyecek. tramvaydan indigimde ortayasli bir kadin Krapfen yiyor festival zamani da degilki kasim da gelicek festival zamani sizinki erken baslamis dedi gulerek, ben de guldum kendi yolumuza gittik. doktordan ciktigimda tramvayi kacirdim otekisini bekldim ve gelen diger tramvay da merdivenli duz ayak olmadigi icin bebek arabasiyla binemeyince tekrra sonraki tramvayi beklemek zorunda kaldim. beklerken yusufa bir tane  daha krapfen vermistim ve sonunda 3. tramvay duz ayak geldi ve biz binip koltuga oturdugumuzda karsimda oturan kadin "Tekrar Krapfen" dedi,  karsima baktim ve yine ayni kadin. bu sefer inecegimiz yere kadar muhabbet ettik. maalesef benim oglum bugun sabah 5 de evden ciktigimiz ve kahvalti edemedigiiz ve maalesef yusuf disarida aburcubur duisinda birsey yemek istemedigi icin bunu almak zorunda kaldim dedim...  hem doktora giderken hem de donerken ayni kadinla ayni sekilde karsilasmak guzel oldu ;)

Normalde disardan boyle seyler yedirmiyorum ogluma ama butun gun sokakta gecince oglumun yemegi sevdigi bu tarz seyleri aliyorum :(

3 yorum:

  1. Cok begendim lutfen viyanadaki doktorunuzun ismini veir misiniz bende viyanada yasiyorum ama oyle bir cocuk doktoru ile karsilasamadim malesef

    YanıtlaSil
  2. Doktorunuzun ismini verir misiniz

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin